no ... nechcel by som mat teraz hypo ... jak ti zachvilu banka zavola ze zaloz dalsiu nehnutelnost, lebo aktualna hodnota tvojej nepokryva vysku hypoteky
To asi nikto nevie s istotou povedat. Podla článkov odborníkov sa predpokladá, že dajaký rok ostanú ceny na rovnakej výške a potom začnú stúpať. Ale zasa ak náhodou bjde ekonomická situácia taká, že ľudia nebudú vládať splácať hypotéky (napr. preto, že prídu o prácu) a teda sa začne exekučné konanie voči dlžníkom, tak bude možno prebytok nehnuteľností a ceny môžu letieť dolu. Teraz by slm s kupou asi dajaký rok počkal, ak hrozí že prídem o prácu. Inak by som pokojne kúpil, lebo ak chcem v nehnuteľnosti bývať, tak to až taký význam nemá, lebo z dlhodobého hľadiska pojdu ceny skoro s istotou len a len hore.
Druhý pohľad na vec, ak kúpiš nehnuteľnosť teraz a o rok ceny bytov klesnú (viac rokov asi klesať nebudú, lebo štát a ECB bude ekonomiku asi masívne stimulovať) tak ťa celkové náklady môžu výjsť aj tak menej, než keby si nehnuteľnosť kupovala za zníženú cenu, lebo sa dá predpokladať, že stavebný robotníci budú pri prerábkach/stavbe ochotní robiť aj za menej peňazí, keďže nebude pre nich až toľko práce...
nedavno som sa to tu tiez pytal pretoze v lete chcem tiez kupovat byt na hotovost ale zatial podla mna to nikto nevie predpovedat, vyssie by to snad hadam ist ale nemalo
nooooo, citala dom vcera clanok,ze uz minuly rok boli ceny bytov na tom v pomere tak ako v 2008 tesne pred krizou,ked zacali klesat (ptm od 2015 zase stupat), cize ak ma nastat kriza,tak teoreticky by mali zacat zase klesat, momentalna situacia s koronou tomu iba 'dopomaha',ale ja som dost skeptik.
Myslim si,ze ceny dole nepojdu, jedine tak budu stagnovat a v dosledku recesie ci krizy skor bude sirsia ponuka nez nizsie ceny
ale zas ja viem o tom prd
a tiez mam dilemu ci kupovat tetaz ci nie,lebo uz by som velmi chcela,ale ta ponuka je strasne zalostna
ale reálne nikto z vás nevie čo je to spraviť investíciu do nehnuteľnosti, starať sa o to, vynaložiť náklady, financovať to, mať s tým starosti, takže vám je to zbytočné takéto úvahy.
@bebekex minuly rok urcite nezacali klesat ceny, vsak dosahovali maximum a to uz nie len v BA ale aj v hornej dolnej. A urcite teraz nezacnu klesat ceny bytov v Ba o tisicky dole, stale je vela zaujemcov co tu chcu zit z celeho slovenska a kupovat byty a bytov je nedostatok a stavaju sa len nove typu eurovea 2 v sumach ktore nie su urcene pre beznu verejnost ale tych par hore
Zalezi kde. My kupujeme teraz dom pri Prahe, pretoze verime, ze tu tie ceny neklesnu, maximalne sa teraz na chvilu zastavi narast cien, po odozneni krizy ale ceny zacnu znova stupat, nehovoriac o urokovych sadzbach hypotek. Dopyt tu dlhodobo vyrazne prevysuje ponuku a bude to horsie, stahuje sa sem coraz viac ludi z periferie, prichadzaju cudzinci, ti bohatsi investuju do bytov v centre... Odhaduje se, ze v roku 2050 bude zit tretina obyvatelov CR v Prahe a okoli (Stredocesky kraj). Takze sa to z hladiska strednedobej a dlhodobej investicie oplati, predpokladame ze uz za 5 rokov bude mat dom (resp. hlavne pozemok na ktorom stoji) dvojnasobnu hodnotu.
V mensich mestach a tam, kde byty a domy nejdu az tak "na dracku" by som s kupou pockala, kym sa naplno rozbehne kriza a potom mnohi ludia urcite budu nuteni predavat nehnutelnosti pod cenu.
@jasmiine asi som sa zle vyjadrila,ale napisala som presne to iste co ty..
V roku 2019 dosahovali top v pomere rovnaky ako v roku 2008 .. no a po roku 2008 zacali klesat-to som mala na mysli cize s tebou vo vsetkom suhlasim,len som to napisala prilis zlozito
Myslím si, že niekde sú riadne predražené ale zase ja som rád, pretože som teraz predával svoj byt a asi by som ho už nikdy nepredal za takú sumu ako teraz. Vlastne som asi aj rád, že som to ešte stihol ak by tie nehnuteľnosti mali ísť dole.
Tak napríklad v Miláne a okolí sa bude dať kúpiť podľa mňa celkom lacno. Odrazu im dôjde, že im nejako ubudlo ľudí a treba nájsť novú pracovnú silu. Je tam veľmi pekne a po taliansky sa do roka naučíte
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
Druhý pohľad na vec, ak kúpiš nehnuteľnosť teraz a o rok ceny bytov klesnú (viac rokov asi klesať nebudú, lebo štát a ECB bude ekonomiku asi masívne stimulovať) tak ťa celkové náklady môžu výjsť aj tak menej, než keby si nehnuteľnosť kupovala za zníženú cenu, lebo sa dá predpokladať, že stavebný robotníci budú pri prerábkach/stavbe ochotní robiť aj za menej peňazí, keďže nebude pre nich až toľko práce...
Myslim si,ze ceny dole nepojdu, jedine tak budu stagnovat a v dosledku recesie ci krizy skor bude sirsia ponuka nez nizsie ceny
ale zas ja viem o tom prd
a tiez mam dilemu ci kupovat tetaz ci nie,lebo uz by som velmi chcela,ale ta ponuka je strasne zalostna
V mensich mestach a tam, kde byty a domy nejdu az tak "na dracku" by som s kupou pockala, kym sa naplno rozbehne kriza a potom mnohi ludia urcite budu nuteni predavat nehnutelnosti pod cenu.
V roku 2019 dosahovali top v pomere rovnaky ako v roku 2008 .. no a po roku 2008 zacali klesat-to som mala na mysli cize s tebou vo vsetkom suhlasim,len som to napisala prilis zlozito