Teplejší objekt sa v chladnejšom prostredí ochladzuje tak, že rýchlosť ochladzovania je priamoúmerná rozdielu teploty objektu a prostredia. Telo mŕtvoly bolo objavené o 7.30 hod. O 8.20 nameral lekár teplotu 32,6°C o hodinu neskôr bola teplota 31,4°C. Tep
vypocitaj si kedy bol odkraglovany, ked bolo po 5, tak je pravom podozrivy, ked pred piatou, tak to nebol on -.- nechce sa mi to detailne ratat, ale princip je jednoduchy dost
este ked si v tom exceli nastavis mensi casovy krok napr 0.1h a "potiahnes" si dole vypocty, tak ti vyde ze v case 5.533 hodin malo telo teplotu 37,00565945 teda zhruba v tomto case ho zabili
@emma111191 no toto nie je typicky skuskovy priklad, na papier to pocitat v limitovanom case je dost pracne... aj ked na niektorych skolach byvaju aj horsie na skuskach
tak zas toto na papier nie je az tak tazke, desatkrat(pri casovom kroku 1h je to len 5 scitas,odcitas a priama umera. ja som na skusky musel na papier riesil iteracne nelinearne rovnice, a tie boli tak nelinearne ze by ta naplo.
a na aky predmet bol tento priklad? lebo ja si myslim ze prestupu tepla rozumiem dost dobre, ale pravidlo "rýchlosť ochladzovania je priamoúmerná rozdielu teploty objektu a prostredia" som este nepocul ale v urcitych pripadoch to moze by pravda, nevylucujem
@emma111191 z hladiska matematiky je to ok, ale z fyzikalneho hladiske ee.mimochodom v tom excely som to riesil numericky eulerovou metodou (pre obyc diferenc rovnice). vela stastia na skuske!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
si vypocitaj, za kolko sa telo ochladi o 0,1 stupnu a si vybavkana
Matika HI hned som to vedel
Mohla si ist na predtermin
a pochybujem ze taky da sak to co je
ty si z HI ?
tu som to v exceli naprogramoval
» www.mediafire.com/?vabszctyt1cfft...
mozno som sa tam pomylil mozno nie ale stale lepsie nez nic, ked niecomu tam nerozumies tak ti zodpoviem 3 otazky
este ked si v tom exceli nastavis mensi casovy krok napr 0.1h a "potiahnes" si dole vypocty, tak ti vyde ze v case 5.533 hodin malo telo teplotu 37,00565945 teda zhruba v tomto case ho zabili
ale skor sa budem spoliehat ze to na skusku neda
vraj sa skor zamerala na teoriu
už len keby sme mohli excel pouzivat aj na skuske
tak zas toto na papier nie je az tak tazke, desatkrat(pri casovom kroku 1h je to len 5 scitas,odcitas a priama umera. ja som na skusky musel na papier riesil iteracne nelinearne rovnice, a tie boli tak nelinearne ze by ta naplo.
@emma111191
a na aky predmet bol tento priklad? lebo ja si myslim ze prestupu tepla rozumiem dost dobre, ale pravidlo "rýchlosť ochladzovania je priamoúmerná rozdielu teploty objektu a prostredia" som este nepocul ale v urcitych pripadoch to moze by pravda, nevylucujem