Stretol som známeho, bol v práci. Evidentne naspeedovaný, asi mal piko alebo čo... Mal tyky, rýchlo hovoril... Chvíľu sme kecali. A mňa napadlo, že mu proste poviem, nech "spomalí", nech si uvedomí, že to je vidieť... Má to zmysel takto sa starať?
@petuska11111 možno žije v tom, že to nevidno a všetko je allright...pocit hanby by ho mohol nakopnúť....rád by som počul hlavne tých čo to niekedy skúsili... Keď som to skúsil ja, tak len tak odvrkol že "ále hej..." Ale to som už odchádzalm, tak možno sa zamyslel a fakt prestane...
@maxirotor ak je to koli fetu tak hej, lebo fet ho ničí... ľuďom by malo občas na sebe záležať a tľapkanie topiaceho sa po pleci zjavne nepomáha, aspoň taká je teória
To asi záleží na veľa faktoroch. Ale podľa mňa by to malo ísť najmä od rodiny a priateľov. No nie ako príkazy, výčitky, ... Skôr sa snažiť zistiť príčinu, prečo s tým vôbec začal. Ak mu chceš pomôcť, skús sa s ním o tom úprimne porozprávať. Nie naliehavo, ale priateľsky, s pochopením a podporou. Neviem, nemám s niečim takým skúsenosť ani nikoho takého nepoznám, ale tak by som asi postupovala ja.
@pravnik v tom prípade ale nebude efektívne mu len priateľsky dohovoriť, ale poriadne ho spičovať za jeho činy a uviesť ho do šoku. Aby si uvedomil váhu toho, čo spôsobuje..
@azizi ked ti niekto povie ze vyzeras na nič, myslim, ze mu nemusíš dôverovať, aby si tomu uveril... Ja som sa proste len nechcel tváriť, že všetko je ok, lebo nie je. Veľa ľuďom aj to málo vie otvoriť oči. Keď sa budú všetci tváriť že je to ok, zle sa to skončí, takto je väčšia šanca že sa to stopne niekde na začiatku... Nie je to odomňa žiadny hrdinský čin, ale nebudem sa s niekým rozprávať a tváriť sa že si ho nevšímam.
@pravnik Veď ja si nemyslím, že si spravil zle. Ale netuším či a aký to mohlo mať efekt. Moje rady sú skôr, ak by si mu chcel naozaj pomôcť (aj ďalej).
@petuska11111 A keď sú tvrdí, myslíš si, že si ten človek povedať dá? Pochybujem. Je to dospelá osoba, nie dieťa, ktoré sa zľakne autority a snaží sa poslúchnuť, aby sa nehnevala. Ja si myslím, že taký prístup by mal skôr opačný efekt.
A ono tá príčina, prečo s tým začal, môže byť akákoľvek. Napr. kamarát mojej kamarátky s tým začal kvôli depresiám. Ale také niečo ti človek asi ťažko povie, kým si nezískaš jeho dôveru. Hlavné je nehodnotiť, neodsudzovať. Nikdy nevieme, čo ten človek prežíva, prežíval a čo všetko je za tým.
Keby som bola jeho doverna kamoska ..urcite ano
Zavisi to predovsetkym od vasho spolocneho vztahu
A samozrejme s velkou empatiou..lebo vacsinou je za tym nieco co taky clovek nedokaze stravit ..to co ho cely cas tazi..nejaka trauma a pod. ...teda vo vacsine pripadov
@petuska11111 Preto si myslím, že to musí byť niekto blízky, komu dôveruje. Keď už tam tá dôvera je, dá sa aj pritlačiť. Ale nie spôsobom, aby ho to donútilo sa napríklad uzavrieť už úplne. Hlavne musí cítiť, že mu chceš len pomôcť a že ho za to neodsudzuješ.
@petuska11111 o zdravie sa nikto nebojí až kým to nebolí...skôr pocit hanby je viac si myslím... Ide len o to, nakoľko je ten človek ešte súčasťou spoločnosti... Ale keď je zamestnaný, asi mu to nie je jedno, veď pracuje s inými ľuďmi. @azizi ja len debatujem...chápem že to treba citlivo, tiež som mu nepovedal : "vyzeráš jak feťák, uvedom sa" ale volil som jemnejšie slová...možno to nebude mať žiadny účinok, no sám viem, že človeku pomôže keď mu raz za čas dakto povie pravdu
Ale pravda je taka ze ked to on nebude chciet zmenit a neuvidi ten ciel ktory stoji na konci toho odopretia si toho navyku ..tak nikto s tym neurobi nic ani ty ako naj kamos
Alebo
Az do casu ked sa zrazi sam na dno..a bude uz na nom ci sa odrazi alebo tak zostane uz stale
@obsession Presne tá empatia je to, čo sa asi celý čas snažím opísať, ďakujem. Spoločnosť vo všeobecnosti to vníma ako "berieš drogy = si feťák, prestaň s tým". Čo je podľa môjho názoru značne zjednodušené ponímanie. Presne ako si spomenula, často krát to môže byť len ako dôsledok niečoho. Takže ten problém treba riešiť omnoho komplexnejšie.
@azizi vacsinou za vsetkymi nasim zlymi navykmi je nasa psychika a podvedomie ktore sa nevie a niecim vysporiadat
Nwmusia to byt len drogy....moze to byt aj to ako sa clovek sprava..nema to ako ventilovat ..ale skor" nevie" to ako ventilovat.. a kedze clovek vacsinou nerad o sebe rozprava ..najviac sa oddialuje od ludi mu nablizku a uteka v naruc tomu ktory mu naopak nepomoze ale mu da vec ..ako napr aj drogu aby mu bolo lepsie
tak zlyhava komunikacia vo vztahoch
@wewo robi ako obsluha teda stale s ludmi... ja mam tiez problemy ktore neviem vuriesit a je fakt ze s rpdinou sa p tom rozprava najhorsie(rodina nie su vzdy najblisi ludia) ale obcas nakopne aj hlas zvonku, pretoze vela vela veci si aj tak nakoniec musis vyriesit sam @obsession
@pravnik Žiaľ v istom štádiu to už niektorí sami zvládnuť nemusia:/ Jasné, že každý si je za svoj život zodpovedný sám a sám v sebe musí nájsť riešenia. Ale niekedy veľmi pomôže práve aj to pochopenie a podpora niekoho blízkeho.
ja mam taku teoriu o tom že každý čin má nejaký zmysel a dôvod, že každý čin sa dá aj nahradiť niečim menej škodlivým a tak isto sa dá tento proces opakovať a zmenšovať na tolko že človek vlastne stratí závislosť na niečom negatívnom a získa závislosť na niečom úplne pozitívnom .. bude to vždy závislosť ale tej sa zbaviť nedá .. a je to len teoria
ale má feťakovi zmysel hovoriť nech sa spamätá ? to teda asi nemá
Samozrejme. Si mu potom ako svedomie, ktore on nepocuje. Nechci z pomoci vzdy nieco ziskat. Skor sa snaz pochopit, preco niekto chce byt fetakom, lebo sa to moze stat aj tebe.
je to individuálne. poznám ľudí, ktorí s tým prestali, dali sa dokopy a žijú normálny život. avšak poznám aj takých, ktorí si s tým nevedia dať rady a len upadajú. myslím, že to trochu závisí aj od inteligencie daného človeka a od prostredia v ktorom sa pohybuje. skúsiť to môžeš, ale neočakávaj od toho, že daného človeka vytiahneš z problémov. pretože to nie je o Tebe, ale o tom človeku.
nie. mozes aj chapat, aj podporovat, ale kym ten clovek sam nie je pripraveny vzdat sa svojej zavislosti, tak sa mozes aj na kriz zavesit a nepomozes mu. bohuzial.
@kakofonica no nemyslím si že je to zbytočné... Je to ako zrkadlo... Keď ho nemáš a každému si ukradnutý, môžeš vyzerať hrozne a nevieš o tom...nedôjde ti to
nečital som si predošle komentare,ale ma to zmysel,ver mi ! ak to s ním nie je tak zlé a stále sa vracia do tej fázy,kedy je povedzme "normálny" ,a nemá to v sebe,tak práve vtedy to má zmysel,no myslim ze najvyššia šanca ze si necha poradit ked si to vypočuje od blizkych,a znamych,takze zalezi na tom aky mate vztah ..
Samozrejme, ze ma. Fetak je tvor chapavi, hned ako mu to povies, zacne mu zalezat na zdravi rodine a hodnotach. A samozrejme hned prestane, lebo si uvedomi, ze to co robi je zbytocne.
@plutvonozceakrivozubky skus byt konstruktivny namiesto ironie... alebo si myslíš, že keď sa ľudia budú baviť iba o peknom a prijemnom, že to je lepšie?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
@petuska11111 A keď sú tvrdí, myslíš si, že si ten človek povedať dá? Pochybujem. Je to dospelá osoba, nie dieťa, ktoré sa zľakne autority a snaží sa poslúchnuť, aby sa nehnevala. Ja si myslím, že taký prístup by mal skôr opačný efekt.
Zavisi to predovsetkym od vasho spolocneho vztahu
A samozrejme s velkou empatiou..lebo vacsinou je za tym nieco co taky clovek nedokaze stravit ..to co ho cely cas tazi..nejaka trauma a pod. ...teda vo vacsine pripadov
Alebo
Az do casu ked sa zrazi sam na dno..a bude uz na nom ci sa odrazi alebo tak zostane uz stale
Nwmusia to byt len drogy....moze to byt aj to ako sa clovek sprava..nema to ako ventilovat ..ale skor" nevie" to ako ventilovat.. a kedze clovek vacsinou nerad o sebe rozprava ..najviac sa oddialuje od ludi mu nablizku a uteka v naruc tomu ktory mu naopak nepomoze ale mu da vec ..ako napr aj drogu aby mu bolo lepsie
tak zlyhava komunikacia vo vztahoch
môžeš človeku povedať svoj názor, ale prísť na to musí sám.
ale má feťakovi zmysel hovoriť nech sa spamätá ? to teda asi nemá
nemá zmysel hovoriť feťákovi nech prestane lebo tebe vadí čo robí.
má zmysel dať mu dôvod prestať.