Je všeobecne známe, že rýchlosť svetla je najvyššia možná rýchlosť. Rovnako je však známe, že je KONEČNÁ! Teda teoreticky by malo byť možné ju prekročiť. Prakticky je to nemožné, pretože maximálna umelo vyvinutá rýchlosť bola takmer svetelná (rýchlosť čas
Mám na vás otázku... ak je úniková rýchlosť z červej diery väčšia než rýchlosť svetla, nemoze teoreticky vcucnut castice aj vecsou rychlostou nez ej ta svetelna... ?
inac svetelna rýchlost nie ej az taka rychla,relativne, pretože z pohľadu častíc sa ňou pohybujúcich treba počítať aj s dilatáciou času.
@delica ale hyperpriestor je teoreticky iný rzomer nie ?...
by ma zaujímalo či existuje ... lebo teoreticky by pohyb nemusel byť rýchlejší v hyperpohone než je pohyb rýchlosťou svetla akurát by výraznejšie deformoval čas...
myslím si že hyperpohon ani nei ej tak o rýchlosti...
To, čo píšeš, nie je zrejme úplne tak. Jednak, je síce pekné, že je všeobecne známe, že rýchlosť sveta je konštantná a že je to najvyššie dosiahnuteľná možná rýchlosť akéhokoľvek prenosu. Musím ťa upozorniť, že to platí len v rámci konceptov teórie relativity.
Kvantová fyzika a niektoré ďalšie koncepty sa k tejto otázke stavajú úplne inak. Dokonca existuje aj jednoduchý myšlienkový experiment, ktorý bude možné v budúcnosti spraviť, ktorý považujem za dostatočne presvedčivý o možnosti dosiahnutia vyššej rýchlosti než rýchlosť sveta. Využijú sa vlastnosti subatomárnych častíc - dajú sa zostrojiť také dva elektróny, ktoré budú mať opačné spiny. Keď sa jeden z elektrónov naruší a tým sa zistí jeho spin, vzápätí je známy aj spin druhého elektrónu (opačný). Čiže keď sa tieto elektróny vyšlú oproti sebe (pohybujú sa od seba rýchlosťou skoro 2c) a potom sa zistí spin jedného z nich (napr. s=+1/2), tak spin druhého je tiež známy (s=-1/2), teda informácia o ňom sa k pozorovateľovi dostala rýchlejšie ako rýchlosťou svetla.
@alpynus vdaka za informacie.. lebo nevenujem sa tomu az tak detailne a kedze som len na strednej, nemam az taky pristup k informaciam v tomto smere.. ale cital som som si nieco o teorii relativity a mal som jednu prednasku s nejakym profesorom, ktory bol 2 roky v CERNe a ked som sa pytal jeho, vyjadril sa dost nejasne (nepovedal ani ano, ani nie)
Nie je mozne ju prekrocit, pretoze jedina vec, ktora je schopna ju dosiahnut, je foton, ktory nema hmotnost. Kedze vsetky ostatne castice maju nenulovu hmotnost, pri dosiahnuti zlomku rychlosti svetla by zhoreli. Nie, nie je to mozne a ani nikdy nebude. Nech uz clovek dosiahne akukolvek techniku. No na druhej strane... vo vesmire nie su castice, ktore by telesu odporovali, preto mozno teoreticky vo vesmire... No aj tak si myslim, ze to nie je mozne.
Nechapem logiku toho co si napisal , ked je KONECNA tak sa prekrocit as neda ne? ani teoreticky ani prakticky nikdy nikto a nic nepojde rychlejsie a ani sa k tomu nepriblizi
ked je konecna, znamena to ze ma nejaku maximalnu hranicu... a to znamena, ze existuje cislo ktore je vyssie ako ta hranica, teda je mozne dosiahnut to vyssie cislo
Možné to je, možno nie spôsobom, aký poznáme, možno nie v tomto kúte vesmíru... Tak ako sú pre nás záhadou čierne a červie diery, kde neplatia nám známe fyzikálne zákony.
hmm otazka ktoru si polozil v tomto fore je dost zaujimava a aj dost zlozita...ja si myslim ze vsetko sa da prekonat ryhclost svetla rozhodne nieje najvecsia v celom vesmire ale aby sme ju prekonali nato nam nestacia doterajsie poznatky...po roku 2012(ked sa urychlovac castic dostane do plneho vykonu) bude jasnejsie co je to ta "bozska hmota" ktora zabezpecuje ze vsetko ma svoju hmotnost a ked sa dozvieme este par faktov otom tak by sme mohli prist nato ako prekrocit rychlost svetla pretoze ak v urychlovaci castic je takmer rychlost svetla a su tam elektrony a protony tak tie castice z ktorych sa skladaju maju mensiu hmotnost a vlastne by mali byt aj ovela rychlejsie takze tak sa da prekrocit rychlost svetla... my musime hlavne zistovat co je to cervia diera a z coho sa sklada a ako si ju vytvorit pretoze lom priestoru a lom casu dokazu predbehnut svetlo lebo spoja sa body ktore mozu byt aj miliardy svetelnych rokov vzdialene od seba to znamena ze je to miliardu krat rychlejsie presunutie ako svetlo...a ja sa najviac obavam ze ludia zacnu cestovat casom do minulosti a buducnosti co moze znamenat totalny kolaps mozno aj celeho vesmiru staci ze by niekto v minulosti uvidel toho co cestoval casom a uz by sa mohlo strasne vela veci zmenit
Ja prekračujem rýchlosť svetla vždy keď idem na našom aute... zapnem svetlá a vtedy sa to stane , rýchlosť auta a fotónov unikajúcich zo svetlometov sa sčítajú , podla teorie relativity sa voči statickému subjektu na zemi "moje" fotóny pohybujú rýchlejšie než ono svetlo samotné..načo drahé labáky, načo LHC, mne stačí náš Favorit
s kamosom sa o take veci zaujimame...naposledy sme mali temu ze ked letite rychlostou svetla co vidite???...a otazka c. 2 je ze letite rychlostou svetla...a vystrelite z iontoveho dela ktoreho projektil leti rychlostou 70 000 m/s ...aka je konecna rychlost svetla?...berte do uvahy ze je bohom dane ze rychlost svetla je najvyssia
Otázka síce pekná ,ale ujo Albert ju vyriešil už pre 100 rokmi. A to jeho dalšou predstavou vlaku.
Prestavte si vlak, kotrý ide skoro rýchlosťou svetla. Dodáte mu 2X viac energie ale on pôjde stále len 99,999999998% rýchlosti svetla. Ale stane sa to, že sa zvýši jeho hmotnosť. Dodáte mu ešte viac energie a pôjde rýchlosťou 99,9999999.....(a kopa dalších devín). A jeho hmotnosť sa zvýši ešte viac...
Chápeš?? Tá rýchlosť je konečná len pre svetlo!
PRE všetkych ,čo to nechápu navrhujem: Preštudovať si Teoriu relativity!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
ano, je to mozne..
Mám na vás otázku... ak je úniková rýchlosť z červej diery väčšia než rýchlosť svetla, nemoze teoreticky vcucnut castice aj vecsou rychlostou nez ej ta svetelna... ?
inac svetelna rýchlost nie ej az taka rychla,relativne, pretože z pohľadu častíc sa ňou pohybujúcich treba počítať aj s dilatáciou času.
by ma zaujímalo či existuje ... lebo teoreticky by pohyb nemusel byť rýchlejší v hyperpohone než je pohyb rýchlosťou svetla akurát by výraznejšie deformoval čas...
myslím si že hyperpohon ani nei ej tak o rýchlosti...
To, čo píšeš, nie je zrejme úplne tak. Jednak, je síce pekné, že je všeobecne známe, že rýchlosť sveta je konštantná a že je to najvyššie dosiahnuteľná možná rýchlosť akéhokoľvek prenosu. Musím ťa upozorniť, že to platí len v rámci konceptov teórie relativity.
Kvantová fyzika a niektoré ďalšie koncepty sa k tejto otázke stavajú úplne inak. Dokonca existuje aj jednoduchý myšlienkový experiment, ktorý bude možné v budúcnosti spraviť, ktorý považujem za dostatočne presvedčivý o možnosti dosiahnutia vyššej rýchlosti než rýchlosť sveta. Využijú sa vlastnosti subatomárnych častíc - dajú sa zostrojiť také dva elektróny, ktoré budú mať opačné spiny. Keď sa jeden z elektrónov naruší a tým sa zistí jeho spin, vzápätí je známy aj spin druhého elektrónu (opačný). Čiže keď sa tieto elektróny vyšlú oproti sebe (pohybujú sa od seba rýchlosťou skoro 2c) a potom sa zistí spin jedného z nich (napr. s=+1/2), tak spin druhého je tiež známy (s=-1/2), teda informácia o ňom sa k pozorovateľovi dostala rýchlejšie ako rýchlosťou svetla.
Podľa mňa rýchlosť svetla nemusí byť najväčšia...zatiaľ je ňou preto, lebo proste naše vedomosti ďalej neprišli . Možno...
Piča boha tvojho, nepostuj to všade !
Prestavte si vlak, kotrý ide skoro rýchlosťou svetla. Dodáte mu 2X viac energie ale on pôjde stále len 99,999999998% rýchlosti svetla. Ale stane sa to, že sa zvýši jeho hmotnosť. Dodáte mu ešte viac energie a pôjde rýchlosťou 99,9999999.....(a kopa dalších devín). A jeho hmotnosť sa zvýši ešte viac...
Chápeš?? Tá rýchlosť je konečná len pre svetlo!
PRE všetkych ,čo to nechápu navrhujem: Preštudovať si Teoriu relativity!
prestudujte si radsej toto » www.martinus.sk/?uItem=126558...