V minimálnej miere možno áno, nemožno úplne definitívne to uzavrieť, že nie, vôbec sa to nedeje, ale... Mám dojem, že pohlavia už sú takmer úplne vyrovnané a rozdiely medzi nimi robia len ich vrodené predispozície a každý môže robiť, na čo sa cíti, čo robiť chce, bez ohľadu na pohlavie.
Áno, vidno to aj na B., kde dospelá žena nemôže slobodne pridať odhalenú fotku bez toho, aby sa jej pod ňu nahrnula fúra uslintaných zakomplexovaných moralizujúcich a odsudzujúcich škaredých ľudí.
Tieto veci sa zovšeobecňovať nedajú- možno sú prípady,ked niekto uznáva prísny patriarchát a rozhoduje sa na základe pohlavia,napríklad pri povýšení vo firme,ale celkovo si myslím,že problémom dnešnej doby v západnej spoločnosti nie je postavenie žien v spoločnosti,ved ženy sú menežérky,podnikatelky,sudkyne,političky,šikovná žena sa presadí a nejaká hejterská feminacistka si vždy bude len hľadať výhovorky,prečo za všetkým zlým v jej živote stojí zlé mužské plemeno. Celkovo vytvárať v spoločnosti nejaký mužsko-ženský konflikt je hlúposť,to je len zbytočné rozoštvávanie ludí,ktorý by mali ťahať za jeden povraz.
@riddler len tu ide o ti, že niektoré veci sú v spoločnosti tak hlboko zakorenené, že si ľudia často ani neuvedomia, že je na tom dačo divné, ak sa na to nepoukáže (viď ten počet ženských, čo tu zahlasovali za nie)
Nestretol som sa s takým, ale možno ako chalan som menej vnímavý.
Občas ale vidím inzeráty, kde hľadajú študentku na upratovanie domu, alebo ako predavačku do obchodu s oblečením (kam chodia aj muži). Vtedy si kladiem otázku, že prečo je penis medzi nohami prekážkou pri výkone týchto povolaní?
Tak vo všeobecnosti by som ale povedal, že zdanlivo odlišné podmienky pre rody môžu byť spôsobené spoločnosťou oceňovanými vlastnosťami u jednotlivých pohlaví, a z nich vyplývajúcich rol a očakávaní.
Fyzicky atraktívna žena má napríklad vysokú šancu mať veľmi pohodlný život, pokiaľ sa rozhodne túto svoju vlastnosť strategicky využiť.
Keď sa chalan zaujíma o módu, alebo sa jej profesionálne venuje, tak na neho môžu ukazovať prstom a označovať ho za "buzeranta" (bonus keď nepôsobí príliš maskulínne). Rovnako, ako keď sa žena zaujíma o vojenstvo a armádu, a nepôsobí klasicky "žensky", tak si ľahko môže vyslúžiť označenie "mužatka".
Muž, ktorý je týraný manželkou je pre spoločnosť neviditeľný. Rovnako je zažitá predstava, že muž nemôže byť znásilnený ženou. Niekedy môže byť muž ľahko odsúdený za sexuálny zločin, ktorý nespáchal, pokiaľ okolnosti nehrajú v jeho prospech. Súdy majú vo zvyku pri rozvodoch veľmi často bez dostatočného prešetrenia prideľovať deti matke, a často sú potom vystavované týraniu z jej strany. Otec má len malé šance proti tomu nejako zakročiť...
Tým som chcel povedať to, že si nemyslím, že by jedno pohlavie bolo spoločensky výrazne zvýhodnené. Skôr mám pocit, že existuje množstvo situácii a kontextov, v ktorých má vyššiu šancu uspieť jeden rod, než ten druhý. Vždy záleží od životnej cesty každého jednotlivca, že čo ho stretne, a preto si nemyslím, že by sa dalo jednoznačne objektívne zhodnotiť, či majú ľahší život muži, alebo ženy...
@mielikki Tak diskriminácie tu budú aj kebyže tristo mimovládok proti nim založia,možno v dalekej budúcnosti už bude svet bez nich,ale v blízkej budúcnosti sa individuálne prípady budú stále objavovať,aj ked západná civilizácia je natom dosť dobre,to skôr ženy v určitých afrických a blízkovýchodných krajinách to majú dosť na hovno,oproti nim sa majú miestne ženy super.
@riddler ale uvedomuješ si, že toto je prístup akoby si prišiel k doktorke s angínou a ona by sa na teba ani nepozrela a poslala ta rovno domov, že čo tam chceš, veď oproti pacientom s rakovinou si vlastne zdravý?
Skôr nevyrovnané neúspešné ženy prevažne neatraktívne môžu mať pocity znevýhodnenia...
Inak si neviem predstaviť kde sa akože môže pri normálnej žene prejavovať znevýhodnenie....
@mielikki ja nehovorím,že sa to nemá vôbec riešiť a hovoriť o tom,len sa mi zdá prehnané,ako niektorí to postavenie žien v západnej spoločnosti vykresľujú ako hrozný útlak a vyzývajú na akési ženské povstanie. Emancipácia je super,ale s feminizmom treba veľmi opatrne.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Občas ale vidím inzeráty, kde hľadajú študentku na upratovanie domu, alebo ako predavačku do obchodu s oblečením (kam chodia aj muži). Vtedy si kladiem otázku, že prečo je penis medzi nohami prekážkou pri výkone týchto povolaní?
Tak vo všeobecnosti by som ale povedal, že zdanlivo odlišné podmienky pre rody môžu byť spôsobené spoločnosťou oceňovanými vlastnosťami u jednotlivých pohlaví, a z nich vyplývajúcich rol a očakávaní.
Fyzicky atraktívna žena má napríklad vysokú šancu mať veľmi pohodlný život, pokiaľ sa rozhodne túto svoju vlastnosť strategicky využiť.
Keď sa chalan zaujíma o módu, alebo sa jej profesionálne venuje, tak na neho môžu ukazovať prstom a označovať ho za "buzeranta" (bonus keď nepôsobí príliš maskulínne). Rovnako, ako keď sa žena zaujíma o vojenstvo a armádu, a nepôsobí klasicky "žensky", tak si ľahko môže vyslúžiť označenie "mužatka".
Muž, ktorý je týraný manželkou je pre spoločnosť neviditeľný. Rovnako je zažitá predstava, že muž nemôže byť znásilnený ženou. Niekedy môže byť muž ľahko odsúdený za sexuálny zločin, ktorý nespáchal, pokiaľ okolnosti nehrajú v jeho prospech. Súdy majú vo zvyku pri rozvodoch veľmi často bez dostatočného prešetrenia prideľovať deti matke, a často sú potom vystavované týraniu z jej strany. Otec má len malé šance proti tomu nejako zakročiť...
Tým som chcel povedať to, že si nemyslím, že by jedno pohlavie bolo spoločensky výrazne zvýhodnené. Skôr mám pocit, že existuje množstvo situácii a kontextov, v ktorých má vyššiu šancu uspieť jeden rod, než ten druhý. Vždy záleží od životnej cesty každého jednotlivca, že čo ho stretne, a preto si nemyslím, že by sa dalo jednoznačne objektívne zhodnotiť, či majú ľahší život muži, alebo ženy...
Inak si neviem predstaviť kde sa akože môže pri normálnej žene prejavovať znevýhodnenie....