Ahojte. Dlhšiu dobu rozmýšľam o kúpe MacBooku, no absolútne neviem, podľa čoho by som mala vyberať (čo sa modelov týka). Chcem ho využívať na surfovanie po nete, Adobe PS a podobné grafické programy (kvôli škole). O hry mi nejde. Ale chcela by som vedieť,
a vyberal by som podla toho, ci chces co najvyssiu vydrz baterky alebo mensiu vydrz ale silnejsi stroj. tu by som sa rozhodoval klasicky medzi pro retinou a airom 13.
staci ti podla mna 13 palcovy (tie nemaju *externu* graficku kartu, iba taku intelacku, ale na 2d grafiku ako photoshopy atd. to staci), aby mal aspon 8gb ram (toto je tam asi najdolezitejsi parameter pre teba) a zbytok je viac-menej jedno, ak kupujes novy, tak bude uz mat rozumny procesor aj disk.
A aby som upresnil, je to Macbook pro Retina 13 palcovy. Teraz vo februari vysla nova generacia, zvyknu byt oznacene ze 2015 (a nejake dalsie cisla a pismena, podla toho ze napriklad CZ klavesnica je na nich a podobne)
tak byvala ma air a ten jej pri normalnej praci vydrzal najviac tusim nieco okolo 18 hodin. retina samozrejme vydrzi menej ale vzdy dost na to, aby si na nom mohla plnohodnotne pracovat aj bez nabijacky.
@motorbreath Pretože mi zachvíľu odíde môj noťas a kedže už jeden produkt od Applu odskúšaný mám, tak by som chcela vyskúšať iOS aj na niečom inom, ako na mobile.
uz dlhsie nesledujem, ako a kedy vydavaju nove modely ale myslim, ze ich updatuju kazdy polrok. na jesen a niekedy v jari. asi. carpathian to bude vediet tusim lepsie ako ja.
@patuskoo díky @trdelniiiq Neviem no, najviac ma zatiaľ zaujal Air, ale to je ešte ďaleko, ja som len chcela vedieť, či s nimi niekto má skúsenosť, lebo naozaj neviem podľa čoho (okrem ceny a uhlopriečky) vyberať.
na adobe ps, a celkovo narocnejsie graficke programy by som zvolil radsej procko. air sa bude zahrievat o dost viacej. hudbu stahujes tak ako vsade inde, stiahnes, drag & drop do itunes a hotovo.
inak vyberal by som asi najskor podla procesoru, (retina displej na photoshop tiez neni zla vec). procko ma tu vyhodu ze hdd a ramka sa da vymenit. na airy nevymenis nic.
@jezismariakokot kamos dizajnoval s adobe fireworks na airy asi 2 roky a nestazoval sa. Aj ked je pravda, ze presiel na pro retina, ale to hlavne kvoli displeju nez kvoli vykonu (aj ked ten vykone je tiez niekde uplne inde).
@petuska11111 zivotnost macbookov je nekonecno. prave preto ti radim pro, ked za par rokov ramka alebo disk nebude stacit tak sa da spravit upgrade a mas novy pocitac
ale ono pokial ten PS budes pouzivat len minimalne tak to je uplne jedno kup si aky ti padne do oka
kokot ti radi dobre. na to som aj zabudol, ze air si dalej upgradovat nemozes. ja mam svoje procko za chvilu piaty rok a zatial mi slape ako hodinky 3x klopem. planujem si dokupit novu ramku a ked sa nieco neposerie, ocakavam, ze dalsie minimalne 4 roky pobezi rovnako dobre
kúp si pro, stojí síce o pár šupov viac,ale ako je spomenuté vyššie, môžeš si meniť komponenty, ja som si tiež kúpil pročko a rok po kúpe som upgradoval ramku a dával si ssd disk
na air je dobre asi to, ze je tenucky a lahucky, kdezto ked ja idem s pro-hebedom do skoly tak mi ide odumret prava cast tela ale zas kvalita, padol mi z pracky na kachlicky a nic sa mu nestalo co obdivujem a baterka mi vydrzi po 4 rokoch cca 7 hodin
@kittyboo tak ja už vážne neviem :p ..Keby som mala pravidelný príjem, tak mi je to jedno, vrazím do toho všetko, ale takto to má obmedzenia, keď som študent.
načo ti je macbook ked len na bežné veci nevieš čo s peniazmi ?? a tam ta trápi či ide stahovať pesnicky jezis....ano klasicky ide vsetko ako na win... dokonca je aj take ze libre office a je to jak office na win kup si novy mac a ten zlaty pekny je 11 palcovy tušim
@kirk6661 , hej, neviem čo s peniazmi a preto potrebujem veci od drahej značky, duh :p Ja na tom nevidím nič zlé a keď mi vyhovuje iOS na mobile, tak chcem vyskúšať aj MacBook... Čo som pridávala? O.o
@petuska11111
Mam MacBook Pro Retina 13", Intel i5, 8GB RAM, 128 GB SSD a je to moja najlepšia kupa v živote. Vydrž batérie, rýchlosť, jednoduchosť. Fakt mega. Doporučujem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
A ktorý je lepší? Air alebo Pro? Dnes som to nejak študovala, no v tejto kategórii príliš praxe nemám, čiže naozaj neviem.
» www.alza.sk/porovnani.htm?c...
@trdelniiiq Neviem no, najviac ma zatiaľ zaujal Air, ale to je ešte ďaleko, ja som len chcela vedieť, či s nimi niekto má skúsenosť, lebo naozaj neviem podľa čoho (okrem ceny a uhlopriečky) vyberať.
» www.istores.sk/products/Apple-...
Je medzi nimi vlastne nejaký väčší rozdiel?
ale ono pokial ten PS budes pouzivat len minimalne tak to je uplne jedno kup si aky ti padne do oka
@trdelniiiq Odkiaľ ho máš a za koľko si ho kupoval?
@kittyboo tak ja už vážne neviem :p ..Keby som mala pravidelný príjem, tak mi je to jedno, vrazím do toho všetko, ale takto to má obmedzenia, keď som študent.
a ako citam tak som cim dalej presvedcena ze na narodkyy si predsa len zaobstaram mac .D
@atticus182 Tak ja teda neviem... Viac sa mi pozdáva ten Air.
Mam MacBook Pro Retina 13", Intel i5, 8GB RAM, 128 GB SSD a je to moja najlepšia kupa v živote. Vydrž batérie, rýchlosť, jednoduchosť. Fakt mega. Doporučujem