Ahojte, možno je to primitívna otázka, ale aj tak Prosím vás, aký lístok si mám kúpiť keď mám 15 rokov a nenavštevujem školu v danom meste kam idem,teda nemám zľavu ? Asi celý však? Prosím vás, trápne komenty si nechajte pre seba.
@adrianej Bez preukážky jedine celé cestovné. Vybaviť žiacky/študentský preukaz (fialový papierový) sa dá aj za jeden deň. Ráno si stačí vypýtať v okienku žiadanku, ale nech to nie je malinká stanica niekde v Hornej dolnej. V škole si necháš žiadanku vyplniť. Po škole ju zanesieš na stanicu aj s fotkou. Ak bude na stanici pomenej ľudí a tetula bude mať dobrú náladu, tak za 10-15 min ju máš vybavenú. Inak deň-dva.
Vec ďalšia. Zľava Ti platí nezávisle na mieste školy a domovu. Na jednorazové (resp. spiatočné) môžeš ísť aj z KE do BA (a školu máš trebárs vo Zvolene a bývaš v Martine). Iba týždenky a mesačníky sú viazané na cestovanie z domu do školy a späť. Ak máš ďalšie dotazy, tak smelo ich sem napíš
@daddy Tesco clubcarta Ti nebude platiť v Bille. Schell karta Ti nebude platiť na Slovnaftke. Vlak a bus sú konkurencia. Budeš konkurencií zámerne pomáhať? Integrovaný dopravný systém, ktorý by cestovanie neskutočne uľahčil je u nás žiaľ v zárodku. Kto cestoval v Prahe, Brne, Ostrave a pod. vie o čom hovorím. Na jeden lístok cestuješ vlakom, busom, električkou i metrom.
@mathulo to ako chces povedat, ze na jeden listok v brne, prahe, alebo ostrave mozes cestovat po meste mestskou dopravou a s tym istym listkom mozes ist aj mimo mesto?? no to sa mi nezda
@piter09 Mimo mesto, ale len v rámci kraja, v ktorom je integrovaný systém. Napríklad integrovaný je celý Jihomoravský kraj:
Lístky sú prestupné, môžeš sa povoziť po Brne električkou, trolejbusom i busom na jeden lístok a potom s tým istým lístkom nasadnúť na medzimestskú dopravu a ísť trebárs do Hodonína.
Samozrejme si musíš kúpiť lístok na príslušný počet zón a okrem toho sú lístky limitované i časovo.
@piter09 Hovorí sa tomu Integrovaný dopravný systém (IDS), napr IDS Jihomoravského kraje, Pražská integrovaná doprava (PID)...
Ono to má svoje pravidlá. Ukážem to na Prahe. Máš základný prestupný lístok za 32kč. S ním môžeš cestovať v Prahe+blízkom okolí (pásmo P+O). Môžeš využiť všetky prostriedky zapojené do IDS. Čiže napr. metro, električky aj vlak (ale iba linky S, ak sa nemýlim, čiže prímestské vlaky zapojené do IDS). Ale celá PID je rozdelená na niekoľko pásiem. Čiže ten lístok za 32kč Ti platí iba v Prahe+blízkom okolí. Záleží, cez koľko pásiem prejdeš, podľa toho si kúpiš lístok.
@najivna ISIC aktivovaný na železnice? o tom som ešte nepočula, a normálne už druhý rok s ISIC kartou chodím aj busom, aj do vlaku, nikdy som s tým nemala problém...
@najivna nemám pipačku v škole =D... aj v lete som už cestovala a neboli problémy, ujo revízor to stále prikladá na ten svoj strojček, tak si ma teraz zneistila ach =D...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
to ti urobia zadarmo na hociktorej ckm to len pipnu a mas to
a Daddy presne..
Vec ďalšia. Zľava Ti platí nezávisle na mieste školy a domovu. Na jednorazové (resp. spiatočné) môžeš ísť aj z KE do BA (a školu máš trebárs vo Zvolene a bývaš v Martine). Iba týždenky a mesačníky sú viazané na cestovanie z domu do školy a späť. Ak máš ďalšie dotazy, tak smelo ich sem napíš
@daddy Tesco clubcarta Ti nebude platiť v Bille. Schell karta Ti nebude platiť na Slovnaftke. Vlak a bus sú konkurencia. Budeš konkurencií zámerne pomáhať? Integrovaný dopravný systém, ktorý by cestovanie neskutočne uľahčil je u nás žiaľ v zárodku. Kto cestoval v Prahe, Brne, Ostrave a pod. vie o čom hovorím. Na jeden lístok cestuješ vlakom, busom, električkou i metrom.
PS: sorry za reklamu
Lístky sú prestupné, môžeš sa povoziť po Brne električkou, trolejbusom i busom na jeden lístok a potom s tým istým lístkom nasadnúť na medzimestskú dopravu a ísť trebárs do Hodonína.
Samozrejme si musíš kúpiť lístok na príslušný počet zón a okrem toho sú lístky limitované i časovo.
Ono to má svoje pravidlá. Ukážem to na Prahe. Máš základný prestupný lístok za 32kč. S ním môžeš cestovať v Prahe+blízkom okolí (pásmo P+O). Môžeš využiť všetky prostriedky zapojené do IDS. Čiže napr. metro, električky aj vlak (ale iba linky S, ak sa nemýlim, čiže prímestské vlaky zapojené do IDS). Ale celá PID je rozdelená na niekoľko pásiem. Čiže ten lístok za 32kč Ti platí iba v Prahe+blízkom okolí. Záleží, cez koľko pásiem prejdeš, podľa toho si kúpiš lístok.