No .. tak zajtra ma čaká kurz prvej pomoci ... Kvôli vodičáku ... budem tam sedieť 5 hodín ! ... vyučovacích ... chcela by som sa opýtať čo všetko za ten dlhý čas tam budeme robiť .. a načo je to vlastne dobré, keď polovici z nás je pri pohľade
naucite sa resuscitovat, protisokove opatrena, rozne polohy, osetrovanie vonkajsich ran - malych aj velkych a nezabudnete si zopakovat telefonne cislo 155 a 112 ako na zakladnej....co ine by vas tam ucili?
heh to by som si chcela tiez spravit, ja som zase na biologii, takze take veci by som asi mala ovladat (resp. si myslim ze to by mal kazdy). No a ja som robila vodicak ked ten kurz este nebol povinny, takze poradit ti neviem.
5 hodinová prednáška s nejakým praktickým nácvikom je primálo na zvládnutie extrémnych situácií, keď ide o život keď chceš lepšiu prípravu, existuje aj víkendový 33 hodinový kurz
U mňa to bolo tak že v prvej časti (siedmej do desiatej) - teoretická časť. Potom bola prestávka a potom bola praktická časť kde sme sa naučili podávať umelé dýchanie, zastavenie krvácania, fixáciu atď atď... bolo toho dosť.
Nakoniec sme si spravili simulovanú nehodu pri ktorej dvojice (jeden bol postihnutý a druhý záchranca a potom naopak) - sme museli podať prvú pomoc (zastaviť auto, smerovky, výstražný trojuholník, dať si vestu, potom rukavice, potom vytiahnuť postihnutého z auta, atď atď...)
A na koniec dňa bol test (abcd možnosti) - nič ťažké pokiaľ si počúval a potom ešte aj napísať vlastnými slovami ako podať prvú pomoc pri mozgovej príhode a srdcovom infarkte - toť bolo všô...
nuž ja som robila vodičák ešte v 2008 a oveľa radšej by som sa učila prvú pomoc, ako tam trepala o konštrukcii vozidla...to bola najnezmyselnejšia časť vodičáku...
veď predsa keď sa mi pokazí auto, nebudem sa špárať v nejakej /príklad/ brzdovej kvapaline, ale zavolám do opravovne.
ale keď bude ísť o život /dúfam že nikdy nepôjde/ - tak jediné čo budem schopná urobiť je vyťukať 112ku.
no jasne.....asi jedina vec ktoru si nemohla vediet zo skoly bude to spravanie na ceste...s trojuholnikom a vestou....ja sice vodicak nemam, ale aj tak si myslim, ze najdolezitejsie je iba nechytit paniku pri tom zranenom a zastavit mu krvacanie alebo ozivit ho....takze nic noveho sa nenaucis nie?
pozri ja ked som si pred rokom robila na 125 vodicky a mali sme tento kurz tak som na polovicke nebola lebo ma instruktor zobral na jazdu..potom som dosla a nafukala do gummenej little annie a dala nam test...na tom teste len tak akoze nic si pocula ze...a,b,,c a nieze napisete toto a hento
Ja som mala toto vo stvrtok-ale mne to trvalo 5 hodin normalnych, nie vyucujuvich..a tak ako bolo spomenute-tie polohy, hmaty atd..teoria a potom test-teoreticky a prakticky sme robili resucitaciu na figurine napojenej na pocitac a tam behali vseliake tie krivky atd..
Ja som tam bola tiež 5 normálnych hodín a to ešte chodím aj na zdravotnú prvú pomoc máme ako predmet, nedozvedela som sa tam vôbec nič nové, úplná zbytočnosť podľa mňa.Možno tá praktická časť je ešte k niečomu, ale tá teoria je na nič.
Aj tak ak by bola nejaká autonehoda málo z nás by využilo vedomosti z toho kurzu.
ja som robila vodičák síce ešte v dobe,keď neboli povinné kurzy prvej pomoci,no aj tak moja autoškola trvala na tom,že je to potrebné a tak som bola na tom kurze.
keď vidím krv,stačí len troška,alebo ranu,príde mi zle a už sa mi stalo,že som odpadla.
takže mi bolo aj nepríjemné,keď nám rozprávali o všetkých zraneniach a podobne.
bojím sa toho,že aj keď som tento kurz absolvovala,nebola by som schopná pomôcť.
a to ma úprimne hnevá,lebo neviem tento môj problém zvládnuť a vždy mi je zle,alebo takmer odpadnem...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
uff tak to už vôbec nie ja budem rada, keď vydržím ten 5hodinový povinný ostatné sa dúfam naučím na medine
U mňa to bolo tak že v prvej časti (siedmej do desiatej) - teoretická časť. Potom bola prestávka a potom bola praktická časť kde sme sa naučili podávať umelé dýchanie, zastavenie krvácania, fixáciu atď atď... bolo toho dosť.
Nakoniec sme si spravili simulovanú nehodu pri ktorej dvojice (jeden bol postihnutý a druhý záchranca a potom naopak) - sme museli podať prvú pomoc (zastaviť auto, smerovky, výstražný trojuholník, dať si vestu, potom rukavice, potom vytiahnuť postihnutého z auta, atď atď...)
A na koniec dňa bol test (abcd možnosti) - nič ťažké pokiaľ si počúval a potom ešte aj napísať vlastnými slovami ako podať prvú pomoc pri mozgovej príhode a srdcovom infarkte - toť bolo všô...
veď predsa keď sa mi pokazí auto, nebudem sa špárať v nejakej /príklad/ brzdovej kvapaline, ale zavolám do opravovne.
ale keď bude ísť o život /dúfam že nikdy nepôjde/ - tak jediné čo budem schopná urobiť je vyťukať 112ku.
banalitka
ale prezijes, pocvicis si umele dychanie a pohoda
Aj tak ak by bola nejaká autonehoda málo z nás by využilo vedomosti z toho kurzu.
dufam že to vam spomenuli
keď vidím krv,stačí len troška,alebo ranu,príde mi zle a už sa mi stalo,že som odpadla.
takže mi bolo aj nepríjemné,keď nám rozprávali o všetkých zraneniach a podobne.
bojím sa toho,že aj keď som tento kurz absolvovala,nebola by som schopná pomôcť.
a to ma úprimne hnevá,lebo neviem tento môj problém zvládnuť a vždy mi je zle,alebo takmer odpadnem...