Legendarne hudobne skupiny vs moderne rychlo-kvasene skupiny
Hey hou,
zaujima ma vas nazor nato, ako vidite buducnost dnesnej modernej hudby. Myslite si, ze dnesne rychlo kvasene skupiny vydrzia desatrocia spolu a budu tvorit kvalitnu hudbu?
Napriklad zo starsej skoly su skupiny:
Metallica: 1981 – súčasnosť,
AC
Neporovnával by som to systémom súčasnosť vs minulosť,rýchlokvasené kapely,ktoré tak ako rýchlo zažiarili tak rýchlo aj zhasli boli aj kedysi.Rozdiel je v tom,že dnes je pre takýchto "rýchlokvasených" oveľa viac priestoru a možností,hlavne ak majú tie správne známosti,dobrého menežéra a producenta,stačí ím len priemerný spev a hurá do rádií a médií.No dá sa presadiť aj kvalitnou,kreatívnou tvorbou a snád také kapely vznikajú aj v súčasnosti,no nebudú to mať ľahké...na undergroundovej scéne prerazia,no je otázne či dosiahnu aj komerčnú úroveň. Navyše kapely spomenuté v komente @0 boli originálne a položili základy niektorých žánrov,napríklad Queen ako prví začali kombinovať rockovú a opernú hudbu.Ak chcú súčasní interpreti vymyslieť niečo nové,musia vymýšľať rôzne tie "mongol hybridy" a ťažko teraz povedať,čo z toho sa výraznejšie uchytí a bude z pohľadu budúcich generácií vnímané ako "stará,dobrá legenda".
Ja si myslím, že hlavne od vzniku MTV je v populárnej hudbe veľmi dôležitý celkový image skupiny, než len jej samotný hudobný prejav a talent.
Veľa skupín a interpretov vzniká ako nejaký projekt s vopred premysleným marketingom a cieľom.
Tým chcem povedať to, že tieto komerčné skupiny musia po čase podstupovať veľa zmien, aby dokázali udržať fanúšikov, aby zostali populárne a zarábali peniaze. Ak sa stanú finančne neatraktívne pre vydavateľstvá, tak zaniknú a prídu skupiny nové, ktoré ich nahradia. Rovnako ako v iných oblastiach, aj v hudbe je to vďaka internetu všetko veľmi rýchle. Zo dňa na deň sa môžeš stať hviezdou, no veľmi rýchlo sa môžeš utopiť v množstve ďalšieho obsahu.
Ale samozrejme to neznamená, že teraz ide všetkým skupinám len o peniaze a predtým to tak nebolo.
Len si myslím, že je rozdiel v tom, či tá skupina vzniká spontánne- že sa zídu nejakí kamaráti a rozhodnú sa spoločne pracovať, alebo či len nejakí manažéri nahádžu dokopy skupinu týpkov, aby sa zavďačili čo najširšiemu publiku (toto vidno napríklad v mnohých ázijských skupinách, kde je všetko vykalkulované - máš tam napríklad jedného drsniaka, jedného "cukríka" atď. Nech si každý nájde nejakého svojho obľúbenca.)
@limetkajaja blink je na scene uz 24 rokov, to uz by som radil do kategorie (poctom rokov, nie kvalitou, ci hudobnym stylom) medzi Offspring, Green Day atd.
@tommyhot to je pravda ,ja som nečítala celé to fórum,že sú tým myslené len kapely až z takej modernej doby a veď hej,tak keď sú na scéne 24 rokov,tak sa to neradí medzi rýchlo kvasné kapely
ale istotne je aj v dnešnej dobe kopec kvalitných kapiel(len mám akurát výpadok a nič mi nenapadá),ktoré tvoria hudbu a stoja za to a nie je to čisto iba pre peniaze za cieľom navnadiť dav mladých teen dievok @8 spomenutá florencka tiež nie je až taký najnovší objav,ale radím ju za jednu z najlepších ,,objavov'' už len vďaka jej originalite,proste že ,,plodí'' hudbu,ktorá nie je na jedno kopyto,žiadne ohrané,opočúvané rádiovice a podobných kapiel je naozaj veľa.
Haken, Periphery, Tesseract, The Algorithm, Eluveitie tiez nie su az tak stari (tusim okolo 2002), Animals as Leaders atd.
Na progovej scene je vela novych kapiel ktore vnasaju do tej hudby nieco nove nezabudnutelne, za to z mainstreamu neviem skoro o nicom takom za poslednych par rokov.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
Coldplay
Blur
Daft Punk
Gotan Project
ale inak zivotnost dnesnych boybandov a umelo vytvorených kapiel je tak 1 - 2 roky
nepočúvam a tým pádom veľmi nepoznám súčasnú scénu
Veľa skupín a interpretov vzniká ako nejaký projekt s vopred premysleným marketingom a cieľom.
Tým chcem povedať to, že tieto komerčné skupiny musia po čase podstupovať veľa zmien, aby dokázali udržať fanúšikov, aby zostali populárne a zarábali peniaze. Ak sa stanú finančne neatraktívne pre vydavateľstvá, tak zaniknú a prídu skupiny nové, ktoré ich nahradia. Rovnako ako v iných oblastiach, aj v hudbe je to vďaka internetu všetko veľmi rýchle. Zo dňa na deň sa môžeš stať hviezdou, no veľmi rýchlo sa môžeš utopiť v množstve ďalšieho obsahu.
Ale samozrejme to neznamená, že teraz ide všetkým skupinám len o peniaze a predtým to tak nebolo.
Len si myslím, že je rozdiel v tom, či tá skupina vzniká spontánne- že sa zídu nejakí kamaráti a rozhodnú sa spoločne pracovať, alebo či len nejakí manažéri nahádžu dokopy skupinu týpkov, aby sa zavďačili čo najširšiemu publiku (toto vidno napríklad v mnohých ázijských skupinách, kde je všetko vykalkulované - máš tam napríklad jedného drsniaka, jedného "cukríka" atď. Nech si každý nájde nejakého svojho obľúbenca.)
ale istotne je aj v dnešnej dobe kopec kvalitných kapiel(len mám akurát výpadok a nič mi nenapadá),ktoré tvoria hudbu a stoja za to a nie je to čisto iba pre peniaze za cieľom navnadiť dav mladých teen dievok
@8 spomenutá florencka tiež nie je až taký najnovší objav,ale radím ju za jednu z najlepších ,,objavov'' už len vďaka jej originalite,proste že ,,plodí'' hudbu,ktorá nie je na jedno kopyto,žiadne ohrané,opočúvané rádiovice a podobných kapiel je naozaj veľa.
Daft Punk pôsobia vyše 20 rokov, ich by som medzi nejaké "novšie" kapely neradil...
Na progovej scene je vela novych kapiel ktore vnasaju do tej hudby nieco nove nezabudnutelne, za to z mainstreamu neviem skoro o nicom takom za poslednych par rokov.