Ano da, ale nie len tak samovolne. Kazdy z nas ma v sebe viacero osobnostnych variant pricom jedna vzdy dominuje.
Z dobromyselneho cloveka sa moze stat zlomyselny zakerak -> ak sa sklame v ludoch
Zo zlomyselneho pokrytca sa moze stat dobromyselny clovek -> vdaka laske, stastiu ale vacsinou vdaka pochopeniu a pomoci po ktorej v podstate taky clovek vola
A v mojom pripade z arogantneho mamvpicistu clovek , ktory ma chut pobit sa so vsetkymi nastrahami naplno a od zakladu prevratit naruby svoj zivotny styl -> po tom co mi umrel najlepsi kamos
Ja som prešla dosť radikálnou zmenou, ale ešte v detstve a bolo to pod vplyvom okolností a zážitkov, ktoré neboli prijemné.
Takže si myslím, že aj áno, hlavne vplyvom okolností, ale myslím, že dospelého človeka ani tie nedokážu úplne zmeniť, či už k lepšiemu alebo horšiemu,aj ked asi výnimky existujú.
imho sa nedá. teda, dajú sa potlačiť niektoré povahové črty(ja som napr. po fotrovi nervák jak swiň, ale bol som vychovávaný skôr ku kludnému človeku, tak som relatívne kludný väčšinou, ale niekedy to proste príde a buchnem, zatial čo foter vybuchoval stále )
čo tým chcem povedať. aj keď sa dá niečo potlačiť, tak to čo je vo vnútri raz výjde na povrch a človek sa zachová tak ako mu to možno nejaký gén káže
a nehovorte, že nie ja to mám na mojej rodine všetko vedecky dokázané proste, všetci z fotrovej strany sú cholerici jak prasa a z maminej je tiež celá rodina rovnaká.
ano...myslim ze ako clovek napr. v detstve nemal stastie ,nemal lasku a nemali ho radi ,tak to nevie ani predat ostatnym a preto potrebuje aby ho to niekto naucil...je aj vedecky dokazane ,ze vacsina kriminalnikov mali tazke detstvo -to ale neznamena ze ich to ospravedlnuje
a nikdy by som to ani nechcela na niekom docieliť. Bud mam cloveka rada takeho aky je, alebo nie. A ak nie, tak k nemu neprechovavam ziadne city, cize mi je jedno aky je...
áno dá povaha je dynamická teda závisí od predchádzajúcich stavov a mení sa v čase. Nieje ale možné to aký sme boli pred rokom dvoma zanedbať...všetko čo sme zažili formuje našu povahu...k tomu aby sme sa zmenili od základov sa musí zmeniť niečo v nás(napríklad keď dospejeme) alebo v našom okolí a je potrebné veľké odhodlanie alebo vzruch(napr keď niekto zomrie) aby to bolo možné. @Hluzar to napísal presne.
ja si myslim ze ano ale sudim to podla seba takze je to moj nazor .. ja som ochotny sa zmenit uplne od zakladu pre jedno dievca a viem ze sa mito podari ... takze ak je spravna motivacia ide to
Povaha sa nedá zmeniť. Pochybujem že by sa napr.: z melancholika stal cholerik, z človeka statočného veľký zbabelec ...
Ale je pravda, že človek sa neustále vyvíja vďaka život. skúsenostiam a za pomoci vôle dokáže ovplyvňovať podľa toho svoj prístup k okoliu...
Načo by bolo dobré meniť druhého? - zrejme by iný okrem nás moc nemal z toho veľké potešenie. ( Prečo meniť seba by som si vedela skôr predstaviť a nájsť nejakú zmysluplnú motiváciu... )
nie... v istých veciach hej, ale osobnosť ani moc nie... Osobnosť sa vyvíja asi do 20tich rokov, to vtedy sa dá meniť, ale tiež nie zásadne... No aspoň tak mi to vysvetľoval psychológ....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
Z dobromyselneho cloveka sa moze stat zlomyselny zakerak -> ak sa sklame v ludoch
Zo zlomyselneho pokrytca sa moze stat dobromyselny clovek -> vdaka laske, stastiu ale vacsinou vdaka pochopeniu a pomoci po ktorej v podstate taky clovek vola
A v mojom pripade z arogantneho mamvpicistu clovek , ktory ma chut pobit sa so vsetkymi nastrahami naplno a od zakladu prevratit naruby svoj zivotny styl -> po tom co mi umrel najlepsi kamos
Vzdy musi byt zmena zasadna a trvaca.
Chvilkove impulzy vas prejdu do vecera.....
Takže si myslím, že aj áno, hlavne vplyvom okolností, ale myslím, že dospelého človeka ani tie nedokážu úplne zmeniť, či už k lepšiemu alebo horšiemu,aj ked asi výnimky existujú.
čo tým chcem povedať. aj keď sa dá niečo potlačiť, tak to čo je vo vnútri raz výjde na povrch a človek sa zachová tak ako mu to možno nejaký gén káže
a nehovorte, že nie ja to mám na mojej rodine všetko vedecky dokázané proste, všetci z fotrovej strany sú cholerici jak prasa a z maminej je tiež celá rodina rovnaká.
a nikdy by som to ani nechcela na niekom docieliť. Bud mam cloveka rada takeho aky je, alebo nie. A ak nie, tak k nemu neprechovavam ziadne city, cize mi je jedno aky je...
Ale keď je človek nejakej povahy, tak to má v sebe, čiže sa v tej istej veci nezmení.
Môže to vydržať rok, dva ba aj osem, ale raz ho to určite prestane baviť.
Ale je pravda, že človek sa neustále vyvíja vďaka život. skúsenostiam a za pomoci vôle dokáže ovplyvňovať podľa toho svoj prístup k okoliu...
Načo by bolo dobré meniť druhého? - zrejme by iný okrem nás moc nemal z toho veľké potešenie. ( Prečo meniť seba by som si vedela skôr predstaviť a nájsť nejakú zmysluplnú motiváciu... )