Chcela by som si kúpiť macbook, ale najprv by som sa rada poinformovala, že ako to vlastne funguje a či je to naozaj také kvalitné ako sa o ňom básni...tak sa vás teda pýtam, či ho má niekto z vás a či ste s ním spokojný??
je to dobre..nebudes vedet, co je to sekanie, ako ked ja mam obcas preatezny procesor a na nieco kliknem a trva to 10 sekund..a aj ked ho otvoris mas okamzite plochu, nemusis vobec cakat
"mac je celkom pekne a luxusne zariadeny byt, ale vsetok nabytok je pevne pripevneny k podlahe a neda sa s nim hybat + nie vsetko, co si das do toho bytu, funguje"
ja som mal mac rok, ale vymenil som ho za normalny notebook, lebo mne nevyhovoval, ale inak je fajn ..(hlavne touchpad a vydrz baterie chvalim)
- neznicitelna konstrukcia (chap akoze pri beznom pouzivani)
- uzasna klavesnica
- uzasny display
- ntb nevypinas, len otvaras a zatvaras (system je na to prisposobeny)
- vsetky programy, okrem specializovanych nan existuju, pripadne existuju alternativy
- vydrz na baterku bola mohho casu fenomenalna (12h citanie pdfka v lietadle, 7h bezna praca - webdesign a photoshop, teraz je na urovni 5h so zapnutym wifi a displayom, na ktory sa da aj pozerat)
- dobry napajaci adapter
- rychlo sa nabije
- mac os x je velmi efektivny na beznu pracu (prepinanie okien napr, v tom je na mile daleko pred ms ws) - nech ti niekto ukaze expose alebo mission control
- ma to terminal (ked nevies, co to je, tak to neries - to skor hovorim uzivatelovi @kxxe - ja studujem na FEI a macbook mi staci na kompletne vsetko, co sa neda modifikovat si upravim cez shell)
- podpora titulkov a kodekov je bezchybna
- mas tam garageband a imovie a iphoto a tak, su to fakt fajn programy
- nech ti niekto ukaze dock, uz spominany mission control a quick view, sa zamilujes
- na klavesnici su dodatocne tlacidla a vzdy funguju
- dokupis si k tomu redukciu na display a dialkove a ono to ide hned a chova sa to jak domace kino
- co sa neda modifikovat, na to je zvacsa utilita, ale platena
NEVYHODY:
- ked sa ti to dokurvi, tazko sa hlada niekto, kto to opravi
- hry si tam moc nezahras, pokial si nenainstalujes MS WS (ale to ide bezproblemovo)
- obcas zamrzne tak isto, ako ine ntb alebo sa nejakym inym sposobom dokurvi
- po upgrade systemu na novu verziu za 27eur to bolo az do druheho updatu utrpenie a nic neslo poriadne
- ms office je trosku menej prehladny a trosku mu obcas jebe
- jediny pouzitelny prehravac na hudbu je itunes a ten sa obcas dokurvi
- google chrome v niektorych verziach sposobuje kadejake somariny
- mas zajebanu polku disku a ani zaboha nevies, kde to vycistit, lebo furt ti nesedi 100GB z 320GB disku
- na niektorych routeroch pravidelne pada wifi (3% pripadov, ale stava sa to)
- nemozne zosynchronizovat slusne s inym telefonom, ako s ajfonom (tie riesenia pre android niesu tak blbuvzdorne)
- display je leskly a vidis sa v nom (ak si spatna mozno vadi, pre nas egocentrikov je to ako stvorene)
- lahko sa zaspini (cely ntb vratane displaya)
- nema to ctrl + alt + del
- niektore programy su proste napicu a nepomozes si, aj ked su pre mac
- na display to chce redukcie
- usb porty su blizko pri sebe
- finder nema tlacidlo "hore" (ale to tusim uz ani explorer, len neviem, ako to bude v MS WS 8)
Tieto veci co som napisal su mojimi nazormi, mnozstvo z nich su podlozitelne fakty z for apple discussions. Prosim nnetagujte ma ani mi neodpovedajte, ani neargumentujte, mne je to fuck a len sa zbytocne rozculim (po predoslych skusenostiach z postovanim takychto veci sem na birdz to sem musim napisat).
@trdelniiiq hej mas pravdu, ma. Zvacsa mi ale nejde viac, ako ide...aj ked take iste je to vlastne aj u MS WS Kazdopadne v tej na macu nieje moznost vypnutia pc, ani vypnutia procesov, ani sledovania vytazenia...
@trdelniiiq ano a mozem si na nu nastavit lubovolnu klavesovu skratku. V defaulte si niesom vedomy, ze by sa dala cez shortcut spustit, ale ak mi aj toto vysvetlis, budem len rad. Aspon budem moct pomoct beginnerom (mne to je na nic, ja mam macbook a som spokojny, zit s nim viem)
@panpeterpan > finder nema tlacidlo "hore" (ale to tusim uz ani explorer, len neviem, ako to bude v MS WS).
nie som si úplne istý, či tým tlačítkom "hore" myslíš to, čo ja, teda presunutie sa do vyššieho adresára.
cmd + up by mohlo plniť tú funkciu. a cez "customize toolbar" sa dá do findera pridať button "path", ktorý je zrejme použiteľnejší než obyčajný button up.
Macbook je má pekn dizajn a tak isto je spravený veľmi kvalitne.. no nemyslím si že ak si vyberieš notebook v podobnej cenovej kategórii tak bude o niečo horší... možno len o to nahryznuté jablko ...je to čistevec vkusu a pokiaľ nepotrebuješ pracovať s fotkami ohromných rozmerov a stryhať vydeá na svatby a stužkové, tak ti v pohode stačí niečo s WN ....pozry si ponuku od Sony Vaio alebo Dell ... určite sa ti tam niečo zapáči a za určite nižšiu cenu ako MAC... navyše z toho ich ,,sveta,, itunes, ivideo, a neviem ešte ake ,,i,, ťa porazí... na všetko majú svoj vlastný formát takže na synchronizáciu s inými zariadeniamy ako od applu si priprav pevné nervy..... toť vsio
myslím si že MacBook je najlepšia voľba, pokiaľ sú na to peniaze. Má m doma iMac, MacBook, iPod, iPhone aj iPad a som nad mieru spokojný so všetkým, len fakt ten servis v príade núdze na Slovensku moc nie je rozšírený :/
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
moj dalsi komp bude tiez urcite mac.
ja som mal mac rok, ale vymenil som ho za normalny notebook, lebo mne nevyhovoval, ale inak je fajn ..(hlavne touchpad a vydrz baterie chvalim)
Vyhody:
- uzasny touchpad (trackpad)
- podsvietena klavesnica
- neznicitelna konstrukcia (chap akoze pri beznom pouzivani)
- uzasna klavesnica
- uzasny display
- ntb nevypinas, len otvaras a zatvaras (system je na to prisposobeny)
- vsetky programy, okrem specializovanych nan existuju, pripadne existuju alternativy
- vydrz na baterku bola mohho casu fenomenalna (12h citanie pdfka v lietadle, 7h bezna praca - webdesign a photoshop, teraz je na urovni 5h so zapnutym wifi a displayom, na ktory sa da aj pozerat)
- dobry napajaci adapter
- rychlo sa nabije
- mac os x je velmi efektivny na beznu pracu (prepinanie okien napr, v tom je na mile daleko pred ms ws) - nech ti niekto ukaze expose alebo mission control
- ma to terminal (ked nevies, co to je, tak to neries - to skor hovorim uzivatelovi @kxxe - ja studujem na FEI a macbook mi staci na kompletne vsetko, co sa neda modifikovat si upravim cez shell)
- podpora titulkov a kodekov je bezchybna
- mas tam garageband a imovie a iphoto a tak, su to fakt fajn programy
- nech ti niekto ukaze dock, uz spominany mission control a quick view, sa zamilujes
- na klavesnici su dodatocne tlacidla a vzdy funguju
- dokupis si k tomu redukciu na display a dialkove a ono to ide hned a chova sa to jak domace kino
NEVYHODY:
- ked sa ti to dokurvi, tazko sa hlada niekto, kto to opravi
- hry si tam moc nezahras, pokial si nenainstalujes MS WS (ale to ide bezproblemovo)
- obcas zamrzne tak isto, ako ine ntb alebo sa nejakym inym sposobom dokurvi
- po upgrade systemu na novu verziu za 27eur to bolo az do druheho updatu utrpenie a nic neslo poriadne
- ms office je trosku menej prehladny a trosku mu obcas jebe
- jediny pouzitelny prehravac na hudbu je itunes a ten sa obcas dokurvi
- google chrome v niektorych verziach sposobuje kadejake somariny
- mas zajebanu polku disku a ani zaboha nevies, kde to vycistit, lebo furt ti nesedi 100GB z 320GB disku
- na niektorych routeroch pravidelne pada wifi (3% pripadov, ale stava sa to)
- nemozne zosynchronizovat slusne s inym telefonom, ako s ajfonom (tie riesenia pre android niesu tak blbuvzdorne)
- display je leskly a vidis sa v nom (ak si spatna mozno vadi, pre nas egocentrikov je to ako stvorene)
- lahko sa zaspini (cely ntb vratane displaya)
- nema to ctrl + alt + del
- niektore programy su proste napicu a nepomozes si, aj ked su pre mac
- na display to chce redukcie
- usb porty su blizko pri sebe
- finder nema tlacidlo "hore" (ale to tusim uz ani explorer, len neviem, ako to bude v MS WS 8)
Tieto veci co som napisal su mojimi nazormi, mnozstvo z nich su podlozitelne fakty z for apple discussions. Prosim nnetagujte ma ani mi neodpovedajte, ani neargumentujte, mne je to fuck a len sa zbytocne rozculim (po predoslych skusenostiach z postovanim takychto veci sem na birdz to sem musim napisat).
nie som si úplne istý, či tým tlačítkom "hore" myslíš to, čo ja, teda presunutie sa do vyššieho adresára.
cmd + up by mohlo plniť tú funkciu. a cez "customize toolbar" sa dá do findera pridať button "path", ktorý je zrejme použiteľnejší než obyčajný button up.