Za mňa, napr. neviem či dôverujem Slobode zvierat, keďže som o nich počula aj zlé veci (čo nemusia byť vôbec pravda) a som trochu skeptická voči nim ..sympatické je mi dosť Pes v núdzi, majú to pekne spravené aj logo a kampane.. Československý kastračný program je zas super, že bojujú proti množeniu, čím zabraňujú vzniku "nových problémov" (viac opustených psov) ..keď je ich toľko, človek si ani nevie vybrať koho podporiť.
@omgporazima Pekný komentár. Ja rozhodne nedôverujem Slobode zvierat ani iným veľkým korporátnym charitám. Obzvlášť nie tým, ktoré neriešia iné druhy zvierat, než psov a mačky a len žnú a žnú príspevky na svoju niekedy dosť netransparentnú činnosť.
Takže k mojej odpovedi: z toho, s čím som sa zatiaľ stretol, žiadnu. A to platí ako pre zahraničné veľké charity ako sú PETA, Mercy for Animals, atď., tak pre tunajšie, ako je práve S.Z.
Čerešničkou na torte aneb vrcholom irónie je potom snáď už len to, že mnohí z členov napríklad "Slobody" zvierat, ktorí na jej aktivitách profitujú, nie sú podľa vlastných slov sami vegáni a táto organizácia nepropaguje vegánstvo, ako úplný základ oslobodenia zvierat.
@thrwtchr no hej, spaja sa to...napr to veganstvo a ochrana psov ale tak..ja si zas vzdy poviem aspon nieco. ze aj ked niesu vegani tak aspon ochranuju psov alebo macky. tiez nie som vegan koniec koncov takze ani nemozem hubovať..
A čo potom teda? Spoliehaš sa na vlastnú pomoc či? Nejaké malé útulky or what
Skúsme radšej vybrať nejakú naj než hľadať tie zlé
@omgporazima Rozumiem. Aj keď mi príde dosti pokrytecké tvrdiť, že mi záleží na zvieratách, a zároveň ich vedome vykorisťovať.
K tým otázkam: nemám veľa skúseností s útulkami. Ale áno, za predpokladu, že je to útulok, ktorý má striktné pravidlo nezabíjať (no-kill shelter), tak by som príspevok a dobrovoľníčenie rozhodne začal zvažovať.
To platí aj pre azyly pre tzv. hospodárske zvieratá, ale tu je opäť potrebné si dôkladne preveriť, či nejde o NGO "farmu na peniaze", v ktorej sa stále len chystajú, zbierajú príspevky, a mimoľudskí azylanti nikde :/ (nedávna kauza "Farma naděje"). Z počutia viem, že napr. » www.facebook.com/Farma-Jarikhand... je pozitívny príklad takého azylu, ktorý aj reálne niekoho zaopatruje a ľudia tam chodia dobrovoľníčiť.
Ale skutočne, čo sa týka pomoci zvieratám, nerobme si žiadne ilúzie; najväčšmi im v prvom rade pomôže prechod na vegánstvo, teda doslova "nerobiť niečo", nepodieľať sa (alebo podieľať sa výrazne menej) na násilí voči nim.
V druhom rade adopcia mimoľudského zvieraťa, a v treťom, avšak neposlednom rade racionálna advokácia/aktivizmus za práva zvierat.
A to "striktné pravidlo" môže mať ovšem jednu dôležitú výnimku, ktorou je eutanázia (ale skutočná, nie len eufemizmus pre zabitie "nepohodlného" človeka/nečloveka pri prekročení kapacity zariadenia). Teda, len také usmrtenie, ktoré je v záujme daného tvora a len v krajných prípadoch (pretože je napr. nenávratne chorý/zranený a inak by zažíval hrozné bolesti a utrpenie).
@thrwtchr akože v tomto máš pravdu. akonáhle sa nad tým niekto viac zamyslí, je jasné, že je to odveci, že popritom ako človek tlačí rezeň ľutuje nejakého psa a potom sa vráti naspäť k svojmu rezňu.
v tomto treba otvárať oči a keď to ľudia vidia(mäsový priemysel aj mliečny) a ak vyslovene nie sú bezcitní, tak im dopne že aj tá krava* je chúďa a že vedia niečo spraviť aj tým smerom(nejesť mäso/menej mäsa)
inak zatiaľ som zástancu názoru, že minimálne obmedziť na "potrebné" (keďže podľa veľa ľudí človek mäso pre život potrebuje) minimum všetky mäsové a mliečne výrobky a keď už ich konzumovať, tak len tie, ktoré sú z voľných a "čo najetickejších" chovov. Na to nemôže nikto brblať a už to by bol veľký pokrok keby sa každý podľa toho správal. ale odbočili sme od témy
a vďaka za komentáre, si mi pomohol odbočiť myšlienkami od prvotného plánu, s ktorým súviselo toto fórum a pozrieť sa na to z iného uhla pohľadu
@omgporazima Rozumne píšeš : )
"Na to nemôže nikto brblať"
Práveže minimálne niektorí zástancovia práv (vrátane mňa) by na to teda brblali a brblú. A aj oné osoby, ktorých sa to "etické" vykorisťovanie týka (teda kravy/kozy/iné zvieratá, kt. rutinne využívame) asi nebudú zrovna nadšené z toho, keď im niekto po niekoľkých rokoch "spoko" života vrazí nôž do krku. Proste slovo "etický" a "jatky" ako si nejdú dokopy, je to oxymoron, rovnako ako "nežné bombardovanie".
Podľa mňa tzv. humánne, "blažené" (tzv. welfare) chovy, a "nežné vykorisťovanie" sú rovnako problematické, ako konvenčné veľkochovy. Ak aj nie ešte horšie, pretože zviera si tam skôr vytvorí citový vzťah k svojmu farmárovi (i naopak) a následná porážka tak (aspoň na mňa) pôsobí ako tá najhoršia zo všetkých zrád.
Schválne, skús sa na chvíľu predstaviť v ich pozícii - keby ťa niekto celý život hladkal a choval ako v bavlnke, a potom by Ťa "humánne" omráčil a "humánne" podrezal, pretože sa niekde dočítal, že ľudská svalovina je celkom chutný pokrm, dalo by sa to považovať za spravodlivé?
Preto nikdy nehovorím ľuďom, že biochovy/voľnochovy sú v poriadku.
Nedávno som o tomto prekladal jeden článok, mimochodom: » salatovelisty.cz/2017/04/10/voln...
Keď niekto povie, že chce redukovať spotrebu, tak je to skvelé, a v každom prípade ich podporujem, ale treba vždy zmieniť,
že zvieratá v prvom rade nie sú spotrebný tovar a ten úplne najzákladnejší rešpekt voči nim si žiada, aby sme ich "neredukovali na tovar", inými slovami, nie sú stroje na výlučky, svalovinu či kožu.
Takú ktorú nemám rád - taká nie je žiadna. Je hlúpe búrať mosty ešte aj v týchto odvetviach. Mne je úplne jedno že nezisková Sloboda zvierat nie je až taká nezisková pretože strašne veľa zvieratám pomohla. Tí ľudia predsa musia z niečoho žiť a keď je ich zárobkovou prácou ochrana zvierat, že to robia 24 hodín denne, tak nevidím na tom nič zlé, aby mali z toho aj peniaze. Tiež mi je jedno napr že PETA dala utratiť zopár psov a pod. Čím väčšia organizácia, tím viac členov a je nepredstaviteľné a nerealizovateľné aby sa v mase nenašli čierne ovce ktoré robia viac pre seba ako pre svoj cieľ (v tomto prípade zvieratá). Napríklad, aj totálne undergroundové skupiny ako Animal Liberation Front nie sú úplne čisté, lebo spackali viacero akcií, napríklad keď nechcene spôsobili, že niekoľko koňov uhorelo v maštali. To znamená že teraz budem všetko hejtovať? To je poriadna nezmyselnosť, alebo snáď naivita.
Psíčkarské neziskovky ako "Slovenská aliancia ochrancov zvierat" a "Československý kastračný program" ktorý tu už bol spomenutý, sú top na Slovensku, ovšem zviera nie je len pes. Páčia sa mi nezávislé združenia ako "269 Life Bratislava" a pod.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Takže k mojej odpovedi: z toho, s čím som sa zatiaľ stretol, žiadnu. A to platí ako pre zahraničné veľké charity ako sú PETA, Mercy for Animals, atď., tak pre tunajšie, ako je práve S.Z.
Čerešničkou na torte aneb vrcholom irónie je potom snáď už len to, že mnohí z členov napríklad "Slobody" zvierat, ktorí na jej aktivitách profitujú, nie sú podľa vlastných slov sami vegáni a táto organizácia nepropaguje vegánstvo, ako úplný základ oslobodenia zvierat.
A čo potom teda? Spoliehaš sa na vlastnú pomoc či? Nejaké malé útulky or what
Skúsme radšej vybrať nejakú naj než hľadať tie zlé
K tým otázkam: nemám veľa skúseností s útulkami. Ale áno, za predpokladu, že je to útulok, ktorý má striktné pravidlo nezabíjať (no-kill shelter), tak by som príspevok a dobrovoľníčenie rozhodne začal zvažovať.
To platí aj pre azyly pre tzv. hospodárske zvieratá, ale tu je opäť potrebné si dôkladne preveriť, či nejde o NGO "farmu na peniaze", v ktorej sa stále len chystajú, zbierajú príspevky, a mimoľudskí azylanti nikde :/ (nedávna kauza "Farma naděje"). Z počutia viem, že napr. » www.facebook.com/Farma-Jarikhand...
je pozitívny príklad takého azylu, ktorý aj reálne niekoho zaopatruje a ľudia tam chodia dobrovoľníčiť.
Ale skutočne, čo sa týka pomoci zvieratám, nerobme si žiadne ilúzie; najväčšmi im v prvom rade pomôže prechod na vegánstvo, teda doslova "nerobiť niečo", nepodieľať sa (alebo podieľať sa výrazne menej) na násilí voči nim.
V druhom rade adopcia mimoľudského zvieraťa, a v treťom, avšak neposlednom rade racionálna advokácia/aktivizmus za práva zvierat.
v tomto treba otvárať oči a keď to ľudia vidia(mäsový priemysel aj mliečny) a ak vyslovene nie sú bezcitní, tak im dopne že aj tá krava* je chúďa a že vedia niečo spraviť aj tým smerom(nejesť mäso/menej mäsa)
inak zatiaľ som zástancu názoru, že minimálne obmedziť na "potrebné" (keďže podľa veľa ľudí človek mäso pre život potrebuje) minimum všetky mäsové a mliečne výrobky a keď už ich konzumovať, tak len tie, ktoré sú z voľných a "čo najetickejších" chovov. Na to nemôže nikto brblať a už to by bol veľký pokrok keby sa každý podľa toho správal. ale odbočili sme od témy
a vďaka za komentáre, si mi pomohol odbočiť myšlienkami od prvotného plánu, s ktorým súviselo toto fórum a pozrieť sa na to z iného uhla pohľadu
"Na to nemôže nikto brblať"
Práveže minimálne niektorí zástancovia práv (vrátane mňa) by na to teda brblali a brblú. A aj oné osoby, ktorých sa to "etické" vykorisťovanie týka (teda kravy/kozy/iné zvieratá, kt. rutinne využívame) asi nebudú zrovna nadšené z toho, keď im niekto po niekoľkých rokoch "spoko" života vrazí nôž do krku. Proste slovo "etický" a "jatky" ako si nejdú dokopy, je to oxymoron, rovnako ako "nežné bombardovanie".
Podľa mňa tzv. humánne, "blažené" (tzv. welfare) chovy, a "nežné vykorisťovanie" sú rovnako problematické, ako konvenčné veľkochovy. Ak aj nie ešte horšie, pretože zviera si tam skôr vytvorí citový vzťah k svojmu farmárovi (i naopak) a následná porážka tak (aspoň na mňa) pôsobí ako tá najhoršia zo všetkých zrád.
Schválne, skús sa na chvíľu predstaviť v ich pozícii - keby ťa niekto celý život hladkal a choval ako v bavlnke, a potom by Ťa "humánne" omráčil a "humánne" podrezal, pretože sa niekde dočítal, že ľudská svalovina je celkom chutný pokrm, dalo by sa to považovať za spravodlivé?
Preto nikdy nehovorím ľuďom, že biochovy/voľnochovy sú v poriadku.
Nedávno som o tomto prekladal jeden článok, mimochodom:
» salatovelisty.cz/2017/04/10/voln...
Keď niekto povie, že chce redukovať spotrebu, tak je to skvelé, a v každom prípade ich podporujem, ale treba vždy zmieniť,
že zvieratá v prvom rade nie sú spotrebný tovar a ten úplne najzákladnejší rešpekt voči nim si žiada, aby sme ich "neredukovali na tovar", inými slovami, nie sú stroje na výlučky, svalovinu či kožu.
A niet zač, rado sa stalo. : )
Ešte k samotnej téme "dobrého útulku/azylu/neziskovky" (aj keď osobne pokladám za "k veci" aj doterajšie príspevky, ide predsa len o práva zvierat):
» salatovelisty.cz/2017/04/03/azyl...
» www.youtube.com/user/StiftungHo...
StiftungHofButenland na YouTube.
Psíčkarské neziskovky ako "Slovenská aliancia ochrancov zvierat" a "Československý kastračný program" ktorý tu už bol spomenutý, sú top na Slovensku, ovšem zviera nie je len pes. Páčia sa mi nezávislé združenia ako "269 Life Bratislava" a pod.