Môže dieťa zdediť dlhy svojích rodičov nedobrovoľne?
Vzorový príklad:
Dieťa žije s jedným so svojích rodičov (buď sú rozvedení alebo je polosirota), ktorý ešte počas jeho neplnoletosti prepadne alkoholu. Po skončení strednej školy ide dieťa pracovať, odsťahuje sa a s rodičom už nekomunikuje, le
Zákon je taký, že môžeš odmietnuť dedičstvo - lenže už potom celé dedičstvo a nemôžeš si vybrať že napríklad to chcem a toto nie. Buď celé dedičstvo ako ti ho chcel zanechať rodič prijmeš, alebo nie... Teda dúfam že to tak je
mozem sa ti spytat kamarata pravnika, viem len, ze aj po rozvode su za niektore dlhy zodpovedni obaja rodicia. ale myslim, ze od dietata by nemali vymahat nic. ale neviem to isto, radsej sa ti spytam
@1 ma pravdu, dedicstvo sa da odmietnut. len treba davat pozor, ci celkovy majetok rodica (byt, dom) nema vyssiu cenu ako je pozicka (dlh). to by sa potom dalo splatit a este aj nieco mat.
Ako tu už bolo písané, tak pri dedickom konaní môžeš odmietnuť dediť. Ak by boli dlhy nižšie ako cena bytu, auta a podobne, tak to jednoducho vyplatíš tým. Ak by boli dlhy vyššie tak sa zriekneš a majetok padne do rúk exekútora, ktorý ho vydraží, prepadne v prospech buď štátu alebo banke, kde mal pôžičku. Záleží ako mal krytú zmluvu pri podpise. A ešte je dôležité ak mal nejakého ručiteľa. V tom prípade môžeš dediť a všetky záväzky ohľadom platenia spadajú pod ručiteľa.
ale pozerala som to v zákone a ako už spomínali môžeš odmietnuť hneď na začiatku celé dedičstvo a vtedy sa ťa netýkajú ani dlhy.
ale, keď už prijmeš dedičstvo tak zodpovedáš za tie dlhy.
tie dlhy sa však budú platiť z toho, čo si zdedila. aj keď ako som si prečítala tak si očividne zdedila len dlhy. a vtedy fakt neviem, čo s tým.
ak si sa vopred nezriekla dedičstva tak asi to budeš musieť platiť ty.
inak síce logické by bolo, že ty nemusíš dediť lebo si s tým rodičom už nemala nič. ale zo zákona dedia deti a nikoho nezaujíma, že rodič bol kokot. smutné (ach)
ty kokos, dva roky sa jebem na práve a učia nás len hlúposti, ktoré využijem asi tak, že môžem machrovať pred kamarátmi
Ako uz bolo povedane, dedicstvo sa da odmietnut. Kazdopadne hypoteka je kryta poistkou, takze po smrti rodica sa zvysny urok aj istina vyplaca prave z poistky (bez poistky ti banka hypoteku ani neda). Neviem ake ma dlhy rodic, to by bolo dobre zistit, ale nehnutelnost by bola zbavena bremena (hypoteky) a tym padom by sa mozno aj oplatilo dedit aj napriek dalsim dlhom.
@greyness@tommyhot a ostatní - díky ... čo sa týka toho aké sú hypotéky a tak, tak je ťažké zistiť informácie, lebo toto bola len modelová situácia... bohužiaľ ma môže v budúcnosti zastihnúť, aj keď, rodičov mám oboch
Ako som povedal, hypoteka je kryta poistkou, takze jej vyska ta nemusi zaujimat, ty nebudes platit ani korunu. Skor je potrebne zistit tie dalsie dlhy. Cenu nehnutelnosti vies +- odhadnut aj sama a potom uz sa len rozhodnut, ci ma vyznam dedit, alebo nie.
dlhy sa dedia do vysky dedicstva a su tym dedicstvom "splatene"
myslim, ze pokial vyslovne nie je povedane dedicom, ze chce preniest dlhy na seba.. (radsej zaplatis dlh nez aby ti prepadol dedeny dom) tak sa dlhy vysporiadaju ako cast dedicstva a dedis len to co zostane..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
@n0w díky
bud beries vsetko dedicstvo vratane dlhov, alebo nic-a takisto ziadne dlhy.
Dúfam, že som to napísala správne
ale pozerala som to v zákone a ako už spomínali môžeš odmietnuť hneď na začiatku celé dedičstvo a vtedy sa ťa netýkajú ani dlhy.
ale, keď už prijmeš dedičstvo tak zodpovedáš za tie dlhy.
tie dlhy sa však budú platiť z toho, čo si zdedila. aj keď ako som si prečítala tak si očividne zdedila len dlhy. a vtedy fakt neviem, čo s tým.
ak si sa vopred nezriekla dedičstva tak asi to budeš musieť platiť ty.
inak síce logické by bolo, že ty nemusíš dediť lebo si s tým rodičom už nemala nič. ale zo zákona dedia deti a nikoho nezaujíma, že rodič bol kokot. smutné (ach)
ty kokos, dva roky sa jebem na práve a učia nás len hlúposti, ktoré využijem asi tak, že môžem machrovať pred kamarátmi
Dedič zodpovedá za dlhy poručiteľa len do výšky nadobudnutého dedičstva.
@greyness @tommyhot @sandy114
dlhy sa dedia do vysky dedicstva a su tym dedicstvom "splatene"
myslim, ze pokial vyslovne nie je povedane dedicom, ze chce preniest dlhy na seba.. (radsej zaplatis dlh nez aby ti prepadol dedeny dom) tak sa dlhy vysporiadaju ako cast dedicstva a dedis len to co zostane..