"Je práve najvyšší čas, aby sa títo ľudia naučili po maďarsky. Vôbec by im to neuškodilo. Žijeme predsa v Európe. Slovensko si totiž pripojilo územia "felvidéku“, kde žila čistá maďarská menšina. A spolu s nimi si na plecia zobrali aj zodpovednosť toho, že budú situáciu zvládať. Keď nevedia zaobchádzať s maďarskou menšinou a byť za ňu zodpovední, musia sa týchto oblastí zriecť. "
Ak je toto pravda, pri objektívnom rozmýšľaní sa nedá nič iné, len súhlasiť. proste nechcel by som žiť niekde síce v cudzej krajine, ale vlastne na svojom území, spolu s ďalšími 90% slovákmi, kde by nám upierali právo na rodný jazyk, školy, kultúru....
Tento madarsky poslanec je kokot najhrubsieho zrna... Ak Jobbik vyhra volby, tak Europska Unia bude musiet v kazdom pripade izolovat Madarsko az kym neodstupi
ja mam na to nazor taky, ze ked to maju mat madari u nas, tak nech to jobbik zabezpeci slovakom... ved ani madarom neuskodi ak sa naucia slovencinu no nie?
a ak budu proti tak si seru do papule a mali by zrusit tie ich plany...
@lucia199514 Predchádzajúca vláda pre riešenie tohto problému niečo robila, táto na to z vysoka serie dokiaľ bude maďarov riešiť Slota, budú problémy...... a chovaj sa slušne.
Ja vidim skor Orbana, ktory chce rozbit Trianonsku dohodu a Benesove dekrety a na Slovensku zaviest ako druhy uradny jazyk madarcinu. Ten maly smradlavy hun z Azie. Tam by som toho smradlaveho kocovnika aj naspat vyhnal, presne odkial prisli jeho predkovia. Vyskakuje ze sme zabrali po vojne madarom "Felvidek" a pritom v minulosti zabrali madari slovanom Panoniu, smaradi kocovnicky. A samozrejme vdaka Benesovym dekretom sa po vojne odobral majetok napomahacom pomahajucim fasistom, ktory ho ziskali cez mrtvoly. Vitazna strana si vzdy diktovala podmienky a tak sme si diktovali podmienky. A teraz chce Orban zrusit Benesove dekrety, tym by sa mali sancu prihlasit potomkovia o prinavratenie majetkov. Trianonska dohoda upravuje hranice po vojne, nieje o com. Kocovnikovi smradlavemu sa to asi nepaci. A dalsi uradny jazyk madarcina . . . no zabudni feferon, kocovnik smradlavy, nasadni na smradlaveho, chlpateho kona a odcvalaj do zemi svojich predkov. Tam sa hadaj s arabmi, indami, zidmi a p.
@pernik : a na prvej strane maju zmenu volebneho obdobia na 8 rokov, aby to stihli
Taketo reci ma uz z juznej zeme neprekvapuju, oni stale basnia o patnastmilionovom Uhorsku. Pri basnickach aj zostanu. Aj s ich jazykom, ktory pripomina plucnu chorobu.
Najvyssi cas je, ale na to, aby sme si tu urobili s nimi poriadky. Komu sa tu nepaci, nech preplava Dunaj a tam nebude mat jazykovu barieru.
Na čele komedie menom Jobbik je Jebík, ktory vyhlasuje taketo hovadiny. Jemu by pre zmenu neuskodilo, keby znova navstivil svojho obvodneho, aby mu predpisal tabletky, lebo bez nich bluzni.
Touto vetou potvrdil, ze bluzni:
"...Slovensko si totiž pripojilo územia "felvidéku“, kde žila čistá maďarská menšina...."
V Madarsku nemoze existovat madarska mensina, takze tym priznal ten tlk, ze si myli pojem, dojem, vodojem a objem...
@fleshleecat Ty si sa mi tu ozvala? Počkaj, keď začnem ja reagovať na všetky tvoje sprosté komenty, čo sa musím zakaždým držať stoličky, aby som premohol pokušenie napísať ti niečo z duše.
Len som sa skúsil pozrieť aj z inej strany na to, čo tam napísali, možno som nad tým dosť dlho neuvažoval, chcelo by to viac vedieť o Benešových dekrétoch. Ale tvoja reakcia je prejavom typického hejslováka.
Akí slováci všetci, ale keď tu bola téma, kto by išiel za slovensko bojovať do vojny, bol som tu skoro sám, čo by išiel. Chýba vám objektivita a múdrosti typu nerob druhým to, čo by si nechcel, aby robili tebe zrazu u mnohých akosi nefungujú.
@stage si myslis ze si nieco nobl?..na teba sa mozem ozvat kedy sa mi bude chciet... ale taky kktinu vypustit z ust ..vraj maju pravdu...ach to ja som sa teraz musela drzat stolicky...
a je trapne ked sa tu ide 33 rocny ujo hadat s o desat rokov mladsimi ludmi a hrat sa na otca birdzakov
@stage Prosimta, mozes mi povedat cim presne obmedzujeme na Slovensku Madarov? Mozu mat vlastne skoly, maju specialne upravenu a lahku maturitu zo Slovenciny, dokonca maju vlastnu univerzitu. Sme asi jedina krajina na svete ktora do takej miery robi mensine ustupky. Napriek tomu ze su Madari, su to obcania Slovenskej republiky a ziju tu na Slovensku. Tym ze chcem, aby ovladali Slovensky jazyk ked tu uz chcu zit a pracovat im upieram pravo na rodny jazyk ci kulturu? Tym ze chcem, aby som mohol ist na juzne Slovensko a vedel sa tam dohovorit a bol schopny precitat tabule (ktore predtym ako bol schvaleny jazykovy zakon boli casto pisane iba po madarsky) ich diskriminujem a utlacam? Ziju na Slovensku, tak ak tu chcu zit, pracovat, studovat tak minimalne nech ovladaju Slovensky jazyk. To nie je ziadne obmedzovanie ani upieranie ich osobnych slobod, ale podla mojho nazoru celkom normalna poziadavka.
@fleshleecat Jáj ty najmúdrejšia sedemnástka.... chováš sa jak hulo. Čo sa tu do mňa navážaš? diskutuj.
@lucia199513 Iba som pripustil, dať ľuďom také podmienky na život aké si želajú. nikto v tom citáte nehovorí o odtrhnutí, ak budú dodržiavané na Slovensku práva menšín a o to sa minulá vláda aspoň snažila (@sexisasa nie proti ale pre)
@pernik Mňa naozaj nejaký nacionalisti nezaujímajú, ani slovenskí ani maďarskí, ani belgickí, ani nemeckí.....
Mojou jedinou chybou je, že mám rád maďarov, čechov, poliakov, francúzov, talianov, angličanov.... možno aj preto, že som rád cestoval, poznával ľudí aj ich krajiny a nesedel zavretý niekde v činžiaku, či na lazoch a nechytal názory iba z markízy alebo od svojho na všetkých nadávajúceho dedka .
@martin182 Nebol by som si celkom isty tym, ze sa Madarom smeje cela Europa. Madari maju v EU bohuzial vacsi vplyv ako my, ja by som sa ani necudoval keby krajiny EU zrazu zacnu nas hodnotit ako netolerantnych, zlych, detinskych a vnutia nam aby sme Madarom na juhu Slovenska dali najskor autonomiu a nakoniec aby sa pripojili k Madarsku. To nie je ziadna sranda ale dost vazna vec
kde je uz teraz madarska mensina preboha? Este pred nejakymi 10-14 rokmi si pamatam ze tu v Kosiciach bolo madarcinu pocut bezne v meste ale teraz nic... ze im upierame pravo na ich jazyk? Su na Slovensku nech sa ucia po slovensky.. maju vlastne skoly kde sa vyucuje v ich jazyku a rozpravat si mozu ako chcu... kludne aj mongolsky...
Nech netrepe ze niekedy sme nieco my vzali im... neviem kto prisiel v 11. storoci z Azie a palil nam tu polia a zaberal priestor... vazne netusim kto slovanov na nasom uzemi tisicrocie utlacal a niekolkokrat snazil nasilu pomadarcit... tymto ziadam aby basnici o velkom Uhorsku nebasnili a zamysleli sa nad sebou trosku...
a ak sa to Madarom zijucim na Slovensku nepaci.. nech sa paci hranice nie su az tak daleko...
tvojou jedinou chzbou je to, ze nemas rad slovakov!!!ja si myslím,ze ked tu uz maju vlastnu univerzitu, tak sa asi maju dobre...tu su prava mensin dodrziavane az-az, bola by som zvedava, ako by si sa citil, keby vs. okolo teba bolo v madarcine a ty by si nerozumel(mam skusenosti, tak sa na mna nebudes ohanat, ze neviem o com hovorim!)
@lordjogi Neviem (ale ja napr. neviem ani prečo vznikla srbsko-chorvátska vojna), ale keď sú nespokojní, tak asi niečim áno. Ak ide o územie, ktoré je historicky naše, som proti, ak ide o ľudí a ich práva som za. A ak ide iba o politiku, čo sa mi zdá najpravdepodobnejšie aj zo strany maďarov aj zo strany SNS, tak na to z vysoka kašľem.
@lordjogi za normálnych okolností hej, ale postupom času aj ten kto nechce vidí ako sa správajú a o čo im ide, Európska Únia ich už tiež berie s nadhľadom, hlavne kvoli nehoráznemu a neoprávnenému množstvu sťažností na nás sa to len posilnilo... Ak by sa o niečo reálne pokúsili myslím že by dostali v momente po papuli, lebo všetci dobre vedia čo sú to za národ a aké majú ambície.. (aj keď treba uznať že bežní ľudia sú v tom väčšinou nevinne, väčšina z toho všetkého sú len politické bubliny)
@stage no ved práve, miky by im doslova aj nasral, keby si zaželajú a tak to aj vyzera (bola som na výlete na juhu Slovenska a ani som sa tam nedohovorila )
Aké mensinove práva sú im tu odopierane? Menuj konkrétne...alebo ako si to ty predstavujes? Keď si budú chcieť zvoliť u máš maďarsku kráľovnú, tak im to ako najväčšej menšine s radosťou dovolíme?
Na co to riesite? Jobbik je uplne neskodna banda fasistov a madari su skrachovany narod. Najblizsich 10-20 rokov by mali riesit len ekonomicke otazky inak sa z bankrotu tak lahko nedostanu a potom su tie ich reci o velkom madarsku len na smiech
@sexisasa No aj ja som teda zazil vylet minule leto na juh Madarska...ako vacsina ludi ani nerozumela po Slovensky co je podla mna velmi vazna vec. A je to fakt...minula vlada co bola by dala tym Madarom vsetko o co by si len zaziadali. A sme asi jedina krajina na svete ktora ma dve madarske politicke strany, ktore sa zrejme ako inak dostanu do parlamentu a svoju politiku konzultuju nie so stranami slovenskymi, ale madarskymi v Budapesti. Ale Slovaci to este nevedia. Ja tu nechcem obhajovat teraz SNS ani Slotu, pretoze nie osm ich sympatizant, ale v niektorych veciach maju teda naozaj pravdu, je to velka hrozba pre celistvost uzemia SR...ale nasim uzasnym novinarom to pride len ako "smiesne" pretoze to len hovori nejake blbosti "Anča a Janči", pritom im je zrejme neznamy pojem informacnej vojny ktoru proti nam vedu madarske media vo velkom
ak by si to nebol ty, tak by som sa cudovala ako toto mozes vzpotit:"Na co to riesite? Jobbik je uplne neskodna banda fasistov a madari su skrachovany narod."ale vzhladom na to ze si to pisal ty tak sa ni nepozastavim
@tommyhot Neskodna banda je nieco ako Slovenska pospolitost, no keby bola Slovenska pospolitost politicka strana ktora by si rychlo ziskavala popularitu a zrejme by sa dostala ako jedna z vladnucich stran do parlamentu, tak by si o nej tiez nehovoril ako o neskodnej
@lucia199513 Chytáš ma za slovíčka a zveličuješ. V Námestove naozaj vieš o maďaroch veľa. Si presne prípad, ktorý som opísal.
Napríklad Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov amerických včera vydalo svoju najnovšiu Správu o ľudských právach (Human Rights Report), v ktorej zhodnotilo stav dodržiavania ľudských práv vo svete v roku 2009 . Stačí si prečítať správu o Slovensku... a zistíte pohľad tretej strany.
@lucia199513 Ale to mas tak...to su take tie liberalne nazory ludi ktori v tych oblastiach neziju a nedokazu si to predstavit. To mas ako vseliake americke aktivistiky ktore hovoria aki sme k romom zli a aki su vlastne oni dobri, no keby ju vysadili kdesi pri romskej osade a nechali ju tam na desat minut tak povie nieco ine
@stage No presne o tom som prave hovoril...USA nas teda naozaj ma co poucovat o ludskych pravach. Krajina ktora zautocila, zdevastovala a zabila statisice civilistov v Juhoslavii, Afganistane a Iraku. Krajina ktora este donedavna vaznila neopravnene stovky vaznov v Guantaname a v ktorej ta mozu urady legalne mucit pre "podozrenie z terorizmu". Dokonca boli vyluceni z rady OSN pre ludske prava ak si spravne pamatam.
@lucia199513 tu to mas tie skvele zahranicne hodnotenia
@lordjogi v sucasnej situacii v akej je madarsko (zbankrotovane, ktore uz len vypusta do vzduchu posledne prdy pred uplnym padom na dno) si stojim za tym, ze je jobbik neskodna banda fasistov.
@lucia199513 dievcatko a ty mi co chces povedat? skus este raz...
@lucia199513 A nebudem sa cudovat ze presne takto to dopadne aj s Madarmi. USA vydaju dalsi skveli papier v ktorom budeme obvineni z toho ze porusujeme prava Madarov zijucich na Slovensku, toho sa chyti EU a hups...hned mame o par tisic kilometrov stvorcovych menej a mozeme robit nove mapy
@lucia999153@lordjogi ja to nechápem, ako je možné, že na Slovensku sa nedohovorím po slovensky... Ved to je na zaplakanie... Tiez čo spomínal lordjogi čo maju robit strany, ktoré zastupuju tých mongolov v NR SR (pravdepodobne budú aj v našom slovenskom parlamente)?
Dost, že mame dost svojich problémov, ešte oni sa nam babru do našej politiky a predkladaju nám návrhy, ktoré pripomenáju návrat veľkého uhorska...
A ešte to je podľa niektorých inteligentov (@tommyhot@stage ) úplne v poriadku a nič takého nam nehrozí
@tommyhot Tak to si myslis len ty vo svojej zaslepenosti prepac ak to tak musim povedat. Poslanci Jobbiku su aj v Europarlamene a na schodze chodia v uniformach. Clenovia Jobbiku a Madarskych gard sa trenuju v pouzivani lahkych zbrani. Podla teba je toto vsetko len tak pre srandu? To su velmi vazne veci, no ludia s takym nazorom ako ty ich maju tendenciu podcenit a oznacit ich len za trapne a neskodne predvadzanie madarskych fasistov. S podporou velkej casti Madarov a madarskych medii...a to nikdy nie su neskodne a trivialne veci, ale naopak velmi zavazne.
Na nazor USA napriklad niesom zvedavy, nakolko ich predovia ako pristahovalci a kolonizatori, vyvrazdili povodne obyvatelstvo a zvysok dali do rezervacii a davali im prikryvky z nemocnic, z ktorych sa indiani nakazili chorobami, ktore predtym nikdy nepoznali. Genocida na zidakoch je voci tomu nic. Kolonie vznikali najprv ako ulozisko vaznov z domovskych statov . . . nieco ako "Galeje".
A taktiez ich pristahovalci a mensiny nezaujimaju, jednoducho sa musia prisposobit.
@stage tretia strana vie o tom hovno. Napisal to diplomat, ktory si Slovensko myli so Slovinskom. To uz tak chodi na tomto svete, tretia strana vie najviac. Tak ako stare babky. Ten diplomat je v role babky, ktora si podomysla a je z toho senzacia.
Kazdeho, kto nevie otcenas po slovensky, treba dat na deres...
@sexisasa A to si este pockaj ake ustupky pridu ak by sa nahodou o niekolko rokov dostala k moci taka neoliberalna strana ako SaS (preferencie jej bohuzial nebezpecne stupaju)...najskor to bude autonomia (alebo vlastnie nie, ako pal csaky tvrdi s oblubou, on nechce autonomiu ale len vlastnu samospravu! co je to iste ), a potom postupne zacnu mat take reci ze predsa len by hadam bolo lepsie keby sa mohli pripojit k svojej vlasti, ved koniec koncov zije tam viac ako 90 percent Madarov a my sme vzdy k nim boli taki "netolerantni". Takyto scenar je podla mna dost mozny a realny, pevne verim ze k nemu nedojde ale zial, je jasne ze sa o to madarske politicke strany snazia
@ lucia199513 fúúú, ty si sa so svojimi názormi vedela presťahovať. SNS má o jednu voličku v budúcnosti postarané.
@ lordjogi Neviem, koho nestranný názor chceš počuť. Európa vám všetkým vadí, USA vám vadia, každý názor do diskusie, ktorý je iný ako váš Vám vadí.
Nebudem sa tu predsa rozčuľovať nad tým, že kde žije 90% maďarov sa po slovensky ťažko dohovorím, i keď ja mám skúsenosť, že občanov maďarskej národnosti ekonomická motivácia najskôr prinúti naučiť sa po slovensky, inak v bratislave tú papriku nepredá, ani na kramároch nebude vedieť popísať, čo ho bolí. Tak to nechajte prirodzene vyvinúť. Len nikoho do ničoho nenúťte, to robili komunisti.
@stage Pretoze ziaden z tych nazorov nestranny nie je, to bdue tym. A ak aj je nestranny tak vacsinou nie je objektivny pretoze ti ktori tu spravu pisali nemaju najmensiu predstavu ako to v skutocnosti je. To mas ako keby sa teraz dvaja ludia hadaju, kricia na seba, ty nevies o com, vojdes do miestnosti a das jednemu za pravdu bez toho aby si vedel co sa v skutocnosti stalo. A presne taky je asi ten "nestranny" nazor USA na situaciu ohladom "ludskych prav" na Slovensku
@sexisasa V Banskej Bystrici rozprávajú koľkí po maďarsky?
OMG samí "horniaci" a oraváci tu rozdúchávajú slovensko-maďarské vášne. Veď vy ste ako ten Jobbik. Ja mám veľa obchodných vzťahov so slovenskými maďarmi a nemám s nimi žiadne problémy.
@Tommyhot má úplne pravdu. Maďarsko má také ekonomické problémy, že najjednoduchšou cestou ako prilákať maďarského voliča je slovenská karta, opäť umelo rozdúchaná tesne pred blížiacim sa veľkým maďarským sviatkom.
@lordjogi este raz. Madari su na pokraji bakrotu a peniaze hybu svetom. Tam kde peniaze nie su nie je nic. Druha vec je, ze sme v NATO a v EU a take velke struktury si nenechaju robit bordel od malych prdov ako sme my ci madari.
@sexisasa a co sa vlastne deje? Myslis si, ze v anglicku sa v arabskych ci polskych stvrtiach dohovoris po anglicky? Alebo v nemecku, niekde kde je vacsina turkov? Alebo v amerike v cinskych getach?
Btw trochu sa schlad, lebo si moc emotivna. Nikde netvrdim, ze je to v poriadku. Madarsky fasisti mi vadia rovnako ako tebe, ale teraz ked su madari radi, ze su radi podla mna nepredstavuju realnu hrozbu.. Pes ktory brese nehryzie..
...Pri niektorých komentoch...(radšej necham tak) ale vidíte? 1.aj vy blúznite z toho čo stvárajú politici(vojna politikov-médiami ovplyvňujú ľudí a snažia sa(nevioem či snažia)poštvať proti sebe Slovákov a Maďarov)
2. nech sa určíia 2-3jazyky a viacej ich nebude na svete a bude s takým rečami pokoj
@tommyhot čo sa vlastne deje? Úplne nič, iba to, že keď som bola na výlete na juhu Slovensku, pripadala som si doslova a do písmena ako v maďarsku a keď som sa tam niekoho niečo spýtala, tak tam na mna začali tou ich hatlaninou... Keby to je jedna dedina, ale oni si pomadarčili pomaly celú poddunajsku nížinu...
Ako sa toto mohlo dopustit, potom, čo sa stalo v minulosti? A je to takmer úplne v poriadku podľa teba, fajn vediet
@stage škoda reci, doteraz si bol pre mna inteligentný birdzak, odteraz si pre mna kokot, ktory sa hrdo zastáva tých vyjebanych mongolov... Tam sa ku nim mozes nasťahovat...
@lordjogi verím, že sa to nestane... Ale je pravda, že už teraz sa tu dost rozdrapaju...
@tommyhot Spoliehat sa na NATO ktore ovladaju Americania nie je dobre. Nechcem to tu rozpitvavat do detailov pretoze pravdu povediac, nemam nato vobec naladu. Ak ta zaujima trocha iny pohlad na vec ako ten "oficialny", tak ti odporucam knizku Slovenske Kosovo, ktora ti mozno trosicku pootvori iny pohlad na vec.
@stage Sry, ale myslim ze tvoje "obchodne vztahy" tu vonkoncom nikoho nezaujimaju a ja patrim medzi tu skupinku
@stage neber si to prosim zle, len mi pride velmi smiesne ked je na portali kam vacsinou chodia mladi ludia, pride 33-rocny stary chlap, ktory ma mat uplne ine starosti a zacne sa tu nadrapovat s tym ze on ma "obchodne vztahy" so slovenskymi Madarmi a poucuje co robili a nerobili komunisti, ked ty si bol vredy este male decko ktore tak mohlo potom z pocutia pocut co robili a co nie, asi tak ako my
@sexisasa ludia su na juznom slovensku pomadarceni od madarizacie v 19. storoci, to nie je problem dnesnej doby..
@lordjogi taketo propagandy odporucaj niekomu inemu. Videl som a cital som toho hafo aj ohladne kosova a vskutku smiesne boli fotky hlavne srbov. Zopar tych istych hercov na roznych miestach zraneni, mrtvi atd len aby sa poukazalo na "zlych" albancov. Take veci nezerem
Kazdopadne madari teraz nemaju ani na naftu do autobusov, vojensky konflikt je uplny extrem, ktory je viac ako nerealny najblizsich 10-20 rokov.
@stage Vieš čo je ironické? Máme chalupu blízko maďarských hraníc, máme tam kopu susedov, ktorí rozprávajú p maďarsky no nikdy som ich nepočul sa na Slovensko sťažovať.
Sťažuje sa možno prijebaný Jobbik, nie maďari žijúci na Slovensku, tí majú totiž toľko práv, že viac už mať ani nemôžu, teda ani neviem čo by ešte mohli mať viac...
Inak súhlasím, že na Slovensku sú obce kde je rozhlas LEN po maďarsky a krčmárka je maďarka, ktorá vie po Slovensky len tak tak. V jednej takej máme chalupu.
@89@lordjogi to su co za smiesne argumenty? jednak ma @stage odprdene mnohonasobne viac ako ty a ked on zil za sociku, ty si nebol ani naplanovany, tak trosku ucty by nezaskodilo.
@tommyhot V prvom rade nevies o com hovoris ty, ako som ti tusim napisal uz niekedy, ja propagandy necitam, ani nevies od koho a o com ta kniha je. Slovenske Kosovo pouzite v nazve je metafora ale ako myslis. Sorry, bol male decko ked zil za sociku ktore vedelo o socializme asi tolko co ty alebo ja. Ucta je nieco co si musi clovek vybudovat, no nedosiahne to tym ze sa to zacne chvastat a poucat...a neviem mne to pride aj trocha chore ze sem chodi niekto kto ma 33 rokov, ktovie mozno je este aj starsi
@tommyhot S týmto nemôžem súhlasiť. Albánci sú hanba Europy a Balkánu, nerobia nič iné len bordel, nehovoriac o tom, že väčšina drôg a organizovaného zločinu prúdi práve z Albánska. Zisti si čo je to KLA.
Viem, že túto "propagandu" nežerieš, ale pozri si prosím dokument "ukradnuté Kosovo" , ktorý natočila Česká televízia, bol cenzúrom zakázaný. Prečo asi?
Možno si tento dokument videl, ale keď nie, prosím, nájdi si ten čas...
@pernik ulupene kosovo to je presne ta propaganda, ktoru som mal na mysli. Videl som ju asi 2 roky dozadu na google video a za vierohodny dokument ju nepokladam ani nahodou (presne ako Zeitgeist a podobne hluposti). To, ze je cenzurovana vobec nemusi byt tym, ze je kruto pravdiva, skor naopak. Uz som cital kopu veci o kosove, no odkedy celym svetom kolovali v mediach tie fake fotky s nastrcenymi hercami, ktore akoze mali poukazovat na genocidu, srbom neverim ani nos medzi ocami.
@lordjogi ja neviem nic, ale v teme o politike si nemal jediny argument, jedinu statistiku, jedine cislo, v teme o MDZ si sa krvopotne snazil presvedcit ma, ze to nie je socialisticky sviatok a teraz sa ma zase snazis nieco presvedcit?
Btw ja som ako male decko (10 a viac rokov) sledoval politiku, na stv 2 som pozeraval parlamentne schodze, preco by tak nemohol robit aj maly @stage ? Za to, ze ty si vtedy nesledoval co sa deje neznamena, ze tak robili aj ostatni...
@tommyhot problem dnešnej doby je že si k nám dovoľujú stale viac a viac
a my to pokladáme za samozrejme. Čo oni maju hľadať vôbec u nás v politike?
A argument *vek* je v takýchto diskusiách maximálne nepodstatny, tak si ním nezastavaj stage (mladší od neho tu maju o tom lepší prehľad ako on sám...)
@tommyhot Prepac, nesnazil som sa ta o nicom krvopotne presvedcit, ty si povedal najskor ze je to komunisticky sviatok a ja som ti napisal dve vety a potom som povedal ze prepac mal si pravdu. Ta diskusia nebola absolutne krvopotna, prepac len tvoja odpoved posobila tak ako 99% birdzu ze nevie aky je medzi komunizmom a socializmom rozdiel, zaco som sa ti ospravedlnil a uznal si svoju chybu.
V teme o politike som ja tovje cisla nepovazoval za relevantne (neuviedol si zdroj a ja som si ich nemal ako overit) a ta diskusia nemala valny zmysel pretoze bolo jasne ze ty si budes mysliet to iste a budes sa drzat svojich "cisel" a ja skutocne mam aj ine veci ako si kontrolovat taketo udaje a rozoberat kazdu jednu tvoju vetu s ktorou nesuhlasim do detailov. Aj ja som ako male dieta pozeraval parlamentne schodze, no asi som nebol taky genialny ako ty a stage ze som im rozumel. No tvrdenie ze si ako desatrocny rozumel tomu co sa dialo na politickej scene je trocha dost odveci nemyslis?
@tommyhot Čiže ty nazývaš Ulopené Kosovo propagandou, to by som ešte chápal.
Ale obháňaš sa tu nejakými fotkami? Ty si si 100 percentne istý, že to propaganda nebola?
Inak neviem či si to nemýliš s presným opakom, nedávno som totižto videl fake fotky z genocídy v Sebrenici, kde údajne Srbi zavraždili niekoľko ticíc ľudí.
@sexisasa ak maju slovenske obcianstvo (co maju), tak maju ustavne pravo zapajat sa do veci verejnych. Rovnako je to v madarsku, ci v akejkolvek inej demokratickej krajine.
Unika ti podstata. @Stage -a som sa zastaval preto, ze 18 rocny sopliak co vtedy nebol este ani naplanovany, rozpraval 33 rocnemu, ze nema o komunizme ani sajnu. To mi pride sproste a trapne.
Mladsi si budu moct povedat, ze maju o tom lepsi prehlad, ked sa dokazu odosobnit a pozerat sa na veci s nadhladom. A tu je kamen urazu. A o to viac ma zaraza, ked o tejto problematike rozprava niekto, kto zije v najslovenskejsom meste ake len na slovensku moze byt vsakze?
Nitra a okolie je plne madarov a okrem mladych sopliakov, tu slovaci s madarmi (a naopak) nemaju ziaden problem. Dokonca slovaci zijuci na uplnom juhu slovenska nemaju problem prist do obchodu a vypytat si chlieb po madarsky. Presne tak isto ako to po slovensky robia slovaci v pohranicnych castiach madarska.
@stage sa spamataj ze kto sa zacal do koho navazat...ja som vratila uder... sa ti to akosi nepaci si sa ma spytal na nieco s temou, ked tak strasne chces diskutovat?
@tommyshot Prepac ale ja poznam ovela vzdelanejsich a chytrejsich ludi ktori sa k filmom ako Zeitgeist a tomuto dokumentu co spomina @pernik stavaju ovela opatrnejsie, pretoze myslienky a otazky ktore tam boli polozene su velmi zavazne a nie su dielom ziadnych hlupych fanatikov a propagandistov. Ty ako by si vsetko co nie je oficialne odvrhol ako propagandu ci hlupost. Mna si kritizoval ze ti udajne nepredkladam ziadne dokazy, no ake dokazy mas ty pre svoje tvrdenia? Neviem ci mas rad historiu...ja historiu mam rad a velmi, je to moje hobby, a kazdy historik vie ze dejiny su priam preplnene lzami, intrigami, konspiraciami. Vsetko to dnes berieme my ako pravdu, ale bezni ludia co vtedy zili mali k dispozicii ine, oficialne verzie. Ty si myslis ze dnes sa to robi inak? Dnes sa to robi presne tak isto...my sme, co sa tyka informacii, iba ako plebs ktorym hodia kosti a nemame sancu vidiet cely obraz
@pernik ibaze by srbski reporteri isli sami proti sebe, pretoze prave oni stali za tymi fotkami co obleteli cely svet.
Nie nemylim si to so Sebrenicou (pocul som o tom).
@lordjogi neuviedol som zdroj? Dal som ti link na dokument spolocnosti sario o HDP a ostatne cisla su udaje z vyrocnych sprav (to som ti napisal asi 3x). Snad ti nerobi problem hodit do googlu vyrocna sprava SE rok 200X? Este raz, to nie su moje cisla, to su cisla z vyrocnych sprav SE a SPP.
"No tvrdenie ze si ako desatrocny rozumel tomu co sa dialo na politickej scene je trocha dost odveci nemyslis?"
@tommyhot A ty si 21 rocny sopliak, tie tri roky co su medzi nami nie je ziaden zasadny rozdiel. Ako prepac, ale to ze je niekto starsi o desat co dvadsat rokov ho nerobi vzdelanejsim a ani mudrejsim. To ze ty nevnimas ako trocha dost odveci a chore, ze sa tu premava 33 rocny chlap ktoreho jedinym cielom je evidentne rozdavat rozumy a hrat sa na mentora, splieta tu somariny o jeho obchodnych partneroch a o tom aki boli a neboli komunisti ked sam bol za socializmu male decko....tak potom asi nezdielame spolocny nazor. Zastavas sa ho len preto, ze si mysli to co ty...no nie kazdy kto ma podobny nazor je "priatel"
@tommyhot Prepac, nie som ekonom aby som rozoberal tvoje statisticky udaje, a taktiez nemozem vediet nakolko je spolocnost sario doveryhodna. Netvrdil si to doslova, no ja som chcel poukazat nato ze to ze si pozeral parlamentne schodze ta neurobilo nijako uvedomelejsim o tom co sa dialo a co nie...pretoze potom nerozumiem naco si taketo neico spominal
@pernik@92 S tým zveličovaním súhlasím, ten problém je politicky nafúknutý, v reálnom spolunažívaní to nie je vôbec tak zlé.
@lordjogi@89 Prečo tak radi vyťahujete môj vek? Napísal som tu tým šťandám ja niečo o veku? Niečo také, že so 14 ročnou sa nehodlám baviť? Nie, nenapísal. Veď tu ide len o výmenu a formovanie mojich i tvojich názorov, v podstate aj o zábavu a veková odlišnosť takej diskusii môže len pomôcť kpestrosti. Veď mohli sme tu tiež všetci nadávať na Jobbik, to by bola paráda, že?
A btw. veď ten údaj je len údaj, nemusím mať toľko rokov, keď si tu niekto napíše 6 ročný chlapec, tak čo? je to lepšie? vidím tak, že už len v tomto je váš prístup k človeku založený na vonkajších znakoch, teda na niečom nepodstatnom. Tak ako v mnohých iných prístupoch k ľuďom.
@sexisasa@82 Čo si asi ty pre mňa, po tomto tvojom komente? Škoda reči s tebou. Asi vôbec nečítaš o čo mi ide. Ide o vzájomné porozumenie medzi ľuďmi. Nacionalistické výplody ma vôbec nezaujímajú.
@lordjogi dokument ma byt protikladom dvoch stran a ma sa opierat o realne fakty a ty si mas z toho vybrat co uznas za vhodne. Ak ti jedna strana nieco tvrdi tak to nie je automaticky zle, ale nie je to automaticky ani pravda, za aku ju pokladaju ludia bez vlastneho nazoru. Vystiznejsie pomenovanie nez propaganda ma nenapada, od dokumentu to ma daleko.
@tommyhot Dokument ma byt protikladom dvoch stran? Dokument je velmi siroky pojem. Ano objektivny dokument tak ma vyzerat mas urcite pravdu. Ale to ze su dva protichodne nazory vyjadrene rovnakou silou neznamena, ze pravda je vzdy niekde v strede. V tych filmoch je to jeden nazor, jeden pohlad na vec. To ho vsak nerobi propagandou. To ze to bolo natocene len z jedneho uhla pohladu a su ludia ktori s tymto uhlom suhlasia, neznamena ze su to ludia bez nazoru. Ako kazdy nazor ktory je iny ako tvoj je zly, nepodlozeny, hlupy a naivny pretoze je zalozeny na zaklade propagand? Prepac ale takto nejak tvoje tvrdenia bohuzial posobia.
@Lordjogi@109 Ukáž, cituj kde ti rozdávam rozumy? kde mentorujem? Kde niekoho osočujem, hreším, kde oslovujem birdzákov nadávkami typu sopliak (ty v @109 ) alebo až kokot (sexisasa v @82 )? čo si tu na mňa vymýšľaš? čo ma tu zosmiešňuješ?
@tommyhot Tak som teda hľadal na nete nejaké fake fotky z genocídy. Hľadal som vo viacerých heslách, našlo mi to jedine nejaké fake fotky z genocídy v Arménsku.
Našiel som jednu jedinú fotografiu, ktorá hovorí niečo o masakre srbov a to je táto.
No nič dôverohodné na nej nevidím, nehovorí o celej veci vôbec nič.
@fleshleecat Ty máš okrem rozumu aj slabý zrak? Začala si ty komentom @15 - citujem : fuj ti to jebeeee ... @stage omg tak vypadni za dunaj ked suhlasis
@lordjogi mozno som pre teba 21 rocny sopliak je mi to jedno, lenze je maximalne trapne rozpravat 30 rocnemu cloveku o komunizme, ked ty si sa za sociku ani len nenarodil (ja aspon to hej)..
"Netvrdil si to doslova, no ja som chcel poukazat nato ze to ze si pozeral parlamentne schodze ta neurobilo nijako uvedomelejsim o tom co sa dialo a co nie...pretoze potom nerozumiem naco si taketo neico spominal"
A to zas ako vies? To, ze som to sledoval sice nezarucovalo, ze tu problematiku aj uplne pochopim, ale davalo to predpoklady k tomu aby som mal aspon ako taky prehlad.
"Prepac, nie som ekonom aby som rozoberal tvoje statisticky udaje, a taktiez nemozem vediet nakolko je spolocnost sario doveryhodna. "
Ked nechces rozoberat statisticke udaje (este raz nie moje, ale spolocnosti sario, a statistiky z vyrocnych sprav) tak preco rozpravas o politike a ekonomike, ktora je zalozena cisto len na cislach? V madarskej otazke si kludne diskutuju na zaklade dojmov, lenze pri politike to posobi velmi nedoveryhodne a lacne.. Btw ekonom nie som ani ja, ale vyrocne spravy si este dokazem precitat.
@stage Preco? Prepac pretoze mi to pride nenormalne Nechapem sice vtipu ked si sem ludia do profilu napisu ze maju 5, 6 rokov, ale podla toho co tvrdis ty tak uznavas ze vek uvedeny v tvojom profile je naozaj pravdivy. Pre mna to nie je nepodstatna informacia, ale prave naopak. Vek by mal odrazat urcite zivotne skusenosti, clovek by sa mal podla neho asi spravat...no neviem ja mam asi problem predstavit si seba sameho ako 33 rocneho ktory chodi na stranku a pise si s ludmi ktori su o 15 rokov mladsi. Je to dost zvlastne a vnimam to negativne, ale to je len moj nazor
@tommyhot fajn, ako môže niekto získať štátne občianstvo na Slovensku a nevedieť po slovensky?
Háčik je v tom, že 35 ročný muž tu prišiel a písal úplne odveci a ešte si myslel, aky je on múdry, lebo je tu ten najstarší. No a čo že to zazil? Keď už sme pritom SOCIALizmus vnimaju rôzne aj ti čo ho zažili (moja babka si ho napriklad vychvaluje, moja mama naň nadáva... Takže keď je moja babka staršia ma podľa tvojej logiky automaticky pravdu...
A to je ten problem, že slováci to pokladajú za normálne, že v slovenskom meste (nitra) sa dorozumieva po madarsky a nie po slovensky...
@lordjogi vyhodiť maďarov zo slovenska, mňa z birdzu, čo ešte máš na srdci? som tu 2 roky, mám tu proste priateľov, píšeme básne, blogy, diskutujeme, čo je na tom zlé? chodím sem počas dňa, keď nemám veľa práce, trávim tu čas, keď by som len sedel nečinne za PC. A na azet ma neposielaj, prosím nie!
@tommyhot fajn, ako môže niekto získať (mať) štátne občianstvo na Slovensku a nevedieť po slovensky?
Háčik je v tom, že 35 ročný muž tu prišiel a písal úplne odveci a ešte si myslel, aky je on múdry, lebo je tu ten najstarší.
Keď už sme pritom SOCIALizmus vnimaju rôzne aj ti čo ho zažili (moja babka si ho napriklad vychvaluje, moja mama naň nadáva... Takže keď je moja babka staršia ma podľa tvojej logiky automaticky pravdu...
A to je ten problem, že slováci to pokladajú za normálne, že v slovenskom meste (nitra) sa dorozumieva po madarsky a nie po slovensky...
@tommyhot Ta diskusia v prvom rade nebola o ekonomike. Ak sa spravne pamatam tak nazov diskusie bolo nieco na styl "co si myslite o slovenskej politike" a nie co si myslite o vyrocnych spravach SE a SPP. Politika nie je iba cisto o cislach...je AJ o cislach ale su tam aj ine okruhy ktore prichadzaju v uvahu ako moralne zasady, mnozstvo tem ktore nemaju nic spolocne s ekonomikou (aj ked samozrejme s nou suvisia, ale rozpravat sa o nich da aj na inej urovni ako ekonomickej)- mensiny, eticke temy, zahranicna politika, vojny a mnohe mnohe ine.
A ako to viem? Pretoze je proste fakt, desatrocne decko sa do politiky nerozumie a ani neziskava ziadne predispozicie k lepsiemu porozumeniu politiky tym ze sleduje parlamentne schodze, pokial nieje istym sposobom genialne nadane. Ak sa za takeho povazujes tak potom prosim, to ti brat uz nemozem, no take tvrdenie proste vyznieva smiesne
@lordjogi ale ved pre mna za mna ver aj koranu, mne je to uplne jedno. Ale nesnaz sa argumentovat, resp niekoho tym presviedcat. Ja som tu propagandy nevytiahol, ty si zacal s NATOm, slovenskym kosovom a inymi neopodstatnenymi predikciami..
Drzme sa faktov a fakty su tie, ze na uzemi slovenska v 19. storoci prebiehala madarizacia, madarsky jazyk na juznom slovensku ostal a problem z toho robia hlavne politici (oboch stran), madari su skrachovany narod, ktory je az po usi zadlzeny. Ak nebude madarsky fasisti podporovani nadnarodnymi zaujmami, tak su neskodni, pretoze este raz, madari su bez penazi - to nie su moje vyplody fantazie, to je realita.
@stage ? Prosim? Kde som ja napisal vyhodit Madarov zo slovenska? Povedz mi kde? Alebo mas problemy s citanim? Ja som nikdy nic take nepovedal, tvrdil som len ze ak tu chcu zit tak by mali vediet po slovensky, pretoze to povazujem za logicke. Ja ta neposielam nikam, len jednoducho tvrdim ze mi to pride maximalne divne, cudne a zvlastne
@stage to ,fuj ti to jebe, nebolo tebe zlaty moj a ,vypadni za dunaj, ta ako mohlo urazit ked ty mas rad vsetky narody a staty a ludi a si taky chudak ze sa ma tu snazis nejakym sposobom urazit ...haha...na birdzi su len dvaja ludia co ma mozu urazit ...sorry dedo
@tommyhot Na jednej strane kritizujes mna zato, ze udajne neviem o com hovorim, ale na strane druhej tu tvrdis o knihe ktoru si necital, netusis o com ani len je ze je propaganda. Cize vsetko co sa nestotoznuje s tvojim nazorom je neopodstatnene ? Pretoze opat, na zaklade tvojich postov to tak vyzera. Diskusne prispevky sa pisu za ucelom presvedcenia diskutujucich a nie len za ucelom vyjadrenia svojho vlastneho nazoru. Ty si ma z nicoho nic oznacil za "sopliaka" (ja som ti to len vratil), pretoze som si dovolil povedat svoj nazor, pretoze dotycny bol za socializmu decko. Ako prepac keby si prezil svoje detstvo v starovekom Egypte (prvych 10 rokov tvojho zivota) a potom by ta niekto premiestnil do sucasnosti strojom casu, tak ked vyrasties, nebudes celkom rozumiet tomu aku politiku faraoni robili. Takze asi tolko
@tommyshot A ako prepac, ale to ze ty vrchlis sprsku akychsi cisel o ktorych dost pochybujem ze im rozumies tvoje argumenty robi hodnotne a skutocne? To ze ja diskutujem o niecom uplne inom, na uplne inej rovine robi moje argumenty lacne a slabe?
@stage Ked uz si citas moje komenty tak si citaj naco reagujem, pretoze sopliakom ma nazval v prvom rade tvoj kamarat tommyhot. To co pisu ostatni ludia ja nekontrolujem, ja mozem hovorit len a len za seba. A kde mentorujes? S radostou:
1, Ale tvoja reakcia je prejavom typického hejslováka.
Akí slováci všetci, ale keď tu bola téma, kto by išiel za slovensko bojovať do vojny, bol som tu skoro sám, čo by išiel. Chýba vám objektivita a múdrosti typu nerob druhým to, čo by si nechcel, aby robili tebe zrazu u mnohých akosi nefungujú.
2, Len nikoho do ničoho nenúťte, to robili komunisti.
Myslim ze tieto dva tvoje posty hovoria za vsetko, ostatne ani nemusim hladat
@sexisasa no a? Ja mam rodinu v juznej afrike a kedze ma moja mama africke obcianstvo, mozem ho mat aj ja bez toho aby som ovladal anglictinu, afrikanstinu, ci jeden z osmych africkych jazykov. Prerekvizity na ziskanie obcianstva su uplne ine (vsade vo svete), to ze neovladas jazyk krajiny v ktorej zijes je max. moralne nespravne. Pravne je to vsetko v poriadku.
Co pisal odveci? Ze je to nafuknuty problem? Ze ty ako clovek zijuci v BB mozes vediet o slovensko madarskych vztahoch malo, alebo nic? Alebo co zle napisal?
"Takže keď je moja babka staršia ma podľa tvojej logiky automaticky pravdu... "
Miesas hrusky s jablkami. Tvoja babka aj mama socik zazili, takze vedia o com rozpravaju. Len jednej napriklad vyhovuje, ze nemusi pohnut ani prstom a stat ju nakrmi (ber to obrazne) a druhej takyto system nevyhovuje vobec. To je cele.. lordjogi si pravdepodobne nepamata ani vznik slovenska a @stage uz bol vtedy na strednej skole.
"A to je ten problem, že slováci to pokladajú za normálne, že v slovenskom meste (nitra) sa dorozumieva po madarsky a nie po slovensky... "
Ved je zakon, ze v statnej sprave sa ma rozpravat po slovensky. S tym suhlasim. To, ze si niekto na ulicli brble po madarsky ma uz netrapi, je to jeho vec. Ja ked pridem do londyna tiez si tam sam pre seba brblem po slovensky a nikdo ma nejde vyhanat za La Manche. A to, ze sa v obci kde zije 99,99% madarov rozprava po madarsky? Komu to ma vadit? Tym madarom, ktori tam ziju?
@lordjogi ty si zacal hned rozpravat o tom ako sa za Dzurindu rozpredal statny majetok a ake to bolo zle a pri tom jedine o co si sa opieral, boli tvoje dojmy. Ak mas pocit, ze privatizacia, ci mikro/makro ekonomicke ukazovatele nesuvisia s ekonomikou, tak si asi zacnem nieco o tebe mysliet.. Ak by si povedal, ze volis fica lebo dal babkam 100 korun, mozno by som to preglgol a bol by som ticho. Je to tvoj nazor a ked si myslis, ze to bolo socialne riesenie budis.
Ale ak zacnes rozpravat o privatizacii rozkradnutych podnikov a opieras sa len o svoje pocity, tak vtedy je to naozaj smiesne a kazdy tvoj dalsi argument uz automaticky pokladam za nepodstatny. Je dobre vediet, kedy treba rozlisovat pojmy a dojmy.
"A ako to viem? Pretoze je proste fakt, desatrocne decko sa do politiky nerozumie a ani neziskava ziadne predispozicie k lepsiemu porozumeniu politiky tym ze sleduje parlamentne schodze, pokial nieje istym sposobom genialne nadane.""
Vidis a zas tvoje dojmy. Ved decko sa pozorovanim same nauci rozpravat (v tom sa snad zhodneme), preco by sa pozorovanim nemohlo naucit nieco o politike na slovensku? Ja som sa pozorovanim okolia naucil v troch rokoch citat (nedavno som to tu spominal). Kamarat sa ako maly pozeranim nemeckych rozpravok naucil perfektne po nemecky atd atd.. Na to netreba byt genius, na to staci len trosku vyssi prah vnimania.
@19@matheusko presne tak!!!! Dobre ich Janko Slota pomenoval: Že sú to mongoloidné typy s pokrivenými nohami na koňoch. Úplne s tebou súhlasím sú to skurvený kočovníci. Po prve nie sú to Slovania tak neviem prečo sa s nimi niekto zapodieva, veď sú podobný jak cigáni. Prišli s piči a chcú rozkazovať a robia zo seba tých utláčaných a ohrozovaných.
A k jebnutým Amíkom sa ani nevyjadrujem lebo je to banda že až. Oni druhým idú radiť a vo vlastných radoch majú bordel a terorizujú ľudí a obyvateľstvo iných krajín a národností a aj svoje obyvateľstvo len o tom sa mlčí a hlavne chcel by som vidieť ako oni by si dali diktovať pôvodnými obyvateľmi Ameriky - Indiánmi - ktorých vyvraždili jak barbari a napchali ich do rezervácií ako zvieratá a nás idú poučovať ohľadom menším žijúcich na našom území. Do nich nedaj bože aby sa niekto staral ale oni furt pchajú hlavu do vecí do ktorých ich hovno. Neviem prečo ale keď počujem slovo Amerika tak mám chuť tam jebnúť Ruskú Topoľ M nech sa poserú. Sa ani nečudujem že poniektoré národy by ich najradšej vyhubili veď sú horší ako Rusi a bývalý Sovietský zväz.
Ja som jedného názoru netreba im nič povoľovať a ani inak ustupovať ak chcú žiť na našom území nech sa riadia zákonmi SR a ak tu je úradný jazyk Slovenčina tak aj oni budú hovoriť Slovensky. Doma nech si kvákajú aj po arabsky mne to je jedno alebo medzi sebou ak je Maďar a Maďar s čím sa oháňal Csáky a Bugár že napr: Hasič nebude môcť v službe hovoriť po Maďarsky. Pre mňa za mňa nech si hovoria aj medzi sebou aj Mongolsky no predsa ak vedia Maďarsky obaja tak nech tak hovoria ale ide o to že ak príde na ich stanicu nejaký nadriadený na kontrolu z Bratislavy alebo neviem odkiaľ tak aby vedeli aj Slovensky, lebo v dnešnej dobe už poniektorý nevedia po Slovensky ani ceknúť a nie to ešte hovoriť a pri tom majú národnosť Slovenskú a žijú na Slovensku tomu nepochopím. Napr: Aj ak je lekár a pacient Maďar tak nech si hovoria Maďarsky medzi sebou ale ak príde do ordinácií pacient ktorý vie iba Slovensky a je tam lekár Maďar ktorý je Slovák podľa rodného listu, tak nech láskavo hovorí Slovensky a nie že: nem tudom, toto asi sere ohľadom jazykového zákona vládu a nie že niekto sa baví po Maďarsky ak obaja sú Maďari.
Ak sa im bude ustupovať tak to poznáme, že dnes chcú jazyk a za 50 alebo x rokov budú chcieť autonómiu no taký kokot, nech predajú pozemky a domy Slovákom ak nechcú žiť ako Slováci a nech utekajú za Dunaj.
Mne to príde tak ako keby sme my osídľovali postupne Rakúsko a za 100 - 200 alebo x rokov by sme chceli aby nám Rakúšania nič nediktovali a aby sa východ Rakúska pripojil k Slovensku lebo tam by hovorilo 70% - 80% ľudí Slovensky a nechcelo by sa riadiť Rakúskou politikou a ešte mi by sme im diktovali čo majú oni robiť to je akože na hlavu.
@lordjogi preco pochybujes, ze tym cislam rozumiem? Podla seba sudim teba?
Ak v politike, a hlavne ked vas jediny argument na Dzurindu su privatizacie, operujes dojmami, tak ano tvoje argumenty su velmi lacne. Su este lacnejsie ako keby si operoval vymyslenymi statistikami. To je taky isty nezmysel, ako keby prides na hodinu matematiky a zacnes do malej nasobilky tlacit vybrane slova po X.
Na subjektivne temy maj nazor aky chces, tam sa zhodnut nemusime, no je v poriadku. Ale pri exaktnych veciac cisla nepustia a ak je tvoj jediny argument, ze ani neviem nakolko je sario doveryhodna spolocnost, ci nakolko su cisla z vyrocnych sprav pravdive, tak fakt urobis lepsie, ked sa tejto teme vyhnes. Pretoze tie cisla su urcite pravdivejsie, resp su vacsim standardom ako tvoje dojmy o zlej privatizacii rozkradnutych podnikov.
@tommyhot Iste..lenze ucit sa jazyk a rozumiet tak velmi komplexnej veci ako je politika je dost velky rozdiel. To nie su len moje dojmy a pocity. Aj ja som sa ako maly naucil po anglicky, lenze ucit sa jazyk je nieco naco nepotrebujes mat vedomosti. To jednoducho absorbujes ako dieta. Politika je nieco ine.
Co sa tyka toho ze sa Dzurindu sa vsetko rozpredalo, tak sa neopieram o svoje vlastne pcoity a je to pravda. Uviedol som to len ako jeden z viacerych prikladov preco som nesuhlasil s minulou vladou, niektore z nich si uplne odignoroval a venoval si sa len tomuto kde si na mna vybehol so sprskou cisel tym, ze si sa snazil dokazat ze privatizacia bola vlastne dobra vec, pretoze tie podniky nemaju uz dlhy a maju niekolkonasobne vyssi prijem, ako mali pred privatizaciou. To ze si myslim ze privatizacia bola nespravna si mysli aj vela politikov ci ekonomov a nie len ja. Zato ze ty sa opieras o nejaku konkretnu spolocnost alebo konkretny zdroj ktory ti povie ze to bola skvela vec, neznamena ze tento zdroj ma pravdu. Privatizacia s ekonomikou suvisi, no ty si svoje tvrdenia ze to bolo spravne oprel na tom ze teraz maju tie podniky vacsi zisk a ziaden dlh. A? Spytam sa ta, cital si si podmienky na zaklade ktorych privatizacia prebehla? Ake podmienky si urcili privatizeri? Ty v tom vidis len vacsi zisk ale nie siroky obraz. Mozes si to mysliet, prosim ja ti to neberiem, avsak ja si myslim nieco ine.
Prepac ale ak niekto pouziva lacne argumenty, v pripade Fica s babkami si to jedine a jedine ty. Mysli si o mne co chces, mne je to jedno, ja stale budem za najvhodnejsiu stranu pre dalsie smerovanie Slovenska budem povazovat SMER, pretoze je to moj nazor ktory som si urobil. To ze sa ti to nepaci je tvoj problem, zijeme v demokratickej krajine kde si ludia mozu slobodne vybrat stranu ktora vladne. Ja respektujem ze mas nazor taky aky mas, prosim...je to nazor tvoj ktory si si urobil ty.
@pa3cek ale ved co sa stale rozculujes? Zakon je platny a v statnej sprave sa ma rozpravat po slovensky, tak kde je problem? Ja neviem preco vsetci robia vedu z toho, ze madari maju nejake poziadavaky. Nech sa aj na hlavu postavia, to je ich vec..
chlapče, mne sa zdá, že miešaš do toho, čomu ani náhodou nerozumieš...si takí istí ako všetci čo na náz z eú kričia že sme porušili nejaké menšinové práva maďarov...
@tommyhot Ale myslim si ze sme tu dlho uz velmi off topic, ludia ktori sem kliknu sa zaujimaju o otazku vyslovenu hore v uvode diskusii a nie to, o com diskutujeme my
A za koho argumentujes v tejto diskusii. Krásne sa mi ukazalo, že si len obyčajná falošná pretvárka, ktorá sa pcha týmto niekomu do zadku, keďže ten niekto napísal hneď v 3. Komente pičovinu a všetci ho tu za to oprávnene zdrbali.
@lordjogi to, ze sa vsetko (skoro) rozpredalo je pravda, ale hned za tym si splechol nieco v zmysle, ze uplne pod cenu, nevyhodne ci nieco take.. A tam som vytiahol oficialne cisla, ktora hovorili jasnou recou v prospech privatizacie.
Dalsi tvoj argument bol, ze Dzurinda povolil prelet vojskam NATO cez nase uzemie. Nic som neignoroval, svoj postoj k srbom som tam napisal.
"lenze ucit sa jazyk a rozumiet tak velmi komplexnej veci ako je politika je dost velky rozdiel."
Naucit sa radovo desiatky tisic slov a vediet ich usporiadat do vety, je podla teba jednoduchsie ako odsledovat ako funguje parlament, ako funguje demokraticka spolocnost, ako vyzera politicka kultura na slovensku? Tak potom nie ja, ale ty si genius.
"A? Spytam sa ta, cital si si podmienky na zaklade ktorych privatizacia prebehla? Ake podmienky si urcili privatizeri? Ty v tom vidis len vacsi zisk ale nie siroky obraz."
A ty v tom vidis co? Aj k zvysovaniu cien som v predstihu reagoval, lebo to je tiez velmi oblubena retorika ficovolicov. Ceny sa v dosledku prijatia eura a vyvoju na svetovych trhoch liberalizovali tak ci tak. To by neovplyvnil ani fico s kalinakom.
"Zato ze ty sa opieras o nejaku konkretnu spolocnost alebo konkretny zdroj ktory ti povie ze to bola skvela vec, neznamena ze tento zdroj ma pravdu."
Sario hovorilo len o HDP a aky lepsi zdroj ako vyrocne spravy konkretnej firmy by si chcel? Tebe stacia ficove reci, ale vyrocne spravy uz su nepostacujuce?
Ale ved kludne vol fica, uz ti to pisem asi tretikrat. Mne je to jedno, ale ked sa chces sa bavit o ekonomii tak daj argumenty v podobe cisel a statistik, nie typu "To ze si myslim ze privatizacia bola nespravna si mysli aj vela politikov ci ekonomov a nie len ja". Takato argumentacia mozno plati na 15 rocnych chlapcov, ktorych jediny ciel je opichat na diskoteke nejaku babenku.. Mna tym neohuris, ani nepresvedcis.
@tommyhot Tak to si asi cital ine posty, ja som nepovedal ze sa predali pod cenu ani nic podobne, povedal som ze s nou nesuhlasim s ako takou. Tisicky slov? Teraz nevies o com ty hovoris, nato aby si rozpraval plynule cudzim jazykom potrebujes vediet niekolko sto slov a nie tisice. Ucenie jazykov a formovanie je velmi prirodzeny proces, ktory je aj biologicky podmieneny v tvojich genoch, kdezto na pochopenie toho ako funguje parlament potrebujes mat nejake vedomosti ktore ako dieta jednoducho nemas. Dobre vidim ze som oznaceny za ficovolica ktory reaguje "argumentami" ktore si vymysleli o "ficovolicoch" dzurindovolici evidentne. A ako to suvisi s mojimi dvoma otazkami co som dal? Nijako, pytal som sa ta na nieco uplne ine. A sorry ale koment typu
"Takato argumentacia mozno plati na 15 rocnych chlapcov, ktorych jediny ciel je opichat na diskoteke nejaku babenku.. Mna tym neohuris, ani nepresvedcis. " povazujen naozaj za tak trochu pod uroven, posledne co ma zaujima je teba ohurovat Okej z mojej strany vsetko, pretoze vidim ze to opat nikam nevedie
@sexisasa tebe chyba schopnost elementarne uvazovat.
Stale som proti SMK (to som tvrdil tam), ale maju ustavne pravo byt v slovenskom parlamente (to som tvrdil tu). Stale som proti madaronom ktori volia SMK (to som trvrdil tam), no obycajni madari, ktori nenafukuju tieto umelovytvorene problemy mi neprekazaju (to som tvrdil tu)
Tvoj trapny pokus uz druhykrat ma zhodit ti zas nevysiel, pretoze ty nevidis rozdiel medzi A a B nech je akokolvek velky..
@sexisasa To je uplne zbytocne sa s tymito ludmi hadat...vidis, ja udajne podla tommyhot pouzivam argumenty ktorymi presvedcim akurat tak 15 rocnych ktori maju jediny ciel "opichat" babenky na diskoteke ako sa vyjadril uzasnym sposobom....skutocne rec praveho inteligenta ktory rozumie vsetkym ekonomickym statistikam, socializmu a slovenskej politike.
@lordjogi "Teraz nevies o com ty hovoris, nato aby si rozpraval plynule cudzim jazykom potrebujes vediet niekolko sto slov a nie tisice"
s takym plynulim rozpravanim by ta v zahranici vysmiali, hlavne keby si z toho chcel spravit nejaku ohurujucu senzaciu. praveze viem o com hovorim, zil som v zahranici a musel som sa naucit cudzi jazyk...
" Ucenie jazykov a formovanie je velmi prirodzeny proces, ktory je aj biologicky podmieneny v tvojich genoch, kdezto na pochopenie toho ako funguje parlament potrebujes mat nejake vedomosti ktore ako dieta jednoducho nemas."
V genoch je dane aj to, ze vies rozmyslat a vies si spajat suvislosti. A ked sledujes schodze a pocuvas o com rozpravaju tak si o tom vies vytrvorit obraz. Samozrejme za predpokladu ze ta to bavi.
K teme Dzurinda, privatizacia atd sa uz naozaj nema vyznam vracat ak nemas v zaujme argumentovat statistikami. Zbytocne ti tu budem citovat pasaze z vyrocnych sprav, ked jediny tvoj argument je, ze si nemozes byt isty ci su postacujuce..
@147@lordjogi zatial dokazujes to co som povedal. Uz asi stikrat ta vyzyvam aby si dal cisla, aby si dal nieco coho sa da chytit a ty stale nic. Ziadne pojmy, len dojmy a stale nechces pochopit, ze ekonomika je exaktna veda a exaktna veda znamena cisla. Ziadne mozno, keby, bla bla, len obycajne cisla.
@tommyhot hlavne že ty ho vidíš... V tejto diskusii si nenapísal ani jedno krivé slovo na nich, argumentoval si v prospech nich. V tej druhej, keďže transplantovana bola za nich, ty si bol proti nim. Si na tej strane, ktorá ti momentálne vyhovuje a myslíš si, že nie je nad teba. Stokrát sme sa my dvaja už hádali a stokrát si musel mať posledné slovo, ťažke to k ničomu nevedie...
@tommyhot Tak neviem, aj ja som zil v zahranici, dokonca tam maturoval a vystacil som si Ano ked chces spravit ohurujucu prednasku tak potrebujes asi 1500 slov ovladat, pre beznu komunikaciu ti vsak staci okolo 400. Do ekonomiky sa sice nevyznam, ale v biologii som velmi dobry a genetika je oblast o ktorej nieco viem. To ze si vies spajat suvislosti nie je dane geneticky ale ucenim a pozorovanim. Niektore veci mozes odpozorovat a naucit sa ako male dieta, avsak nato aby si porozumel niektorym veciam ktore su prilis komplexne potrebujes ovela viac casu, a prave pochopit to, ako funguje politika a co to vlastne politika je si vyzaduje znalost z mnohych inych predmetov. Bohuzial vedomosti v genoch ulozene nie su, tie si clovek musi ziskat sam. Ja som diskusii o ekonomike nenacal a necitim potrebu robit vyskum a hladat cisla, vzhladmo nato ze to bolo to jedine coho si sa chytil. Ekonomika je veda exaktna a o cislach pravda, ale politika nie. Ja ta nabadam k tomu aby si si zistil podmienky, na zaklade akych k priv. doslo (nejde mi to o cisla), a to nie je IBA ekonomika.
@lordjogi to máš ešte v pohode, mojou prioritou a jedinou mojou záľubou je podľa neho čo najviac a najčastejšie si "zapichat" , neviem sice odkiaľ na to prišiel
A viem, nemá to zmysel... Ale tak niekedy je to celkom sranda
@sexisasa lebo reagujes na vsetko mozne (na moju genialitu, na to ze som pisal W, na to co robim v inej diskusii) len sa stale zamerne vyhybas meritu veci. Taky velky problem odpovedat na otazky v @133 ?
Nenapisal som ani jedno krive slovo na nich? Pred par rokmi by som sa za taketo hluposti dostal do stadia, ze by som ti zacal nadavat do pic a podobne..
Neskodna banda fasistov ( @44 ), skrachovany narod ( @44@126 ), vypustaju do vzduchu posledne prdy ( @63 ) atd.. Este stale mas pocit, ze som na nich nic zle nenapisal?
"V tej druhej, keďže transplantovana bola za nich, ty si bol proti nim"
Proti SMK a ich fasistickym volicom a proti madarskej vlade som stale ( @82 ). Obycajni ludia, ktori chodia do prace a je im u prdele ci je ich sused slovak ci etiopcan mi absolutne neprekazaju. Oni nemaju potrebu riesit slovensko madarske vztahy, pretoze pre nich su tie vztahy v poriadku a trapia ich ine problemy a nie to, ze slota ci nejaky jobbik nieco naprdia do medii.
@lordjogi "Niektore veci mozes odpozorovat a naucit sa ako male dieta, avsak nato aby si porozumel niektorym veciam ktore su prilis komplexne potrebujes ovela viac casu, a prave pochopit to, ako funguje politika a co to vlastne politika je si vyzaduje znalost z mnohych inych predmetov."
Ale ty si stale tocis o tom svojom. Ja som nikde netvrdil, ze som ako 11 rocny chlapec ovladal politiku. Ja som tvrdil, ze som mal ako taky prehlad.
Na to aby si pozorovanim zistil, ze parlament sa sklada zo 150 poslancov a na schvalenie zakona potrebujes nadpolovicnu vacsinu pritomnych poslancov, ci na to ze parlament je uvznasania schopny, ked je pritomna nadpolovicna vacsina poslancov, ci na to, ze zakony sa posuvaju do dalsieho citana, alebo ze prezident moze vetovat zakon a vratit ho do parlamentu na prerokovanie, alebo ze v parlamentnom bufete maju vodku za 10 korun atd snad nepotrebujes byt genius. Alebo podme teda na to z opacneho konca.
Na co konkretne (tykajuce sa zakladov politiky) potrebujes komplexne myslenie? Co ako 11 rocny nedokazes pochopit?
"To ze si vies spajat suvislosti nie je dane geneticky ale ucenim a pozorovanim."
Chces povedat, ze si vie suvislosti spajat aj nejaky vrabec, ktory na to nema geny? (normalne sa pytam, mne biola az tak moc nevonia) Podla mna potrebujes mat najskor geneticke predpoklady, aby si bol vobec schopny nieco pochopit. Ked je niekto postihnuty (teda jeho geneticka informacia je chybna) tak sa mozes aj na hlavu postavit ani s nim nepohnes. Alebo sa mylim?
"Ja ta nabadam k tomu aby si si zistil podmienky, na zaklade akych k priv. doslo (nejde mi to o cisla), a to nie je IBA ekonomika."
Ty si prehlasil, ze Dzurinda obhajoval zaujmy americkych spolocnosti. Ja sa pytam, odkial to mas? A zas zabrdnem do tych cisel, pretoze tie ti dobre nie su, ale tvoje dojmy ze Dzurinda paktoval s USA (na zaklade toho, ze povolil NATO prelet?) su uz uplne postacujuce? To, ze bol zahranicne orientovany je pravda (zlepsoval prostredie hlavne obrovskym zahranicnym investorom), ale to, ze sa pchal amerike do zadku? (na takyto styl si sa vyjadroval v tej teme o politike)
Btw preco stale odbocujes od temy a neodpovedas na jasne polozene otazky v @133 ? (uz si pripadam ako obohrata platna)
@lucia199513 ved cakam, povedz mi zil som na dedine za Nitrou, ktora susedila z madarmi (resp dedina bola rozdelena na 2 casti. jedna slovenska, druha madarska) a teraz zijem v Nitre kde je tych madarov pozehnane, takze tiez mam informacie z prvej ruky.
@tommyhot Wau dostali sme sa do bodu ked porovnavame vrabcov a cloveka. Ale dobre, totiz ano v podstate si to vystihol, aj vrabec ma schopnost spajat si suvislosti. Kazde zviera ma schopnost spajat si suvislosti do urcitej miery, pretoze je to evolucne vyhodna vlastnost. Pokusy s delfinami ci opicami su azda tym najpresvedcivejsim dokazom. Alebo proste ako by podla teba fungovala svorka vlkov keby si nedokazu spajat suvislosti? Kazde zviera (ak sa rozpravame o stavovcoch ale aj niektorych makkysoch ako chobotnica, ktora je tak sikovna ako delfin a dokonca sa moze ucit ako pes, je jasne ze crievicka si asi tazko bdue spajat suvislosti kedze nema nervovu sustavu) to dokaze. Odporucam ti ist do siestackej triedy a spytat sa ako funguje slovensky parlament, som zvedavy kolko odpovedi dostanes Rozdiele v genoch su casto minimalne. Predstav si, ze napriklad geny ktore u nas koduju rec su pritomne aj v mysi a lisia sa len dvoma alelami (poskladane su z tisicok alel...alela je konkretna forma genu).
A odkial to mam? Samorejme aj tym ze povolil prelet to je jedna vec, dalej to ako sa vrhal na bratislavskom letisku Bushovi do narucia ako najvacsi kamarat, poslal vojakov okamzite do Afganistanu a Iraku aby pomohol "oslobodit" irackych obcanov a v kazdej politickej diskusii ktora sa tykala USA sa vyjadroval ako sa musime od tohto "velikana a priekopnika, kolisky modernych narodov ucit". Ano to je podla mna strkanie sa do zadku, ak podla teba nie, tak asi chapeme pojem "strkat sa niekomu do zadku" odlisne.
@lucia199513 madarcina nie je uradny jazyk. To, ze sa tam nedodrziava zakon uz je druha vec, ale to nie je starost obycajnych slovakov ani madarov. Na to tu mame organy cinne v tresnom konani a ak mas pocit, ze sa porusuje zakon, tak vyuzi svoje pravo a stazuj sa tam. Kvakat na fore ako ti niekto ublizuje ti nepomoze..
no, tu sa s tym nic spravit neda, ak by s tym niekto chcel spravit(politici, ale nie jan slota, pretoze sa podla najnovsich statistik netesi velkej popularite), tak aj tak sa neda nic spravit, lebo by to dopadlo ako s jazykovym zakonom.
ja viem ze je madarcina nie je uradny jazyk, ale kazdy sa tu tak sprava. proste do prace ta nevezmu, ak neovladas mj...neda sa to oznacit za diskriminaciu, ale predsa len slovaci si tu ovela tazsie hladaju zamestnanie
@lordjogi takze sme sa dostali k tomu, ze aj zvierata su svojim sposobom schopne spajat si suvislosti. Neviem co su alele, takze ti protirecit ani nebudem.
"Odporucam ti ist do siestackej triedy a spytat sa ako funguje slovensky parlament, som zvedavy kolko odpovedi dostanes "
Kazdopadne ako to poprelo moje tvrdenie, ze ako 11 rocny nemozes nadobudnut nejaky ten prehlad o politike? To, ze to dnesne deti v globale nezaujima neznamena, ze sa nenajde v kazdej triede aspon jeden, ktory o tom nieco vie. Aj tu na birdzi sa najdu ludia, co ti povedia, ze sa ako mali zaujimali aspon povrche o politiku..
"A odkial to mam? Samorejme aj tym ze povolil prelet to je jedna vec, dalej to ako sa vrhal na bratislavskom letisku Bushovi do narucia ako najvacsi kamarat, poslal vojakov okamzite do Afganistanu a Iraku aby pomohol "oslobodit" irackych obcanov a v kazdej politickej diskusii ktora sa tykala USA sa vyjadroval ako sa musime od tohto "velikana a priekopnika, kolisky modernych narodov ucit". Ano to je podla mna strkanie sa do zadku, ak podla teba nie, tak asi chapeme pojem "strkat sa niekomu do zadku" odlisne."
Ano, ten prelet nebol celkom koser, ale tie dalsie veci? Dzurinda odkedy vstupil do politiky bol vysmiaty a otvoreny clovek. Je to jeho povaha.. Naproti tomu fico je zamraceny nonstop akoby prave prisiel z krematoria.
Vyslanie slovenskych vojakov do Afganistanu a Iraku bolo viacmenej podmienene zavazkami k NATO. btw nasi vojaci tam nesli strielat, oni chodia na zahranicne misie bud ako humanitarna pomoc, alebo ako zenisti.
Aj k nam sa za cias Dzurindovych reform chodili ucit rozni predstavitelia zaostalejsich krajin. Strkali sa nam tym do zadku?
A aj keby pripustime, ze to cele bolo strkanie sa do zadku, ako to potvrdzuje tvoje prehlasenia o "skutocnom" pozadi privatizacie?
@lucia199513 slovak si povie "neda sa s tym nic spravit" a potom je jasne, ze nam 1000 rokov seru bez prestania vsetci na hlavu.. Najskor madari, potom komunisti a teraz novodobi socialisti..
Jedna vec je že to zákonom povolene, druhá vec je, že zákon sa môže mýlit a veľakrát sa mýli (tvoj argument v diskusii pes vs človek, mám dobrú pamäť)
Ruku na srdce, prislusniči národa, ktorý nás utlacal maju podľa teba právo žiť na našom území bez toho, aby vedeli základy slovenčiny? Nie je ten zákon o občianstve len dalsou kokotinou našich múdrych?
O stage tu už bolo dost...
Porovnanie mimo, takže skusim takto... Ty, si komunizmus nezažil, napriek tomu máš o ňom správený aky taky obraz (z dokumentov, z rozprávania). Mojej babke vyhovoval, chváli si ho doteraz. Takže keby si bol ty vz moja babka, tak moja babka by mala podľa tvojej logiky automaticky pravdu, keďže ho zažila nie?
Fajn, oni nech sa medzi sebou rozprávajú ako chcú, aj nohami pre mna za mna. Ale chcem aby vedeli aj po slovensky, keďže sme na Slovensku a teda aby ja som nebola tou diskriminovanou.
A myslim, že veľmi dobre vies, ako je to myslené a za koho sa tu teraz bijes, tak sa nerob že nechápes
@tommyhot A to je co za porovnanie? Aka sme my zaostala krajina aby sme ziadali USA o nejaku pomoc, alebo aby sme si z nej brali v niecom priklady? Co to s tym ma spolocne ? Dzurinda uprimny a vysmiaty? Jasne, tak ja mam o jeho psychologickom profile asi trochu inu mienku. Prepac ale Dzurinda sa vo svojom prejave nemoze porovnavat s Ficom. Ja nechcem Fica ziadnym sposobom velebit, ale ako nezavisly pozorovatel, ked si porovnas recnicke prejavy Dzurindu a Fica, tak Fico jednoznacne vyhrava svojim posobenim na celej ciare. Vyjadruje sa suvisle, sebavedomo, jasne, pevne, co sa o Dzurindovi povedat rozhodne neda. A nema Fico dovod byt zamraceny? Pri vsetkych tych svinstvach...ako prepac ale keby o tebe pisali to co o nom, keby teba vysetrovali tak nechutnym sposobom slovenske denniky asi by si tiez nemal dvakrat dovod na usmev...kazdy z nas je len clovek. Ja s nim tiez v niektorych veciach nesuhlasim, ale jednoducho moje nazory sa prelinaju s jeho ovela viac ako s Dzuridovymi to je vsetko. A iste ze mozes...mozes vediet ako 11 rocny kto je prezident, premier, ministri, mena...ale to je asi tak vsetko k comu sa 11 rocni v ich zakladnom prehlade dostanu. Nie k samotnemu principu ako to funguje, pretoze so vsetkou uctou, niektori sa na jadro toho nedostanu ani ked maju 40 rokov.
@sexisasa ano, zakon sa velakrat myli, ale zakladna ludske prava su v demokratickej spolocnosti +- vsade rovnake. A ak ma niekto obcianstvo v danej krajine, tak ma automaticky rovnake prava ale aj povinnosti ako ostatni ludia. To, ze sa na juhu v statnej sprave rozprava po madarsky je sice zle, ale ked to niekomu vadi preco nekontaktuje organy cinne v tresnom konani? Ved sa jasne porusuje zakon. Plakanie na birdzi tuto situaciu nevylepsi, alebo podla teba ano?
"Ruku na srdce, prislusniči národa, ktorý nás utlacal maju podľa teba právo žiť na našom území bez toho, aby vedeli základy slovenčiny? Nie je ten zákon o občianstve len dalsou kokotinou našich múdrych?"
Ale to su vsetko historicke krivdy. Preco sa slovaci stale obzeraju dozadu? Ved aj slovaci boli nacisti tak isto ako nemci, boli sme viacmenej lavou rukou hitlera a preto sme hned ty, alebo ja odsudenia hodni? Dnesni madari zijuci na slovensku nemozu za to, co robili ich predkovia (dlho som si myslel opak, ale s odstupom casu som sa dokazal odosobnit a pozerat sa na to s nadhladom)
"Takže keby si bol ty vz moja babka, tak moja babka by mala podľa tvojej logiky automaticky pravdu, keďže ho zažila nie?"
Automaticky pravdu nemala (nehovorim, ze automaticky ma pravdu @stage ), ale urcite by som sa nesnazil presviedcat ju o niecom, co som zazil tak prvych 11 mesiacov svojho zivota.. Ako som pisal, pride mi to sproste, trapne a nedostojne..
"Fajn, oni nech sa medzi sebou rozprávajú ako chcú, aj nohami pre mna za mna. Ale chcem aby vedeli aj po slovensky, keďže sme na Slovensku a teda aby ja som nebola tou diskriminovanou.
A myslim, že veľmi dobre vies, ako je to myslené a za koho sa tu teraz bijes, tak sa nerob že nechápes"
S tymto suhlasim len ciastocne. Je jasne, ze vo verejnej sprave sa musi rozpravat po slovensky (keby madarski politici neboli proti nam uz len z principu, tak to priznaju aj oni), ale nevidim dovod preco by sa malo v madarskej dedine rozpravat napriklad v obchode po slovensky (resp znegujem to - preco by sa nemohlo rozpravat po madarsky). Zije tam 99 az 100% madarov, tak preco by to nejakym slovakom z BB malo prekazat?
A tie snahy madarskych politikov by sa fakt mali prestat riesit. Keby si ich slovenski politici nevsimaju, tak o nejaku dobu je take ticho, ze pocujeme ako nam rastu chlpy na prdely. Oni su ako male deti. Ked robia zle a ty im jebnes, tak robia este horsie. Ked si ich nevsimas tak sa ukludnia, lebo vidia, ze to nikam nevedia. Slovaci, zijuci v susedstve s madarmi to pochopili uz davno, jediny kto priklada do ohna su politici a extremisti, ktori musia za kazdu cenu do niecoho kopat.
@lordjogi v tom case (po dlhom meciarizme) sme boli zaostali. Neviem ako moc si na to obdobie spominas.. To s vysmiatostou Dzurindu bola reakcia na spravanie k Bushovi. On sa tak spraval ku kazdej zahranicnej navsteve..
Ano, mas pravdu ficov prejav je lepsi, no v tomto aj tak vyhrava meciar. Jeho prejav este dlhe roky nikto netromfne (aj ked obaja len hovoria, ale nic nepovedia).
Fico bol zamraceny odkedy vystupil z SDL. Vlastne co si pamatam, uz aj v SDL do neho vstepovali neznasanlivost ku vsetkemu modremu.
"A iste ze mozes...mozes vediet ako 11 rocny kto je prezident, premier, ministri, mena...ale to je asi tak vsetko k comu sa 11 rocni v ich zakladnom prehlade dostanu. Nie k samotnemu principu ako to funguje, pretoze so vsetkou uctou, niektori sa na jadro toho nedostanu ani ked maju 40 rokov."
Este raz sa ta pytam. Podla seba sudim teba? Ja som o politike vtedy vedel o mnoho viac nez len to co si vymenoval (o tom co si ty vymenoval, by sa podla mna mali ucit deti uz na zakladnej, pretoze ich zaujem o veci verejne je na bode mrazu), len za to, ze teba to bavilo menej, alebo si to nedokazal pochopit neznamena, ze na tom bol kazdy rovnako. Alebo sa teda znova pytam, co konkretne ako jedenastrocny som mal problem pochopit? Alebo teda povedz s cim si mal ty problem?
@lordjogi inu reakciu som ani necakal zjavne o politike toho vela nevies, len nieco prehlasis a ked ziadam nejaky realny zaklad na ktorom si postavil svoje tvrdenie tak uz cuvas a hadzes diskusiu na druhu stranu.
@tommyhot práve o to ide, oni maju práva, ale aj povinnosti. O minulost nejde fajn, ale hocijaký príslušník hocijakej menšiny, ktorý chce žiť na Slovensku a mať tu štátne občianstvo by mal základy slovenčiny ovládať a za tým si stojím (a je jedno či žije v dedine so samými maďarmi alebo na východe v cigánskej osade).
Áno, nič sa tým na Birdzi nevyrieši. Ale tu ide o to, že ten tvoj skúsený stage napísal, že ich požiadavky uveďene hore sú opodstatnené (ty si sa ho tu začal zastávať) a tak to celé zacalo. To, že je niekto starší, neznamena,že si môže trepat do vetra a ja ako mladšia budem automaticky ticho. (Mne zas pride trápne byť ticho, mimo toho, tý sám si v diskusii pes vz človek skákal do staršej manajas a ticho si nebol, trosku si seres do huby... A samozrejme inak by som reagovala pri 70 ročnej babke, inak pri 30).
A to je vazne vsetko, viac si už v tejto diskusii nemáme čo povedat...
@sexisasa a aka je ich povinnost? To, ze by z moralneho hladiska mal vediet po slovensky je fajn, ale zakon mu to neprikazuje (teda mimo verejnej sfery).
Navyse madarov je tu 700 000 a ak dobre pocitam je to okolo 12%. Ak by bola desatinna ciarka posunuta o jedno miesto dolava a stale by si na nieco narokovali, tak je to na zamyslenie. Ale kedze tvoria 12% nasho HDP, tak podla mna maju pravo na svoju kulturu a jazyk.. Minimalne doma, v obchodoch, kostoloch atd. A ten zvysok upravuje zakon, ktory som tu spominal uz niekolkokrat. Ak sa nedorziava, treba ist so staznostou na prislusne organy.
@Stage -a som sa zastal ale nie v suvislosti s jeho nazorom na madarov. Mne prekazal pristup 18 rocneho chlapca, ktory 30 rocnemu chlapovi rozpraval o veciach, ktore sam nezazil.
Jeho nazor je jeho, moj je moj. Nejaky prienik sa tam urcite najde hlavne v tom, ze ako 12% mensina maju pravo na svoju kulturu aj keby zili na mesiaci. Tak isto s nim suhlasim v tom, ze obycajni slovaci a madari medzi sebou ani konflikty nemaju (teraz hovorim o pracujucich ludoch, nie o deckach, co nevedia co so sebou).
A on sam v @34 povedal, ze so ziadnym trhanim uzemia a pod. nesuhlasi. Nesuhlasim s nim ani ja a dokonca ako odporca fica suhlasim so zakonom, ktory jeho vlada zaviedla. Este raz. Vo verejnom sektore je to jasne, tam madarcina nema co hladat, ale nevidim nic zle na tom, ze si brblu po madarsky doma, v krcme, v kostole, v obchode..
" (Mne zas pride trápne byť ticho, mimo toho, tý sám si v diskusii pes vz človek skákal do staršej manajas a ticho si nebol, trosku si seres do huby... A samozrejme inak by som reagovala pri 70 ročnej babke, inak pri 30). "
A znova a znova miesas hrusky s jablkami. Ja som mal psa, ona mala psa. Ja som zazil cloveka v agonii, zazila aj ona. Zazila sme obaja rovnake/podobne situacie, takze nase nazory su rovnocenne a mozme sa na tu temu normalne porozpravat..
Teraz podme na to analogicky:
Stage zazil komunizmus, lordjogi nebol ani na svete. Stage ma pravo vyjadrovat sa a jeho nazory maju istu vypovednu hodnotu, lordjogi ma tiez pravo vyjadrovat sa, ale jeho nazory uz nemaju ziadnu vypovednu hodnotu, lebo to obdobie nezazil. Tu nejde o vek samotny... Ak sa budem hadat o komunizme ja s lordjogim tak je to v poriadku, lebo sme ho ani jeden nezazili a tym padom sme na jednej lodi.
@sexisasa ked niekto uplne okate porovnava hrusky s jablkami a hlavne ked to adresuje mne, tak mi neostava nic ine nez reagovat.. Ty mi povies, ze si serem do huby, pri tom ty v kazdej diskusii kde sa ukazem napises, ze to nema vyznam a uz koncis s debatou a pri tom znova a znova reagujes. Kto si to sere do huby?
Btw ty 19 rocna, co hladas na fore pre 15 rocnych? Ja kazdy den argumentujem, ty zakladas 200 diskusii a ankiet denne. Co je smutnejsie?
@sexisasa ale aby si nepovedala, ze sa hram na neomylneho.
Odhliadnuc od toho, ze kazdy mame na tuto problematiku iny nazor, povedz mi kde sa mylim? Kde argumentujem svoju pravdu? Snazim sa v co najvacsej miere opierat o zakony (pri politike o cisla, realne vysledky atd) a o to, co je spolocnostou dane a akceptovane (teda az na temu pes vs. clovek, ale tam zvitazila moja egoisticka povaha, to si nemam problem priznat a priznal som si to aj vtedy tam). Tu nejde len o moju pravdu, tu ide o pravdu ostatnych. Takze este raz, v com sa mylim?
@tommyhot mna vazne nebaví chytať sa za slovíčka v niečom čo nemá absolútny žiaden zmysel...
Áno, rada sa hadam (včera som sa napriklad dost pohádala alpynom a pernikom, vtedy, keď si tam bol aj ty, tak som si začala do pa3ceka,... keď sa mi niečo nepáči, ozvem sa, to aby si si nemyslel že len na teba.)
Ale hadat sa tu donekonečna nie je môj štýl, keďže po čase ma to omrzi...
Ja trávim na nete more času,aj preto tu zakladam z nudy tie trápne ankety, čo ma napádajú... Ale presviedčať niekoho hodiny o svojej pravde a zdrbavat sa donekonečna kto z koho, ved to je z mojho pohladu choré. Čo si vôbec tým dokážes?
Tak fajn, máš pravdu úplne vo všetkom. A čo teraz budes lepšie v noci spat či?
ok, takže napr. v anglických práčovňach pracuje neviem koľko presne, ale dosť Slovákov a ešte viac Poliakov... to akože sa majú teraz Angličania posrať z toho a dať im autonómiu? to sa deje na Slovensku... Maďari tu prišli po nás, takže to nie je ich územie!!! neviem a ani nechcem na to pomyslieť, že by sa moje dieťa o x rokov malo učiť maďarsky... mne sa to jednoducho nepáči...
@sexisasa neviem kde som bol aj ja, hlavne vcera som tusim ze ziadnu hadku ani nezaregistroval, ale to je jedno..
Vobec mi nemusis vypisovat, ze mam pravdu. Ja si na to neptrpim. Ale rataj s tym, ze ked povies, ze pravdu NEMAM, tak s tym problem uz mam. Hlavne ked citujes rozne ine fora, vytahujes najroznejsie prirovnania ktore nemaju ziaden suvis, hovoris mi, ze si serem do huby atd.
A o ostatnych veciach sa nehadam, len diskutujem a ked ty nieco povies, tak ja na to zareagujem. To je snad prirodzene nie?
Pre teba je nenormalne aby madari so slovenskym obcianstvom na slovensku rozpravali po madarsky, pre mna je to normalne hlavne preto, ze im to umoznuje ustava. Ty tu pises na zaklade svojich dojmov a ja ked chces ti tu odcitujem hoci aj celu zbierku zakonov (to nie su moje dojmy).. A potom sa este divis, ked si myslim ze mam pravdu.
Toto je to neodosobnenie sa o ktorom som hovoril uz na zaciatku.. Ja sa na to pozeram pragmaticky s chladnou hlavou a posudzujem to v ramci zakonov. Vy niektori tu pisete s nenavistou v hlave nerespektujuc nikoho a nic a tym sa staviate na rovnaku uroven tych, ktorych odsudzujete..
@tommyhot Ach jaj...ja som ti ale polozil normalnu otazku. Pytam sa ta teda nato, co vsetko si ovladal, ja ako neviem, o sebe si myslim ze mam celkom slusny prehlad v politike. Ty tvrdis ze kolko si toho vedel ale ked sa ta spytam co konkretne si teda ovladal, tak ty si ten co hadze diskusiu na druhu stranu a vyhybavo odpoveda uplne odveci Ja smo ti na vsetko myslim odpovedal a reagoval, ja som ta ziadal aby si rozvil tvoj argument ako si mal ako 10 rocny prehlad, co si vsak nespravil len si opat obvinil mna ze hadzem diskusiu na druhu stranu. Ale dobre ako myslis Ja zas povazujem za chore ked sa tu pohybuje 33 rocny chlap ktory ma potrebu hrat sa na mentora ostatnych a poucat o dobe ktoru zazil ako male dieta. A ak tu niekto argumentuje velmi hlupo a lacno, bohuzial si toho v mnohych pripadoch svetlym prikladom prave ty (ako to co si tu splietal o "pichani" no dakujem pekne)...
Treba nejako utisit bankrot tak vytiahnu jobikovske recicky skoda ze nemaju nieco realne a vecne Nech radsej madari zacnu robit lepsiu cabajku, papriku a nech zase zacnu vyrabat Ikarusy to im bude prospesnejsie ako taketo hluposti o jazykoch
Jaj ale na Slovensku uz je to tak. Prvy problem, je rozdelenie Ceskoslovenska. Vtedy by sa taketo problemy jednoducho ignorovali. Boli sme velky stat a boli sme menou na vyssej urovni ako madari. Druhy problem je odtrhnutie Podkarpatskej rusi. Je to nase uzemie a mnohi odtial sa k nam hlasia! Treti problem ktori vznikol teraz, je to ze sme ignorovali Benesove dekrety a nedrzali krok s Ceskom. Neviem preco niektori nechcu spolupracu s Ceskom, ale Stefanik tvoril Ceskoslovensko iba pre to aby ten stat mohol tvorit aspon ciastocny respekt v Europe. Sami by sme sa aj keby to spojenci dovolili neudrzali, pretoze po Stefanikovej smrti boli nastupene Talianske legie na obranu Ceskoslovensko madarskej hranice. Z toho vyplyva ze budu na nas teraz tlacit stale!
cely madarsko-slovensky slovensko-madarsky konflikt zapricinuju len politici. tak ako madarski, tak aj slovenski. zato, ze sa oni neznasaju a kazdy si bezhlavo presadzuje svoje, nemusime aj my zdielat ich nazory. a preto si nemyslim, ze madari maju nieco proti nam a ani my proti nim. su to tak isto ludia, ako my.
madarski sa vkuse snazia, aby boli madari v "lepsom" postaveni na slovensku a nasi sveli politici nas zatial nutia spievat hymnu a byt "hrdymi" slovakmi. skoda, ze nanutene...
Je to veľmi nespravodlivé. My s tym nikdy nebudeme súhlasiť. My žijeme na Slovensku a nie v Maďarsku. A maďarčina nemá byť prečo druhý úradny jazyk v našej vlasti.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
196 komentov
Ak je toto pravda, pri objektívnom rozmýšľaní sa nedá nič iné, len súhlasiť. proste nechcel by som žiť niekde síce v cudzej krajine, ale vlastne na svojom území, spolu s ďalšími 90% slovákmi, kde by nám upierali právo na rodný jazyk, školy, kultúru....
toto mozes vypustit z papule(klavesnice)iba ten, kto nevie o com je tu rec...
a ak budu proti tak si seru do papule a mali by zrusit tie ich plany...
ja sa chovám(správam)slušne, len hovorím svoj názor, a ako vidím-názor väčšiny
Nechápem, ako môže Slovák s nimi súhlasiť, ja by som ich za dunaj vyhnala, tam nech si kraľujú na svojom, nie na cudzom...
Taketo reci ma uz z juznej zeme neprekvapuju, oni stale basnia o patnastmilionovom Uhorsku. Pri basnickach aj zostanu. Aj s ich jazykom, ktory pripomina plucnu chorobu.
Najvyssi cas je, ale na to, aby sme si tu urobili s nimi poriadky. Komu sa tu nepaci, nech preplava Dunaj a tam nebude mat jazykovu barieru.
Na čele komedie menom Jobbik je Jebík, ktory vyhlasuje taketo hovadiny. Jemu by pre zmenu neuskodilo, keby znova navstivil svojho obvodneho, aby mu predpisal tabletky, lebo bez nich bluzni.
Touto vetou potvrdil, ze bluzni:
"...Slovensko si totiž pripojilo územia "felvidéku“, kde žila čistá maďarská menšina...."
V Madarsku nemoze existovat madarska mensina, takze tym priznal ten tlk, ze si myli pojem, dojem, vodojem a objem...
thanks za podrobne vysvetlenie
Len som sa skúsil pozrieť aj z inej strany na to, čo tam napísali, možno som nad tým dosť dlho neuvažoval, chcelo by to viac vedieť o Benešových dekrétoch. Ale tvoja reakcia je prejavom typického hejslováka.
a je trapne ked sa tu ide 33 rocny ujo hadat s o desat rokov mladsimi ludmi a hrat sa na otca birdzakov
...radsej budem hejslovak ako madarska vtierka
asi si si nevsimol, ze kazdy ti vravi ze ty to nemas v hlave s kostolmym poriadkom
tu najdete info, je to hlavne pre @stage
@lucia199513 Iba som pripustil, dať ľuďom také podmienky na život aké si želajú. nikto v tom citáte nehovorí o odtrhnutí, ak budú dodržiavané na Slovensku práva menšín a o to sa minulá vláda aspoň snažila (@sexisasa nie proti ale pre)
@pernik Mňa naozaj nejaký nacionalisti nezaujímajú, ani slovenskí ani maďarskí, ani belgickí, ani nemeckí.....
Mojou jedinou chybou je, že mám rád maďarov, čechov, poliakov, francúzov, talianov, angličanov.... možno aj preto, že som rád cestoval, poznával ľudí aj ich krajiny a nesedel zavretý niekde v činžiaku, či na lazoch a nechytal názory iba z markízy alebo od svojho na všetkých nadávajúceho dedka .
kde je uz teraz madarska mensina preboha? Este pred nejakymi 10-14 rokmi si pamatam ze tu v Kosiciach bolo madarcinu pocut bezne v meste ale teraz nic... ze im upierame pravo na ich jazyk? Su na Slovensku nech sa ucia po slovensky.. maju vlastne skoly kde sa vyucuje v ich jazyku a rozpravat si mozu ako chcu... kludne aj mongolsky...
Nech netrepe ze niekedy sme nieco my vzali im... neviem kto prisiel v 11. storoci z Azie a palil nam tu polia a zaberal priestor... vazne netusim kto slovanov na nasom uzemi tisicrocie utlacal a niekolkokrat snazil nasilu pomadarcit... tymto ziadam aby basnici o velkom Uhorsku nebasnili a zamysleli sa nad sebou trosku...
a ak sa to Madarom zijucim na Slovensku nepaci.. nech sa paci hranice nie su az tak daleko...
tvojou jedinou chzbou je to, ze nemas rad slovakov!!!ja si myslím,ze ked tu uz maju vlastnu univerzitu, tak sa asi maju dobre...tu su prava mensin dodrziavane az-az, bola by som zvedava, ako by si sa citil, keby vs. okolo teba bolo v madarcine a ty by si nerozumel(mam skusenosti, tak sa na mna nebudes ohanat, ze neviem o com hovorim!)
Aké mensinove práva sú im tu odopierane? Menuj konkrétne...alebo ako si to ty predstavujes? Keď si budú chcieť zvoliť u máš maďarsku kráľovnú, tak im to ako najväčšej menšine s radosťou dovolíme?
ja sa ziadnu skurvenu madarcinu ucit nebudem...
mne to take pripada za ty netusis o com melies
@sexisasa
ja tu teraz zijem(namestovo je mi blizsie, preto ho mam), a tiez sa nedohovorim
ak by si to nebol ty, tak by som sa cudovala ako toto mozes vzpotit:"Na co to riesite? Jobbik je uplne neskodna banda fasistov a madari su skrachovany narod."ale vzhladom na to ze si to pisal ty tak sa ni nepozastavim
a ake by to bolo keby si tu istu dobu zil... :S
to som rada lebo @stage to yjáááávne nechape
Napríklad Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov amerických včera vydalo svoju najnovšiu Správu o ľudských právach (Human Rights Report), v ktorej zhodnotilo stav dodržiavania ľudských práv vo svete v roku 2009 . Stačí si prečítať správu o Slovensku... a zistíte pohľad tretej strany.
druhy uradny jazyk keby mal byt tak cestina mozno aj ked tu tych cechov moc neni alebo najlepsie by bola ZAHORACTINA !!! to je moj jazyk
...mas pravdu, podla mna objektivnz nazor moze mat len clovek co to zaziva na vlastnej kozi, preto pekne prosim @stage , abz netrepal do vetra
@lucia199513 tu to mas tie skvele zahranicne hodnotenia
nenapalilo by ta to?
@lucia199513 dievcatko a ty mi co chces povedat? skus este raz...
áno, a aj goralčina(to je zase moj)
Dost, že mame dost svojich problémov, ešte oni sa nam babru do našej politiky a predkladaju nám návrhy, ktoré pripomenáju návrat veľkého uhorska...
A ešte to je podľa niektorých inteligentov (@tommyhot @stage ) úplne v poriadku a nič takého nam nehrozí
A taktiez ich pristahovalci a mensiny nezaujimaju, jednoducho sa musia prisposobit.
Kazdeho, kto nevie otcenas po slovensky, treba dat na deres...
To snáď nemyslís vazne že to je úplne v poriadku a oni sa ešte maju právo ozývať že im je ukrivdene...
ved sme na SLOVENSKU
@ lordjogi Neviem, koho nestranný názor chceš počuť. Európa vám všetkým vadí, USA vám vadia, každý názor do diskusie, ktorý je iný ako váš Vám vadí.
Nebudem sa tu predsa rozčuľovať nad tým, že kde žije 90% maďarov sa po slovensky ťažko dohovorím, i keď ja mám skúsenosť, že občanov maďarskej národnosti ekonomická motivácia najskôr prinúti naučiť sa po slovensky, inak v bratislave tú papriku nepredá, ani na kramároch nebude vedieť popísať, čo ho bolí. Tak to nechajte prirodzene vyvinúť. Len nikoho do ničoho nenúťte, to robili komunisti.
OMG samí "horniaci" a oraváci tu rozdúchávajú slovensko-maďarské vášne. Veď vy ste ako ten Jobbik. Ja mám veľa obchodných vzťahov so slovenskými maďarmi a nemám s nimi žiadne problémy.
@Tommyhot má úplne pravdu. Maďarsko má také ekonomické problémy, že najjednoduchšou cestou ako prilákať maďarského voliča je slovenská karta, opäť umelo rozdúchaná tesne pred blížiacim sa veľkým maďarským sviatkom.
@sexisasa a co sa vlastne deje? Myslis si, ze v anglicku sa v arabskych ci polskych stvrtiach dohovoris po anglicky? Alebo v nemecku, niekde kde je vacsina turkov? Alebo v amerike v cinskych getach?
Btw trochu sa schlad, lebo si moc emotivna. Nikde netvrdim, ze je to v poriadku. Madarsky fasisti mi vadia rovnako ako tebe, ale teraz ked su madari radi, ze su radi podla mna nepredstavuju realnu hrozbu.. Pes ktory brese nehryzie..
2. nech sa určíia 2-3jazyky a viacej ich nebude na svete a bude s takým rečami pokoj
Ako sa toto mohlo dopustit, potom, čo sa stalo v minulosti? A je to takmer úplne v poriadku podľa teba, fajn vediet
@stage škoda reci, doteraz si bol pre mna inteligentný birdzak, odteraz si pre mna kokot, ktory sa hrdo zastáva tých vyjebanych mongolov... Tam sa ku nim mozes nasťahovat...
@lordjogi verím, že sa to nestane... Ale je pravda, že už teraz sa tu dost rozdrapaju...
@stage Sry, ale myslim ze tvoje "obchodne vztahy" tu vonkoncom nikoho nezaujimaju a ja patrim medzi tu skupinku
@lordjogi taketo propagandy odporucaj niekomu inemu. Videl som a cital som toho hafo aj ohladne kosova a vskutku smiesne boli fotky hlavne srbov. Zopar tych istych hercov na roznych miestach zraneni, mrtvi atd len aby sa poukazalo na "zlych" albancov. Take veci nezerem
Kazdopadne madari teraz nemaju ani na naftu do autobusov, vojensky konflikt je uplny extrem, ktory je viac ako nerealny najblizsich 10-20 rokov.
Sťažuje sa možno prijebaný Jobbik, nie maďari žijúci na Slovensku, tí majú totiž toľko práv, že viac už mať ani nemôžu, teda ani neviem čo by ešte mohli mať viac...
Inak súhlasím, že na Slovensku sú obce kde je rozhlas LEN po maďarsky a krčmárka je maďarka, ktorá vie po Slovensky len tak tak. V jednej takej máme chalupu.
Viem, že túto "propagandu" nežerieš, ale pozri si prosím dokument "ukradnuté Kosovo" , ktorý natočila Česká televízia, bol cenzúrom zakázaný. Prečo asi?
Možno si tento dokument videl, ale keď nie, prosím, nájdi si ten čas...
» dolezite.sk/ULOUPENE_KOSOVO...
Inak je to dosť divoká kultúra, o tom by som ti vedel niečo povedať.
@lordjogi ja neviem nic, ale v teme o politike si nemal jediny argument, jedinu statistiku, jedine cislo, v teme o MDZ si sa krvopotne snazil presvedcit ma, ze to nie je socialisticky sviatok a teraz sa ma zase snazis nieco presvedcit?
Btw ja som ako male decko (10 a viac rokov) sledoval politiku, na stv 2 som pozeraval parlamentne schodze, preco by tak nemohol robit aj maly @stage ? Za to, ze ty si vtedy nesledoval co sa deje neznamena, ze tak robili aj ostatni...
a my to pokladáme za samozrejme. Čo oni maju hľadať vôbec u nás v politike?
A argument *vek* je v takýchto diskusiách maximálne nepodstatny, tak si ním nezastavaj stage (mladší od neho tu maju o tom lepší prehľad ako on sám...)
V teme o politike som ja tovje cisla nepovazoval za relevantne (neuviedol si zdroj a ja som si ich nemal ako overit) a ta diskusia nemala valny zmysel pretoze bolo jasne ze ty si budes mysliet to iste a budes sa drzat svojich "cisel" a ja skutocne mam aj ine veci ako si kontrolovat taketo udaje a rozoberat kazdu jednu tvoju vetu s ktorou nesuhlasim do detailov. Aj ja som ako male dieta pozeraval parlamentne schodze, no asi som nebol taky genialny ako ty a stage ze som im rozumel. No tvrdenie ze si ako desatrocny rozumel tomu co sa dialo na politickej scene je trocha dost odveci nemyslis?
Ale obháňaš sa tu nejakými fotkami? Ty si si 100 percentne istý, že to propaganda nebola?
Inak neviem či si to nemýliš s presným opakom, nedávno som totižto videl fake fotky z genocídy v Sebrenici, kde údajne Srbi zavraždili niekoľko ticíc ľudí.
Unika ti podstata. @Stage -a som sa zastaval preto, ze 18 rocny sopliak co vtedy nebol este ani naplanovany, rozpraval 33 rocnemu, ze nema o komunizme ani sajnu. To mi pride sproste a trapne.
Mladsi si budu moct povedat, ze maju o tom lepsi prehlad, ked sa dokazu odosobnit a pozerat sa na veci s nadhladom. A tu je kamen urazu. A o to viac ma zaraza, ked o tejto problematike rozprava niekto, kto zije v najslovenskejsom meste ake len na slovensku moze byt vsakze?
Nitra a okolie je plne madarov a okrem mladych sopliakov, tu slovaci s madarmi (a naopak) nemaju ziaden problem. Dokonca slovaci zijuci na uplnom juhu slovenska nemaju problem prist do obchodu a vypytat si chlieb po madarsky. Presne tak isto ako to po slovensky robia slovaci v pohranicnych castiach madarska.
Dokument s rozhovormi s civilistami, ktorý bol natočený jednou z najserioznejších televícii akú poznám a, ktorý bol zamietnutý cenzorom.
Alebo vykonštruované fotky, ktoré sa objavili niekde na internete, na stránke s registrovanou doménou v Albánsku
Nie nemylim si to so Sebrenicou (pocul som o tom).
@lordjogi neuviedol som zdroj? Dal som ti link na dokument spolocnosti sario o HDP a ostatne cisla su udaje z vyrocnych sprav (to som ti napisal asi 3x). Snad ti nerobi problem hodit do googlu vyrocna sprava SE rok 200X? Este raz, to nie su moje cisla, to su cisla z vyrocnych sprav SE a SPP.
"No tvrdenie ze si ako desatrocny rozumel tomu co sa dialo na politickej scene je trocha dost odveci nemyslis?"
Ukaz mi, kde nieco take tvrdim?
@lordjogi @89 Prečo tak radi vyťahujete môj vek? Napísal som tu tým šťandám ja niečo o veku? Niečo také, že so 14 ročnou sa nehodlám baviť? Nie, nenapísal. Veď tu ide len o výmenu a formovanie mojich i tvojich názorov, v podstate aj o zábavu a veková odlišnosť takej diskusii môže len pomôcť kpestrosti. Veď mohli sme tu tiež všetci nadávať na Jobbik, to by bola paráda, že?
A btw. veď ten údaj je len údaj, nemusím mať toľko rokov, keď si tu niekto napíše 6 ročný chlapec, tak čo? je to lepšie? vidím tak, že už len v tomto je váš prístup k človeku založený na vonkajších znakoch, teda na niečom nepodstatnom. Tak ako v mnohých iných prístupoch k ľuďom.
@sexisasa @82 Čo si asi ty pre mňa, po tomto tvojom komente? Škoda reči s tebou. Asi vôbec nečítaš o čo mi ide. Ide o vzájomné porozumenie medzi ľuďmi. Nacionalistické výplody ma vôbec nezaujímajú.
Našiel som jednu jedinú fotografiu, ktorá hovorí niečo o masakre srbov a to je táto.
No nič dôverohodné na nej nevidím, nehovorí o celej veci vôbec nič.
ešte niečo?
"Netvrdil si to doslova, no ja som chcel poukazat nato ze to ze si pozeral parlamentne schodze ta neurobilo nijako uvedomelejsim o tom co sa dialo a co nie...pretoze potom nerozumiem naco si taketo neico spominal"
A to zas ako vies? To, ze som to sledoval sice nezarucovalo, ze tu problematiku aj uplne pochopim, ale davalo to predpoklady k tomu aby som mal aspon ako taky prehlad.
"Prepac, nie som ekonom aby som rozoberal tvoje statisticky udaje, a taktiez nemozem vediet nakolko je spolocnost sario doveryhodna. "
Ked nechces rozoberat statisticke udaje (este raz nie moje, ale spolocnosti sario, a statistiky z vyrocnych sprav) tak preco rozpravas o politike a ekonomike, ktora je zalozena cisto len na cislach? V madarskej otazke si kludne diskutuju na zaklade dojmov, lenze pri politike to posobi velmi nedoveryhodne a lacne.. Btw ekonom nie som ani ja, ale vyrocne spravy si este dokazem precitat.
Háčik je v tom, že 35 ročný muž tu prišiel a písal úplne odveci a ešte si myslel, aky je on múdry, lebo je tu ten najstarší. No a čo že to zazil? Keď už sme pritom SOCIALizmus vnimaju rôzne aj ti čo ho zažili (moja babka si ho napriklad vychvaluje, moja mama naň nadáva... Takže keď je moja babka staršia ma podľa tvojej logiky automaticky pravdu...
Háčik je v tom, že 35 ročný muž tu prišiel a písal úplne odveci a ešte si myslel, aky je on múdry, lebo je tu ten najstarší.
Keď už sme pritom SOCIALizmus vnimaju rôzne aj ti čo ho zažili (moja babka si ho napriklad vychvaluje, moja mama naň nadáva... Takže keď je moja babka staršia ma podľa tvojej logiky automaticky pravdu...
A ako to viem? Pretoze je proste fakt, desatrocne decko sa do politiky nerozumie a ani neziskava ziadne predispozicie k lepsiemu porozumeniu politiky tym ze sleduje parlamentne schodze, pokial nieje istym sposobom genialne nadane. Ak sa za takeho povazujes tak potom prosim, to ti brat uz nemozem, no take tvrdenie proste vyznieva smiesne
Drzme sa faktov a fakty su tie, ze na uzemi slovenska v 19. storoci prebiehala madarizacia, madarsky jazyk na juznom slovensku ostal a problem z toho robia hlavne politici (oboch stran), madari su skrachovany narod, ktory je az po usi zadlzeny. Ak nebude madarsky fasisti podporovani nadnarodnymi zaujmami, tak su neskodni, pretoze este raz, madari su bez penazi - to nie su moje vyplody fantazie, to je realita.
1, Ale tvoja reakcia je prejavom typického hejslováka.
2, Len nikoho do ničoho nenúťte, to robili komunisti.
Myslim ze tieto dva tvoje posty hovoria za vsetko, ostatne ani nemusim hladat
Co pisal odveci? Ze je to nafuknuty problem? Ze ty ako clovek zijuci v BB mozes vediet o slovensko madarskych vztahoch malo, alebo nic? Alebo co zle napisal?
"Takže keď je moja babka staršia ma podľa tvojej logiky automaticky pravdu... "
Miesas hrusky s jablkami. Tvoja babka aj mama socik zazili, takze vedia o com rozpravaju. Len jednej napriklad vyhovuje, ze nemusi pohnut ani prstom a stat ju nakrmi (ber to obrazne) a druhej takyto system nevyhovuje vobec. To je cele.. lordjogi si pravdepodobne nepamata ani vznik slovenska a @stage uz bol vtedy na strednej skole.
"A to je ten problem, že slováci to pokladajú za normálne, že v slovenskom meste (nitra) sa dorozumieva po madarsky a nie po slovensky... "
Ved je zakon, ze v statnej sprave sa ma rozpravat po slovensky. S tym suhlasim. To, ze si niekto na ulicli brble po madarsky ma uz netrapi, je to jeho vec. Ja ked pridem do londyna tiez si tam sam pre seba brblem po slovensky a nikdo ma nejde vyhanat za La Manche. A to, ze sa v obci kde zije 99,99% madarov rozprava po madarsky? Komu to ma vadit? Tym madarom, ktori tam ziju?
@lordjogi ty si zacal hned rozpravat o tom ako sa za Dzurindu rozpredal statny majetok a ake to bolo zle a pri tom jedine o co si sa opieral, boli tvoje dojmy. Ak mas pocit, ze privatizacia, ci mikro/makro ekonomicke ukazovatele nesuvisia s ekonomikou, tak si asi zacnem nieco o tebe mysliet.. Ak by si povedal, ze volis fica lebo dal babkam 100 korun, mozno by som to preglgol a bol by som ticho. Je to tvoj nazor a ked si myslis, ze to bolo socialne riesenie budis.
Ale ak zacnes rozpravat o privatizacii rozkradnutych podnikov a opieras sa len o svoje pocity, tak vtedy je to naozaj smiesne a kazdy tvoj dalsi argument uz automaticky pokladam za nepodstatny. Je dobre vediet, kedy treba rozlisovat pojmy a dojmy.
"A ako to viem? Pretoze je proste fakt, desatrocne decko sa do politiky nerozumie a ani neziskava ziadne predispozicie k lepsiemu porozumeniu politiky tym ze sleduje parlamentne schodze, pokial nieje istym sposobom genialne nadane.""
Vidis a zas tvoje dojmy. Ved decko sa pozorovanim same nauci rozpravat (v tom sa snad zhodneme), preco by sa pozorovanim nemohlo naucit nieco o politike na slovensku? Ja som sa pozorovanim okolia naucil v troch rokoch citat (nedavno som to tu spominal). Kamarat sa ako maly pozeranim nemeckych rozpravok naucil perfektne po nemecky atd atd.. Na to netreba byt genius, na to staci len trosku vyssi prah vnimania.
A k jebnutým Amíkom sa ani nevyjadrujem lebo je to banda že až. Oni druhým idú radiť a vo vlastných radoch majú bordel a terorizujú ľudí a obyvateľstvo iných krajín a národností a aj svoje obyvateľstvo len o tom sa mlčí a hlavne chcel by som vidieť ako oni by si dali diktovať pôvodnými obyvateľmi Ameriky - Indiánmi - ktorých vyvraždili jak barbari a napchali ich do rezervácií ako zvieratá a nás idú poučovať ohľadom menším žijúcich na našom území. Do nich nedaj bože aby sa niekto staral ale oni furt pchajú hlavu do vecí do ktorých ich hovno. Neviem prečo ale keď počujem slovo Amerika tak mám chuť tam jebnúť Ruskú Topoľ M nech sa poserú. Sa ani nečudujem že poniektoré národy by ich najradšej vyhubili veď sú horší ako Rusi a bývalý Sovietský zväz.
Ja som jedného názoru netreba im nič povoľovať a ani inak ustupovať ak chcú žiť na našom území nech sa riadia zákonmi SR a ak tu je úradný jazyk Slovenčina tak aj oni budú hovoriť Slovensky. Doma nech si kvákajú aj po arabsky mne to je jedno alebo medzi sebou ak je Maďar a Maďar s čím sa oháňal Csáky a Bugár že napr: Hasič nebude môcť v službe hovoriť po Maďarsky. Pre mňa za mňa nech si hovoria aj medzi sebou aj Mongolsky no predsa ak vedia Maďarsky obaja tak nech tak hovoria ale ide o to že ak príde na ich stanicu nejaký nadriadený na kontrolu z Bratislavy alebo neviem odkiaľ tak aby vedeli aj Slovensky, lebo v dnešnej dobe už poniektorý nevedia po Slovensky ani ceknúť a nie to ešte hovoriť a pri tom majú národnosť Slovenskú a žijú na Slovensku tomu nepochopím. Napr: Aj ak je lekár a pacient Maďar tak nech si hovoria Maďarsky medzi sebou ale ak príde do ordinácií pacient ktorý vie iba Slovensky a je tam lekár Maďar ktorý je Slovák podľa rodného listu, tak nech láskavo hovorí Slovensky a nie že: nem tudom, toto asi sere ohľadom jazykového zákona vládu a nie že niekto sa baví po Maďarsky ak obaja sú Maďari.
Ak sa im bude ustupovať tak to poznáme, že dnes chcú jazyk a za 50 alebo x rokov budú chcieť autonómiu no taký kokot, nech predajú pozemky a domy Slovákom ak nechcú žiť ako Slováci a nech utekajú za Dunaj.
Mne to príde tak ako keby sme my osídľovali postupne Rakúsko a za 100 - 200 alebo x rokov by sme chceli aby nám Rakúšania nič nediktovali a aby sa východ Rakúska pripojil k Slovensku lebo tam by hovorilo 70% - 80% ľudí Slovensky a nechcelo by sa riadiť Rakúskou politikou a ešte mi by sme im diktovali čo majú oni robiť to je akože na hlavu.
Ak v politike, a hlavne ked vas jediny argument na Dzurindu su privatizacie, operujes dojmami, tak ano tvoje argumenty su velmi lacne. Su este lacnejsie ako keby si operoval vymyslenymi statistikami. To je taky isty nezmysel, ako keby prides na hodinu matematiky a zacnes do malej nasobilky tlacit vybrane slova po X.
Na subjektivne temy maj nazor aky chces, tam sa zhodnut nemusime, no je v poriadku. Ale pri exaktnych veciac cisla nepustia a ak je tvoj jediny argument, ze ani neviem nakolko je sario doveryhodna spolocnost, ci nakolko su cisla z vyrocnych sprav pravdive, tak fakt urobis lepsie, ked sa tejto teme vyhnes. Pretoze tie cisla su urcite pravdivejsie, resp su vacsim standardom ako tvoje dojmy o zlej privatizacii rozkradnutych podnikov.
Co sa tyka toho ze sa Dzurindu sa vsetko rozpredalo, tak sa neopieram o svoje vlastne pcoity a je to pravda. Uviedol som to len ako jeden z viacerych prikladov preco som nesuhlasil s minulou vladou, niektore z nich si uplne odignoroval a venoval si sa len tomuto kde si na mna vybehol so sprskou cisel tym, ze si sa snazil dokazat ze privatizacia bola vlastne dobra vec, pretoze tie podniky nemaju uz dlhy a maju niekolkonasobne vyssi prijem, ako mali pred privatizaciou. To ze si myslim ze privatizacia bola nespravna si mysli aj vela politikov ci ekonomov a nie len ja. Zato ze ty sa opieras o nejaku konkretnu spolocnost alebo konkretny zdroj ktory ti povie ze to bola skvela vec, neznamena ze tento zdroj ma pravdu. Privatizacia s ekonomikou suvisi, no ty si svoje tvrdenia ze to bolo spravne oprel na tom ze teraz maju tie podniky vacsi zisk a ziaden dlh. A? Spytam sa ta, cital si si podmienky na zaklade ktorych privatizacia prebehla? Ake podmienky si urcili privatizeri? Ty v tom vidis len vacsi zisk ale nie siroky obraz. Mozes si to mysliet, prosim ja ti to neberiem, avsak ja si myslim nieco ine.
Prepac ale ak niekto pouziva lacne argumenty, v pripade Fica s babkami si to jedine a jedine ty. Mysli si o mne co chces, mne je to jedno, ja stale budem za najvhodnejsiu stranu pre dalsie smerovanie Slovenska budem povazovat SMER, pretoze je to moj nazor ktory som si urobil. To ze sa ti to nepaci je tvoj problem, zijeme v demokratickej krajine kde si ludia mozu slobodne vybrat stranu ktora vladne. Ja respektujem ze mas nazor taky aky mas, prosim...je to nazor tvoj ktory si si urobil ty.
goralcina je narecie, ktorym sa hovori na hornej orave a v juznom polsku, je to vlastne polstina(ako ty hovoris zahoracky tak ja zase goralsky)
chlapče, mne sa zdá, že miešaš do toho, čomu ani náhodou nerozumieš...si takí istí ako všetci čo na náz z eú kričia že sme porušili nejaké menšinové práva maďarov...
Ináč si pozri ako si argumentoval tu...
» www.birdz.sk/forum/suhlasis-...
A za koho argumentujes v tejto diskusii. Krásne sa mi ukazalo, že si len obyčajná falošná pretvárka, ktorá sa pcha týmto niekomu do zadku, keďže ten niekto napísal hneď v 3. Komente pičovinu a všetci ho tu za to oprávnene zdrbali.
Bye bye ty genius
Dalsi tvoj argument bol, ze Dzurinda povolil prelet vojskam NATO cez nase uzemie. Nic som neignoroval, svoj postoj k srbom som tam napisal.
"lenze ucit sa jazyk a rozumiet tak velmi komplexnej veci ako je politika je dost velky rozdiel."
Naucit sa radovo desiatky tisic slov a vediet ich usporiadat do vety, je podla teba jednoduchsie ako odsledovat ako funguje parlament, ako funguje demokraticka spolocnost, ako vyzera politicka kultura na slovensku? Tak potom nie ja, ale ty si genius.
"A? Spytam sa ta, cital si si podmienky na zaklade ktorych privatizacia prebehla? Ake podmienky si urcili privatizeri? Ty v tom vidis len vacsi zisk ale nie siroky obraz."
A ty v tom vidis co? Aj k zvysovaniu cien som v predstihu reagoval, lebo to je tiez velmi oblubena retorika ficovolicov. Ceny sa v dosledku prijatia eura a vyvoju na svetovych trhoch liberalizovali tak ci tak. To by neovplyvnil ani fico s kalinakom.
"Zato ze ty sa opieras o nejaku konkretnu spolocnost alebo konkretny zdroj ktory ti povie ze to bola skvela vec, neznamena ze tento zdroj ma pravdu."
Sario hovorilo len o HDP a aky lepsi zdroj ako vyrocne spravy konkretnej firmy by si chcel? Tebe stacia ficove reci, ale vyrocne spravy uz su nepostacujuce?
Ale ved kludne vol fica, uz ti to pisem asi tretikrat. Mne je to jedno, ale ked sa chces sa bavit o ekonomii tak daj argumenty v podobe cisel a statistik, nie typu "To ze si myslim ze privatizacia bola nespravna si mysli aj vela politikov ci ekonomov a nie len ja". Takato argumentacia mozno plati na 15 rocnych chlapcov, ktorych jediny ciel je opichat na diskoteke nejaku babenku.. Mna tym neohuris, ani nepresvedcis.
podľa teba sa v štátnej správe hovorí len po slovensky?...lebo ak si myslíš že áno, tak ťa uvediem na správnu mieru...
"Takato argumentacia mozno plati na 15 rocnych chlapcov, ktorych jediny ciel je opichat na diskoteke nejaku babenku.. Mna tym neohuris, ani nepresvedcis. " povazujen naozaj za tak trochu pod uroven, posledne co ma zaujima je teba ohurovat Okej z mojej strany vsetko, pretoze vidim ze to opat nikam nevedie
Stale som proti SMK (to som tvrdil tam), ale maju ustavne pravo byt v slovenskom parlamente (to som tvrdil tu). Stale som proti madaronom ktori volia SMK (to som trvrdil tam), no obycajni madari, ktori nenafukuju tieto umelovytvorene problemy mi neprekazaju (to som tvrdil tu)
Tvoj trapny pokus uz druhykrat ma zhodit ti zas nevysiel, pretoze ty nevidis rozdiel medzi A a B nech je akokolvek velky..
Btw preco nereagujes k veci na @133 ?
@lordjogi mas pravdu sme offtopic
@lucia199513 dievcatko, zatial si tu len naprdela. Nechces nam povedat aj nieco k veci?
s takym plynulim rozpravanim by ta v zahranici vysmiali, hlavne keby si z toho chcel spravit nejaku ohurujucu senzaciu. praveze viem o com hovorim, zil som v zahranici a musel som sa naucit cudzi jazyk...
" Ucenie jazykov a formovanie je velmi prirodzeny proces, ktory je aj biologicky podmieneny v tvojich genoch, kdezto na pochopenie toho ako funguje parlament potrebujes mat nejake vedomosti ktore ako dieta jednoducho nemas."
V genoch je dane aj to, ze vies rozmyslat a vies si spajat suvislosti. A ked sledujes schodze a pocuvas o com rozpravaju tak si o tom vies vytrvorit obraz. Samozrejme za predpokladu ze ta to bavi.
K teme Dzurinda, privatizacia atd sa uz naozaj nema vyznam vracat ak nemas v zaujme argumentovat statistikami. Zbytocne ti tu budem citovat pasaze z vyrocnych sprav, ked jediny tvoj argument je, ze si nemozes byt isty ci su postacujuce..
mozem ti povedat veci priamo z terenu, ty si tam mudruj neviem z kade si a ani ma to nezaujima
A viem, nemá to zmysel... Ale tak niekedy je to celkom sranda
Nenapisal som ani jedno krive slovo na nich? Pred par rokmi by som sa za taketo hluposti dostal do stadia, ze by som ti zacal nadavat do pic a podobne..
Neskodna banda fasistov ( @44 ), skrachovany narod ( @44 @126 ), vypustaju do vzduchu posledne prdy ( @63 ) atd.. Este stale mas pocit, ze som na nich nic zle nenapisal?
"V tej druhej, keďže transplantovana bola za nich, ty si bol proti nim"
Proti SMK a ich fasistickym volicom a proti madarskej vlade som stale ( @82 ). Obycajni ludia, ktori chodia do prace a je im u prdele ci je ich sused slovak ci etiopcan mi absolutne neprekazaju. Oni nemaju potrebu riesit slovensko madarske vztahy, pretoze pre nich su tie vztahy v poriadku a trapia ich ine problemy a nie to, ze slota ci nejaky jobbik nieco naprdia do medii.
Ale ty si stale tocis o tom svojom. Ja som nikde netvrdil, ze som ako 11 rocny chlapec ovladal politiku. Ja som tvrdil, ze som mal ako taky prehlad.
Na to aby si pozorovanim zistil, ze parlament sa sklada zo 150 poslancov a na schvalenie zakona potrebujes nadpolovicnu vacsinu pritomnych poslancov, ci na to ze parlament je uvznasania schopny, ked je pritomna nadpolovicna vacsina poslancov, ci na to, ze zakony sa posuvaju do dalsieho citana, alebo ze prezident moze vetovat zakon a vratit ho do parlamentu na prerokovanie, alebo ze v parlamentnom bufete maju vodku za 10 korun atd snad nepotrebujes byt genius. Alebo podme teda na to z opacneho konca.
Na co konkretne (tykajuce sa zakladov politiky) potrebujes komplexne myslenie? Co ako 11 rocny nedokazes pochopit?
"To ze si vies spajat suvislosti nie je dane geneticky ale ucenim a pozorovanim."
Chces povedat, ze si vie suvislosti spajat aj nejaky vrabec, ktory na to nema geny? (normalne sa pytam, mne biola az tak moc nevonia) Podla mna potrebujes mat najskor geneticke predpoklady, aby si bol vobec schopny nieco pochopit. Ked je niekto postihnuty (teda jeho geneticka informacia je chybna) tak sa mozes aj na hlavu postavit ani s nim nepohnes. Alebo sa mylim?
"Ja ta nabadam k tomu aby si si zistil podmienky, na zaklade akych k priv. doslo (nejde mi to o cisla), a to nie je IBA ekonomika."
Ty si prehlasil, ze Dzurinda obhajoval zaujmy americkych spolocnosti. Ja sa pytam, odkial to mas? A zas zabrdnem do tych cisel, pretoze tie ti dobre nie su, ale tvoje dojmy ze Dzurinda paktoval s USA (na zaklade toho, ze povolil NATO prelet?) su uz uplne postacujuce? To, ze bol zahranicne orientovany je pravda (zlepsoval prostredie hlavne obrovskym zahranicnym investorom), ale to, ze sa pchal amerike do zadku? (na takyto styl si sa vyjadroval v tej teme o politike)
Btw preco stale odbocujes od temy a neodpovedas na jasne polozene otazky v @133 ? (uz si pripadam ako obohrata platna)
@lucia199513 ved cakam, povedz mi zil som na dedine za Nitrou, ktora susedila z madarmi (resp dedina bola rozdelena na 2 casti. jedna slovenska, druha madarska) a teraz zijem v Nitre kde je tych madarov pozehnane, takze tiez mam informacie z prvej ruky.
my tu mame hranicny priechod 200m za domom. byval si aj ty tak blizsko?
balažske ďarmoty nie sú za nitrou
a co? ze ma smk vsetko pod palcom?...vy tu uz aj lordjogi tocite o inom, nie o tom, ze mame tu mat madarcinu ako uradny jazyk
A odkial to mam? Samorejme aj tym ze povolil prelet to je jedna vec, dalej to ako sa vrhal na bratislavskom letisku Bushovi do narucia ako najvacsi kamarat, poslal vojakov okamzite do Afganistanu a Iraku aby pomohol "oslobodit" irackych obcanov a v kazdej politickej diskusii ktora sa tykala USA sa vyjadroval ako sa musime od tohto "velikana a priekopnika, kolisky modernych narodov ucit". Ano to je podla mna strkanie sa do zadku, ak podla teba nie, tak asi chapeme pojem "strkat sa niekomu do zadku" odlisne.
no, tu sa s tym nic spravit neda, ak by s tym niekto chcel spravit(politici, ale nie jan slota, pretoze sa podla najnovsich statistik netesi velkej popularite), tak aj tak sa neda nic spravit, lebo by to dopadlo ako s jazykovym zakonom.
ja viem ze je madarcina nie je uradny jazyk, ale kazdy sa tu tak sprava. proste do prace ta nevezmu, ak neovladas mj...neda sa to oznacit za diskriminaciu, ale predsa len slovaci si tu ovela tazsie hladaju zamestnanie
"Odporucam ti ist do siestackej triedy a spytat sa ako funguje slovensky parlament, som zvedavy kolko odpovedi dostanes "
Kazdopadne ako to poprelo moje tvrdenie, ze ako 11 rocny nemozes nadobudnut nejaky ten prehlad o politike? To, ze to dnesne deti v globale nezaujima neznamena, ze sa nenajde v kazdej triede aspon jeden, ktory o tom nieco vie. Aj tu na birdzi sa najdu ludia, co ti povedia, ze sa ako mali zaujimali aspon povrche o politiku..
"A odkial to mam? Samorejme aj tym ze povolil prelet to je jedna vec, dalej to ako sa vrhal na bratislavskom letisku Bushovi do narucia ako najvacsi kamarat, poslal vojakov okamzite do Afganistanu a Iraku aby pomohol "oslobodit" irackych obcanov a v kazdej politickej diskusii ktora sa tykala USA sa vyjadroval ako sa musime od tohto "velikana a priekopnika, kolisky modernych narodov ucit". Ano to je podla mna strkanie sa do zadku, ak podla teba nie, tak asi chapeme pojem "strkat sa niekomu do zadku" odlisne."
Ano, ten prelet nebol celkom koser, ale tie dalsie veci? Dzurinda odkedy vstupil do politiky bol vysmiaty a otvoreny clovek. Je to jeho povaha.. Naproti tomu fico je zamraceny nonstop akoby prave prisiel z krematoria.
Vyslanie slovenskych vojakov do Afganistanu a Iraku bolo viacmenej podmienene zavazkami k NATO. btw nasi vojaci tam nesli strielat, oni chodia na zahranicne misie bud ako humanitarna pomoc, alebo ako zenisti.
Aj k nam sa za cias Dzurindovych reform chodili ucit rozni predstavitelia zaostalejsich krajin. Strkali sa nam tym do zadku?
A aj keby pripustime, ze to cele bolo strkanie sa do zadku, ako to potvrdzuje tvoje prehlasenia o "skutocnom" pozadi privatizacie?
Jedna vec je že to zákonom povolene, druhá vec je, že zákon sa môže mýlit a veľakrát sa mýli (tvoj argument v diskusii pes vs človek, mám dobrú pamäť)
Ruku na srdce, prislusniči národa, ktorý nás utlacal maju podľa teba právo žiť na našom území bez toho, aby vedeli základy slovenčiny? Nie je ten zákon o občianstve len dalsou kokotinou našich múdrych?
O stage tu už bolo dost...
Porovnanie mimo, takže skusim takto... Ty, si komunizmus nezažil, napriek tomu máš o ňom správený aky taky obraz (z dokumentov, z rozprávania). Mojej babke vyhovoval, chváli si ho doteraz. Takže keby si bol ty vz moja babka, tak moja babka by mala podľa tvojej logiky automaticky pravdu, keďže ho zažila nie?
Fajn, oni nech sa medzi sebou rozprávajú ako chcú, aj nohami pre mna za mna. Ale chcem aby vedeli aj po slovensky, keďže sme na Slovensku a teda aby ja som nebola tou diskriminovanou.
A myslim, že veľmi dobre vies, ako je to myslené a za koho sa tu teraz bijes, tak sa nerob že nechápes
a vies preco je to tak? lebo je kazdy ako ty(pokakany)
"Ruku na srdce, prislusniči národa, ktorý nás utlacal maju podľa teba právo žiť na našom území bez toho, aby vedeli základy slovenčiny? Nie je ten zákon o občianstve len dalsou kokotinou našich múdrych?"
Ale to su vsetko historicke krivdy. Preco sa slovaci stale obzeraju dozadu? Ved aj slovaci boli nacisti tak isto ako nemci, boli sme viacmenej lavou rukou hitlera a preto sme hned ty, alebo ja odsudenia hodni? Dnesni madari zijuci na slovensku nemozu za to, co robili ich predkovia (dlho som si myslel opak, ale s odstupom casu som sa dokazal odosobnit a pozerat sa na to s nadhladom)
"Takže keby si bol ty vz moja babka, tak moja babka by mala podľa tvojej logiky automaticky pravdu, keďže ho zažila nie?"
Automaticky pravdu nemala (nehovorim, ze automaticky ma pravdu @stage ), ale urcite by som sa nesnazil presviedcat ju o niecom, co som zazil tak prvych 11 mesiacov svojho zivota.. Ako som pisal, pride mi to sproste, trapne a nedostojne..
"Fajn, oni nech sa medzi sebou rozprávajú ako chcú, aj nohami pre mna za mna. Ale chcem aby vedeli aj po slovensky, keďže sme na Slovensku a teda aby ja som nebola tou diskriminovanou.
A myslim, že veľmi dobre vies, ako je to myslené a za koho sa tu teraz bijes, tak sa nerob že nechápes"
S tymto suhlasim len ciastocne. Je jasne, ze vo verejnej sprave sa musi rozpravat po slovensky (keby madarski politici neboli proti nam uz len z principu, tak to priznaju aj oni), ale nevidim dovod preco by sa malo v madarskej dedine rozpravat napriklad v obchode po slovensky (resp znegujem to - preco by sa nemohlo rozpravat po madarsky). Zije tam 99 az 100% madarov, tak preco by to nejakym slovakom z BB malo prekazat?
A tie snahy madarskych politikov by sa fakt mali prestat riesit. Keby si ich slovenski politici nevsimaju, tak o nejaku dobu je take ticho, ze pocujeme ako nam rastu chlpy na prdely. Oni su ako male deti. Ked robia zle a ty im jebnes, tak robia este horsie. Ked si ich nevsimas tak sa ukludnia, lebo vidia, ze to nikam nevedia. Slovaci, zijuci v susedstve s madarmi to pochopili uz davno, jediny kto priklada do ohna su politici a extremisti, ktori musia za kazdu cenu do niecoho kopat.
Ano, mas pravdu ficov prejav je lepsi, no v tomto aj tak vyhrava meciar. Jeho prejav este dlhe roky nikto netromfne (aj ked obaja len hovoria, ale nic nepovedia).
Fico bol zamraceny odkedy vystupil z SDL. Vlastne co si pamatam, uz aj v SDL do neho vstepovali neznasanlivost ku vsetkemu modremu.
"A iste ze mozes...mozes vediet ako 11 rocny kto je prezident, premier, ministri, mena...ale to je asi tak vsetko k comu sa 11 rocni v ich zakladnom prehlade dostanu. Nie k samotnemu principu ako to funguje, pretoze so vsetkou uctou, niektori sa na jadro toho nedostanu ani ked maju 40 rokov."
Este raz sa ta pytam. Podla seba sudim teba? Ja som o politike vtedy vedel o mnoho viac nez len to co si vymenoval (o tom co si ty vymenoval, by sa podla mna mali ucit deti uz na zakladnej, pretoze ich zaujem o veci verejne je na bode mrazu), len za to, ze teba to bavilo menej, alebo si to nedokazal pochopit neznamena, ze na tom bol kazdy rovnako. Alebo sa teda znova pytam, co konkretne ako jedenastrocny som mal problem pochopit? Alebo teda povedz s cim si mal ty problem?
Áno, nič sa tým na Birdzi nevyrieši. Ale tu ide o to, že ten tvoj skúsený stage napísal, že ich požiadavky uveďene hore sú opodstatnené (ty si sa ho tu začal zastávať) a tak to celé zacalo. To, že je niekto starší, neznamena,že si môže trepat do vetra a ja ako mladšia budem automaticky ticho. (Mne zas pride trápne byť ticho, mimo toho, tý sám si v diskusii pes vz človek skákal do staršej manajas a ticho si nebol, trosku si seres do huby... A samozrejme inak by som reagovala pri 70 ročnej babke, inak pri 30).
A to je vazne vsetko, viac si už v tejto diskusii nemáme čo povedat...
Navyse madarov je tu 700 000 a ak dobre pocitam je to okolo 12%. Ak by bola desatinna ciarka posunuta o jedno miesto dolava a stale by si na nieco narokovali, tak je to na zamyslenie. Ale kedze tvoria 12% nasho HDP, tak podla mna maju pravo na svoju kulturu a jazyk.. Minimalne doma, v obchodoch, kostoloch atd. A ten zvysok upravuje zakon, ktory som tu spominal uz niekolkokrat. Ak sa nedorziava, treba ist so staznostou na prislusne organy.
@Stage -a som sa zastal ale nie v suvislosti s jeho nazorom na madarov. Mne prekazal pristup 18 rocneho chlapca, ktory 30 rocnemu chlapovi rozpraval o veciach, ktore sam nezazil.
Jeho nazor je jeho, moj je moj. Nejaky prienik sa tam urcite najde hlavne v tom, ze ako 12% mensina maju pravo na svoju kulturu aj keby zili na mesiaci. Tak isto s nim suhlasim v tom, ze obycajni slovaci a madari medzi sebou ani konflikty nemaju (teraz hovorim o pracujucich ludoch, nie o deckach, co nevedia co so sebou).
A on sam v @34 povedal, ze so ziadnym trhanim uzemia a pod. nesuhlasi. Nesuhlasim s nim ani ja a dokonca ako odporca fica suhlasim so zakonom, ktory jeho vlada zaviedla. Este raz. Vo verejnom sektore je to jasne, tam madarcina nema co hladat, ale nevidim nic zle na tom, ze si brblu po madarsky doma, v krcme, v kostole, v obchode..
" (Mne zas pride trápne byť ticho, mimo toho, tý sám si v diskusii pes vz človek skákal do staršej manajas a ticho si nebol, trosku si seres do huby... A samozrejme inak by som reagovala pri 70 ročnej babke, inak pri 30). "
A znova a znova miesas hrusky s jablkami. Ja som mal psa, ona mala psa. Ja som zazil cloveka v agonii, zazila aj ona. Zazila sme obaja rovnake/podobne situacie, takze nase nazory su rovnocenne a mozme sa na tu temu normalne porozpravat..
Teraz podme na to analogicky:
Stage zazil komunizmus, lordjogi nebol ani na svete. Stage ma pravo vyjadrovat sa a jeho nazory maju istu vypovednu hodnotu, lordjogi ma tiez pravo vyjadrovat sa, ale jeho nazory uz nemaju ziadnu vypovednu hodnotu, lebo to obdobie nezazil. Tu nejde o vek samotny... Ak sa budem hadat o komunizme ja s lordjogim tak je to v poriadku, lebo sme ho ani jeden nezazili a tym padom sme na jednej lodi.
Na to, že si 21 ročný genius, veľmi smutné
Btw ty 19 rocna, co hladas na fore pre 15 rocnych? Ja kazdy den argumentujem, ty zakladas 200 diskusii a ankiet denne. Co je smutnejsie?
Odhliadnuc od toho, ze kazdy mame na tuto problematiku iny nazor, povedz mi kde sa mylim? Kde argumentujem svoju pravdu? Snazim sa v co najvacsej miere opierat o zakony (pri politike o cisla, realne vysledky atd) a o to, co je spolocnostou dane a akceptovane (teda az na temu pes vs. clovek, ale tam zvitazila moja egoisticka povaha, to si nemam problem priznat a priznal som si to aj vtedy tam). Tu nejde len o moju pravdu, tu ide o pravdu ostatnych. Takze este raz, v com sa mylim?
Áno, rada sa hadam (včera som sa napriklad dost pohádala alpynom a pernikom, vtedy, keď si tam bol aj ty, tak som si začala do pa3ceka,... keď sa mi niečo nepáči, ozvem sa, to aby si si nemyslel že len na teba.)
Ale hadat sa tu donekonečna nie je môj štýl, keďže po čase ma to omrzi...
Ja trávim na nete more času,aj preto tu zakladam z nudy tie trápne ankety, čo ma napádajú... Ale presviedčať niekoho hodiny o svojej pravde a zdrbavat sa donekonečna kto z koho, ved to je z mojho pohladu choré. Čo si vôbec tým dokážes?
Tak fajn, máš pravdu úplne vo všetkom. A čo teraz budes lepšie v noci spat či?
Vobec mi nemusis vypisovat, ze mam pravdu. Ja si na to neptrpim. Ale rataj s tym, ze ked povies, ze pravdu NEMAM, tak s tym problem uz mam. Hlavne ked citujes rozne ine fora, vytahujes najroznejsie prirovnania ktore nemaju ziaden suvis, hovoris mi, ze si serem do huby atd.
A o ostatnych veciach sa nehadam, len diskutujem a ked ty nieco povies, tak ja na to zareagujem. To je snad prirodzene nie?
Pre teba je nenormalne aby madari so slovenskym obcianstvom na slovensku rozpravali po madarsky, pre mna je to normalne hlavne preto, ze im to umoznuje ustava. Ty tu pises na zaklade svojich dojmov a ja ked chces ti tu odcitujem hoci aj celu zbierku zakonov (to nie su moje dojmy).. A potom sa este divis, ked si myslim ze mam pravdu.
Toto je to neodosobnenie sa o ktorom som hovoril uz na zaciatku.. Ja sa na to pozeram pragmaticky s chladnou hlavou a posudzujem to v ramci zakonov. Vy niektori tu pisete s nenavistou v hlave nerespektujuc nikoho a nic a tym sa staviate na rovnaku uroven tych, ktorych odsudzujete..
madarski sa vkuse snazia, aby boli madari v "lepsom" postaveni na slovensku a nasi sveli politici nas zatial nutia spievat hymnu a byt "hrdymi" slovakmi. skoda, ze nanutene...