@majkkkk Je to notebook ako každý iný, čiže je procesor integrovaný na doske a nie je možné ho vybrať ... Ak by si ho aj vyletoval , bolo by ti to na nič, keďže by ti ho doska nezobrala
Ježíši , kúpiš si 3-krát výkonnejší komp za takú istú cenu ako mac , a môžeš meniť čokoľvek . Mac je len pre ľudí čo buď robia hudbu a upravujú to na kompoch , na to je vraj Mac dobrý , alebo pre ľudí čo nevedia nič o počítačoch .
@synekdocha fakt nie, apple je odjakživa založený na tom aby bol pre užívateľov jednoduchý a aby nemuseli o počítačoch vedieť prakticky nič, a postupne im táto filozofia zmutovala do tej podivnej čo majú dnes, kedy... proste neexistuje také že by vrámci servisu nevymenili celý stroj. napr. kamarátovi keď praskol displej na ipode a dal ho do servisu, tak sa mu vrátil absolútne bez hudby, a bez škrabancov ktoré si pamätal, čiže jasne nový kus. rovnako to robia aj keď dáš prístroj do servisu kvôli "výmene" baterky, keďže sa z ich strojov baterky vlastne nedajú vybrať, vymenia celý stroj.
môžem sa spýtať aké máš dôvody na to vybrať si práve mac? pretože existuje podľa mňa pomerne málo takých reálnych, a pokiaľ nemáš nejaký reálny dôvod prečo práve mac, tak sú to len zbytočne vyhodené peniaze navyše.
@midnight a preco by mal podla teba priemerny uzivatel, ktory vyuziva svoj pocitac primarne na mainstreamove aktivity (ako napr. surfovanie po internete, multimedia, kancelarsku pracu), vyzadovat nieco ine ako jednoduchy pocitac, o ktorom nemusi vediet nic, zaroven ho vsak moze plnohodnotne pouzivat podla svojich potrieb a ocakavani? Spytam sa aj inym sposobom: je podla teba zle, ze Apple vyraba pocitace, ktore su urcene pre ludi, ktori chcu svoj pocitac len pouzivat, nie vsak ho poznat? Alebo je podla teba zle, ze existuju ludia, ktori tuzia po takom pocitaci, ktori nemusia poznat, napriek tomu s nim vsak dokazu podla svojich poziadaviek a ocakani pracovat, resp. existovat? A aby som sa vyjadril aj k tvojej kritike servisnej politiky Apple, tak ano, servisna politika Apple je taka, ze skor vymenia chybny vyrobok za novy kus, nez aby ho opravovali. To suvisi s tym, ze okrem toho, ze ich vyrobky su skonstruovane tak, ze je na nich nemozne/obtiazne vymenit pokazeny element, je jasne, ze to je pre Apple aj financne vyhodnejsie. A tu by som na teba tiez mal jednu otazku: chces radsej nejaky opraveny kus (ktory nikde nebude mat kvalitativne charakteristiky povodneho kusu), alebo novy kus, ktory je zatial bez akejkolvek zavady?
@synekdocha ak sú toto tvoje jediné/hlavné dva dôvody, tak by som si na tvojom mieste mac nekupoval, radšej možno hľadaj nejaký ultrabook (to je relatívne nová kategória, do ktorej majú právo sa zaraďovať len veľmi ľahké a tenké stroje, a síce sú tiež drahšie než "bežné" notebooky, ale niektoré rozhodne nie o toľko ako macy)
1. nepovedal som že by priemerný užívateľ "mal" čokoľvek vyžadovať, to je jeho vec.
2. nie, nie je zlé že apple vyrába počítače pre technologických ignorantov je zlé akurát to že ľudia sú schopní byť ignoranti k veciam ktoré denne potrebujú a používajú a vôbec im to nie je divné.
3. zatiaľ všetky opravy na všetkých compoch čo som mal som si robil sám. ak by som niekedy notebook/počítač odniesol do servisu, a vrátili by mi nový kus, tak by som im ho omlátil o hlavu, a vysvetlil že som im odovzdal svoj majetok na opravu, a poprosil by som SVOJ majetok naspäť.
3.5. môj notebook mal po mojej oprave kvalitatívne charakteristiky lepšie ako pred ňou, pretože som vymenil chladič za výkonnejší a tichší, napríklad.
4. je mi jasné že väčšina ľudí to berie skôr ako bonus, že "odniesol som im ipod na výmenu displeja a dali mi úplne nový, wau", a chápem to, aj keď tento postoj nezdieľam, skôr mi príde trápne že takto nejaká firma k svojim výrobkom pristupuje, dizajnuje ich tak že sú prakticky neopraviteľné.
@midnight no, ešte by som bola rada, ak by zvládol nejaké tie strihacie programy, akože nejaký final cut mi netreba, ale aspon premiere by bolo fajn...a teda väčšina ľudí, ktorých poznám, čo strihajú, strihajú na macoch, tak aj preto som ho zvažovala
ale hento, že keď mi odíde baterka, tak mi ju nevymenia, ale dajú nový ma značne zneistilo a odradilo
však ešte to určite poriadne premyslím, kým niečo kúpim...
@midnight mal som dojem, ze ti prekaza skutocnost, ze existuje vrstva uzivatelov (ktorych by sme mohli charakterizovat ako "uzivatelov priemernych"), pre ktorych Apple - na zaklade dopytu z ich strany - vytvara svoje vyrobky. A tento moj dojem dalej posilnujes v tvojom bode c. 2, v ktorom sa o ludoch, ktori stoja na strane dopytu, vyjadrujes ako o "technologickych ignorantoch", pretoze ti prekaza fakt, ze ich nezaujima hlbsie poznanie nejakeho spotrebneho tovaru (pocitac je predsa obycajny spotrebny tovar). Unika ti zaroven fakt, ze tito "technologicki ignoranti" pravdepodobne vobec nemaju zaujem o hlbsie poznanie pocitaca, kedze je mozne predpokladat, ze ich zaujima hlbsie poznanie inych skutocnosti (alebo maju ine pragmaticke dovody). Podla mna je teda z uvedeneho dovodu nevhodne generalizovat nezaujem "priemernych uzivatelov" o pocitace. Tiez je podla mna nevhodne hovorit o tom, ze je zle ignorovat hlbsie poznanie vsetkych veci okolo nas. Je to nevhodne z dovodu, ze ziaden clovek nepotrebuje disponovat s hlbsim poznanim vsetkeho okolo seba, resp. nie je v silach cloveka hlbsie poznat vsetko okolo seba. K tomu, ze si sam dokazes opravovat svoj majetok (aby som pouzil tvoj vyraz), ti mozem len gratulovat. Mozem ta vsak ubezpecit, ze vacsina ludi nema zaujem o vlastny servis. Opat ich k tomu vedu racionalne a pragmaticke dovody. Aby som nejake aj vymenoval, tak moze ist o dovody ako: nedostatocne schopnosti a znalosti pre vykonanie opravy, nedostatok casu a priestor, chybajuce technicke vybavenie a zazemie, ale napr. aj nedostatocna motivacia. Opat sa teda podla seba snazis generalizovat a pausalizovat ostatnych, pricom si neuvedomujes, ze ludia su heterogenni a diferencovani. K tvojim ostatnym bodom sa vyjadrim len strucne: v bode 3.5. hovoris o tom, ze tvoj majetok mal lepsie kvalitativne charakteristiky ako pred opravou, co je sice pekne, ja som vsak hovoril o tom, ze nemoze mat rovnake kvalitativne charakteristiky; v bode 4. nezholadnujes skutocnost, ze Apple robi predovsetkym business, takze kym je pre nich ekonomicky vyhodne a vhodne vymeniat pokazene vyrobky za nove, tak ich vymienat budu.
ale na notebooku stihanie videa asi nebude nejak extra efektívne, či už na macu alebo na windows, to je totiž dosť hardvérovo náročná záležitosť, pokiaľ viem. akože... nič strašného, dá sa to dať robiť, len to asi nepôjde úplne rýchlo a hladko, export bude trvať dlho, niektoré funkcie a efekty budú chvíľu trvať, a tak...
@synekdocha na MacBookoch (a vseobecne pocitacoch od Apple) sa vo vielkej miere vyuziva softver na pracu s videom/audiom/grafikou. Urcite by si teda mohla pouzivat "strihaci" softver. To, ze ti "odide" baterka, este nemusi nevyhnutne znamenat, ze ti daju novy vyrobok. Baterku ti mozu v servise vymenit (mne ju vymenili). Na druhej strane vsak nie je pravda, ze MacBook casom nestarne. Je pravda, ze pomerne dobre odolava mechanickemu opotrebeniu, operacny system na nom je tiez stabilny, hardware sa vsak - ako u hocicoho - moze poskodit. Osobne ti radim, aby si sa s nejakym konkretnym MacBookom blizsie "zoznamila", aby si cca vedela, co od neho mozes cakat. Vyhnes sa tak zbytocnym problemom.
Vydrz a kvalita vyrobku je sice vysoka ale problemy s hw nastat mozu. No nie v takej miere, ako bezne ntb. Je pravda, ze starsie stroje vydrzia/vydrzali omnoho dlhsie (sam som mal tu cest s niekolkorocnym macbookom white, ktory po tusim 5 rokov mal vydrz baterie okolo 4 hodin a system fical ako novy).
Tak ci onak, ak poznas niekoho z okolia, kto mac ma/mas na blizku nejakeho autorizovaneho resellera, zajdi tam, povypytuj sa ich, pohraj sa na tom a uvidis sama.
@14 nevidim dovod preco nezobrat mac, final cut ide v pohode aj na MB Air, samozrejme renderovat HD videa mu bude trvat dlhsie, na to ani neni urceny, ale na samotnu pracu s hocijakymi grafickymi/strihacimi/programovacimi vecami bude viac nez vyhovujuci. ja mam macbook pro uz cez 4,5 roka, mal som ho preinstalovany naposledy asi pred 3 rokmi a nemam ziadny problem s nim..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
notebook + apple = dvakrát nie
môžem sa spýtať aké máš dôvody na to vybrať si práve mac? pretože existuje podľa mňa pomerne málo takých reálnych, a pokiaľ nemáš nejaký reálny dôvod prečo práve mac, tak sú to len zbytočne vyhodené peniaze navyše.
a plus som teda zrejme mala pocit, že za tú cenu bude aj nejaká kvalita, resp. že mi po nejakých troch rokoch nezačne dožívať, ako súčasný notebook
@endorphin
1. nepovedal som že by priemerný užívateľ "mal" čokoľvek vyžadovať, to je jeho vec.
2. nie, nie je zlé že apple vyrába počítače pre technologických ignorantov je zlé akurát to že ľudia sú schopní byť ignoranti k veciam ktoré denne potrebujú a používajú a vôbec im to nie je divné.
3. zatiaľ všetky opravy na všetkých compoch čo som mal som si robil sám. ak by som niekedy notebook/počítač odniesol do servisu, a vrátili by mi nový kus, tak by som im ho omlátil o hlavu, a vysvetlil že som im odovzdal svoj majetok na opravu, a poprosil by som SVOJ majetok naspäť.
3.5. môj notebook mal po mojej oprave kvalitatívne charakteristiky lepšie ako pred ňou, pretože som vymenil chladič za výkonnejší a tichší, napríklad.
4. je mi jasné že väčšina ľudí to berie skôr ako bonus, že "odniesol som im ipod na výmenu displeja a dali mi úplne nový, wau", a chápem to, aj keď tento postoj nezdieľam, skôr mi príde trápne že takto nejaká firma k svojim výrobkom pristupuje, dizajnuje ich tak že sú prakticky neopraviteľné.
ale hento, že keď mi odíde baterka, tak mi ju nevymenia, ale dajú nový ma značne zneistilo a odradilo
však ešte to určite poriadne premyslím, kým niečo kúpim...
ale ďakujem za poradenstvo
ale na notebooku stihanie videa asi nebude nejak extra efektívne, či už na macu alebo na windows, to je totiž dosť hardvérovo náročná záležitosť, pokiaľ viem. akože... nič strašného, dá sa to dať robiť, len to asi nepôjde úplne rýchlo a hladko, export bude trvať dlho, niektoré funkcie a efekty budú chvíľu trvať, a tak...
Vydrz a kvalita vyrobku je sice vysoka ale problemy s hw nastat mozu. No nie v takej miere, ako bezne ntb. Je pravda, ze starsie stroje vydrzia/vydrzali omnoho dlhsie (sam som mal tu cest s niekolkorocnym macbookom white, ktory po tusim 5 rokov mal vydrz baterie okolo 4 hodin a system fical ako novy).
Tak ci onak, ak poznas niekoho z okolia, kto mac ma/mas na blizku nejakeho autorizovaneho resellera, zajdi tam, povypytuj sa ich, pohraj sa na tom a uvidis sama.
iPody sa vymienaju co viem, to iste iPhony, tam sa applu neoplati robit zarucny servis