cital niekto nieco od tohto spisovatela.. ? ak ano, co nanho hovorite? ... co sa jeho tyka, hovori sa, ze je to muz, ktory dokonale pozna zeny.. existuje taky? .. alebo je to zena, ktora si uz vela " preskakala" .. co si myslite vy?
Jasne že som čítal. Podľa mňa je to dosť nedocenený autor. Píše výborne, tak si to ja predstavujem. To ešte stále sa nepozná jeho identita? To ako sa činia tí redaktori Nového času?
to je to čudo, čo sa snaží zaujať tým, že všade napchá vulgarizmy? (nečítala som, objektívne nehodnotím, ale ak je to také ako prvá veta, ani to čítať nechcem)
Je mi zle, keď vidím, jak z toho všetci odpadávajú.. Úprimne povedané, ja som bola zhrozená, podľa mňa je to napísané vyslovene pre ľudí s nižším intelektom, ktorý za celý život neprečítali žiadnu knihu a teraz sú doslova unesení.. Proste žiadna pointa, nudný dej, primitívne napísané.
Ale páči sa mi, jak sa hrozne veľa vyslovene hlúpych ľudí považuje za nesmiernych inteligentov, lebo začali čítať jeho knihy a my všetci, čo nimi opovrhujeme sme len nezrelí Hrozne sa smejem... Proste... Je to strašné, ale to tí ľudia nepochopia Keďže sú to vo väčšine prípadov prvé a posledné knihy, ktoré kedy čítali...
Takže tvrdíš, že ten, kto čítal jeho/jej knihu a páčila sa mu, prečítal v živote jedinú knihu a je hlúpy? Ale ty si tá inteligentná, pretože sa ti tie knihy nepáčia.. Fakt inteligentné
netrufam si hodnotit ci je to zena alebo muz, v kazdom pripade pise velmi dobre knihy a pise putavo a zaujimavo a verim, ze coskoro preluskam dalsiu jeho knihu
Hovorím, že VAČŠINA z tých ľudí, ktorí tie knihy milujú sú takí Ja osobne sčítaného človeka s rozhľadom a záľubou v knihách, ktorému by sa zároveň páčili tieto knihy, nepoznám
@grietusha@10 To je tvoj názor, že píše zle, alebo to niekto niekde napísal?
V každom prípade je to subjektívny názor niekoho a preto, ak ho vyhlásiš, mala by si to uviesť napr. Myslím si, že... Považuje sa za.... Píše sa, že.... Nebudeš potom pôsobiť ako tá jediná, ktorá niečo povie a tak to je. Zároveň sa takto zbytočne dotýkaš tých, ktorým sa páči ako Matkin píše (teda aj mňa). Inak nič v zlom.
@stage nie som jediná, ktorá sa tu tak vyjadruje, prečo reaguješ len na mňa?
je to môj názor, nebudem písať názor niekoho iného.
vieš, čím sa ťa dotknem viac? keď ti poviem, prečo to je úplne celé zle:
nie preto, že sú tam vulgarizmy. ale preto, že sú používané prvoplánovo. pretože autorka nemá ničím iným zaujať, tak sa snaží šokovať. zbytočne. nemá myšlienku, je to len proste čítavé (prečítala som asi tri knihy. áno, sú čítavé, ale to je celé).
aj blogy sú čítavé, za to ich však nebudem prezentovať ako kvalitnú literatúru.
a to je to. že ona proste píše takým tým blogovým štýlom, bol som tam a tam, stalo sa mi to a to, dá do toho štipku humoru a bodka. vezmem na dovolenku namiesto červenej knižnice a efekt bude v podstate rovnaký.
kde je hra s jazykom?
myšlienka?
ukážka, že autorka proste o literatúre vie aj niečo viac ako to, že to je to, čo sa číta??
len vypĺňa miesto na trhu. pre ľudí, ktorí si myslia, že sú nehorázne inteligentní, keď čítajú akúkoľvek knihu. patrí presne do tej kategórie lacinej literatúry typu danielle steel, dan brown, evita urbaníková, john grisham, robin cook a tak ďalej.
tak ako je rozdiel medzi čítať a čítať, tak je rozdiel medzi písať a písať.
a literatúra má byť "viacvrstvová". literatúra má milión vecí pod povrchom.
neviem si predstaviť, čo by som na matkinových knihách rozoberala okrem toho, prečo sú zlé.
(dúfam, že si môžem dovoliť napísať takýto príspevok po absolvovaní seminárov kultúrnej kritiky.)
no.. sestra má od neho knihu tak som kukla čo tam je... ale ako ho ospevujete. žeby písal až tak skvele to neviem. Písať v JA osobe je to najjednoduchšie čo existuje. neviem, nečítala som od neho viac, takže neviem akým štýlom píše iné knihy.
čítam veľa a rada, aj ťažšie diela, starších autorov, svetovú klasiku, experimentálne diela, odbornú literatúru - a napriek tomu sa mi Matkin páči.... a verím tomu, že je to muž
určite je to muž, profilovo jeho diela absolútne nesedia na ženskú autorku. A čo sa týka jeho kníh, mám ich naozaj veľmi rada. Čítala som už aj lepších autorov, ale Matkin každopádne stojí za povšimnutie
mne jeho knihy neprídu ani čítavé. lebo z ich obalu a výňatku, čo má reprezentovať obsah na obale mi trčí do oka dnešná rádoby populárno-satiricko-pseudosexuálna výzva k životu. a takým drsne upišťaným spôsobom.
robila som v knihkupectve a bolo mi ľúto ako Sartre zapadá prachom. ale raz prišiel jeden chlapec a spýtal sa ma na Jeana-Paula. a to bolo dobré.
Ja si zvyknem prečítať tú jeho poradňu o vzťahoch, čo je každý týždeň v magazíne Pravdy.. a niektoré rady tam mal dobré, ale knihy od neho som ešte nečítala ale niekedy prečítam určite
neviem teda dala som tomu sancu citam citam a hovorim si "no toto tu uz bolo milionkrat" ale ze sak snad sa to rozbehne...ked som bola v polke knihy a nic originalne neprichadzalo tak som to zavrela a uz neotvorila a ani to nemam v blizskej buducnosti v plane
@grietusha@26 Toto je už iná káva! Takto má vyzerať názor. Vyjadrený a podložený dôvodmi. Na takomto príspevku sa môže rozvinúť ďalšia diskusia. Tým ale nevravím, že s tebou budeme všetci súhlasiť, pretože mne tie knihy pripadajú, že majú svoj štýl, svoju atmosféru a vytvorili akýsi nový, pritom reálny typ hrdinu, typického pre Matkina. Ja by som proste po prečítaní akéhokoľvek úryvku z jeho kníh poznal, že to je Matkin. A to sa mi napríklad na ňom páči. Už len preto ho nemôžem hádzať do jedného vreca s gýčovou Steelovou (i keď od tej som nikdy nič nečítal). Tak isto ako je odsudzovaný Viewegh, a to len preto, že píše o bežnom živote súčasníka - to je proste pre kritiku nízka téma. A okrem toho vtip! Na humor a vtip je podľa mňa kritika priam alergická!!! Berie to ako povrchnosť. Všetci by sme mali byť komplikovaní, ťažko čitateľní, aby sme za niečo stáli? A dúfam ešte, že nepatríš medzi tých, ktorým sa páčia len tie veci, ktoré kritika vychváli (hudba, literatúra...)
P.S.
Tým však určite nechcem povedať, že Matkin je pre mňa to pravé orechové.
@grietusha Ešte niečo... Nereagoval som iba na teba, povýšenecké vyjadrenia na tých, ktorým sa jeho knihy páčia, som vytkol v komente @25 aj H8U. Takže neber to ako mierené len voči tebe, ok?
Je to žena. A pred tromi rokmi sa mi páčila Láska je chyba v programe, vtedy sme si to čítali tajne v noci na školskom výlete a zdalo sa nám to vtipné. Minule som na to náhodou narazila a nič to so mnou neurobilo. Skúšala som čítať aj Mexickú vlnu, úspešne som dočítala Mužské interiéry, ale nezanechalo to vo mne žiaden hlboký dojem, dej je dosť predvídateľný a tie vulgarizmy tam vtrepala dosť nasilu.
Sú to také ľahké knihy, čo sa dajú prečítať za večer a asi preto sú také populárne...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
klišéovitý príbeh, u mňa je asi na takej úrovni ako dramatické krátke vety Evity Urbaníkovej.
Ja si ale myslím, že ide o ženu.
Myslim ze nie je podstatne, ci je to muz, alebo zena, takto moze byt pre kazdeho tym kym ho chcem mat.
Rozhodne odporucam aj inym precitat. Je v nich kusok pravdy....
@transplantovana
vies kolko krat si ja tuto vetu poviem pri kazdej kratkej prechadze po blave?
"bože, a ako si ten chlap/zena zarába na taký život?"
Podla mna je tu viac takych ludi, ktory maju peniaze a ani pan boh nevie od kial....
(tym nechcem povedat, ze by sa ti knihy mali zacat pacit. Kazdy mame iny vkus, takze tebe pacit nemusia)
a okrem toho píše zle.
vôbec sa mi jeho/jej knihy nepáčia
Konečne niekto!
Je mi zle, keď vidím, jak z toho všetci odpadávajú.. Úprimne povedané, ja som bola zhrozená, podľa mňa je to napísané vyslovene pre ľudí s nižším intelektom, ktorý za celý život neprečítali žiadnu knihu a teraz sú doslova unesení.. Proste žiadna pointa, nudný dej, primitívne napísané.
Ale páči sa mi, jak sa hrozne veľa vyslovene hlúpych ľudí považuje za nesmiernych inteligentov, lebo začali čítať jeho knihy a my všetci, čo nimi opovrhujeme sme len nezrelí Hrozne sa smejem... Proste... Je to strašné, ale to tí ľudia nepochopia Keďže sú to vo väčšine prípadov prvé a posledné knihy, ktoré kedy čítali...
nepacilo sa mi to
Takže tvrdíš, že ten, kto čítal jeho/jej knihu a páčila sa mu, prečítal v živote jedinú knihu a je hlúpy? Ale ty si tá inteligentná, pretože sa ti tie knihy nepáčia.. Fakt inteligentné
Hovorím, že VAČŠINA z tých ľudí, ktorí tie knihy milujú sú takí Ja osobne sčítaného človeka s rozhľadom a záľubou v knihách, ktorému by sa zároveň páčili tieto knihy, nepoznám
V každom prípade je to subjektívny názor niekoho a preto, ak ho vyhlásiš, mala by si to uviesť napr. Myslím si, že... Považuje sa za.... Píše sa, že.... Nebudeš potom pôsobiť ako tá jediná, ktorá niečo povie a tak to je. Zároveň sa takto zbytočne dotýkaš tých, ktorým sa páči ako Matkin píše (teda aj mňa). Inak nič v zlom.
je to môj názor, nebudem písať názor niekoho iného.
vieš, čím sa ťa dotknem viac? keď ti poviem, prečo to je úplne celé zle:
nie preto, že sú tam vulgarizmy. ale preto, že sú používané prvoplánovo. pretože autorka nemá ničím iným zaujať, tak sa snaží šokovať. zbytočne. nemá myšlienku, je to len proste čítavé (prečítala som asi tri knihy. áno, sú čítavé, ale to je celé).
aj blogy sú čítavé, za to ich však nebudem prezentovať ako kvalitnú literatúru.
a to je to. že ona proste píše takým tým blogovým štýlom, bol som tam a tam, stalo sa mi to a to, dá do toho štipku humoru a bodka. vezmem na dovolenku namiesto červenej knižnice a efekt bude v podstate rovnaký.
kde je hra s jazykom?
myšlienka?
ukážka, že autorka proste o literatúre vie aj niečo viac ako to, že to je to, čo sa číta??
len vypĺňa miesto na trhu. pre ľudí, ktorí si myslia, že sú nehorázne inteligentní, keď čítajú akúkoľvek knihu. patrí presne do tej kategórie lacinej literatúry typu danielle steel, dan brown, evita urbaníková, john grisham, robin cook a tak ďalej.
tak ako je rozdiel medzi čítať a čítať, tak je rozdiel medzi písať a písať.
a literatúra má byť "viacvrstvová". literatúra má milión vecí pod povrchom.
neviem si predstaviť, čo by som na matkinových knihách rozoberala okrem toho, prečo sú zlé.
(dúfam, že si môžem dovoliť napísať takýto príspevok po absolvovaní seminárov kultúrnej kritiky.)
robila som v knihkupectve a bolo mi ľúto ako Sartre zapadá prachom. ale raz prišiel jeden chlapec a spýtal sa ma na Jeana-Paula. a to bolo dobré.
+čítala som mexickú vlnu bolo to niečo hrozné, bez pointy bez významu a tak nechutne a surovo napísané že sa mi z toho zdvíhal žalúdok
a ešte jednu som začala ale tú som ani nedočítala
P.S.
Tým však určite nechcem povedať, že Matkin je pre mňa to pravé orechové.
takisto ako niektorí ľudia milujú nový čas a nikdy naň nedajú dopustiť, tak i iní budú milovať Mem či iné knihy..
nevravím že je zlý, hoci musím súhlasiť s @grietusha
proste sú autori, ktorí píšu preto, aby sa čítali a sú autori, ktorí píšu a sú čítaní..
to je zásadný rozdiel..
preto si grishama, browna a ďalších strašne rád prečítam, avšak nikdy nekúpim..
Sú to také ľahké knihy, čo sa dajú prečítať za večer a asi preto sú také populárne...