Do úvahy by som bral iba a len jediné kritérium - robiť čo ťa baví...
Na jaku riť je niekomu kariera, keď v 30tke sa na všetko vyserie a psychicky sa zosype lebo každy deň v robote bude utrpením?
Ak človeka niečo baví a robí to preto, lebo je pri tom šťastný a teší sa zo svojej práce, je to viac ako tisíce eur na výplatnej páske...
Ak ť abaví opravovať auta, choď za mechanika, ak ťa bavia masmedia choď na masmedia, ak ťa baví trebars čipkovanie tak hor sa za starou babkou nech ťa to učí =D =D Ale nie, proste ser na karieru, buď šťastný ...
pozri, je otázne, ci zostanes na urade prace alebo nie.. ak si sikovna a tak, mozes ist na hocico a uplatnis sa, myslim ze je aj take nieco ze kolko % ziakov z tej skoly sa uplatnilo.. a niektore maju vacsiu, neiktore mensiu..
@nonormal i ľudia s kariérou mávajú šťastný život, i keď o tých v médiách hovoria málokedy. Kariéru chcem, pretože ovplyvňovať a pozitívne pôsobiť na ľudí je pre mňa druh sebarealizácie. A táto potreba sa mi naplní v médiách (kde môžem dávať odkaz masám) alebo vo veľkej spoločnosti alebo písaním kníh.
lebo ked ano a vyberies si smer co ta bavi s minimalnym uplatnenim, tak po 10 rokov oblubenej roboty budes nespokojny, lebo malo zarabas a nemozes si dovolit to co chces (ked mas raz tie peniaze). a aj ta robota uz nebude tak super
a ked si velmi na luxus nepotrpis tak chod robit to co ta bavi. budes zit stastne a snad aspon priemerne.
jj, chod na vysoku, ktora ta bude 5 rokov mucit, zamestnaj sa potom v tom obore, kazdy den tam pracuj, bud hnusny, enrvozny, vycerpany, nenavid svoju pracu, ale hlavne, ze budes mat peniaze
@id To súhlasím, ja som predsa nenapísal, že kariéra je zlá. Chcel som len povedať, že si ju treba budovať v obore, ktorý ťa baví Takáto kariéra je určite silným dôvodom k šťastiu
Robit co ta bavi (ak to nema buducnost) je mozno pocas studia super ale po skonceni skoly si budes akurat tak trieskat hlavu o stenu, ze preco si studoval toto. V dnesnej dobe je robit svoje hobby, kt. nema uplatnenie totalna naivita podla mna...
Nemyslim teraz robit nieco na co nemas a co vyslovene neznasas. Ale vyber si nejaku zlatu strednu cestu - nieco z toho ci pri uceni nebudes trhat vlasy ale ma to aj perspektivu v buducnosti.
Jednoznačne choď na to, čo ťa baví. Nikde nie je napísané, že s manažmentom sa ti budú sypať ponuky na pracovné pozície rovno do náruče. Na to by som sa určite nespoliehala. Keď budeš šikovný tak si na škole, ktorá ťa baví nájdeš sám kontakty na potenciálnych zamestnávateľov. Možno hneď nebudeš na svojej vysnívanej pozícii a nebudeš zarábať veľké peniaze, ale to ako bežný absolvent asi nikde. Ja by som na školu, ktorá ma nebaví v živote nešla. Sama som bola pred rozhodnutím či počúvať rodinu a ísť na školu, ktorú by som z duše nenávidela pre predmety, ktoré tam sú, ale možno by som raz mala dobrú pracovnú pozíciu a plat, alebo sa riadiť vlastným rozumom a ísť na školu, po ktorej mám síce neistú budúcnosť, ale som tam strašne šťastná a nemenila by som posledného 3,5 roka za nič na svete.
študuj, čo ťa baví, ser na uplatnenie, pretože schopný, inteligentný človek, ktorý si prácu chce nájsť, tak si ju aj nájde. kašli na to, čo ti hovoria druhý, je to tvoj život.
@ahajj ja nemám potrebu sa "priznávať" vzhľadom na to, že to nijak nezatĺkam. ale aby ti bolo ľahko a mohol si sa mi veselo vysmievať, ako skončím na pracáku, tak ti poviem, že teóriu interaktívnych médií /áno, žiadna strojarina a ešte si o tom ani nikdy nepočul, takže úplne márne so mnou/ a momentálne som vo Fínsku na Audiovisual Media Culture.
1. s masmediami sa da najst vhodna praca, kludne do toho chod
2. kvalita je v cechach v praxi vyssia, studentsky zivot vyhodnejsi - ale ja osobne by som nesiel. Odcudzilo by ma to od tejto krajiny.
3. manazera nerobi skola, to si uz uvedomte...
Ja som studoval Aplikovanu informatiku, momentalne studujem Robotiku, s rozhodnutim som plne spokojny, aj ked to tak nebolo vzdy. Pracujem od nastupu na skolu, 3 roky posobim ako projektovy manazer a veduci IT oddelenia. O robotu a plat sa nestaram...
@ahajj keď pri tom nekonečnom gúglení, o ktoré sa očividne teraz snažíš, prídeš na to, čo vlastne študujem, potom sa možno pokús o nejakú interakciu. pekný večer prajem.
@tikalok ja už som si zvykla, nejak si zvykol sa do mňa navážať v každej diskusii o VŠ. chlapec má so mnou asi nejaký špecifický problém možno ho neprijali na moju školu
@ahajj čo by som ja preboha robila v Rádiu_FM? kvôli tomu by som na VŠ nelozila
@ahajj prepac, nejako mi uniklo ci si uz hovoril o svojej zazracnej kariere. mal by som aj dost solidny navrh ohladom nejakej publikacie, ktoru by si na tuto temu mohol napísať. myslim, ze vydavatelstvo by sa naslo... vies bolo by to nieco v zmysle: Ako prezit spokojny zivot. alebo Rady od spokojných mladých. ano, to by slo. v rádiu FM by pootm isto vznikol priestor pre nejaku relaciu, kde by si mohol vplyvat na vsetkych tych uboziakov co si este neuvedomili, ze studovat a potom prezit pekný zivot mozno len s technikou a ekonomikou...
@ahajj jednoducho verím v jej schopnosti a prečo , to ti nebudem vysvetľovať , každopádne poznám vo svojom okolí kopu ľudí kt. vyštudovali techniku a sedia doma na zadku lebo sú ako ľudia neschopní , stále najviac záleží od jednotlivého človeka čo dokáže a pred tým ako si do mňa kopneš tak sám študujem technický smer
Rob to co ta bavi, venuj tomu najviac ako sa da.budes v tom dobry a presadis sa. naco budes studovat nieco, co ta bavit nebude, ked zarucene to potom nebudes vediet vyuzit, lebo robit to co cloveka fakt nebavi nema zmysel.
ja som si vybrala Viedenskú univerzitu-kvoly tomu, že som spravila nemecký DSD diplom a načo mi bude v izbe zarámovaný, nejak ho predsa využijem. Okrem toho má táto vysoká škola aj určité renomé, ktoré môže ovplyvniť moju budúcu pozíciu na trhu práce. Školné sa za bakalára (zatial) neplatí, platím len kvázi poistenie každý semester 17 eur plus ubytovanie a bežné výdavky. Na tejto uni som si vybrala odbor škandinavistika-severské krajiny ma odjakživa lákajú, (dokonca aj tie jazyky bláznivé sa mi páčia imponuje mi ich životná úroveň, služby, celkový štandart. Ked' sa lepšie zabehám, chcem si k tomu pribrať ešte niečo technckého smeru (s najväčšou pravdepodobnosťou informu) a zamestnať sa niekde v týchto krajinách, resp. vo Viedni spraviť len škand. bakalára a informu ísť študovať rovno do Švédska, Fínska, alebo Nórska.
@id si idealista a preto ti neporadim .... ale dneska ukazovali akurat v tv jednu tetku co ma management a nema robotu (preco asi ? ... riadenie nejakeho podniku neni o skole ale o tlacenke ... chapes ne ? ) .... po 2. masmedia studuje vela ludi a myslis ze je to az take potrebne pre tuto spolocnost ? ... s tym tiez asi nebudes mat velke sance .... furt pojdu technicke smery + ekonomika + pocitace ... ja viem ze vsade treba minimalne jeden predmet z kombinacie matfyzchemia .... nuz asi preto tak dobre platia tych co to vystuduju (lebo na to nema kazdy)
@ahajj 1. ff ako celok by som nezatracoval ... ale mas pravdu niektore odbory su ?? "divne"
2. jeb na nich tu na birdzi su vacsinou sami idealistickí intelektuali ktorych zmyslanie je na kilometre od realneho sveta ... kazdy vie ze technicke smery,ekonom. + IT je to co ide a za co su peniaze - nehovorim ze miliony ale urcite viac jak za aplikovanu etiku + klasicku filozofiu
@id - hlásim sa k ľuďom s maturou o ktorých hovorí orfea, aj keď zatiaľ tiež len sedím doma na zadku. ohlásim sa znova o pár rokov keď budem mať na účte milióny
radsej marketing ako masmedia, radsej cechy ako slovensko. tot moj skromny nazor, bc som si spravila na slovensku (FF UK), mgr robim v cechach (FSS MUNI). neporovnatelne.
Keď nedokážete vysvetliť 9-ročnému dieťaťu, to čo robíte, tak tomu buď dostatočne nerozumiete alebo to vôbec nestojí za to.
A. Einstein
takze si vyber nieco poriadne v obore ktory ta bavi, a nevyberaj si managementy a socialne politicke vedy (tzv. balady o hovne) ak ta bavi chemia : farmacia , chemicky inzinier
biologia: molekularna biologia, genetika
matika, fyzika : IT , matematicky analytik, architekt... atd
Ja som sa rozhodol pre výšku v Česku,som tu prvým rokom a zatiaľ neľutujem. Je na tebe,ako sa rozhodneš,že čo chceš v živote robiť...je dosť možné,že sa rozhodneš pre kariéru a niekedy okolo 30-35 zistíš,že si sám a život ti utiekol pred očami a nemáš ani rodinu a nejakú by si chcel...
Peniaze a kariéra nie sú v živote najdôležitejšie...
Rozhodni sa tak,aby ti toho neľutoval,aby si robil niečo,čo ťa baví atď...
Ja som na matfyze. Som stále študent, ale vyskušal som aky je ozajstny pohovor vo fitme. Šiel som do ČSOB na pohovor, prvy pokus-hneď prvy job. Teda s indormatikou a matematikou nebudeš nezamestnany A nedostanem minimálnu mzdu zdaleka
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
53 komentov
Na jaku riť je niekomu kariera, keď v 30tke sa na všetko vyserie a psychicky sa zosype lebo každy deň v robote bude utrpením?
Ak človeka niečo baví a robí to preto, lebo je pri tom šťastný a teší sa zo svojej práce, je to viac ako tisíce eur na výplatnej páske...
Ak ť abaví opravovať auta, choď za mechanika, ak ťa bavia masmedia choď na masmedia, ak ťa baví trebars čipkovanie tak hor sa za starou babkou nech ťa to učí =D =D Ale nie, proste ser na karieru, buď šťastný ...
a ja sama ešte neviem jak sa mam rozhodnuť
lebo ked ano a vyberies si smer co ta bavi s minimalnym uplatnenim, tak po 10 rokov oblubenej roboty budes nespokojny, lebo malo zarabas a nemozes si dovolit to co chces (ked mas raz tie peniaze). a aj ta robota uz nebude tak super
a ked si velmi na luxus nepotrpis tak chod robit to co ta bavi. budes zit stastne a snad aspon priemerne.
moj nazor
a ak si blbý a neschopný, tak ti žiadna škola nepomôže v tom, aby si neskončil na ÚP.
Nemyslim teraz robit nieco na co nemas a co vyslovene neznasas. Ale vyber si nejaku zlatu strednu cestu - nieco z toho ci pri uceni nebudes trhat vlasy ale ma to aj perspektivu v buducnosti.
realita je väčšinou niekde úplne inde...peniaze sú sloboda, darmo budete robiť čo vás baví keď nebudete mať peniaze na zvyš.
určite sa lahšie človek zamestná z technického odboru ako z nejakej humánnej kraviny...ale jo...po škole si poviete že hlavne že ma to bavilo
ale vidím že slovko v odboroch "médiá" namotá vela hňupov
2. kvalita je v cechach v praxi vyssia, studentsky zivot vyhodnejsi - ale ja osobne by som nesiel. Odcudzilo by ma to od tejto krajiny.
3. manazera nerobi skola, to si uz uvedomte...
Ja som studoval Aplikovanu informatiku, momentalne studujem Robotiku, s rozhodnutim som plne spokojny, aj ked to tak nebolo vzdy. Pracujem od nastupu na skolu, 3 roky posobim ako projektovy manazer a veduci IT oddelenia. O robotu a plat sa nestaram...
good luck
@ahajj čo by som ja preboha robila v Rádiu_FM? kvôli tomu by som na VŠ nelozila
vy viete tak pekne potešiť takto za studeného zimného večera
co viac ti na to poviem.....
vau! obdiv! veľa šťastia ti prajem v štúdiu
2. jeb na nich tu na birdzi su vacsinou sami idealistickí intelektuali ktorych zmyslanie je na kilometre od realneho sveta ... kazdy vie ze technicke smery,ekonom. + IT je to co ide a za co su peniaze - nehovorim ze miliony ale urcite viac jak za aplikovanu etiku + klasicku filozofiu
ale nie vždy je to také super ako si všetci myslia...mnohokrát to chce kopec driny
I.T
.
.
.
o koľko sa stavíš, že v živote vysoká škola nehrá takú veľkú rolu?
choď tam, kde ťa aspoň čo-to naučia o nejakom perspektívnom odbore a zháňaj si čo najviac známostí, zídu sa
A. Einstein
takze si vyber nieco poriadne v obore ktory ta bavi, a nevyberaj si managementy a socialne politicke vedy (tzv. balady o hovne) ak ta bavi chemia : farmacia , chemicky inzinier
biologia: molekularna biologia, genetika
matika, fyzika : IT , matematicky analytik, architekt... atd
Peniaze a kariéra nie sú v živote najdôležitejšie...
Rozhodni sa tak,aby ti toho neľutoval,aby si robil niečo,čo ťa baví atď...
Cudzí ľudia na nejakom fóre ti asi ťažko poradia.