Ahojte,nájde sa tu niekto kto chodi na environmentalistiku,ekologiu niečo s biologiou,geografiou alebo na nejaku prirodovedecku fakultu?Čo sa na tychto odboroch uči a ake školy by ste mi odporučili?
@n0win0u@zamidari nie? dobré, tak má uplatnenie IT... ale to je asi tak všetko... a ešte medicína... ale že jedna inteligentná holka vyštuduje logistiku, odbor, za ktorý by sa v iných krajinách pobili a musí robiť pojebanú operátorku výroby, tak to má byť čo???? skvelé uplatnenie??? že 25 ľudí zo 100 z absolventov 2012 ekonomickej fakulty TUKE robí v jednej firme v BA a ďalších 75 je rozhádzaných po ďalších firmách v BA, lebo ani jeden z nich nenašiel prácu tam kde býva je dobre uplatnenie???
@sandy114 tak je to bohuzial s miestami ako je vychod, tam proste tolko prilezitosti na pracu nie je, ale to nie je nejaka vina zamestnavatelov, proste logicky nepojdu tam, kde nebude dopyt po ich vyrobkoch, pripadne ine problemy :S
na take veci bohuzial treba mysliet uz pri vybere skoly, malokto studuje taku skolu, ze sa uplatni tam kde byva, teda pokial nebyva tam, kde sa chce uplatnit a vice versa.
tej slečne sandy114, čo ju nesmiem otagovať, by som vedel vymenovať minimalne 10 odborov, kde je velmi vynikajuce uplatnenie + návod na to, ako sa uplatniť aj so zlou vysokou školou...
enviro nie, ekológia tiež nič moc, čistá biológia - jedine vedecká kariéra (ale to musíš byť medzi najlepšími v odbore v tvojom ročníku), geografia - ak tak jedine spojená s informatikou (GPS mapy a spol)
@dandellion : Dá sa uplatniť, ale musíš sa veľmi snažiť a dokázať, že si v dannom odbore najlepšia, aby bol po tebe aj dopyt.
Ja mám skúsenosti s Prírodovedeckou na UK, tak ak máš otázky, kľudne sa pýtaj. Ak by si mala záujem práve o túto vysokú školu, tu môžeš nájsť jednotlivé predmety vyučované v dannom odbore:
@dandellion enviro nemá veľmi uplatnenie, to skôr v ČR, pretože tam sú už naplno rozbehnuté PÚ aj s envirosrandami a pod ... u nás možno tak za 10 rokov ...
hmm čerešna a už sme pri envire nie nerobím , pozrite ak sa Eú nerozpadne tak do budúcnosti to význam má . Eú na envire dosť lipne a je jasné , že aj nás pomaly ale iste budú tlačiť do ich zelenej záhradky . Vo väčšine vyspelých krajín je ekologické zmýšlanie normálne , to že sa to sem nedostalo ešte je druhá vec .
@interrupcio ja sa nebavím o úradničine , tuším od 2O14 budeme musieť zvýšiť výrobu elektriny na báze obnoviteľných zdrojov a to budú iné peniaze . A ono je v podstate jedno čo študuješ musíš v tom byť najlepší a dostaví sa aj úspech a peniaze . Je to o ľuďoch a nie o tituloch alebo prestíži danej školy .
@violator nemáš pravdu. toto je fórum spojené s enviralistikou... a tí sa zamestnajú buď vo výskume, alebo pôjdu úradníčiť.
to čo tu ty spomínaš, tak to bude zamestnávať energetikov, vodohospodarov, stavebnych inzinierov, chemických inžinierov, environmentálnych inžinierov, automatizerov, elektrotechnikov atd.. ale nie enviralistov
@violator vyroba elektriny na baze obnovitelnych zdrojov nema nic spolocne s envirometalistmi a ekologmi. myslis ze oni vedia nieco prakticky vyuzitelne napr o veternych turbinach alebo pyrolitickej jednotke na biomasu ?
Velmi som diskusiu nečítal, ale kedže som Enviro v Ba vyštudoval, tak si myslím že viem o čom vravím...
začnem malým vyvrátením: @zamidari nie je to pravda. aj environmentalisti mozu mat nieco s prakticky vyuzitelnymi veternými turbinami, ak sa o to budu zaujímat, pretoze ako envirak mas moznost spolupracovat s fakultou, akou chces a na com chces, ak to ma enviro korene... a ked sme pri tom, v SR moc o vetri nepojde, lebo na veterne elektrarne tu zatial chabo fuka. na druhej strane, je to biznis - mozno ani nepojde az tak o to ci budu vyrabat...
a teraz k veci:
enviro je zapeklity odbor, ktory má svoje pre a proti...
je cleneny na styri odbory a kazdy je iny -
ak citis, ze chces byt ochranca prirody, starat sa o realne existujuce problemy v chranenych oblastiach a pritom mat naozaj smiesny plat - je to idealne riesenie, vtedy v tom treba mat srdce
ak citis ze chces robit v samosrpave, v statnej sprave, alebo robit enviracke čary pre firmy, alebo si otvorit vlastne poradenstvo a tym padom ovladat normy potom si tiez zahojeny, lebo uplatnenie tu je a dokonca aj dobre platene...
ak chces ostat vo vyskume, pracovat na veciach ktore raz maju, inokedy nemaju zmysel, ale mysliet stale na to ze si podhodnoteny tak to ma zmysel
ak chces odist po skole do Rakuska, tak to ma zmysel...
ak si kamaratsky clovek, co chce makat uz pocas skoly, tak sa k nejakej robote tiez urcite dostanes...
@sandy114 a nemáš, keď do toho hneď pletieš ten zvláštny pohľad blavák-neblavák? mimochodom, najvychytanješie odbory čo sa týka perspektívy nie sú uplatniteľné v BA... ten čudný východniarsky komplex tu nemá čo robiť...
asi si nemyslim ze je to v zakladnom poslani environmentalistu. ale v zakladnom poslani je urcit kde ma turbina byt a spravovat komplex turbin z hladiska ich posobenia v okolitom prostredi. tzn. on ma urcit kde ma byt a kde nema. zaroven to ma byt prave on, kto ma mat pod palcom, ci nie je prave to miesto vhodne skor pre geotermalnu energiu...
odbor "ochrana a vyuzivanie prirody a krajiny" je uplatnitelny viac mimo Ba ako v Ba a na Ba skole sa ucis najviac o rovinno, pahorkatinno, hornatinnych druhoch (ku ktorym je logicky lahsi pristup) ako o vysokohorskych druhoch. vsetkym adrenalinovym nadsencom so stipkou inteligencie odporucam skor vysokohorsku biologiu kt. sa studuje v Ziline a v Tatrach...
spýtam sa ťa rovno, študuješ enviro? alebo študoval si? lebo môj brat to skončil, poznám jeho spolužiakov, a viem, aké je uplatnenie - pár šťastlivcov na doktoranskom štúdiu s otáznou budúcnosťou, ostatní pracujú hocikde mimo odboru, IT, banka, bary
@cjubou študoval som, sam som tiez ostal v obore len okrajovo a vacsina mojich spoluziakov odišla do zahraničia, alebo sa zamestnali v obore, alebo mimo obor...
par jeho spoluziakov zjavne nechce pracovat v Rakusku (kde je prace v tomto obore dost) alebo nechcu pracovat v terene (na celom slovensku je celkom dost organizacii, zdruzeni a tiez ŠOPka)...
je to dost o tom, aky obor si vyberies, ak si das manazment tak si v pohode zahojeny...
ale inak mas uplnu pravdu. financne ohodnotenie a naozajstne UPLATNENIE s tym problem je. roboty je malo...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
@3 nie, nemas pravdu
na take veci bohuzial treba mysliet uz pri vybere skoly, malokto studuje taku skolu, ze sa uplatni tam kde byva, teda pokial nebyva tam, kde sa chce uplatnit a vice versa.
takze uz sme sa dohodli ze minimalne to IT ma uplatnenie, a da sa urcite aj inak...
...tak v malom krajine kde mas pomaly 40 vysokych skol, by som logicky ani necakaval, ze kazda z nich bude mat uplatnenie
Ja mám skúsenosti s Prírodovedeckou na UK, tak ak máš otázky, kľudne sa pýtaj. Ak by si mala záujem práve o túto vysokú školu, tu môžeš nájsť jednotlivé predmety vyučované v dannom odbore:
» www.fns.uniba.sk/fileadmin/user_...
Čo sa týka iných prírodovedeckých fakúlt, k tomu sa ti žiaľ neviem subjektívne vyjadriť.
ak tak to bola riadne vysoká čerešňa - alebo sa počas pádu stihol aj s koňom zraziť
hmm čerešna a už sme pri envire nie nerobím , pozrite ak sa Eú nerozpadne tak do budúcnosti to význam má . Eú na envire dosť lipne a je jasné , že aj nás pomaly ale iste budú tlačiť do ich zelenej záhradky . Vo väčšine vyspelých krajín je ekologické zmýšlanie normálne , to že sa to sem nedostalo ešte je druhá vec .
dobre, obsadi sa par uradnickych stoliciek. ak je to podla teba perspektiva, nech sa paci... ale tam nikdy ziadne velke prachy nebudu...
to čo tu ty spomínaš, tak to bude zamestnávať energetikov, vodohospodarov, stavebnych inzinierov, chemických inžinierov, environmentálnych inžinierov, automatizerov, elektrotechnikov atd.. ale nie enviralistov
začnem malým vyvrátením: @zamidari nie je to pravda. aj environmentalisti mozu mat nieco s prakticky vyuzitelnymi veternými turbinami, ak sa o to budu zaujímat, pretoze ako envirak mas moznost spolupracovat s fakultou, akou chces a na com chces, ak to ma enviro korene... a ked sme pri tom, v SR moc o vetri nepojde, lebo na veterne elektrarne tu zatial chabo fuka. na druhej strane, je to biznis - mozno ani nepojde az tak o to ci budu vyrabat...
a teraz k veci:
enviro je zapeklity odbor, ktory má svoje pre a proti...
je cleneny na styri odbory a kazdy je iny -
ak citis, ze chces byt ochranca prirody, starat sa o realne existujuce problemy v chranenych oblastiach a pritom mat naozaj smiesny plat - je to idealne riesenie, vtedy v tom treba mat srdce
ak citis ze chces robit v samosrpave, v statnej sprave, alebo robit enviracke čary pre firmy, alebo si otvorit vlastne poradenstvo a tym padom ovladat normy potom si tiez zahojeny, lebo uplatnenie tu je a dokonca aj dobre platene...
ak chces ostat vo vyskume, pracovat na veciach ktore raz maju, inokedy nemaju zmysel, ale mysliet stale na to ze si podhodnoteny tak to ma zmysel
ak chces odist po skole do Rakuska, tak to ma zmysel...
ak si kamaratsky clovek, co chce makat uz pocas skoly, tak sa k nejakej robote tiez urcite dostanes...
to je v skratke.
asi si nemyslim ze je to v zakladnom poslani environmentalistu. ale v zakladnom poslani je urcit kde ma turbina byt a spravovat komplex turbin z hladiska ich posobenia v okolitom prostredi. tzn. on ma urcit kde ma byt a kde nema. zaroven to ma byt prave on, kto ma mat pod palcom, ci nie je prave to miesto vhodne skor pre geotermalnu energiu...
odbor "ochrana a vyuzivanie prirody a krajiny" je uplatnitelny viac mimo Ba ako v Ba a na Ba skole sa ucis najviac o rovinno, pahorkatinno, hornatinnych druhoch (ku ktorym je logicky lahsi pristup) ako o vysokohorskych druhoch. vsetkym adrenalinovym nadsencom so stipkou inteligencie odporucam skor vysokohorsku biologiu kt. sa studuje v Ziline a v Tatrach...
spýtam sa ťa rovno, študuješ enviro? alebo študoval si? lebo môj brat to skončil, poznám jeho spolužiakov, a viem, aké je uplatnenie - pár šťastlivcov na doktoranskom štúdiu s otáznou budúcnosťou, ostatní pracujú hocikde mimo odboru, IT, banka, bary
par jeho spoluziakov zjavne nechce pracovat v Rakusku (kde je prace v tomto obore dost) alebo nechcu pracovat v terene (na celom slovensku je celkom dost organizacii, zdruzeni a tiez ŠOPka)...
je to dost o tom, aky obor si vyberies, ak si das manazment tak si v pohode zahojeny...
ale inak mas uplnu pravdu. financne ohodnotenie a naozajstne UPLATNENIE s tym problem je. roboty je malo...
pravdu vravíš !
dakujem za tvoje prispevky .
studujem enviro .)