Myslite si, ze ludi je mozne kategorizovat formou - ty si trnavcan, tak si taky a taky, ty si bratislavcan , henten je z dediny
Podla mna je to totalna kravina. Co za idiota moze povedat, ze vsetci Trnavcania su primitivy, alebo ze vsetci Bratislavcania su sedliaci, alebo ze dedincania maju nizke IQ.... na zaklade coho do prcic moze niekto obhajovat podobne tvrdenia ?
je to odveci takto skatulkovat, ja som z pezinka, dajme tomu ze mam megainteligentnu spoluciacku a megadementneho spoluziaka a su obaja z pezinka.. a co teraz?
@emmka98765 aj to je dost casty jav.... bohuzial vela mojich kamosov sa povysuje nad vychodniarov a ja tam mam fakt super kamosa a bojim sa koli tomu ze ako ho prijmu ak som sem niekedy pozvem
Stalo sa mi to ale nakoniec sme si z toho vsetci urobili srandu a dokonca este aj ti dotycni bratislavcania s ktorymi sme to riesili si zo seba zacali utahovat ze ich volaju "paštikári" , a hoci ja som uplne z ineho konca SR tak sme sa v pohode bavili
@xdravecx myslim ,ze sme dost mala krajina na to aby sme mohli urazat hociktore mesto...ale medzi mestami je urcita rivalita ktora moze mat takyto vedlajsi efekt...napr. my presovcania superime s kosicanmi...
@emmka98765 , presne ako hovoríš, lebo vieš , ja poznám niektorých zo západu ktorým to je jedno odkiaľ som ale sú aj takí čo furt majú nejaké pripomienky na východ -.-
aj preto nemam rada futbal... kopec tzv fanusikov, ktori ani nevedia pravidla hry, sa ide pobit s inym mestom, lebo tu su napr "Blavaci"... ale ked su majstrovstva sveta su zrazu bratia proti celemu svetu...
je to hovadina, ja som si tiež užila svoje, ako sa zase mešťania prevyšujú nad dedinčanmi .. aj keď možno majú pravdu, ale aj tak mi to vadí, keďže som z dediny..
no ked uz tak..trnavaci su polsky zidi ..ale asi sa neda velmi cloveka odhadnut podla toho odkial je...teda samozrejme okrem tych "ludi" co su z komarna alebo dunajskej stredy tych spoznam a zacitim na 100 honov (inac neviem co znamena to slovo ale niekde som to pocul takze ak viete co slovo "honov" znamena tak napiste )
Tomu sa hovorí predsudky. A predsudok je posudzovanie, ktoré nemá racionálnu podstatu, niekedy len na základe predošlej skúsenosti posudzujeme rovnako všetkých, ktorí majú s daným človekom niečo spoločné.
Je to človeku prirodzené, robí to (hoci podvedome) každý, no nie je to správne a mali by sme sa snažiť dať človeku šancu, spoznať ho, a súdiť až potom.
Podľa mňa áno. Aj keď úplne všetci takí nemusia byť, ale sa to určuje podľa väčšiny.
A nedá mi to nespomenuť jednu tunajšiu povesť že:
Keď sa zaľudňovala Orava, z lietadla zhadzovali ľudí. Tí, čo spadli na hlavu, ostali tam. A tí, čo spadli na nohy, utiekli. A na tom mieste je teraz Brezovica.
Ja to beriem tak, že každý ten "kraj" má v podstate svoju vlastnú mentalitu, aspoň trocha odlišnú od tých ostatných. Ale dá sa na to pozerať len subjektívne, ako by som to vysvetlila - proste mňa napríklad vyslovene vytáča keď počujem, ako rozprávajú v jednom nemenovanom meste, všetky slová a výrazy mi prídu tak neskutočne trápne, že sa mi tí ľudia javia proste ako.. hlúpi. Ja viem že oni za to nemôžu a možno im príde rovnako hrozné nejaké iné nárečie/zvyky/tradície atď. Ale veľa ľudí to podľa mňa berie takto - proste im z nejakého dôvodu tí ľudia z tej ktorej oblasti vadia a to si už ťažko odmyslia pri komunikácii s nimi.. Keď mi niekto povie desaťkrát vo vete "voľako", tak môže byť krásny, dokonalý aj superinteligentný, ale proste ho nedokážem vystáť.
Myslím že sa nedajú súdiť charaktery ľudí podľa toho, odkiaľ sú, teda že jeden z jedného mesta je lepší než niekto z druhého, to nie.
Ale dá sa kategorizovať necivilizovanosť podľa mesta.
Tým mám na mysli, že človek z veľkého mesta, napr. Bratislava, Košice atď, má určite väčší rozhľad a je viac ostrieľaný ako bača odniekadiaľ zo salašu z Liptova z hôr, ktorý celý deň pasie ovce a večer si ide pozrieť správy na STV 2, a tak žije celý život. Alebo som bol v dedinách na východe, a tam je to fakt stuck in Eighties.
Teda nedelím podľa mesta ľudí na dobrých a zlých, alebo múdrych a hlúpych, ale delím ich na mešťanov a sedlákov, ktorý by sa v meste stratili.
Milí cezpoľní, kludne ma spičujte že som namyslený blavák, ale sorry, poväčšine ste sedlač a NIČ s tým nespravíte.
Poznám jedného (našťastie len jedného) "drbka" čo má takéto názory na ľudí . A "milujem" to jeho: ,,ja ti poviem niečo, ako to je..." .
Neznášam keď niekto tvrdí špinavosti o niekom koho absolutne nepozná alebo človeka odsudzuje len na základe iných alebo len preto, že niekde niečo čítal, videl ale v skutočnosti nezažil - hádam som to napísal zrozumiteľne, ak nie tak sorry.
Tak ľudia z dediny sú iný ako z Bratislavy a tí zase iný ako z Michaloviec...ale nie lepší alebo horší proste zovšeobecnene riešia proste iné problémy.
Trnavských chalanov mi nechajte na pokoji, su taký ako ostatní v iných mestách dobrí aj zlí a nechcite aby sme sa tu začali kastovať!....trnavčania su zlatí a to nikto nezmení.........filip
nestretla som sa s tym aby dakto skatulkoval levocu a ludi v nom...ale osobne si myslim ze to je hrozna blbost...vacsinou sa inteligent zo sprostym stretava kazdy den v kazdom meste...lebo inteligent vravy sprostemu..."poriadne odmetaj ten sneh nech nam tu neprimrzne"
Je to len dôkaz toho akí sú ľudia u nás netolerantní, závistliví a žijúci v predsudkoch.. Jasne že sa dá nájsť pár takých typických vecí pre určitý región, mesto či dedinu, ale podľa toho súdiť či je človek zlý alebo dobrý to sa skrátka nedá
A keď sa pýtaš na skúsenosti tak ja sa s týmto stretávam bežne. Narodil som sa v Bratislave a dosť ma urážajú takéto škatuľkovacie postoje. Hlavne keď dobre vieme že v Bratislave je pravých Bratislavčanov len mizivé percento...
Najviac ma ale zaráža že sa to objavuje aj u dosť inteligentných ľudí
@anitchka a to sa mi neľúbbi...Ja uznávam, že na východe sa dá natrefiť na strašnýh "gadžov" ! Ale je tu veľa inteligentných ľudí! a čudovali by sa ľudia, že koľko východňarov nemá rado svoje nárečie
ja milujem Bratislavu je to moje rodne mesto a nedam na nu dopustit. komu sa nepaci nech sa sem netlaci- dakujeme(e) za pochopenie. a nazov "Blava" naozaj ziaden bratislavcan nikdy nepouzije.
nikdy som nemal nic konkretne proti inym mestam na Slovensku, nakoniec kezdy z nas ma v nejakom z nich rodinu atd....ale sokovalo ma ked som prisla na vysku a tam bol boj medzi mestami viac nez vyrazny.vlastne bolo to skor zvysok slovenska vz. BA, a verte mi vsetci tzv. cezpolni trpia ovela vacsiou nenavistou nez hociktory bratislavcan- vacsina z nas ma proste v pou a neriesi zvysne mesta tak ako vy nas.
Kuknite sa na Talapku, vyrastal v chatrči niekde v horách a teraz býva v akej vile (to,že sa mu ju chystajú zbúrať a že ako došiel k svojim bohatstvá je už druhá vec...)
Podla mňa to kravina neni, pretože vo väčšom meste sa djú ľudia kategorizovať už podľa sídliska (samozrejme nie všetci, sú aj takí čo proste nezapadajú)
@xdravecx tým náckom ide o futbal asi tak ako tebe v tejto diskusií. Tiež sa tam chodia len pobiť a aby nevyzerali ako zdegenerovaný burani tak si dajú za zámienku futbal. A @aguri500 má myslím tiež pravdu že sme dosť malá krajina na takéto kraviny .
@wewo ani by som nepovedal ze ide o to co si ty napísal , urcite su rozhladenejsi ale rozdiel je najme v povahe spravania , vo velkom meste musis byt egisticky , drzy , priebojny aby si " prezil " zatial co v dedinkach ludia nejdu tak po uspechu , viac si pomahaju a su viac tradicne zalozeny ale to neznamena ze su sedlaci ... + stieraju sa rozdiely lebo ako urcite vies tisice ludi z miest odchadza byvat z panelakov do dedin okolo , Bratislave klesa pocet obyvatelov , kt. v nej realne ziju ...
nedá sa to klasifikovať na základe "ty bývaš v blave, si bratislavčan, si taký a taký", ale skôr tak, že škatuľka (archetyp) "bratislavčan" existuje, a každý vie čo si pod ňou má predstaviť, a existujú ľudia na ktorých dokonale sedí, nemusia byť však nutne z blavy, rovnako ako nie všetci blaváci do tej škatuľky pasujú.
(samozrejme nikto do žiadnej škatuľky nepasuje dokonale a bez výhrad, ale niekedy je to proste dostatočne presné)
Prečo mám taký pocit, že všetci žijúci mimo Bratislavy majú niečo proti Bratislavčanom? Lebo ja som sa ešte nestretla s Bratislavčanom, ktorý by nadával na nejakú skupinu ľudí žijúcej niekde mimo BA (s výnimkou Maďarov a Rakúšanov), keď Uź tak jednine ako na jednotlivca z Ttrnavy, ale nikdy neodsudzoval všetkých a nehádzal do jedného vreca. Ale fajn, veď nájdu sa aj takí, čo odsudzujú
moj priatel je Revucan a je uzasny a aj s vela ludmi mimo BA si rozumiem trosku som sa bala, ako ma tam u nich prijimu, kedze som z BA, ale vobec som sa nestretla s nejakym skatulkovanim akurat sme si zasrandovali navzajom... takze tak. skatulkovanie na zaklade rodiska je smiesne.
@spoko ja viem... Keby som sa s tymi ludmi nezdravil, tak by som ani nemohol byt v noci velmi vonku Lebo tu mame len 4 nocne podniky (take kam aj stoji za to ist ) a oni tam chodia... takze cosi o nich viem.
@66janica6 o dedinach mozno hej, ale o tebe urcite nie a pozri na mestana! Hla! Aj nick tvoj vie napisat. To Vas ucia v tych stodolach tak pisat? Hanba.
@75 Pastekar je priselec, cezpolny . . . no v prvom rade je to sprosty vyraz. Kazdy je v podstate pastekar pokial zrovna nesedi vo svojom rodnom, tam kde je doma.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
79 komentov
a najlepšie vedia súdiť
mne osobne je jedno kto odkial je
Je to človeku prirodzené, robí to (hoci podvedome) každý, no nie je to správne a mali by sme sa snažiť dať človeku šancu, spoznať ho, a súdiť až potom.
A nedá mi to nespomenuť jednu tunajšiu povesť že:
Keď sa zaľudňovala Orava, z lietadla zhadzovali ľudí. Tí, čo spadli na hlavu, ostali tam. A tí, čo spadli na nohy, utiekli. A na tom mieste je teraz Brezovica.
Ja to beriem tak, že každý ten "kraj" má v podstate svoju vlastnú mentalitu, aspoň trocha odlišnú od tých ostatných. Ale dá sa na to pozerať len subjektívne, ako by som to vysvetlila - proste mňa napríklad vyslovene vytáča keď počujem, ako rozprávajú v jednom nemenovanom meste, všetky slová a výrazy mi prídu tak neskutočne trápne, že sa mi tí ľudia javia proste ako.. hlúpi. Ja viem že oni za to nemôžu a možno im príde rovnako hrozné nejaké iné nárečie/zvyky/tradície atď. Ale veľa ľudí to podľa mňa berie takto - proste im z nejakého dôvodu tí ľudia z tej ktorej oblasti vadia a to si už ťažko odmyslia pri komunikácii s nimi.. Keď mi niekto povie desaťkrát vo vete "voľako", tak môže byť krásny, dokonalý aj superinteligentný, ale proste ho nedokážem vystáť.
Ale dá sa kategorizovať necivilizovanosť podľa mesta.
Tým mám na mysli, že človek z veľkého mesta, napr. Bratislava, Košice atď, má určite väčší rozhľad a je viac ostrieľaný ako bača odniekadiaľ zo salašu z Liptova z hôr, ktorý celý deň pasie ovce a večer si ide pozrieť správy na STV 2, a tak žije celý život. Alebo som bol v dedinách na východe, a tam je to fakt stuck in Eighties.
Teda nedelím podľa mesta ľudí na dobrých a zlých, alebo múdrych a hlúpych, ale delím ich na mešťanov a sedlákov, ktorý by sa v meste stratili.
Milí cezpoľní, kludne ma spičujte že som namyslený blavák, ale sorry, poväčšine ste sedlač a NIČ s tým nespravíte.
no a kedže ľudí to asi baví sa zaoberať takými kravinami... no čo ti mám nato povedať, aspoň vidíš koľko sprostých ľudí chodí po svete
Ja nie, ale niekto iný to nejako zistil a čo ja viem, tak to sedí
Neznášam keď niekto tvrdí špinavosti o niekom koho absolutne nepozná alebo človeka odsudzuje len na základe iných alebo len preto, že niekde niečo čítal, videl ale v skutočnosti nezažil - hádam som to napísal zrozumiteľne, ak nie tak sorry.
Pre mna je toto jedina tema za cely den, kde moze vzniknut aj nejaka normalna diskusia. Pravidla neporusuje , trhnite si
Ale kvitujem ti ,že na to, aby si sa ozval si si najprv preštudoval moje ankety a diskusie
A keď sa pýtaš na skúsenosti tak ja sa s týmto stretávam bežne. Narodil som sa v Bratislave a dosť ma urážajú takéto škatuľkovacie postoje. Hlavne keď dobre vieme že v Bratislave je pravých Bratislavčanov len mizivé percento...
Najviac ma ale zaráža že sa to objavuje aj u dosť inteligentných ľudí
Ale ved ja neskatulkujem podla miesta bydliska mne to praveze prekaza ....
nikdy som nemal nic konkretne proti inym mestam na Slovensku, nakoniec kezdy z nas ma v nejakom z nich rodinu atd....ale sokovalo ma ked som prisla na vysku a tam bol boj medzi mestami viac nez vyrazny.vlastne bolo to skor zvysok slovenska vz. BA, a verte mi vsetci tzv. cezpolni trpia ovela vacsiou nenavistou nez hociktory bratislavcan- vacsina z nas ma proste v pou a neriesi zvysne mesta tak ako vy nas.
iný kraj, iný mrav.........
samozrejme najlepší sú dedinčania bývajúci blízko mesta, ako ja
(samozrejme nikto do žiadnej škatuľky nepasuje dokonale a bez výhrad, ale niekedy je to proste dostatočne presné)
Len ma to proste nejak netrapi.....
@anitchka
@9
-
@75 Pastekar je priselec, cezpolny . . . no v prvom rade je to sprosty vyraz. Kazdy je v podstate pastekar pokial zrovna nesedi vo svojom rodnom, tam kde je doma.
na liptove je pastikar kazdy kto je zapadnejsie od Ziliny!
@pumaamravec
ale to nieje nadavka..len vseobecne pomenovanie hóri ti dom...a póočkaj dojem paštiku
ale tak ja za to nemôžem, keď sa jeden Bratislavčan sám tak nazval ja som mu tak nepovedala..