"Právo na prácu" a "povinnosť pracovať" sú dve rôzne veci. Aj ty máš "právo oženiť sa za ženu", ale asi by si z "povinnosti oženiť sa za ženu" nemal radosť
Za socializmu nebolo právo na prácu, ale povinnosť na prácu.
Momentálne si to ale nedokážem predstaviť, na jednej strane by sme sa zbavili prívržníkov a asociálov, na druhej by vzniklo neuveriteľné množstvo zbytočných miest, kvalita práce by sa rapídne znížila, určite aj platy + nedokážem si predstaviť ako by štát umelo vytvoril toľko pracovných miest...
mne z neba nespadla, našiel som si ju sám, a dokonca dve aby som si mohol všetko dovoliť, za čo ma všetci odsudzujú ale seriem na nich, a komu sa nechce robiť nech čaka almužnu od štátu a ďalej pičuje aká je na slovensku demokracia...
za komančov museli robiť ako sa hovorí "aj prázdnu slamu mlátiť" cigáni, a vladna garnitúra si s nimi dala rady, teraz su cigani chráneni na celom svete ako vymierajuci jedinci....a dostanu od štátu všetko, ešte aj byty, na ktoré si vy musíte sami zarobiť.
@zajko30 možno by to nejakým zvráteným spôsobom vyriešilo tieto rómske záležitosti, ale pozri sa na to z globálneho hľadiska - nie je ľahké si nájsť prácu ak má človek s výškou vykladať zeleninu za minimálnu mzdu, lebo si nemôže nájsť prácu...tak už kde sme?
vláda v takom zriadeni ako je u nás takyto zákon neschváli v parlamente. ak by ho schválila museli by ti prácu zabezpečiť na tej úrovni ako si vyštudovala!
že niekto vyklada s vysokoškolským zriadením zeleninu z vagóna, to je vyzitka dnešnej demokracie, ale ty za to nemôžeš, ty si s kľúčmi neštrngala.
za socializmu nebolo pravo na pracu ale povinnost pracovat,cize kazdy musel mat v obcianskom preukaze napisane zamestnanie aj vekslaci boli akoze kurici alebo nieco podobne aj ked do roboty nechodili
@zajko30 si myslis ze za socializmu nerobili vysokoskolsky vzdelany ludia podradne roboty?prave vtedy bolo viac takych pripadov stacilo ze v 68 povedal ten clovek nieco proti okupacii a zo dna na den bol napr.z inziniera robotnik na stavbe
tym som nemyslel ze by stavbar bol podradna robota ale ze v minulom rezime ju vykonavali aj ludia co mali vysoku skolu lebo nemohli pracovat vo svojom odbore lebo boli rezimu nepohodlni
Zial aj v minulom rezime vysokoskolsky vzdelany clovek nebol hned napr. architekt. Pokial nebolo volne miesto robil niekde na nizsej pozicii a kazdy sa na tu vyssiu v podstate musel dostat postupne.
@drejka Clovek nemusel byt v strane, aby mohol studovat, a ziskat titul. A o titul islo, presne ako aj dnes. Pretoze mozes mat dobre referencie, odporucania a protekciu, ale ked nemas potrebne vzdelanie nedostanes sa nikde vyssie. A ludom sa dostavalo viac ako dnes. Kupele, rekreacie v podnikovych zariadeniach, . . . Socializmus si jednoducho viac uvedomoval, ze ludia su doleziti. Uvedomoval si ze robotnicka trieda je dolezita, inak by nemal kto na spolocnost robit.
Je vcelku zaujimave ze ludia, ktori za socializmu mali strannicke knizky, dostali byty, pracu, vystudovali zadarmo, na starost si dokonca v ramci perfektneho zdravotnictva dali spravit zuby a zlate protezy . . . po pade socializmu, knizky zahodili a teraz byvalemu rezimu nevedia ani prist na meno, a len oblbuju davy neskor narodenych, ze ako strasne zle sa im zilo. Hlavne ked za knizky z kuponovej privatizacie dostali do sukromneho vlastnictva byty, a dnes ich s pomocou statneho rozpoctu a EU fondov veselo davaju zateplovat. Bodaj by sme potom v ociach zapadnych krajin neboli za krajinu tretieho sveta plna lacnej pracovnej sily.
@drejka teraz sa dobra praca da zohnat len "po znamosti", je to fakt. No napriek tomu sa obcas podari najst si dobru pracu aj niekomu, kto znamosti nema. To iste sa uplatnuje aj na socializmus. Ano kto mal knizku, bol uprednostneny, ale predstav si ze sa dostalo aj inym. Dostalo sa aj na ludi, ktori neboli v strane.
Inak je zaujimave ako dnes vsetci kricia, ze za sociku mal vyhodu len ten kto bol v strane. Pricom vacsina naroda vtedy v strane bola, len sa teraz k tomu nepriznava nik, lebo je to hanba.
A na zaver, aj v dnesnej dobe sa ma dobre ten, kto je v strane.
@drejka nenarazal som konkretne na teba. Moja rodina je odjakziva apoliticka a nestranna. Naprik tomu za socializmu sa dostalo vyhod aj jej.
Vo vlade su len prevracaci kabatov, ktori sa snazia byt stale pri koryte. A su prinom rovnako ako za socializmu . . . a teda s tebou ciastocne suhlasim. Ale prave padom rezimu sa ukazalo kto bol komunista naozaj z presvedcenia a kto bol len prospechar. A teraz sa ludia nepocuvaju, kricia a ukazuju prstom na nieco, no oznacuju to zlym menom "komunisti". A pritom to uz komunisti davno nie su. A teda chyba nieje socializmus chyba su vzdy ludia.
Socializmus branim preto, lebo sa ludia mali naozaj trochu lepsie. To ze ukazujem na to dobre, a to co bolo zle ani nespomeniem . . . je vlaste to iste co robia ini ludia obhajujuc dnesny rezim, jeho chyby nevidia, dokonca naopak pozdvihnut ho co najvyssie hladaju vsetky negativa byvaleho rezimu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
filip
filip
filip
Momentálne si to ale nedokážem predstaviť, na jednej strane by sme sa zbavili prívržníkov a asociálov, na druhej by vzniklo neuveriteľné množstvo zbytočných miest, kvalita práce by sa rapídne znížila, určite aj platy + nedokážem si predstaviť ako by štát umelo vytvoril toľko pracovných miest...
mne z neba nespadla, našiel som si ju sám, a dokonca dve aby som si mohol všetko dovoliť, za čo ma všetci odsudzujú ale seriem na nich, a komu sa nechce robiť nech čaka almužnu od štátu a ďalej pičuje aká je na slovensku demokracia...
filip
za komančov museli robiť ako sa hovorí "aj prázdnu slamu mlátiť" cigáni, a vladna garnitúra si s nimi dala rady, teraz su cigani chráneni na celom svete ako vymierajuci jedinci....a dostanu od štátu všetko, ešte aj byty, na ktoré si vy musíte sami zarobiť.
filip
vláda v takom zriadeni ako je u nás takyto zákon neschváli v parlamente. ak by ho schválila museli by ti prácu zabezpečiť na tej úrovni ako si vyštudovala!
že niekto vyklada s vysokoškolským zriadením zeleninu z vagóna, to je vyzitka dnešnej demokracie, ale ty za to nemôžeš, ty si s kľúčmi neštrngala.
filip
si jeden z mála komu sa chce robiť a popritom študovať...nech sa ti darí..
filip
Kvalita prace je v dnesnej dobe tak uboha, ze horsie to uz asi ani nebude.
Inak, to u nás nehrozí
Inak je zaujimave ako dnes vsetci kricia, ze za sociku mal vyhodu len ten kto bol v strane. Pricom vacsina naroda vtedy v strane bola, len sa teraz k tomu nepriznava nik, lebo je to hanba.
A na zaver, aj v dnesnej dobe sa ma dobre ten, kto je v strane.
Vo vlade su len prevracaci kabatov, ktori sa snazia byt stale pri koryte. A su prinom rovnako ako za socializmu . . . a teda s tebou ciastocne suhlasim. Ale prave padom rezimu sa ukazalo kto bol komunista naozaj z presvedcenia a kto bol len prospechar. A teraz sa ludia nepocuvaju, kricia a ukazuju prstom na nieco, no oznacuju to zlym menom "komunisti". A pritom to uz komunisti davno nie su. A teda chyba nieje socializmus chyba su vzdy ludia.
Socializmus branim preto, lebo sa ludia mali naozaj trochu lepsie. To ze ukazujem na to dobre, a to co bolo zle ani nespomeniem . . . je vlaste to iste co robia ini ludia obhajujuc dnesny rezim, jeho chyby nevidia, dokonca naopak pozdvihnut ho co najvyssie hladaju vsetky negativa byvaleho rezimu.