Ak by sa mal 18 rocny student osamostanit, ci uz kvoli rodicov, alebo z vlastnej vole.. Mal by narok na nejake pridavky od statu? Alebo co by mal robit?
@helloxd Nie, dokonca aj keď niekto býva s vami (teta, strýko) a má tam trvalý pobyt, tiež nie je ľahké len tak vyhodiť, museli by ste dať náhradné ubytovanie a podobne, proste byrokracia, nič moc....
@sheily takot, do 18ky rodičia platiť musia a po 18ke už rozhoduje súd, či sa dieťa je schopné o seba postarať a do akej miery. A kedy je podľa súdu človek schopný sao seba postarať, to sa je treba spýtať konkrétneho sudcu, ktorý rozhoduje Ale tak, keď je napríklad zamestnaný na TPP, tak už bude určite schopný sa o seba postarať.
@semhamforas skôr by ma zaujímalo, že keď dotyčný nemá TPP ani žiadnu brigádu ani nič, ale priživuje sa na svojich rodičov ja neviem ešte vo veku 26 rokov, tak ho nemôžu vyhodiť?
@sheily vieš čo? Európsky súd rozhodol, že právo na bývanie je väčšie ako vlastnícke právo pri nehnuteľnosti Čiže len tak ťa z domu vyhodiť nemôžu určite. Na to by rodičia potrebovali súdne rozhodnutie, aby ťa vysťahovali. Ale zasa, kto to hrotí do takých extrémov? Ale zasa pochybujem, že by ti sú priznal nárok na nejaké výživné, keby si mala 26 rokov a žiadnu snahu nájsť si prácu, ale tak bývať by si určite mohla
Príspevky od štátu, keď môžeš bývať u rodičov, nedostaneš a aj keby áno, tak by ti to nestačilo na bývanie, dokonca aj keď pracuješ na TPP musíš mať veľmi dobrú prácu, aby si zvládal platiť podnájom a ešte aj vyžiť. Veď si to skús spočítať podnájom+strava+oblečenie+cestovné náklady+mobil+internet+iné výdavky
Dá sa to, som svetlým príkladom. Dokonca hoci mám nárok od mamy si nepýtam ani výživné. Platí mi iba drahý paušál a lekárov. Teraz mi zaplatila autoškolu. Po otcovi dostávam sirotské. Bývam s priateľom, ktorý zarába (síce nie bohvieako) a ja brigádujem. A dá sa z toho vyžiť. A ešte aj našetríme. Ale priprav sa na veľký výdavok s menom STRAVA. Ono sa to nezdá ale aj pri najlepšej vôli úspory minieš na jedného človeka minimálne 150-200€ na stravu. K tomu počítaj ubytko čo ja viem ak by si išiel do spolubývania, čiže by si v byte býval ešte s niekým tak na osobu cca 130€ ... To už máš okolo 300€ dokopy. No a ešte samozrejme telefón, cestovanie, kozmetika, lieky, nejaká tá zábava. Dokopy aj stovka. Takže dokopy... Min. 400€ dokopy na osobu. A to vravím že ešte pri veľmi šetrivom spôsobe života .. Pri mamičke je dobre, ja sa síce teším že bývam s priateľom , ale keby sme od seba nebývali tak ďaleko tak sa teda rozhodne nesťahujem. Donúti ťa to dospieť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
@mojdedo dovtedy, kým nie je schopný sa o seba sám postarať a to určuje súd. Vek je nepodstatný