Ak by náhodou bol niekto podobne šialený ako som ja a mal by záujem o činnosť ktorá bola popísaná v nadpise, dokázal by to na takej strednej úrovni (zvládnutá gymnaziálna latinčina) a býva v bratislave, nech mi dá prosím vedieť... alebo ak o niekom takom
aj ja som mala latinu dva semestre a furt sa s ňou ešte zasieram, a co ja viem, je to podla mna dost tazke, je to na principoch slovenciny vlastne. nie je to take jednoduche ako anfglictina, kde nariklad neexistuje sklonovanie...co ja viem, mne stačilo
no, konverzovat asi nezvladam, aj ked som mal 4 roky latincinu ale tak dost rozumiem, a niektore veci su po latinsky krajsie, a sem tam ju rad pouzijem ako citat... alebo tak. A aj ked to je mrtvy jazyk, zije vsade okolo nas. Priklady:
hh... tu totiž nechce ísť o to, poznať latinčinu, a odvodeniny a zvyšky z nej (románske jazyky, značky, citáty..) ale práve nájsť niekoho, kto by chcel, tak ako ja, presnejšie možno so mnou (to tá blava) konverzovať v latine. Ani ja to nezvládam, práve preto... zo začiatku by to bola fakt sranda, ale potom by to šlo myslím...)
Mne stačí že sa na strednej musím učiť latinské názvy kríkov, stromov a kvetín...inač by som sa to chcela učiť ale nezvládam školu a ne to ešte ďalší jazyk xP
Keď som nastupovala na školu, na latinu som sa strašne tešila... ale ako sa pozerám na tie deklinácie, z ktorých viem akurát tak 1., a o konjugáciách ani nehovorím... a toľko slov... proste katastrofa...
cely cas som sa tesila na latinu, ktoru budem mat na vyske. bolo nas brutalne vela, asi 100 a zenska brala len 30. nakoniec som happy ze tam nie som. kazdy tyzden pisu tazke pisomky a tento semester, co nam nadrbali vela chemie, by to nemalo zmysel, lebo tej latine sa treba venovat. ale chcem!!
latinčina je pekná, ale za ten rok čo sme ju mali na škole som ju vôbec nedokázala pochopiť, myslím tie deklinácie a konjugácie . ale plánujem sa k nej niekedy v budúcnosti vrátiť
mal som na strednej aj na VŠ a ešte sa dobrovoľne samodoučujem, ale nie je to práve najľahšie Dôležité ako pri všetkom je zohnať si k tomu dosť materiálov na čítanie, mne sa podarilo v jednom antikvariáte v Brne nájsť pár čítaniek latinčiny pre gymnázia ešte spred vojny, kvalitné veci
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
jedine ak by si šiel študovať niečo s históriou, tam je to povinný predmet, inak neodporúčam, práve preto, že je to mŕtvy jazyk.
ja mám teraz na VŠ latinu...
@Ayreen
v prvom latina?? to vás nevedeli rovno odplašiť starogréčtinou??
Takže plánujem sa ho naučiť aj naďalej
@pwyll Mŕtvy jazyk?
Od toho jazyka je odvodených kóópec ďalších, tak mŕtvym by som ho nenazvala.
zdravotnictvo, mars, magnum, felicia, octavia, superb...
sportova znacka ASICS - anima sana in corpore sanum
citaty ako Veni vidi vidi, alebo In vino veritas, Extra patria non est vita, Quo vadis a podobne poukazuju na "zivot" tejto reci
kto vie po latinsky "prezije" v statoch ako taliansko, spanielsko, franzucko, portugalsko, a podobne...
@jaro1991 áno, to máš pravdu s tým, že niektoré veci krajšie znejú v origináli, takže:
PRIOR CANIS COITUS!
o používam dosť často!
Lingua lapsa venum dicit.
skoda ze tento semester uz nebude lebo vyzaduju viac ziakov nez je schopne sa prihlasit
potom, keď sa niekto prihlási @Lochnessko -ovi na latinu, tak potom môžte ísť aj za mňa 14.1.