Myslíte si že sa môže EU po vojenskej stránke rovnať Rusku/USA/Cine?
Jeden americký odborník na vojensku silu pred pár dnami komentoval situáciu na Kryme a hovoril že Rusi dobre vedia že USA sa nepustí do priamej vojny so státom čo má jadrové zbrane, a že tak isto dobre vedia že EU je bez USA vojensky prislabá.............
@3mm Oficiálne Nmeci nemaju.......... No nikdo nevie.
A ono je to myslené aj po tej taktike, proste EU vôbec nie je pripravená na vojnu, EU si zvyká na svet v "mieri" a predáva svoje lode (napr. G , znižuje počet vojakov atd, ale to sa im môže vypomstiť ak by doslo k vacsiemu konfliktu........
Myslím si, že EU je najslabšia. Musíme do toho zahrnúť aj štáty ako napríklad Slovensko a z globálneho pohľadu je polovica EU vojensky v piči, možno by mohli vojaci poslúžiť pri odmínovaní, to je celé. Západná časť EU je na tom o dosť lepšie, ale myslím si že to tiež nie je bohvieaká sila.
@rayenn Viem, že je , preto som napísal, že je .
Ale tak zas sú nejaké snahy o spoluprácu v EU, momentálne to nie je bohviečo ako celok ale kto vie, možno raz, momentálne však ak to berieme ako celok tak minimálne ak by na to došlo tak by z východu EU sa dalo veľmi rýchlo odstrihnuť.
EU ma armadu vacsiu ako USA. Technologicky slabsiu ale myslim, ze celkovo sa mozu rovnat.
Ale to je aj tak jedno, ako vojensky celok sa berie NATO a to je daleko daleko pred zvyskom sveta, takze mozme ostat v klude .
@rayennn Keby sa brala armada EU ako jeden celok tak je pocetne druha najvacsia na svete. Pri zvazeni techniky a vydavkov je to urcite jedna z troch najlepsich (presny rebricek sa nikdy neda urcit). Nezabudaj, ze EU pozostava z 28 statov a len samotne Francuzsko, Britania ci Nemecko su vojenske velmoci... No a cely zapad disponuje najlepsimi technologiami a takisto pocetnymi armadami... Problem je len v tom, ze armada EU v podstate neexistuje, lebo nie je spojena.
zas rusko nepodcenujte, roky modernizuju jadrovy arzenal, co neviem ci sa v EU nekde robi, v USA uz nie a na hlavice, co maju 40 rokov sa spoliehat. Takisto to treba nejak dopravit atd. A celok z europy nebude nikdy.
Jasné, že EU nemá na USA. ...USA dnes ovláda všetky oceány na svete. Má základne po celom svete. V čom ešte aj prevyšuje Rusko. Na svete sa nikde nič nestane na čo by dnes USA nemalo dosah. USA dáva najviac peňazí na svete na armáda a podniká aj najväčie výskumy v zbrojárskom priemysle. Rusko zas je trošku slabšie ale ma taký jadrový arzenál, že by sa nikto nepustil do vojny s nimi. EU má možno veľa vojakov ale pokým nebude jednať spoločne na USA ani Rusko nemá...V EU má jadrové zbrane len Francúzsko a Británia. Ostatné štáty ako Nemecko, Turecko, Holandsko, Taliansko v skutočnosti nemá žiadne jadrové zbrane, má ich len akože v prenájme v NATO...Takže USA má kontrolu aj nad jadrovým arzenálom EU. Dnes platí jednoduchá rovnica...silný je len ten kto má jadrové zbrane. Nemecko môže mať hocikoľko vojakov bez jadrových zbraní sa ich nikto nebojí. To si iste uvedomuje aj Irán a Severná Kórea preto sa snažia o jadrové zbrane.. Tak isto dnes ľutuje Ukrajina, že vrátila Rusku jadrové zbrane, ktoré dostala ako dedičstvo po ZSSR. Lebo keby v súčasnosti ostali jadrové zbrane na Ukrajine ...Rusko by sa tam neopovážilo zaútočiť...
Vacsina statov EU je v NATO a na cele NATO je USA ktore ma zakladne v Europe okrem USA maju jadrove zbrane aj Britania aj Francuzko. Britania ma najefektivnejsiu armadu na svete, USA zase najpocetnejsiu. My sme v NATO takze sa teoreticky Rusov nemusime bat, prax je ale ina lebo ked si nejaky choromyslny Rusky vladca zmysli ze slovensko zrovna so zemou tak nam bude NATO na dve veci. Kym USA vystreli nejake balisticke strely na Rusko tak uz bude vychodna europa zrovnana so zemou.
@mtb sranda je, ze ukrainci v skutocnosti tie zbrane nechceli vratit ked sa podpisovala volaka dohoda o oddeleni, tak vtedy ukrainci trvali na tom ze si tie zbrane nechaju na co rusko "pristupilo" ked sa podpisali dohody tak obe strany mali zrazu v rukach taku v ktorej bolo napisane ze zbrane si beru rusi je o tom niekde fajny dokument
@rayennn » en.wikipedia.org/wiki/Military_o...
Armada EU ma cez 1,5 miliona aktivnych vojakov; keby sa pocitala ako celok, tak je druha najpocetnejsia po Cine, ktora ma takmer 2,3 miliona aktivnych vojakov.
A mylis si dojmy a pojmy...
Neviem, odkial si nabral, ze Cina a nedajboze India ma niekolkonasobne vacsiu armadu... NATO ma viac vojakov ako Cina. Ved len Turci s USA maju dokopy milion a EU dalsi 1,5 miliona. Cina ma akurat potencial v "fit for military service" osobach, kedze ma nieco ako domobranu... Ale aktivnych vojakov ma urcite menej ako NATO. Vyzbroje ma niekolko nasobne menej.
@flageusdei tak ja nehovorím o aktívnych vojakoch ale o celej armáde. Tam ma Čína 20 miliónov vojakov a ma dokonca aj kritické zásoby ktorých je ešte viac bez poškodenia ekonomiky.....
Západné štáty majú často menej vojakov v rezervách ako aktívnych vojakov to nemôžeš brať len podľa aktívnych vojakov, načo bude mať Čína aktívnych 20 miliónov keď.nie.je vo vojne ani nič...
@rayennn No vzdy pri porovnani sa beru len aktivni vojaci. Veterani, domobrana a podobne... to je len teoreticke cislo, ktore v skutocnej vojne hovno zavazi.
A takisto pocet aktivnych vojakov je len pojem, ktory sam o sebe takmer nic nehovori, kazdy vie ze kvantita sa nerovna kvalite. Vid priklad z minulosti, ked ZSSR napadli Finsko s pomerom vojakov 500:1 a Fini sa napriek tomu ubranili. Napriklad ked si vezmes fakt, ze USA investuju rocne do armady tolko, co dokopy dalsich 11 najvacsich armad sveta, predstav si tu prevahu vojenskej techniky. A kedze dnes v armade narozdiel od minulosti hraju hlavnu rolu technologie a vyzbroj, tak myslim, ze EU sa kludne rovna najvacsim mocnostiam.
@flageusdei Tak to nie su veteráni ale vojaci, ktorý sa možno nezučastnuju na každom vojenskom cvičení........
A ano dnes už vôbec nie je dôležité kolko má ktorá krajina vojakov.......
Dnes ide o technologi ea taktiku.
A ide hlavne aj o to že jak vies vytvoriť nejaku zbran, jak dokážes tie peniaze využiť, lebo to že USA dá do vojenskej výzbroje milion krát viac ako napríklad Cina, to neznamená že su lepsí..........
Pozrime sa jak to bolo nedávno, ked USA obetovali miliardy na vytvorenie super bezkonkurenčnej ponorky.
Cinan s IQ 300 ktorý si kupil za par centov pero a papier zistil že tá ponorka má na určitom mieste slabý pancier a RYBARSKE LODE naložené obyčajnými vybusninami ju dokážu poraziť.
BOli skusky a zistilo sa že je to pravda a tu ponorku uplne odvolali a rozobrali.
Tam už Cinan zas porazil americké miliardy pár centami, resp. s perom a papierom......
Tu už nejde ani tak o peniaze.
Vsetky vojenské velmoci maju dostatok materiálu aj vsetkého na vytvorenie novej technologii.
Tu ide o to aký má kdo mozog, aký má kdo nápad......
Tu ide o sťastie kdo vytvorí lepsiu zbran......
@26 a este by som rád dodal že tu ide o vojenské technologie a o ich efektivitu, to že je v EU najmodernejsie byčajné osobné autá este neznamená že má EU aj super vojensku technologiu.......
Britské námorníctvo rozpredávavaju do celého sveta a ide do minusu!
Aj Rusko Cina USA predávaju svoje lode napríklad Indii ktorá vsetko teraz kupuje, ale oni vyrobia viac a kvalitnejsich lodí ako predaju.
EU má čoraz menej lodí..........
A aj jadrové hlavice sa už nemodernizuju. Maju tam 40 rokov staré jadrovky čo už nefunguju pravdepodobne.
Tanky - raz za 20 rokov vymyslia v Nemecku nový typ tanku ktorého vyrobia 20 kusov z toho 15 kusov predaju a 5 odložia do muzea.........
Ide o to že kolko toho EU vlastní lebo má prostriedky nato aby bola vojenská sila, ale ona nedáva vela penazí do vojenskej technologii a ani sa na to nesustreduje.....
@rayennn Tak po stranke ekonomickej hospodarnosti je praveze USA jednoznacne na vrchole, co sa tyka efektivity vyuzivania penazi v kazdom smere...prave preto si stale drzi statut supervelmoci. To by ti v skratke vedel vysvetlit nejaky odbornik, ja na to nemam. Ale to uz sme pri hospodarstve a to je este na dlhsiu debatu .
@rayennn Mozno preto ti to tak pride, lebo ludom sa skor dostavaju do povedomia informacie o nejakych absurditach co pomerne casto prichadzaju z USA, no to je len uhol pohladu... V USA to funguje uplne inak ako vo zvysku sveta, ludia sa neboja ukazat a maju vdaka vacsej osobnej volnosti kuraz ukazat aj veci, ktore su v podstate nevyuzitelne a podobne... USA je koliska patentov, drviva vacsina patentov patri prave americanom. Ak si zoberies akykolvek vyskum, len tazko sa niekto chyta na americanov. Oni ked chcu vypustit nieco do sveta, beru na to uplne iny zretel a nehanbia sa aj za blbost. Prave preto castokrat pocujeme, ze sa snazia o nejaku blbost ale tak to uz chodi, clovek si skor vsimne to zle ako to dobre.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
A ono je to myslené aj po tej taktike, proste EU vôbec nie je pripravená na vojnu, EU si zvyká na svet v "mieri" a predáva svoje lode (napr. G , znižuje počet vojakov atd, ale to sa im môže vypomstiť ak by doslo k vacsiemu konfliktu........
Ale tak zas sú nejaké snahy o spoluprácu v EU, momentálne to nie je bohviečo ako celok ale kto vie, možno raz, momentálne však ak to berieme ako celok tak minimálne ak by na to došlo tak by z východu EU sa dalo veľmi rýchlo odstrihnuť.
Ale to je aj tak jedno, ako vojensky celok sa berie NATO a to je daleko daleko pred zvyskom sveta, takze mozme ostat v klude .
» en.wikipedia.org/wiki/Military_o...
Armada EU ma cez 1,5 miliona aktivnych vojakov; keby sa pocitala ako celok, tak je druha najpocetnejsia po Cine, ktora ma takmer 2,3 miliona aktivnych vojakov.
A mylis si dojmy a pojmy...
Neviem, odkial si nabral, ze Cina a nedajboze India ma niekolkonasobne vacsiu armadu... NATO ma viac vojakov ako Cina. Ved len Turci s USA maju dokopy milion a EU dalsi 1,5 miliona. Cina ma akurat potencial v "fit for military service" osobach, kedze ma nieco ako domobranu... Ale aktivnych vojakov ma urcite menej ako NATO. Vyzbroje ma niekolko nasobne menej.
Západné štáty majú často menej vojakov v rezervách ako aktívnych vojakov to nemôžeš brať len podľa aktívnych vojakov, načo bude mať Čína aktívnych 20 miliónov keď.nie.je vo vojne ani nič...
A takisto pocet aktivnych vojakov je len pojem, ktory sam o sebe takmer nic nehovori, kazdy vie ze kvantita sa nerovna kvalite. Vid priklad z minulosti, ked ZSSR napadli Finsko s pomerom vojakov 500:1 a Fini sa napriek tomu ubranili. Napriklad ked si vezmes fakt, ze USA investuju rocne do armady tolko, co dokopy dalsich 11 najvacsich armad sveta, predstav si tu prevahu vojenskej techniky. A kedze dnes v armade narozdiel od minulosti hraju hlavnu rolu technologie a vyzbroj, tak myslim, ze EU sa kludne rovna najvacsim mocnostiam.
500:1 som si pomylil s tym, ze najlepsi sniper v historii zabil cez 500 vojakov a bol to prave finsky odstrelovac v tejto Zimnej vojne.
A ano dnes už vôbec nie je dôležité kolko má ktorá krajina vojakov.......
Dnes ide o technologi ea taktiku.
A ide hlavne aj o to že jak vies vytvoriť nejaku zbran, jak dokážes tie peniaze využiť, lebo to že USA dá do vojenskej výzbroje milion krát viac ako napríklad Cina, to neznamená že su lepsí..........
Pozrime sa jak to bolo nedávno, ked USA obetovali miliardy na vytvorenie super bezkonkurenčnej ponorky.
Cinan s IQ 300 ktorý si kupil za par centov pero a papier zistil že tá ponorka má na určitom mieste slabý pancier a RYBARSKE LODE naložené obyčajnými vybusninami ju dokážu poraziť.
BOli skusky a zistilo sa že je to pravda a tu ponorku uplne odvolali a rozobrali.
Tam už Cinan zas porazil americké miliardy pár centami, resp. s perom a papierom......
Tu už nejde ani tak o peniaze.
Vsetky vojenské velmoci maju dostatok materiálu aj vsetkého na vytvorenie novej technologii.
Tu ide o to aký má kdo mozog, aký má kdo nápad......
Tu ide o sťastie kdo vytvorí lepsiu zbran......
Britské námorníctvo rozpredávavaju do celého sveta a ide do minusu!
Aj Rusko Cina USA predávaju svoje lode napríklad Indii ktorá vsetko teraz kupuje, ale oni vyrobia viac a kvalitnejsich lodí ako predaju.
EU má čoraz menej lodí..........
A aj jadrové hlavice sa už nemodernizuju. Maju tam 40 rokov staré jadrovky čo už nefunguju pravdepodobne.
Tanky - raz za 20 rokov vymyslia v Nemecku nový typ tanku ktorého vyrobia 20 kusov z toho 15 kusov predaju a 5 odložia do muzea.........
Ide o to že kolko toho EU vlastní lebo má prostriedky nato aby bola vojenská sila, ale ona nedáva vela penazí do vojenskej technologii a ani sa na to nesustreduje.....
neviem :ehm: