2000€ je za elektriku v obytných priestoroch kurva dosť ... ale neviem o ničom takom ani mi to nedáva zmysel veď ako môže blesk trafiť el. hodiny? podľa mňa to možné nieje ... ale zasa je otázka kde sa potom zobrali tie peniaze? sú prípady kedy sa pretočil elektromer ale v živote som nepočul že by sa to stalo úderom blesku
o com hovoris? najprv ked udre blesk do domu mas ta bleskozvod cize GND to znamena ze odvedie elektrinu do zeme.. a keby nieco ze by sa dostal blesk do elektrickej sieti domacnosti, blesk sa vyznacuje tok elektronoch so strasne velikym napatim. takze vodice by sa roztavili poistky tiez atd.. moj nazor z elektrotechniky..
Je to trocha divné ale prečo nie, pretože pri takom prúde ti zhorí vedenie kam to udrelo skôr než by to vôbec istič či prúdový chránič postrehol, skôr by som veril takej verzii že ten blesk udrel niekde blízko, mohlo vzniknúť sakra silné magnetické pole a keďže sú v elektromeri ňjáke cievky tak sa tam mohlo dačo naindukovať a pridať to k spotrebe alebo to mohol byť rovno "stator" toho meradla.
@7 myslim ze s tou indukciou to nebude take jednoduche... to by chcelo na dlhy cas uzavrwty magnetickt obvod, pricom pri udwre bleski to bude vyboj na ktory by podla mna elektromer nestihol zareagovat. elektromee byva vnutri v bytovke alebo pred rodinnym domom, takze nie vo vyske kde by blesk udrel, kedze su uz bleskozvody pouzivane. dalsia vev je ze v modernejsich domoch sa pouzivaju bleskoistky ktore chrania sustavu domu...
@heatrow zhodou okolnosti, na ETS som neurobil prave bleskozvody a veci s tym spojene disappointed:rofl)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
@heatrow zhodou okolnosti, na ETS som neurobil prave bleskozvody a veci s tym spojene disappointed:rofl)
Ja našťastie také výpalné nemám.
Len som to videl v novinách a tak ma zaujímal názor študentov z elektrotechniky.
ďakujem.
Len keby mi ešte niekto vedel vysvetliť ako sa dokazujú takéto veci ak ide o spor medzi elektrárňou a zákazníkom.