Ako v čom pokiaľ by mi žena ponúkla že mi vymení brzdové platničky v aute asi by som bol trošku zaskočený, ale prvá vec ktorá by ma napadla by bola že pokiaľ sa už do toho pustila tak ju to musí baviť a asi by to spravila lepšie ako chlap čiže by som si skôr myslel že je to naopak, ženy sú tie zodpovednejšie zvyčajne
Neviem ci nieco menej (no v urcitych oblastiach hej), ale kazdopadne su stale rozne stereotypy zakorenene v ludoch.
Raz som bol s kolegami z byvalej prace v bare oslavovat uspesny projekt a vysvetlil som im ze nepijem alkohol. Jeden moj kolega, cca 30 rocny Slovak z Presova, ktory zije v CR, do mna zacal po prvom pive vrtat, ze si mam s nimi dat vodku a bol dost neprijemny a zaklincoval to hlaskou "ale sak nebud jak zenska, doboha, ňe?"
Niektori ludia maju zenu asociovanu s niecim slabym, asi nejaka predstava, ze zena nevydrzi bolest alebo neprijemne veci ako alkohol, fyzicku namahu atd. Pricom zeny su na bolest praveze viac zvyknute, akurat nemaju taku svalovu hmotu, takze niektore fyzicke veci mozu byt pre nich teoreticky narocnejsie/bolestivejsie. Ale pouzivat zenu ako nadavku, je dost trapne, hlavne ked si vysokoskolsky vzdelany clovek.
Myslím si že nie, práveže by som povedal, že dnes to majú ženy omnolo ľahšie, ako muži.
- ženy častejšie robia na dobrých flekoch na úradoch, v kancloch, v administratíve, na recepciách (fyzicky nenáročná robota)
- trošku krajšie ženy môžu robiť modelky, promotérky (ano, to aj muži, avšak sú na tieto pozície omnoho menej vyhľadávaný)
- tiež sa trošku krajšie ženy, ktorým to neni blbé, môžu zavesiť na bohatého a úspešného chlapa, a tým sú na celý život zabezpečené
@patricino ja som tiez z vychodu, takze viem. Napriek tomu mi to vadi a myslim si, ze by sa to malo zmenit. Ak nechceme ostat sedlackym narodom primitivov.
Podľa toho v čom. Otázka je zle položená, lebo potom v niečom môžu byť muži považovaní za niečo menej. Ale to neznamená, že ženy treba diskriminovať, treba dať rovnaké šance a treba rešpektovať stav, taký aký je a nie špekulovať o nejakých kvótach na pohlavia atď.
a ako v čom je tiež pravda, ale podľa toho, čo som si čítala, stále je tam niekde zakorenený ten stereotyp, že žena patrí k deťom a do kuchyne a čo sa toho týka, že to majú ľahšie, je to podľa mňa tiež ako kde, vezmite si napríklad, liberárny feminizums. Liberálny feminizmus si všíma rozdiely medzi súkromnou a verejnou sférou. V súkromnej je rad neplatených úloh, ako napr. starostlivosť o domácnosť a deti, uspokojovanie sexuálnych potrieb. Vo verejnej ide o peniaze a o moc, sociálny status a sebauplatnenie. Ženy sú pritom tlačené do sféry súkromnej
Nie nie su ak sa na to clovek pozera komplexne. Samozrejme, ze ak sa bavime o praci v bani, na stavbe, zvarani a tak, tak kazdy podvedome zeny nepovazuje az tak sposobile na tieto povolania co je dane aj ich fyzickou konstrukciou. Zasa tak isto su muzi diskriminovani, ak by mali robit v materskej skolke, robit upratovaca, kadernika, kozmetiku, casnika (tam je diskriminacia zjavna hlavne pri vyske sprepitneho), pripadne nedaj boze aby muz siel na matersku. Ibaze dost ludi sa na to pozera z tej prvej perspektivy.
Ked sa zasa clovek pozrie na viac menej "neutralne povolania" ako je lekar, zubar, nejaky administrativny pracovnik, tak tam nikto jedno pohlavie nediskriminuje a su si pohlavia rovne po vsetkych strankach. Teda aspon ja neviem o tom, ze by si niekto vyberal lekara/uctovnika podla pohlavia a taktiez platy dnes zvacsa byvaju tabulkove.
@lepka pretože v zhladom na minulosť, na stavbu tela, na všeobecne danosti a schopnosti muža a ženy je žena evolučne nižššie čo sa týka schopnosti prežitia ako muž (preto je žena chránená mužom) - až do dnes kde v blízkej minulosti až po sučasnosť žena mala miesto v kuchyni a ako matka čo vychováva deti ... muž je akoby ,,zakladatel ohna,, a žena ,,udržovatel ohňa,, ak by som to mal takto metaforicky napisať ...
z tohto psychologicko-evolučneho fenomenu sme sa nedostali ešte na taku uroveň aby sme mohli ženy brať absolutne rovnocenne...a osobne vôbec nev iem či to bude niekedy možné ...ale snáď áno ...keď sa všetci začneme brať ako rovnaké bytosti a zmizne ,,rasizmus,, a predsudky
no fifty:fifty to nie je, netvrdim, ze nie je tendencia to trosku zmenit, ale iste predsudky a indoktrinacia picovin zapricinuje, ze to stale nie je tych 50:50.
chvalabohu som obklopena ludmi pri ktorych nevnimam, ze by ma moje pohlavie robilo niecim menej. A keď to vnimam, tak som nasrata furia. Ale vo všeobecnosti su asi este považované za niečo menej, prameniac z minulosti a delby úloh medzi ženou a mužom.
@carpathian sort of iba pokus o trápny humor,kdežto si viem predstavit,ze hento meme,mohlo vzniknut na zaklade skutocnej udalosti. Inga Lindstromova by ti mohla rozpravat
dalo by sa to vsimnut na priklade, ze ked zena nahlasi znasilnenie (8 z 10 pripadov je potvrdenych, ze si to samy sposobia resp. nestane sa to tak, ze chlap na ne znenazdajky vyskoci z kriku za bieleho dna), tak kazdy obvinuje muza samozrejme, aj ked ta zena napr. bola opita, povolna, suhlasila s tym,a le vela ludi vnima v tomto chlapov ako cistych nasilnikov
a kebyze chlap nahlasi sexualne obtazovanie, tak by ho kazdy podla mna vysmial, ze ako je to vobec mozne
a za toto bol velmi dobry obrazok vo vacsinne pripadov, aj ze ked muz fyzicky napadne zenu, tak je uboziak ale ak zena muza, tak je hrdinka, ale ten obrazok uz proste nenajdem
@momoglamorous Neveril som, ze niekedy objavim zenu, ktora toto napise. Dakujem, az mi zlzicky vyhrkli z ocu..to je presne moj nazor.
V minulosti muz a zena mali jasne zadefinove ulohy, a potom prisla emancipacia, feminizmus a podobne sracky, lenze problem je v tom, ze v dnesnej dobe sa zena nevyrovnava chlapovi, ale skor spolocnost vnima, ze muzi sa ponizuju pred zenami. Priklad - velmi sa v spolocnosti obdivuje, ak zena zvlada tzv. typicky chlapsku pracu ako trebars bagristku, banicku a pod. Lenze ked muz zvlada typicky zensku pracu, tak je povazovany za idiota, gaya a pod, dokonca aj zenami! Chapete to? To ma byt akoze rovnopravnost? Ked zena odmietne sex, je silna osobnost, ktora si vazi samu seba, ale ked muz, tak je impotent, gay alebo bojko. A takto by sa dalo dalej pokracovat.
Ja si osobne myslim, ze v dnesnej dobe v zapadnej kulture maju uz zeny navrch, hlavne vo vztahoch a v spolocnosti. Teda budem konkretnejsi, pekne zeny ( aj ak su sikovne) maju vyrazne navrch, tie vacsinou skaredsie zial nie - ved preco skoro vsade maju superpekne mlade recepne, HR slecny a pod?
tiez si myslim, ze skor to uz je ako @43 ale to skor viac na zapad, ze v systeme maju vyhody zeny.
Ked chcu byt rovnako silne alebo fyzicky brane jak muzi, tak nech si zacnu pichat testosteron a budu moct byt, akurat uz vela so zenami nebudu mat spolocne.
@momoglamorous S tymi skaredsimi zenami, neviem, neviem, v zamestnaniach preferuju reprezentativny czhlad a ak HR maju chlapa, tak ten uprednosti tie krajsie....viem iba o jednej vyhode, ze i skaredsie zeny si uz najdu nejakeho mozno aj o trosku krajsieho a sikovneho chlapa, lenze fakt skaredy chlap, ak nie je dost solventny ma to v zivote dost tazke a v podstate je pren mat nejaky osobny zivot takmer nemozne, a k samote sa pridavaju i dalsie problemy, ako depresie, stresy a pod...hej, a skaredsie zeny maju realnu sancu mat sex, co sa o skaredsich chlapoch povedat neda, kym si nezaplatia....
podla mna velmi zalezi na krajine. na SR su podla mna braný rovnocenne ...
@momoglamorous ako sa nas zastavas ...... ale podla mna je to trosku blbost, lebo zober si ako by akoze mohla zena znasilnit alebo teda sexualne obtazovat muza, to su podla mna take výnimky ze mozno ani niesu a ked su tak ju jednoducho odstrci alebo odide kedze predpokladam ze vzdy je fyzicky zdatnejsi takze zena nema takmer ani moznost urobit mu nieco bez dovolenia, dokonca aj keby sa jej podarilo ho nejak skolit tak potom sa mu uz nepostavi a ani nevylize takze by to bolo zbytocne ...,takze logicky sa predpoklada ze je to nejaky vymysel pripadne for..... a to ze muz znasilni zenu sa stava podla mna bezne .... a tych 8 z 10 pripadov to tiez neviem odkial mas., skor si myslim ze vela zien sa aj boji nahlasit ked sa im dotyčný vyhraza, tak ale neviem ....
ale s tym ze to zeny maju lahsie suhlasim,teda vo vztahoch urcite ano.
@xy12345 to je potvrdene s tymi pripadmi a proste vacsinnou vedie k znasilneniu to, ze zena sa opije/necha zdrgovoat, ide s cudzim chlapom na nezname vacsinnou aj opustene miesto a zrazu si rozmyli, ze toto nechce atd...proste to je taky problem pipiek a vacsinnou aj chlapi vyhladavju podobne typy si myslim, lebo ved prepadnut len tak niekoho na ulici je dost riskatne a nikdy nevies odhadnut cim a ako sa dana osoba vie branit, tak preto skor patraju po tych lahsich zenach a su samozrejme aj hentake pripady, ale je ich minimum
Ženy sú stále podceňované ale mám taký pocit, že v poslednej dobe sú na tom chlapi rovnako. Ženy sú istým spôsobom formované ( nechcela som použiť výraz "utláčané") spoločnosťou. "Žena sa má a nemá správať takto, musí a nemôže vyzerať takto..." Na druhú stranu to tak majú aj chlapi. Čiže v poslednej dobe už ani nejak netriedim ľudí podľa pohlavia, to už robí veľa ľudí a nepáči sa mi to. Beriem všetkých proste ako rovnocenné bytosti.
Čiže neviem...sú..ale kto v dnešnej dobe nieje považovaný za "niečo menej"?? :p
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
55 komentov
Raz som bol s kolegami z byvalej prace v bare oslavovat uspesny projekt a vysvetlil som im ze nepijem alkohol. Jeden moj kolega, cca 30 rocny Slovak z Presova, ktory zije v CR, do mna zacal po prvom pive vrtat, ze si mam s nimi dat vodku a bol dost neprijemny a zaklincoval to hlaskou "ale sak nebud jak zenska, doboha, ňe?"
Niektori ludia maju zenu asociovanu s niecim slabym, asi nejaka predstava, ze zena nevydrzi bolest alebo neprijemne veci ako alkohol, fyzicku namahu atd. Pricom zeny su na bolest praveze viac zvyknute, akurat nemaju taku svalovu hmotu, takze niektore fyzicke veci mozu byt pre nich teoreticky narocnejsie/bolestivejsie. Ale pouzivat zenu ako nadavku, je dost trapne, hlavne ked si vysokoskolsky vzdelany clovek.
- ženy častejšie robia na dobrých flekoch na úradoch, v kancloch, v administratíve, na recepciách (fyzicky nenáročná robota)
- trošku krajšie ženy môžu robiť modelky, promotérky (ano, to aj muži, avšak sú na tieto pozície omnoho menej vyhľadávaný)
- tiež sa trošku krajšie ženy, ktorým to neni blbé, môžu zavesiť na bohatého a úspešného chlapa, a tým sú na celý život zabezpečené
a ako v čom je tiež pravda, ale podľa toho, čo som si čítala, stále je tam niekde zakorenený ten stereotyp, že žena patrí k deťom a do kuchyne a čo sa toho týka, že to majú ľahšie, je to podľa mňa tiež ako kde, vezmite si napríklad, liberárny feminizums. Liberálny feminizmus si všíma rozdiely medzi súkromnou a verejnou sférou. V súkromnej je rad neplatených úloh, ako napr. starostlivosť o domácnosť a deti, uspokojovanie sexuálnych potrieb. Vo verejnej ide o peniaze a o moc, sociálny status a sebauplatnenie. Ženy sú pritom tlačené do sféry súkromnej
táto tuná nesie ešte stále nemálo znakov patriarchálnej, čiže asi aj hej.
Ked sa zasa clovek pozrie na viac menej "neutralne povolania" ako je lekar, zubar, nejaky administrativny pracovnik, tak tam nikto jedno pohlavie nediskriminuje a su si pohlavia rovne po vsetkych strankach. Teda aspon ja neviem o tom, ze by si niekto vyberal lekara/uctovnika podla pohlavia a taktiez platy dnes zvacsa byvaju tabulkove.
prečo si to myslíš
z tohto psychologicko-evolučneho fenomenu sme sa nedostali ešte na taku uroveň aby sme mohli ženy brať absolutne rovnocenne...a osobne vôbec nev iem či to bude niekedy možné ...ale snáď áno ...keď sa všetci začneme brať ako rovnaké bytosti a zmizne ,,rasizmus,, a predsudky
menj a picsába-te hülye gyerek
Mi býva ľúto že nie som chlap
ale už len, keď vidím nejaké komentáre tuná vo fórach, tak smutne sklopím uši a idem zahlasovať
a teda, ono väčšina ľudí si to neprizná, ale na niektorých vzorcoch správania či reprezentácie v médiach je to vidno ukážkovo
chvalabohu som obklopena ludmi pri ktorych nevnimam, ze by ma moje pohlavie robilo niecim menej. A keď to vnimam, tak som nasrata furia. Ale vo všeobecnosti su asi este považované za niečo menej, prameniac z minulosti a delby úloh medzi ženou a mužom.
škoda,že ne som chlap...vyznelo by to vtipnejšie
dalo by sa to vsimnut na priklade, ze ked zena nahlasi znasilnenie (8 z 10 pripadov je potvrdenych, ze si to samy sposobia resp. nestane sa to tak, ze chlap na ne znenazdajky vyskoci z kriku za bieleho dna), tak kazdy obvinuje muza samozrejme, aj ked ta zena napr. bola opita, povolna, suhlasila s tym,a le vela ludi vnima v tomto chlapov ako cistych nasilnikov
a kebyze chlap nahlasi sexualne obtazovanie, tak by ho kazdy podla mna vysmial, ze ako je to vobec mozne
a za toto bol velmi dobry obrazok vo vacsinne pripadov, aj ze ked muz fyzicky napadne zenu, tak je uboziak ale ak zena muza, tak je hrdinka, ale ten obrazok uz proste nenajdem
V minulosti muz a zena mali jasne zadefinove ulohy, a potom prisla emancipacia, feminizmus a podobne sracky, lenze problem je v tom, ze v dnesnej dobe sa zena nevyrovnava chlapovi, ale skor spolocnost vnima, ze muzi sa ponizuju pred zenami. Priklad - velmi sa v spolocnosti obdivuje, ak zena zvlada tzv. typicky chlapsku pracu ako trebars bagristku, banicku a pod. Lenze ked muz zvlada typicky zensku pracu, tak je povazovany za idiota, gaya a pod, dokonca aj zenami! Chapete to? To ma byt akoze rovnopravnost? Ked zena odmietne sex, je silna osobnost, ktora si vazi samu seba, ale ked muz, tak je impotent, gay alebo bojko. A takto by sa dalo dalej pokracovat.
Ja si osobne myslim, ze v dnesnej dobe v zapadnej kulture maju uz zeny navrch, hlavne vo vztahoch a v spolocnosti. Teda budem konkretnejsi, pekne zeny ( aj ak su sikovne) maju vyrazne navrch, tie vacsinou skaredsie zial nie - ved preco skoro vsade maju superpekne mlade recepne, HR slecny a pod?
Ked chcu byt rovnako silne alebo fyzicky brane jak muzi, tak nech si zacnu pichat testosteron a budu moct byt, akurat uz vela so zenami nebudu mat spolocne.
ale tiez si myslim, ze zeny maju lahsi zivot o dost ako muzi a suhlasim s tym co pises
ale aj co s atraktivity tyka, mam pocit, ze skaredsie zeny maju stale viac vyhod ako ti menej atraktivni muzi
@momoglamorous ako sa nas zastavas ...... ale podla mna je to trosku blbost, lebo zober si ako by akoze mohla zena znasilnit alebo teda sexualne obtazovat muza, to su podla mna take výnimky ze mozno ani niesu a ked su tak ju jednoducho odstrci alebo odide kedze predpokladam ze vzdy je fyzicky zdatnejsi takze zena nema takmer ani moznost urobit mu nieco bez dovolenia, dokonca aj keby sa jej podarilo ho nejak skolit tak potom sa mu uz nepostavi a ani nevylize takze by to bolo zbytocne ...,takze logicky sa predpoklada ze je to nejaky vymysel pripadne for..... a to ze muz znasilni zenu sa stava podla mna bezne .... a tych 8 z 10 pripadov to tiez neviem odkial mas., skor si myslim ze vela zien sa aj boji nahlasit ked sa im dotyčný vyhraza, tak ale neviem ....
ale s tym ze to zeny maju lahsie suhlasim,teda vo vztahoch urcite ano.
Čiže neviem...sú..ale kto v dnešnej dobe nieje považovaný za "niečo menej"?? :p