čaute ! Nech sa snažím ako sa snažím, neviem či som správne zhotovil rovnicu na túto slovnú úlohu. :
10. Prvým prívodom by sa bazén naplnil za 5 hodín, druhým prívodom za 6 hodín, odtokom
by sa vyprázdnil za 15 hodín. Za koľko hodín sa bazén napln
nie nie, 2x/5 + 2x/6 - x/12 = 1 by to malo byť... aspoň teda myslím, lebo do rovnice dávaš situáciu o 2 hodiny a (x/5 + x/6) je situácia za hodinu, preto to treba vynásobiť 2
to či píše darkestangel je hlúposť (myslím si, keď tak ma opravte) -> 1/6 by bol výkon za jednu hodinu, 6 predstavuje výkon a 1 predstavuje čas, v tvojom prípade robil x/6 , vieš jeho výkon = 6 ale nevieš koľko robil preto x.Nemôžeš tam len tak zakomponovať 2 hodiny po keď nevieš aký mal do vtedy výkon.
@lepka mne zase príde to tvoje zdôvodnenie ako hlúposť a aj to - 2, lebo pred 2 hodinami ten odtok NEŠIEL, tak od čoho to chceš odčítať? ale ani moje neviem či je správne, len mi to takto dáva zmysel
( "Nemôžeš tam len tak zakomponovať 2 hodiny po keď nevieš aký mal do vtedy výkon." - môžem, ten výkon sme si predsa nahradili x, lebo ho nepoznáme)
@darkestangel
neviem no ja som spoločnú prácu nikdy nemal rád a moc mi to nešlo, preto by bolo dobré keby sem niekto prišiel a dal za pravdu buď tebe, mne alebo to dal na pravú mieru.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
10 komentov
asi
x = 10 výde
ešte ma napadá x/6 + x/5 - x-2/15 = 1
( "Nemôžeš tam len tak zakomponovať 2 hodiny po keď nevieš aký mal do vtedy výkon." - môžem, ten výkon sme si predsa nahradili x, lebo ho nepoznáme)
neviem no ja som spoločnú prácu nikdy nemal rád a moc mi to nešlo, preto by bolo dobré keby sem niekto prišiel a dal za pravdu buď tebe, mne alebo to dal na pravú mieru.
Po otvorenie odtoku natečie 2/6+2/5
ďalej priteká 1/5x+1/6x a odteká-1/15
to sa má rovnať jednému plnému bazénu za x hodín
2/6 + 2/5 + 1/6x + 1/5x - 1/15 = 1/x
nah?
prítok2 plní rýchlosťou 1/6 bazénu za hodinu
odtok plní rýchlosťou -1/15 bazénu za hodinu
za prvé dve hodiny sa ti naplní 2*(1/5 + 1/6) bazénu, čiže 11/15 bazénu a zostáva naplniť 4/15 bazénu
y(1/5 + 1/6 - 1/15) = 4/15
y je čas, za ktorý sa naplní bazén počítaný odkedy už funguje aj odtok
x = y+2 je celkový čas v hodinách
(x-2)(1/5 + 1/6 - 1/15) - 4/15 = 0
x = 26/9 hodiny = 173 a 1/3 minúty
ano , malo by to byt presne 2 h 53 min 20 s