HHe na uvod treba povedat, ze tu nie je nijaka prijatelna kategoria do ktorej mozem tuto duchaplnu otazku doplnit. Tak som to drbol do "BIRDZ a jeho svet". lebo do "BIRDZ a jeho svet" vlatne patri vsetko....
niekto nas tu nazval velkymi mozgami, co nas so sakulom samozrejme velmi potesilo. ale pre upresnenie. velky mozog ma len sakul. ja mam mensi, ale za to mam tam v nom viac...
Hypofokortexor: keby vyskocis na elektricke vedenie a drzis sa ho tak ta pravdepodobne nakope tak ci tak, pretoze tam je velky naboj (z ostatnych vodicov). Teda aspon na VN vedeni by ta skopalo urcite.
vlastne moze nastat obluk ale to by sa musel tak nejako nemotorne uchytit aby sa nejakou castou tela priblizil k druhemu kablu (pri VN je to maximalne okolo 52 cm kedze VN moze nadobudnut maximalnu hodnotu napätia medzi vodicmi 52 kV) 1kV= cca 1cm obluk
a tie kable su dostatocne od seba daleko aby obluk nenastal i keby sa tam uchytilo nieco vacsie
a za dokaz toho ze sa nic nestane sa da povazovat aj to ze sa tomu vrabcovi nic nestane
ale samozrejme keby tam clovek skusal nejake atleticke kusky a co i len nachvilku sa priblizi k druhemu kablu tak ho kopne
No ked by vták viletel na elektrický drôt tak sa mu nič nestaňe..ale keby vyletel vták na textrický drôt a príde ku stene baráku zadzobe a má po výhlade
Hypofokortexor: no hej mas pravdu, ja chodim na elektrotechnicku ale ELE, ELN a podobne ma vobec nezaujimaju..
Ale myslim ze tomu vrabcovi sa nestane asi preto nic, lebo na neho posobi elektro staticke pole trochu menej ako na cloveka nie? ale asi som zadrel kktinu neviem, fakt ma ELE nebavi..
vrabca nekopne le. prud lebo nie je spojeny so zemou...ak by si sa ty dotkol drotu a aj zeme si mrtvy...ale ak by si len dokazal visiet alebo stat na tom drote a nicoho ineho sa nedotykat tak ostanes zivy...
A to sa mu absolutne nic nestane?ja sa do takychto veci absolut nevyznam...ale sa mi zda, ze som kukala daky dokument o ochrane vtakov a tam mali vtaka, co mal zhorete kridlo prave z takychto drotov, a to je ako mozne, ked mu to neublizi???
mno vrabec to určite nebol. nemá tak velké rozpätie krídel, aby "vyskratoval" dva vodiče medzi ktoré sadne. tam už je potom jedno či je to proti "zemi", či fáza proti tej dalšej.. preto na niektorých stlpoch s vysokým napätím môžete vidieť plastové hrebene, kt im zabránia v nebezpečnom pristátí medzi 2 vodiče.
no neviem ci vam nieco hovory krokove napetie ale asi nic vam to nehovori
ale podla mna ma vrabec prilis male rozpetie medzi nohami pri padnutom kabli na zem je to od vzdialenosti od kabla to moze byt asi takych 20 centimetrov aby si dostal ranu cez gule ale pri vedeni(kabel vo vzduchu) je to tusim pol metra
Jj pravda krokove napetie ale viete ze aj krokove napetie sa da pomalymi krokmy od padnuteho drotu v spiralovitom pohybe smerom od vodica vas dostane bez ujmy na zdravy s inkriminovanej zony a ku tomu ze preco ten vrabec nezhory no je to o tych potencialoch nedotyka sa zeme ani druheho vodica heh.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
kebyze vyskocis a drzis sa elektrickeho drotu tiez sa ti nic nestane
ale kebyze vylezies po rebriku a dotknes sa ho tak bude blik blik
Typek: by som skor povedal ze "velke mozgy" skor prehliadaju zaklady a vsimaju si len detaily
a este takto.. na co je dobre uzemnenie...?
priklad:
zem ma potencial 0V
kabel vo vzduchu + 1 000V
ked si na zemi je aj tvoj potencial 0V
keby si bol vo vzduchu a len sa tak drzis toho kabla je tvoj potencial + 1 000V
ale ked sa spojis so zemou tak vznikne medzi tym napätie a tieto potenciali sa snazia vyrovnat, a to vyrovnavanie to je to ze horis
jeden nas ucitel by to vysvetlil takto ze:
1 zamestanec nema plat
2 zamestnanec ma plat 1000 SK
ak su neni spolu a o sebe to nevedia nic sa nedeje,
ale ak ich das dohoromady a vedia aky ma kto plat vznikne medzi nima napätie a sa pobiju
no tak ludia, strpenie majte pre nas.. my mame len elektrotechnicku...
Hypofokortexor: keby vyskocis na elektricke vedenie a drzis sa ho tak ta pravdepodobne nakope tak ci tak, pretoze tam je velky naboj (z ostatnych vodicov). Teda aspon na VN vedeni by ta skopalo urcite.
vlastne moze nastat obluk ale to by sa musel tak nejako nemotorne uchytit aby sa nejakou castou tela priblizil k druhemu kablu (pri VN je to maximalne okolo 52 cm kedze VN moze nadobudnut maximalnu hodnotu napätia medzi vodicmi 52 kV) 1kV= cca 1cm obluk
a tie kable su dostatocne od seba daleko aby obluk nenastal i keby sa tam uchytilo nieco vacsie
a za dokaz toho ze sa nic nestane sa da povazovat aj to ze sa tomu vrabcovi nic nestane
ale samozrejme keby tam clovek skusal nejake atleticke kusky a co i len nachvilku sa priblizi k druhemu kablu tak ho kopne
Ale myslim ze tomu vrabcovi sa nestane asi preto nic, lebo na neho posobi elektro staticke pole trochu menej ako na cloveka nie? ale asi som zadrel kktinu neviem, fakt ma ELE nebavi..
ewcucu:
keby zdvihne jednu nohu, dojde mu stava a je po nom !cha
asi toto si myslela?
l.ukynko:
to krokové napätie je také mizerné, ze mu nemoze nijako uskodit, ne voe?
mno vrabec to určite nebol. nemá tak velké rozpätie krídel, aby "vyskratoval" dva vodiče medzi ktoré sadne. tam už je potom jedno či je to proti "zemi", či fáza proti tej dalšej.. preto na niektorých stlpoch s vysokým napätím môžete vidieť plastové hrebene, kt im zabránia v nebezpečnom pristátí medzi 2 vodiče.
ale podla mna ma vrabec prilis male rozpetie medzi nohami pri padnutom kabli na zem je to od vzdialenosti od kabla to moze byt asi takych 20 centimetrov aby si dostal ranu cez gule ale pri vedeni(kabel vo vzduchu) je to tusim pol metra
pomale kroky v spiralovitom pohybe.. a co tak skakat na jednej nohe najkratsou moznou trasou z miesta cinu? more easy