ach jaj, medicína ...tá stále omieľaná medicína...som študentkou všeobecného lekárstva na LF v Olomouci a poviem vám, že to nie je vôbec ľahká záležitosť...neviem ako je to u nás na Slovensku, ale tu v Českej republike, teda aspoň na mojej škole, musí človek vedieť a samozrejme rozmýšľať nad tým, čo vie a kde sa to využíva v práci lekára a načo...najväčší šok pre mňa bolo to kvantum učiva v prvom mesiaci, kde proste napríklad na anatómii sa preberie 50 strán za jedno cvičenie, prakticky aj teoreticky z jednej kapitolky...napr. nervy hornej končatiny...a za týždeň sa to človek musí naučiť, naučiť výborne aj teoreticky a prakticky, potom je z toho preskúšaný...a to hodnotenie už nie je také, ako na strednej...zníženie známky klesá hneď, keď človek niečo povie nepresne ..keď to nevie vôbec, tak tu nemá čo robiť na medicíne ...sme skúšaní priebežne, pričom nemôžeme klesnúť pod 70%, inak si to musíme opaviť, čiže tak či tak sa to učivo musíme naučiť ...a to je skoro na každom predmete, okrem angličtiny ...no a to skoro všetky skúšky majú okrem teoretickej časti aj praktickú časť, čo na iných fakultách medicíny nie je až také časté, hlavne v SR, kde sa tá praktická skúška nemá ako uskutočniť, pretože nie je na čom...je to síce ťažšie,ale tak lepšie sa mordovať teraz,ako potom stáť zahanbene pred pacientom a nevedieť mu urobiť nejaké vyšetrenie pomocou nejakého prístroja ...dala som si dve prihlášky na medicínu, jednu do Martina, druhú len tak tu do Olomouca, a vzali na obe...nakoniec som sa rozhodla pre Olomouc..neľutujem, a v živote by som nemenila...čeština mi nerobí žiadny problém, a ak nerozumiem nejakému slovíčku, tak mi to spolužiaci z českej republiky radi vysvetlia...sú skvelí,zatiaľ som sa nestretla so žiadnym človekom, ktorý by bol neochotný poradiť...a to isté môžem povedať aj o profákoch...strašne sa tešia, keď študenti naozaj majú záujem o ich vedomosti, proste ak si v núdzi, tak ti radi pomôžu ak môžu...napadá ma ešte jedna vec, celkom dôležitá...aj keď mnohí chcú študovať v SR lebo sa boja češtiny, tak to si moc nepomôžu, pretože na slovenských fakultách sa učia s tých istých kníh, ktoré sú predpísané aj v ČR, a všetky sú v češtine ...a na slovensku sú dokonca tie isté knihy o tretinu drahšie po prepočítaní...o intrákoch ani nevravím ...na slovensku by som nechcela chodiť na VŠ v žiadnom prípade, aj keď aj sa u nás určite nejaké tie výnimky, čo aj niečo vedia po skončení školy ...no a nechcela by som u nás študovať z toho dôvodu, lebo mi to príde omnoho komplikovanejšie a drahšie a možno teoretických poznatkov je tam doalejuja, ale tých praktických je rozhodne málo...teoretické poznatky nech majú filozofi, praktické nech majú absolventi LF...takže tak
ešte by vás mohli zaujímať prijímačky...v martine to bola katastrofa...z časovej stránky sa to dalo stihnúť v pohode,ale naštvalo ma to, že mi dali jeden čistý papier A4 a hrubú centafixu,bez kalkulačky samozrejme...vypočítal si tri príklady z chémie a celý papier v čudu, lebo to presakovalo až na lavicu pomaly...otázky boli haluzné...z chémie boli ťažké, bolo treba vedieť úplne všetko, čo bolo písané v knihách chémie pre gymnázia...fakt úpnle všetko, či už to bola nejaká reakcia nepodstatná v medicíne,alebo nejaký vzorec...proste fakt všetko...biológia bola ľahšia, v teste som mala cca 70% rastlín, potom nejaké otázky zo systému živočíchov a asi maximálne 10 otázok z človeka typu: aký je rozmer ľudskej kože, koľko vážia pľuca ženy atď....štyri možnosti, jedna správna...tipnúť sa dalo, to sa dá vždy...ale ak človek nevedel nič o tom bližšie, tak sa spomedzi tých možností ani nič vylúčiť nedalo ...takže tak...ale to každý si vylosoval nejaký test...čiže nikto nemal rovnaký...
...v Olomouci sa robili prijímačky aj z fyziky ...najviac hodnotené úlohy boli samozrejme príklady, tie ale boli pomerne jednoduché, niektoré teoretické otázky boli záludné,ale dalo sa to...mne sa to moc ťažké nezdalo, a to som celkom fyzu na gympli flákala ...z chémie boli väčšinou príklady, všetko gymnaziálne učivo...no a biológia, tak tie otázky boli len myslím z človeka a živočíchov...žiadne rastlinky sa v teste nevyskytovali, pričom boli dve formy testov...každý mal rovnaké otázky, len to bolo poprehadzované, kalkulačky sa používať mohli, radiť sa nedalo...ale respektíve kto by poradil svojej konkurencii??...a neviem či by sa tá konkurencia tiež tak spoliehala aj na správnosť poradeného výsledku...jednoducho každý tam bol sám za seba, každý prezentoval sám seba..všetci si boli rovnocenní...zdala sa mi tam aj taká uvoľnenejšia atmosféra zo strany tých čo to tam organizovali
prijímačky sú isto pre niektorých pomerne stresujúca záležitosť, ale tak ak sa to nepodarí, život nekončí...a fakt si najskôr dobre premyslite, všetci, ktorí chcete ísť študovať medicínu, že či máte na to dostatočné odhodlanie, pretože sa nebudete doma vyvaľovať cez víkendy pred televízorom, ani na intráku na posteli pred ntbkom...cez leto vo vyšších ročníkoch budete mávať prax (teda aspoň v Olomouci je to tak)...premyslite si naozaj, či je to vaše poslanie stať sa lekárom ...ako nechcem vás odhovárať, ja som tiež len na začiatku cesty, ale mňa to strašne baví, a to učenie neberiem, že je to moja povinnosť naučiť sa to, ale že sa to chcem naučiť ...a čo je haluška na tomto vzdelávaní, tak je to to, že keď už niekto dá tie štátnice, tak jeho štúdium ani zďaleka nekončí...učí sa po celý život ...ja by som medicínu doporučila študovať fakt len tomu, kto má ku tomu vzťah a nelení sa mu...tak hlavu hore, a držím palce všetkým uchádzačom o titul MUDr. na akejkoľvek LF...nezabúdajte, ale že titul z vás ani zo mňa ešte lekára nerobí... ..lekári sú tí, ktorí robia správne rozhodnutia, ktoré ľudí nemordujú,ale liečia...a to sa absolventom ani z prahy, ani z blavy, ani z inej školy nemusí po škole dariť ...zdar všetkým medikom, nech nás/vás nadšenie a trpezlivosť neopúšťa
Ahoj,prosím ťa existuje v Olomouci nečo také ako testové otázky na súšky ako napríklad v Blave alebo Brne??? Už strašne dlho ich zhánam a nikto mi neviem nič bližšie povedať .ďakujem za odpoveď
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
6 komentov
...v Olomouci sa robili prijímačky aj z fyziky ...najviac hodnotené úlohy boli samozrejme príklady, tie ale boli pomerne jednoduché, niektoré teoretické otázky boli záludné,ale dalo sa to...mne sa to moc ťažké nezdalo, a to som celkom fyzu na gympli flákala ...z chémie boli väčšinou príklady, všetko gymnaziálne učivo...no a biológia, tak tie otázky boli len myslím z človeka a živočíchov...žiadne rastlinky sa v teste nevyskytovali, pričom boli dve formy testov...každý mal rovnaké otázky, len to bolo poprehadzované, kalkulačky sa používať mohli, radiť sa nedalo...ale respektíve kto by poradil svojej konkurencii??...a neviem či by sa tá konkurencia tiež tak spoliehala aj na správnosť poradeného výsledku...jednoducho každý tam bol sám za seba, každý prezentoval sám seba..všetci si boli rovnocenní...zdala sa mi tam aj taká uvoľnenejšia atmosféra zo strany tých čo to tam organizovali
prijímačky sú isto pre niektorých pomerne stresujúca záležitosť, ale tak ak sa to nepodarí, život nekončí...a fakt si najskôr dobre premyslite, všetci, ktorí chcete ísť študovať medicínu, že či máte na to dostatočné odhodlanie, pretože sa nebudete doma vyvaľovať cez víkendy pred televízorom, ani na intráku na posteli pred ntbkom...cez leto vo vyšších ročníkoch budete mávať prax (teda aspoň v Olomouci je to tak)...premyslite si naozaj, či je to vaše poslanie stať sa lekárom ...ako nechcem vás odhovárať, ja som tiež len na začiatku cesty, ale mňa to strašne baví, a to učenie neberiem, že je to moja povinnosť naučiť sa to, ale že sa to chcem naučiť ...a čo je haluška na tomto vzdelávaní, tak je to to, že keď už niekto dá tie štátnice, tak jeho štúdium ani zďaleka nekončí...učí sa po celý život ...ja by som medicínu doporučila študovať fakt len tomu, kto má ku tomu vzťah a nelení sa mu...tak hlavu hore, a držím palce všetkým uchádzačom o titul MUDr. na akejkoľvek LF...nezabúdajte, ale že titul z vás ani zo mňa ešte lekára nerobí... ..lekári sú tí, ktorí robia správne rozhodnutia, ktoré ľudí nemordujú,ale liečia...a to sa absolventom ani z prahy, ani z blavy, ani z inej školy nemusí po škole dariť ...zdar všetkým medikom, nech nás/vás nadšenie a trpezlivosť neopúšťa
..