Pamätáte si ešte na chlapíka s vreckom mincí, ktorý bol na obale hry Monopoly? Mnohí by prisahali, že má okulár. A skutočnosť? Žiaden okulár nikdy nemal.
A čo pikačuov chvost? Aký má chvost vo vašich spomienkach? Má čierne zakončenie? V skutočnosti ho má celý žltý.
Taktiež známa čokoládka Kit-Kat. Mnohí si spomíname že v logu má pomlčku, no v skutočnosti tam nikdy pomlčka nebola.
Spomeňte si na text pieste Slobodná od skupiny Elán. Hit osemdesiatych rokov si pamätáme všetci. Veta „Má sedemnásť a pocit ženy“ je priamym odkazom na túto pieseň, v skutočnosti sa však nikde v texte nevyskytuje!
Teraz si spomeňte na koniec piesne We are the Champions od Queen. Končí to "´cause we are the champions...of the wooorld!"
A teraz si to pustite. Fakt, že "of the world" na konci nezazneje je viac než šokujúce.
Taktiež Micky Mouse a jeho špecifické červené výrazné traky. Aké traky? Veď on žiadne nikdy nemal!
Určite ste videli známe video na ktorom je JFK zastrelený počas jazdy v aute bez strechy. Jeho hlava po zasiahnutí guľkou doslova explodovala a na všetko sa prizerala jeho vedľa sediaca manželka a vodič vpredu. Tak si na to spomíname ale v skutočnosti v osudný moment sedelo v aute až šesť ľudí!
To je len niekoľko príkladov Mandelovho efektu, sú ich desiatky a desiatky možno aj stovky...
Čo sa týka toho efektu, nemyslím si, žeby to boli nejaké spomienky z minulých životov alebo paralelných svetov, ako niektorí špekulujú, proste sa s nami mozog zahráva, určite sa to dá psychologicky vysvetliť. A čo sa týchto príkladov týka, je to asi o tom že preberáme informácie od druhých bez overovania, alebo si k veciam pridáme to,čo nám k nim sedí bez toho,žeby sme si to overili. Mozog si nie je istý,či ujko z Monopoly má okulár alebo nie, lenže vizuálne sa k nemu ten okulár hodí a tak nás mozog presvedčí,že ho má. Proste bežné omyly nedokonalého ľudského mozgu, ktoré dostali tajomný názov, ktorý z nich robí nejaký fenomén.
@4@Riddler ale prečo má veľká skupina ľudí identické spomienky nie len na uvedené príklady ale aj na rôzne udalosti, napríklad keď zomrel Mandela mnohí už mali spomienku na konkrétny dátum v minulosti kedy vraj zomrel btw tak vzniklo aj pomenovanie fenoménu tam to celé začalo - úmrtím Mandelu.
@sign Viacerí ludia si myslia,že Mandela zomrel vo väzení preto,lebo túto nesprávnu informáciu niekto pustil do éteru a oni ju prijali za pravdu bez overenia. Takýchto mylných "faktov" je mnoho, napríklad že indiáni sa preto volali indiáni, lebo Kolumbus si myslel, že je v Indii a tak ich takto pomenoval. Je to nezmysel, názov indiáni je odvodený od "in vigne dios"- v boha veriaci, bohabojní. A potom vzniká takéto kolektívne nevedomie.
ps, ale podla toho čo tým myslíš, teraz tomu nerozumiem.. spomienky sú odlišné od reality.... to mi nedáva zmysel.... ako to.... dobre tomu rozumiem, že ked napríklad prežijem niečo negatívne, ale sám som to chcel(neuspešne študium) a vtedy som skutočne pociťoval možno... možno. ako aplikujem to na tvoju situaciu ako to mozno vnimas.... tam som sa cítil možno nie že zle, ale mal som zlé pocity, a nemal som rád celkovo niektore momenty, ale spätne, po niekolkých rokoch možno opisujem ako to bolo vlastne super? to myslíš? to je normálne... stáva sa....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
A čo pikačuov chvost? Aký má chvost vo vašich spomienkach? Má čierne zakončenie? V skutočnosti ho má celý žltý.
Taktiež známa čokoládka Kit-Kat. Mnohí si spomíname že v logu má pomlčku, no v skutočnosti tam nikdy pomlčka nebola.
Spomeňte si na text pieste Slobodná od skupiny Elán. Hit osemdesiatych rokov si pamätáme všetci. Veta „Má sedemnásť a pocit ženy“ je priamym odkazom na túto pieseň, v skutočnosti sa však nikde v texte nevyskytuje!
Teraz si spomeňte na koniec piesne We are the Champions od Queen. Končí to "´cause we are the champions...of the wooorld!"
A teraz si to pustite. Fakt, že "of the world" na konci nezazneje je viac než šokujúce.
Taktiež Micky Mouse a jeho špecifické červené výrazné traky. Aké traky? Veď on žiadne nikdy nemal!
Určite ste videli známe video na ktorom je JFK zastrelený počas jazdy v aute bez strechy. Jeho hlava po zasiahnutí guľkou doslova explodovala a na všetko sa prizerala jeho vedľa sediaca manželka a vodič vpredu. Tak si na to spomíname ale v skutočnosti v osudný moment sedelo v aute až šesť ľudí!
To je len niekoľko príkladov Mandelovho efektu, sú ich desiatky a desiatky možno aj stovky...
V monopolach si tiež predstavis riadneho držgroša s popolnikmi a ani neviem ako vyzera ta hra, hral som ju tak 2x...
Ta otazka na traky mikimauza mi pripomenula plyšaka takeho čo mal červene traky a ani neviem ako miky vyzeral nepozeraval som to...
Sú to len otazky čo vyvolavaju podvedome rovnaku odpoved. Mandela ani neviem kto je a že zomrel
@riddler To s tými indiánmi je len menšinová teória.