Medina Brno priklad - Fyzika - Archimedov zákon POMOOC
Ak to píšem do zlej sekcie, tak sa ospravedlňujem, ale tí, ktorí chcete ísť do Brna (ale aj iní možno ) by ste mi mohli vedieť poradiť s týmto príkladom z fyziky, lebo skutočne nerozumiem:
vzduchové bubliny! tam máš odpoveď lebo ko znie archimedov zákon? teleso ponorené do tekutiny je nadľahčované vztlakovou silou rovnou tiaži tekutiny telesom vytlačenej. ak je tekutinou voda, tiaž je väčšia, ak je tam však veľa vzduchu - vzduchové bubliny - tak je tiaž tekutiny menšia, tak je potom menšia aj vztlaková sila, ktorá nadľahčuje teleso, v tomto prípade plavca. Je to pochopiteľné?
predpokladám (fyziku som nemala dlhé roky), že jednoducho je tam tá hustota vody takto menšia a teda vztlaková sila je nižšia (neviem vzorec, ale isto to súvisí) a preto ho to menej nadnáša a teda sa musí viac snažiť
prečo sa nám zväčší hustota vody, ak v nej rozpustíme väčšie množstvo soli? A posledná vec - čo sa stane (a prečo), keď nad hladinou kvapaliny v ktorej sa vznáša tuhé nestlačiteľné teleso, zvýšime tlak? (správne je e..takže predpokladam, že to neovplyvní nič.ale že prečo )
keď zvýšiš tlak sa nič nestane, lebo to aká časť telesa pri plávaní vytŕča ovplyvňuje pomer gravitačnej sily a vztlakovej a nič z toho nie je ovplyvnené tlakom...
Ten tlak je teda iba nad vodnou hladinou? Pretože keď napr. chcem zmerať celkový tlak pod morom tak spočítavam atmosf. + vo vode , aby som získala teda ten výsledný.. ak ma chápeš
no tak k tej hustote... pozri sa, voda má hustotu 1 g/cm3. ak v nej rozpustíš tuhú látku vo väčšine prípadov sa zvýši hustota roztoku. Tak je to aj pri soli (NaCl), ale aj pri kyselinách, soliach kyselín a hydroxidoch. Takmer všetko, čo vo vode rozpustíš, spôsobí zvýšenie hustoty, viem že sú nejaké látky, s ktorými je to presne naopak, ale neviem aké tieto bežné veci ako NaCl, modrá sklalica atď. ju vždy zvýšia, a čím vyššia koncentrácia rozpúšťanej látky tým vyššia hustota ideš podľa rovnice c=ró/M
no a k tomu telesu vo vode neviem... viem len, že sa zvýši aj teplota varu spolu so zvýšením tlaku ale neviem, možno to bude preto, že aj tak sa nezmení vôbec vztlaková sila, že vlastne poloha toho telesa vôbec nezávisí na tlaku nad kvapalinou
ide o to, že voda kde sú bublinky má menšiu hustotu a tým pádom menej nadlahčuje..takže tu ide o tú hustotu vody
(v bermudskom trojuholniku ževraj vyrony metanu sposobuju bublinky ktore znizuju hustotu vody a tým padom sa lod potopí, bolo to skúšane a lod sa nepotopila, ale značne poklesla...ide o to, že ti tu dokazujem, že mám pravdu, nakolko zaklad tej teorie je zalozeny na tomto)
a ked sa tak nad tym zamyslim...hanka ma valstne pravdu len to slvo tiaz ma zmiatla
no ja som sa do fyziky ešte ani nepozrela ale je prírodná veda ako chémia a v tej som doma, takže spájanie súvislostí ďakujem ja ti držím palce na tento rok potom mi napíš, keď budeš mať potom že ako bolo, či si vedela a tak a samozrejme, či ťa vzali
@jajjasomto ak sa teleso vznasa tak, ze cast z neho trci nad hladinu, zmena tlaku bude mat vplyv na to, do akej miery bude ponorene teleso vo vode...........................................
@vlado905 ak by bolo teleso cele ponorene, mal by si pravdu. Ak by vsak vytrcalo von, pravdu by si nemal, pretoze aj vzduch nad hladinou by posobil na vytrcajucu cast telesa vstlakovou silou. Celkova vztlakova sila by mala teda dve zlozky. Jednu, ktorou posobi voda na ponorenu cast, druhou, ktorou posobi vzduch na neponorenu cast. Vztlakova sila vzduchu je funkciou hustoty vzduchu a teda aj tlaku. Cim by bol tlak vacsi, tym by vacsia cast telesa trcala von.
a hustota idealneho plynu sa da vyjadrit ako ro=p*M/R/T, tak potom to bude F(trciaca cast)=p*M/R/T*V(trciacej casti)*g ale tato rovnica plati len pre trciacu cast nad hladinou cize V trciacej casti. pre ponorenu cast bude F(ponorena)=ro*V(ponorenej casti)*g a celkovo bude Fvztlakova=F(trciaca)+F(ponorena)
@jajjasomto môjmu 11 ročnému bratovi trvalo vyriešenie tejto úlohy 2 minúty. ako môžeš ísť na medicínu keď nevieš používať ani obyčajný sedliacky rozum?
@jajjasomto to nebol ofenzívny komentár, len úvaha nad blbosťou ľudstva, to už čo umsí byť, keď ten príklad vyrieši decko ktoré nemá ani šajn čo je archimedov zákon, a vyskokoškoláčka nie!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
Hani ďakujem!!! Jasné, rozumiem !
A keď ťa tu už takto mám,
prečo sa nám zväčší hustota vody, ak v nej rozpustíme väčšie množstvo soli? A posledná vec - čo sa stane (a prečo), keď nad hladinou kvapaliny v ktorej sa vznáša tuhé nestlačiteľné teleso, zvýšime tlak? (správne je e..takže predpokladam, že to neovplyvní nič.ale že prečo )
Ďakujem!
Ten tlak je teda iba nad vodnou hladinou? Pretože keď napr. chcem zmerať celkový tlak pod morom tak spočítavam atmosf. + vo vode , aby som získala teda ten výsledný.. ak ma chápeš
no a k tomu telesu vo vode neviem... viem len, že sa zvýši aj teplota varu spolu so zvýšením tlaku ale neviem, možno to bude preto, že aj tak sa nezmení vôbec vztlaková sila, že vlastne poloha toho telesa vôbec nezávisí na tlaku nad kvapalinou
ide o to, že voda kde sú bublinky má menšiu hustotu a tým pádom menej nadlahčuje..takže tu ide o tú hustotu vody
(v bermudskom trojuholniku ževraj vyrony metanu sposobuju bublinky ktore znizuju hustotu vody a tým padom sa lod potopí, bolo to skúšane a lod sa nepotopila, ale značne poklesla...ide o to, že ti tu dokazujem, že mám pravdu, nakolko zaklad tej teorie je zalozeny na tomto)
a ked sa tak nad tym zamyslim...hanka ma valstne pravdu len to slvo tiaz ma zmiatla
gravitačná sila pre zanedbateľné vzdialenosti povrch Zeme-teleso a hmotnosti telesa = hmotnosť telesa * gravitačné zrýchlenie
nič z tohto ti neovplyvní tlak nad telesom....
Hani si supeer! ďakujem!
Tiež sa hlasis do Brna tento rok? Si šikovná, až z teba budem chytať depky
Diky vlado
Super Ide ti to bravúrne, ja som mala s fyzou vźdy ťažkosti, tak ju potrebujem perfektne pochopiť . Držím palce na budúci rok
Chemiu môžem aj ja a nemám s ňou väčšie ťažkosti (3x klop ) , tak uvidíme . Dúfam, že ma vezmú . ďakujem!
make sense
Nemyslím Brno . Myslim bežné otázky v testoch na prijimackach
kedze F=ro*V*g
a hustota idealneho plynu sa da vyjadrit ako ro=p*M/R/T, tak potom to bude F(trciaca cast)=p*M/R/T*V(trciacej casti)*g ale tato rovnica plati len pre trciacu cast nad hladinou cize V trciacej casti. pre ponorenu cast bude F(ponorena)=ro*V(ponorenej casti)*g a celkovo bude Fvztlakova=F(trciaca)+F(ponorena)
Supr ! Dakujem aj ja
Všade máš obyčajné príklady na výpočty, ale takto odvodzovať do praxe kvázi nie... nikto nehovorí, že je to náročné, no nikto nespadol múdry z zneba
Tieto priklady som uz od zakladnej školy nevidela. Odpovede mi to ozrejmili a pochopila som celú podstatu. Zdrž sa ofenzívnych komentárov.
(až toto bol ofenzívny komentár)