Ahojte, prosim vas, ma niekto testy (i ceske) ohladne medzinarodnych vztahov ? Odporucili mi, aby som si nejake zaobstarala hlavne teda z ceskych skol. Bola by som dalej vdana ak by sa mi ozvali studenti z univerzity Mateja Bela v BB, mala by som par otaz
@katuska305 Ufff, konkrétne literatúru o medzinárodných vzťahoch nemám, ale mám tu pri sebe Medzinárodné právo verejné od Jána Klučky a ešte Medzinárodné právo od Jána Azuda. Určite sa tam rozoberajú aj medzinárodné vzťahy ako také Ja sa z toho budem učiť na skúšku.
@barbizonka tesim sa ked ty budes na VŠ (o com vlastne silno pochybujem ze sa tam dostanes) a budes potreovat pomoc....na zakladke kazdy machroval bejbe
@katuska305 takže, ja chodím do BB na FPVaMV, síce nie odbor MV, ale prijímačky sú v podstate o tom istom, akurát, že ty budeš mať dva jazyky... také to jadro testu bolo pred rokom postavené asi na tomto:
dejepis - hlavne roky + udalosti s nimi spojené, nejaké tie panovnícke dynastie
ekonómia - bolo pomerne dosť otázok, ale len také základné (napr. čo je makroekonómia a pod.)
kulturológia - odporúčam pozrieť, vyskytovali sa aj ťažšie otázočky
geografia - toto bola asi najťažšia oblasť otázok, ja som mala také oblasti, ako napr. Kašmír, Kambodža - na viac už si bohužiaľ nespomínam....
Čo sa týka otázok z AJ a NJ, tak chcem upozorniť, že to boli otázky z dejepisu len zadané v angličtine - ja som ostala pomerne dosť prekvapená, keďže som s tým nebola oboznámená, ale tie sa dali celkom dobre zvládnuť. Napr. ja som mala niečo s Bill of Rights (asi rok, tuším) ....
Ohľadom literatúry ti neviem poradiť, možno by si mala skúsiť pozrieť nejaké tie knižky, ktoré boli spomenuté v tom papieri, ktorý ti prišiel ako odporúčaná literatúra... Inak moje spolužiačky absolvovali tie prípravné kurzy organizované fakultou a naozaj si to pochvaľovali. Docenti im prednášali tie témy, ktoré boli v teste, takže sa to dosť oplatilo (ale tento rok to už bolo).
Moja skúsenosť je taká, že som sa učila zo stredoškolských učebníc - teda to, čo aj na maturity.... ale ak chceš mať istotu, že ťa príjmu, tak sa snaž popozerať toho čo najviac a fakt hoď očkom aj po tej odporúčanej literatúre....
ahoj Katuska tiez sa xystam buduci tyzden na prijimacky, tak sa snazim, co najviac zistit..
bola som na konzultaciax, kde sme toho teda riadne prebrali, ale kamaratka, ktora bola na skuskax minuly rok (a neprijali ju) mi objasnila, ze to, co bolo na tyx pripravnyx pohovorox moze byt asi 3o% z toho, co skutocne najdem v otazkax na teste
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
a ty @barbizonka....
....daj radšej pokoj , oukej ?
dejepis - hlavne roky + udalosti s nimi spojené, nejaké tie panovnícke dynastie
ekonómia - bolo pomerne dosť otázok, ale len také základné (napr. čo je makroekonómia a pod.)
kulturológia - odporúčam pozrieť, vyskytovali sa aj ťažšie otázočky
geografia - toto bola asi najťažšia oblasť otázok, ja som mala také oblasti, ako napr. Kašmír, Kambodža - na viac už si bohužiaľ nespomínam....
Čo sa týka otázok z AJ a NJ, tak chcem upozorniť, že to boli otázky z dejepisu len zadané v angličtine - ja som ostala pomerne dosť prekvapená, keďže som s tým nebola oboznámená, ale tie sa dali celkom dobre zvládnuť. Napr. ja som mala niečo s Bill of Rights (asi rok, tuším) ....
Ohľadom literatúry ti neviem poradiť, možno by si mala skúsiť pozrieť nejaké tie knižky, ktoré boli spomenuté v tom papieri, ktorý ti prišiel ako odporúčaná literatúra... Inak moje spolužiačky absolvovali tie prípravné kurzy organizované fakultou a naozaj si to pochvaľovali. Docenti im prednášali tie témy, ktoré boli v teste, takže sa to dosť oplatilo (ale tento rok to už bolo).
Moja skúsenosť je taká, že som sa učila zo stredoškolských učebníc - teda to, čo aj na maturity.... ale ak chceš mať istotu, že ťa príjmu, tak sa snaž popozerať toho čo najviac a fakt hoď očkom aj po tej odporúčanej literatúre....
som na sš
bola som na konzultaciax, kde sme toho teda riadne prebrali, ale kamaratka, ktora bola na skuskax minuly rok (a neprijali ju) mi objasnila, ze to, co bolo na tyx pripravnyx pohovorox moze byt asi 3o% z toho, co skutocne najdem v otazkax na teste
tak neviem..
neviem ti to inak zobrazit.. daj toto do guglu:
odporucana literatura na prijimacie skusky UMB BB