Myslite ze na slovensku je vetsina ludii "skutocne"slovakou?
myslim to tak....ze..vela ludii ma v rodine alebo v predkoch niekoho kto nebol slovak. ja poznam kopec ludii co maju predkou z inich krajin ako slovensko. lebo..kopec ludii sa bije do hrude aki su cistii a pravy slovaci, ale ked sa pozrie clovek na ich pr
Genitív množného čísla mužského rodu - z koho/čoho Slovákov
Ja osobne mám babku sudeckú nemcku, otec sa narodil v Čechách, prababka z druhej strany bola Poľka a priezvisko mám maďarské. Napriek tomu som 100% Slovák...
určite by sa našli ešte čistokrvný, ale je to už ohrození druh ja napríklad mám tiež predkov z francuzska,madarska,ameriky takže niesom uplne čistý slovák a je mi to jedno
takze slusne? a ty si slovak ? ked napises "slovakou,narodi"
podla mna nezalezi na tom aku mas krv, to je cista kravina.. ide iba o tom v akom prostredi si vyrastol, aky je tvoj materinsky rodny jazyk a povedzme ako ovladas jeho gramatiku..
čo keby si tvoje príspevky písal do wordu a potom to tu len skopíroval?
Pre mna sú národy strašne nepodstatné. Človeka súdim podľa toho čo vypustí z úst a je mi jedno kto to je. Tieto rozdeľovania v dnešnom prepojenom svete sú podľa mna aj tak len veľkou brzdou
Z otcovej strany napoly madarka, z maminej stvrt polka (starka je od polskej hranice) a zijem v rakusku. Ale som slovenka celym srdcom, len proste chcem poznat cely svet a zit v nom
No. Najprv si asi treba ujasniť pojem "pravý Slovák". Kedy sa za neho človek začne považovať? Myslím si, že každý z nás ma predkov odniekiaľ. Ale to ešte neznamená, že by nemal byť "čistým Slovákom". Taktiež ak niekto ma mamu z Poľska a otca z Nemecka, ale ich dieťa vyrastá na Slovensku, je v takomto prostredí a hodnotách vychovávané a cítil sa ako Slovák, tak aj toho ja považujem za Slováka.
Každopádne Slovensko sa v minulosti nachádzalo na dôležitej obchodnej ceste, kde sa premlelo množstvo národov. A keď už hovoríme o Slovanoch, tak aj tí sa delia na západných, južných a východných. Hmm tak asi toľko k tomu.
@nikeboy cize ano 99,9999% ludi na Slovensku su Slovaci (i ked hovoria mozno roznymi jazykmi a narodnostne sa kulturne sami zaraduju k roznym narodnostiam) vsetko su to Slovaci = obcania Slovenska
mám české, poľské a maďarské korene, hoci niekoľko posledných generácií žilo výhradne na Slovensku. A je mi úplne fuk, či som čistý Slovák alebo nie. Ja sa biť do hrude neplánujem.
Je mi uplne jedno kto ma ake korene, ale najviac ma rozosmeju samozvani narodniari, nacionalisti a pod, ktori ani neovladaju slovensku gramatiku, hlavneze sa buchaju do prs aki su slovaci.. na birdzi ich je pozehnane.
podla mna neexsistuje alebo skor exsituje velmi male mnozstvo ludi, ktory maju iba cisto predkov z tej krajiny v ktorej zije. Zalezi aj od toho ako daleko by sme v rode isli. Ale kazdy sa dostane niekde za hranice keby patral.
Je to uplne jedno pozrime sa na amikov. Vsetci su hrdy amici, ale este nedavno bola ich spermia niekde v europe.
Presne tak ked sa moje decko narodi a bude vyrastat nape. Cechach tak bude cech i ked ja a manzelka budeme slovaci. Kto sa kde narodi a vyrasta tak takej narodnosti je.
@tomas blud, moj otec ho ma ceske... a podobnych ludi, ktori sa narodili v zahranici a maju obcianstvo danej krajiny (kanadske, americke, nemecke) poznam do bludu, vzdy som mal minimalne 3 takych spoluziakov!
vieš čo znamená Slovák? človek, ktorý má štátne občianstvo SR. čiže môže pochádzať aj z laponska ale keď má OP tak je to slovák. veď každý človek má predkov z rôznych miest. keby si za slováka chcel považovať len človeka, ktorý má 10 generácii predkov žijúcich výlučne na slovensku tak by sa počet obyvateľstva výrazne znížil
touto krajinou prešlo veľa národností - NIKTO nie je čistý Slovák... niekto je možno "čistejší" a niekto menej "čistý" Slovák, v zásade to beriem tak, že kto má oboch rodičov zo Slovenska je Slovák (už babky alebo dedkovia, či prababky a pradedkovia bývajú často Maďarmi, Čechmi, Rusmi, Ukrajincami, Poliakmi, Nemcami, Američanmi...). naozaj nikto nie je čistý...
PS: začni makať na tej gramatike... tebe sa tie chyby ani zrátať nedajú, koľko ich tam máš... len v nadpise ich máš 5, ak nerátam diakritiku a veľké a malé písmená... na zaplakanie! ty si vraj Slovák??
@tomas ale ja som mal na mysli ine ako obcianstvo. lebo....na slovensku moze hocikto zit niekolko rokou a mat slovenske obcianstvo a aj tak....nebude moct povedat ze je slovak. kdesto napriklad kebi si zil v usa a mal usa obcianstvo mozes povedat ze si americna. neviem ci vies ako to myslim.
na invektiva na moju gramatiku zo strani poniektorich ludii tuna, reagovat nebudem.
@nikeboy každý kto má americké občianstvo je Američan (bez ohľadu na to či je Ír, Hispánec, Černoch, Číňan alebo Slovák)
@nikeboy každý kto má slovenské občianstvo je Slovák. Načo zbytočná neznášanlivosť k národnostiam? Každý kto platí na slovnesku dane, poctivo pracuje a podobne, je plnohodnotný človek a plnohodnotný občan Slovenska = Slovák (aj keď má maďarských predkov, maďarský prízvuk a volí maďarskú stranu, aj keď je Róm, či je na ňom jasne vidieť, že jeho predkovia sú z Ázie, ak platí dane a poctivo pracuje na Slovensku a má slovenské občianstvo je PLNOHODNOTNÝ SLOVÁK).
@nikeboy prečo by národnostní Maďari, Rómovia, Rusínci či Vietnamci nemali mať rovnaké práva ako iní Slováci, keďže všetci menovaní sú občania Slovenska = čiže Slováci.
@tomas aj tak je cela tato debata o narodnosti a nie obcianstve. kriterium "obcianstvo" si si sam vytvoril, ale zakladna otazka sa tykala skor narodnosti.
@tomas ale ja som mal na mysli skor prave to co spomenul @gabosh. aj ked...nie uplne. poviem priklad ako som to myslel....guvernerka kanady sa narodila a je aj povodom z haiti. myslis ze na slovensku by mohol bit napriklad premierom niekto kto sa narodil a pochadza napriklad z vietnamu? no...ja tomu moc neverim.
k americkemu obcianstvu- vies ako to z nim je....aj ked neviem ci to vedia aj ostatny tak to tu napisem- staci ked sa narodite na uzemi USA,a automaticki sa z vas stava obcan USA zo vsetkimi tym plinucimi vecami,americki pas a dalsie veci.
ja nehovorim o pravach, ja som to myslel tak ze dnes cistokrvni slovak nieje asi skoro nik, a napriek tomu vznikaju prave tie nerodnostne trenice a neznasanlivost. proste islo mi v tejto ankete poukazat na to ze nieje doovod bit proti inim krajinam, ked sami slovaci maju korene a predkou aj mimo slovenska. vies, hlavne v sucasnosti to napetie v slovensko madarskich vztahoch,a z toho plinuce tuna vznikajuce ankety o madaroch. podla mna je to o pilitike, lebo obycajnemu madarovi alebo slovakovi je jedno kto je skade, hlavne ked spolu dokazu vychadzat. no teraz neviem ci som sa dobre vyjadril tak prepac za pripadne nedorozumenie vzniknute z tohot komentaru.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
Ja osobne mám babku sudeckú nemcku, otec sa narodil v Čechách, prababka z druhej strany bola Poľka a priezvisko mám maďarské. Napriek tomu som 100% Slovák...
A Slovania sem prišli dosť skoro, Kelti a Rimania sa tu len zdržali nejaký čas.
podla mna nezalezi na tom aku mas krv, to je cista kravina.. ide iba o tom v akom prostredi si vyrastol, aky je tvoj materinsky rodny jazyk a povedzme ako ovladas jeho gramatiku..
Pre mna sú národy strašne nepodstatné. Človeka súdim podľa toho čo vypustí z úst a je mi jedno kto to je. Tieto rozdeľovania v dnešnom prepojenom svete sú podľa mna aj tak len veľkou brzdou
narodnosti su kulturny pohlad a v globalizovanom svete, je to skor prislusnost ku komunite, nez nejaky statopravny prvok.
obcianstvo je prislusnost k statu, a k Slovensku patria Slovaci = obcania Slovenska bez ohladu na narodnost.
Každopádne Slovensko sa v minulosti nachádzalo na dôležitej obchodnej ceste, kde sa premlelo množstvo národov. A keď už hovoríme o Slovanoch, tak aj tí sa delia na západných, južných a východných. Hmm tak asi toľko k tomu.
Je to uplne jedno pozrime sa na amikov. Vsetci su hrdy amici, ale este nedavno bola ich spermia niekde v europe.
Presne tak ked sa moje decko narodi a bude vyrastat nape. Cechach tak bude cech i ked ja a manzelka budeme slovaci. Kto sa kde narodi a vyrasta tak takej narodnosti je.
Etnicky čistých Slovákov je ale málo, pochybujem že aj nejakí... a som na vážkach, či sa aj dá tvrdiť, že vôbec niekedy nejakí boli
"Pohrdaní je to co cítím, když vlaje vlajka a hraje hymna...!" (Spes Erepta - Náměstí hrdinů, k vypočutiu na » www.myspace.com/spesxerepta...
PS: začni makať na tej gramatike... tebe sa tie chyby ani zrátať nedajú, koľko ich tam máš... len v nadpise ich máš 5, ak nerátam diakritiku a veľké a malé písmená... na zaplakanie! ty si vraj Slovák??
K otázke: nerozumiem pojmu skutočný Slovák a celkovo je mi to niekde, kto má aké korene.
na invektiva na moju gramatiku zo strani poniektorich ludii tuna, reagovat nebudem.
invektiva (z lat. invectivus, někoho napadající)
@nikeboy každý kto má slovenské občianstvo je Slovák. Načo zbytočná neznášanlivosť k národnostiam? Každý kto platí na slovnesku dane, poctivo pracuje a podobne, je plnohodnotný človek a plnohodnotný občan Slovenska = Slovák (aj keď má maďarských predkov, maďarský prízvuk a volí maďarskú stranu, aj keď je Róm, či je na ňom jasne vidieť, že jeho predkovia sú z Ázie, ak platí dane a poctivo pracuje na Slovensku a má slovenské občianstvo je PLNOHODNOTNÝ SLOVÁK).
@nikeboy prečo by národnostní Maďari, Rómovia, Rusínci či Vietnamci nemali mať rovnaké práva ako iní Slováci, keďže všetci menovaní sú občania Slovenska = čiže Slováci.
k americkemu obcianstvu- vies ako to z nim je....aj ked neviem ci to vedia aj ostatny tak to tu napisem- staci ked sa narodite na uzemi USA,a automaticki sa z vas stava obcan USA zo vsetkimi tym plinucimi vecami,americki pas a dalsie veci.
ja nehovorim o pravach, ja som to myslel tak ze dnes cistokrvni slovak nieje asi skoro nik, a napriek tomu vznikaju prave tie nerodnostne trenice a neznasanlivost. proste islo mi v tejto ankete poukazat na to ze nieje doovod bit proti inim krajinam, ked sami slovaci maju korene a predkou aj mimo slovenska. vies, hlavne v sucasnosti to napetie v slovensko madarskich vztahoch,a z toho plinuce tuna vznikajuce ankety o madaroch. podla mna je to o pilitike, lebo obycajnemu madarovi alebo slovakovi je jedno kto je skade, hlavne ked spolu dokazu vychadzat. no teraz neviem ci som sa dobre vyjadril tak prepac za pripadne nedorozumenie vzniknute z tohot komentaru.