Inak deti, viete ze minist. skolstva chce posilnit matiku a prir. vedy v skolach ? Takze ziadna moznost kreat. myslenia alebo cosi podobne, len memoring a biflovanie, tesite sa ze
ja som už s matikou našťastie skončila hoci som na ekonomickej, 2 roky stačilo ...ale zas aj matika môže byť kreatívna pokiaľ je na logiku, hlavolamy....ale teorii matiky sa nedá inač hovoriť ako bifľovanie
ja som mal matiku rad. na zakladnej som bol lepsi ako ucitelka, co mi prislo trocha absurdne, a na strednej sme zas mali taku sprostu ucitelku, ze za nu museli priklady dopocitat ziaci, lebo jej dost casto nevysli. a vtedy som v matike uplne zakrpatel
ale hento by som bral. dolezite je ale to, aby ten predmet vedeli ucitelia a vedeli ho aj normalne priblizit ziakom.
To je nezmysel. Nikdy som nemala matiku rada a napriek tomu som sa iné predmety nebiflila. To, že niekto nemá hlavu na matematiku neznamená, že hneď nemá žiadnu logiku a nulové kreatívne myslenie (Reagujem na komentáre).
preco tolko ludia nadavaju na matematiku? po prve jasne, ze jej treba viac, je to praveda vsetkych vied a nemali by ste tu na com kokotiny pisat nebyt jej ... po druhe logika/myslenie sa da rozvijat, len vy ste lenive prasce ... po tretie vacsina znamych maliarov, socharov, filozofov bolo matematicky zalozenych, to asi nebude len tak nie?
mali ju posilniť už dávno... a hlavne na základnej... pretože ako vidím, neučia sa už nič (a keď musím vysvetľovať sesternici, ktorá ide do deviatky učivá piatej triedy, neviem, v čom je chyba...)
@tasha5 myslím si, že chyba je aj v učive... keďže ja som na základke ešte napr. goniometriu brala, ale terajší deviataci už o nej nemajú ani páru, pretože už nie je v osnovách (a to je rozdiel tri roky) ... a na gympli už z toho nejaké základy vyžadovali...
dementi a idioti, proste ja mam rad matiku ale dal by som moznost, lebo este NIDKY sa nikto nenauci matiku nasilu! to je proste fakt.
Ja by som dal na maturitu takto: z troch predmetov(slovensky jazyk, cudzi jazyk, matematika) musi kazdy student kto maturuje vybrat aspon 2 (moze 3) z ktorych povinne odmaturuje. A kazdy maturinty predmet bude mat test + slovencina a anglina budu mat este aj slohy. A verte neverte, mnoho ziakov by si davalo matiku lebo je lahsia nez testy z aj!
podla mna by sa mali zrusit niektore predmety na ukor matiky, aby v nej nikto nemal medzery. podla mna sa toho v skole celkovo uci zbytocne vela a nekvalitne. lebo naco je napr hudobna, na ktorej sa ani nikto neuci noty, takmer vsetci silen robia srandu, lebo spievat nevedia a talent nikde, takisto ten ucitel nema ziadnu sancu naucit 30 ludi hrat na nastroj a naco je ten zlomok teorie cloveku, ktoreho hudba nezaujima? to uz radsej zus...
Ja si nie som istý, či Čaplovičove povinné maturity a ktoviečo skôr vyriešia tento problém, alebo len zbytočne naserú ľudí, ktorí by sa miesto toho mohli venovať niečomu, čo im pasuje viac.
@tunidlo mavtin ja viem, ze je uz neskoro a malo sa to zlepsovat ciastkovo a nie hrr hrr, ale myslim si aj tak, ze matematika by sa mala vyucovat, mozno pristup ludi k nej je zly. mna napriklad bavila a dobry prednes ma vzdy zaujal. tak isto ako ja som sa mohol radsej venovat matike ako dejepisom a noska a picovinam. jednoducho nejaka vseobecnost by mala byt zachovana a povedzme si narovinu matiky sa clovek nezbavi cely zivot, akej-takej.
Všeobecnosť určite musí byť zachovaná, ale podľa mňa zachovaná aj je a zbytočne sa každé ministrovanie táto všeobecnosť prikláňa tam a tam ...
A podľa mňa je tej všeobecnosti priveľa.
A tak ako by bolo vhodnejšie ak by si sa ty toľko nevenoval noskám, možno by sa mohli iní menej venovať logaritmom a integrálom. Naše školstvo je zbytočne statické, akoby sme mali jeden typ žiaka strednej školy ...
Hej, matiky sa človek nezbaví, len na matike sa učia aj veci, ktorých sa človek bez vzťahu k matematike zbaví hneď po strednej.
to je blbost, proste ked raz niekomu matika nejde tak mu ani nikdy nepôjde, matika nie je ako dejepis ze sa to budes furt ucit a to pochopis ale je to nieco celkom ine. A matiku clovek v zivote vyuziva na 10 % takze zbytocny predmet.
@atropabelladona za to, ze davat do kontrastu matiku a hudobnu, neznamena, ze ide o bordel...len si myslim, ze u nas je ta hudobna o nicom a ziakom, ktori o nu maju zaujem by pomohlo, keby na nu bolo viac casu. urcite na nej bol aj mensi bordel ako na hudobnej, aj ked vyrusuje sa v nejakej miere na kazdej hodine...na hudobnej ani ziak so zaujmom nema sancu vobec na nic, tak to radsej zrusit...
@nationalgeographic Keby sa zvýšil počet hodín matematiky, učiteľ by mal čas na to dôkladne vysvetliť učivo a pochopilo by ho väčšie percento žiakov (totálne tupým by nepomohlo nič). Tým pádom by mali o ňu väčší záujem, pretože všetci, čo ju neznášajú, jej zároveň nerozumejú, pretože im bola nedostatočne vysvetlená (a hlavne ak to začalo na zš) a vznikol začarovaný kruh.
Áno je to presne o tom, že keď sa ju budeš furt učiť, pochopíš ju.
A láskavo vyhoď ten počítač von oknom, ak v živote potrebuješ matiku na 10%, pretože jej obsahuje "len 100%.
@mkamka nemas pravdu, ked niekto raz tazsie chape matiku tak ju nezacne chapat lahsie ked sa jej zacne dlhsie venovat ale naopak. ked cloveku dôkladne vysvetlis presnejsie to comu nerozumel tak to pochopi ale zase sa najde nova dalsia (tazsia) rovnica alebo priklad ktore zase nebude chapat... a uz toho bude mat dost. A 100% matiku nikdy v beznom zivote nevyuzijes pretoze v skole sa uci vela nepodstatnych veci.
Pred 20 000 rokmi sa ziadna matika neucila a ludia boli chytrejsi ako dnes.
pochopím na gymploch, tam určite áno, lebo niektoré deti čo tam chodia, tak škoda reči. Okrem toho si myslím, že každý vzdelaný človek by mohol byť schopný vyrátať nejaké základné veci z matiky, keď nič iné, aspoň sa naučí rozmýšľať logicky a následne.
Prírodné vety, samozrejme nie do úplných detailov, sú dobré na to, aby mal človek prehľad, vždy sa niečo zíde a potom sa trošku ľahšie orientuje v živote
Nehovorím, že každý musí byť matematický génius a ovládať anatómiu človeka po latinsky, ale rozhodne by to zvýšilo vzdelanosť. Možno by deti nefejsbukovali od šiestich rokov, ešte pred tým ako vedia vlastne písať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
59 komentov
+ @1
@8
a matika mi bude chybat
@mojdedo no povedz to mojej logike, preco nechape/pala fyziku a ostatne .
@mojdedo nooo zas prrr, ako co
konecne nieco dobre spravili
ale hento by som bral. dolezite je ale to, aby ten predmet vedeli ucitelia a vedeli ho aj normalne priblizit ziakom.
Úplne sa mi matika zhnusila a nemám ju rada. Už ma ani nebaví. A ministerstvo školstva je celé šlahnutè. Pripeká im to na mozog.
mali ju posilniť už dávno... a hlavne na základnej... pretože ako vidím, neučia sa už nič (a keď musím vysvetľovať sesternici, ktorá ide do deviatky učivá piatej triedy, neviem, v čom je chyba...)
Ja by som dal na maturitu takto: z troch predmetov(slovensky jazyk, cudzi jazyk, matematika) musi kazdy student kto maturuje vybrat aspon 2 (moze 3) z ktorych povinne odmaturuje. A kazdy maturinty predmet bude mat test + slovencina a anglina budu mat este aj slohy. A verte neverte, mnoho ziakov by si davalo matiku lebo je lahsia nez testy z aj!
Ja si nie som istý, či Čaplovičove povinné maturity a ktoviečo skôr vyriešia tento problém, alebo len zbytočne naserú ľudí, ktorí by sa miesto toho mohli venovať niečomu, čo im pasuje viac.
Všeobecnosť určite musí byť zachovaná, ale podľa mňa zachovaná aj je a zbytočne sa každé ministrovanie táto všeobecnosť prikláňa tam a tam ...
A podľa mňa je tej všeobecnosti priveľa.
A tak ako by bolo vhodnejšie ak by si sa ty toľko nevenoval noskám, možno by sa mohli iní menej venovať logaritmom a integrálom. Naše školstvo je zbytočne statické, akoby sme mali jeden typ žiaka strednej školy ...
Hej, matiky sa človek nezbaví, len na matike sa učia aj veci, ktorých sa človek bez vzťahu k matematike zbaví hneď po strednej.
zrus
Áno je to presne o tom, že keď sa ju budeš furt učiť, pochopíš ju.
A láskavo vyhoď ten počítač von oknom, ak v živote potrebuješ matiku na 10%, pretože jej obsahuje "len 100%.
Pred 20 000 rokmi sa ziadna matika neucila a ludia boli chytrejsi ako dnes.
Prírodné vety, samozrejme nie do úplných detailov, sú dobré na to, aby mal človek prehľad, vždy sa niečo zíde a potom sa trošku ľahšie orientuje v živote
Nehovorím, že každý musí byť matematický génius a ovládať anatómiu človeka po latinsky, ale rozhodne by to zvýšilo vzdelanosť. Možno by deti nefejsbukovali od šiestich rokov, ešte pred tým ako vedia vlastne písať.