Neviem co presne myslis tym GUI (viem co to znamena, ale nechapem co ma byt framework pre GUI).
jQuery nie je framework . Ale ak ti ide iba o jednoduche manipulovanie DOM a nie o single-page aplikaciu tak by jQuery malo stacit. Inak na appky odporucam Angular, aj ked je pravda ze je to jediny JS framework s ktorym mam skusenosti. Ember je vraj tiez super
@wewo mne najviac vyhovuje React » facebook.github.io/react/... pretym som pouzival jQuery a nad tym som sí postavil vlastnu vrstvu na tvorbu ui widgetov, fungovalo to ale nebolo to ono. prednedavnom som v jednej rozsiahlejsej aplikacii skusil React a je to presne to co som hladal. Komponentovy pristup je na UI ako stvoreny, Nakodis si komponenty s ktorymi sa do detailu "vyhras" z nich si vyskladas dalsie komponenty a z nich poskladas celu aplikaciu - je to ako lego. odkedy v tom kodim moje apky su omnoho viac do detailu prepracovane, validacie uz nie su take otravne ako ked som ich kodil v jQuery a web sa prepracovanostou dostava na uroven desktopu. K tomu pozuivam immutable.js na kolekcie (taktiez od Facebooku) a jQuery uz len na ajaxove requesty a animacie, ale planujem ho opustit. Angular som neskusal ale » www.zdrojak.cz/clanky/proc-se-... uz ani neplanujem. A najvacsia vyhoda reactu je ze mozem vkladat HTML priamo do JSka + pouzivat novy javascript (jsx prekladac proporuje novy standard ECMA Script 6 ktory sa s prepinacom --harmony sa kompiluje do ES5) takze mozem pouzivat nove vlastnosti jazyka ako classy, arrow funkcie alebo interpolaciu u stringov. Je to proste pecka.
jaj a este som zabudol na virtual dom ktory je omnoho efektivnejsi ako priama manipilacia s DOMom a React.NET ktory (ak pouzivas ASP.NET MVC) vsetky komonenty pekne prerenderuje, takze sa rychlejsie nacitavaju a hlavne ich "vidia vyhladavace.
@xxar3s dakujem za nazor a link na clanok, precital som ho a aj celu diskusiu a je to zaujimavy pohlad. Kazdopadne je Angular vzdy lepsou volbou ako cela business logika a model v DOM manipulacii cez jQuery.
Ja sa drzim toho ze nie je jedna technologia lepsia ako druha, je to proste o tom co komu sadne. AngularJS sa stale este len ucim a samozrejme ze neplanujem pri nom skoncit. Rozhodne chcem ocekovat aj Ember, React a Flux
Na Angluare ma zaujalo hlavne to ze je od Googlu, a ze je o nom na nete kopec free edukacneho materialu (hlavne interaktivna vyucba ako codecademy, codeschool, udemy..).
Kamo, miesas piate cez deviate. Ember, Angular, Backbone atd su MVC frameworky a ich pouzite oproti jQuery, Yui, ci dojo, ktore sluzia hlavne na manipulaciu s DOM je diametralne odlisne.
@wewo to ze je angular od google nic neznamena. Napriklad google maps sdk a api kodili mentalne retardovani idioti a cudujem, sa ze google dodnes tu sracku nezahodil.
Uz len parsovat ich prijebane jsony je pomale, kedze kokoti maju takuto smakuladovu strukturu:
a musis to cele prejebavat v cykle, ked sa chces dostat k nejakej konkretnej hodnote. To uz aj my v banke sme mali lepsie strukturovane data a to bola ina sracka.
@tommyhot tak samozrejme ze to ze je od Googlu nie je zarukou nicoho, v istom smere to beriem aj ako minus, len vravim ze preto ma Angular zaujal. Vela produktov od Googlu mi velmi sedi. O tych web crawlechor podporujucich JS som tiez cital takze to problem nebude.
Cital si ten clanok co tu bol spomenuty? Plati nieco z toho aj na Backbone?
Ja sa kazdopadne chcem najprv velmi dobre naucit Angular a potom prejst na ine mvc frameworky. Inak si myslim, ze ak nerobis ako freelancer ktory dodava hotove aplikacie na kluc alebo nekodis vlastny startup tak si nemozes uplne vybrat ake technologie pouzijes.
Angular je jednoznacne najrozsirenejsi a je najvacsia pravdepodobnost ze sa s nim stretnem, ci uz ako poziadavkou na pohovore, alebo poziadavkou vytvorit v nom appku alebo nejaku appku zdedim. Aj ked ma par pruserov co sa tyka jeho navrhu, myslim ze je dolezite ho poznat. Beriem ho iba ako start do sveta front-end frameworkov, doteraz som sa vela jebal s CakePHP a Nette, ale uz mam jasno v tom ze chcem byt frontendak, resp JS MVC + API, a chcem v tom byt kurva dobry tak chcem dobre vediet vsetky frameworky.
Offtopic (a doguglil by som sa sa to na SO alebo Quore, ale..) viete mi argumentovat preco je server-side rendering dobra vec? Som z toho trochu v soku, ved som myslel ze to je cela pointa toho ze sa logika appiek a ich rendering viewov posuva na client, aby sa odlahcila zataz na server a ten sluzil iba ako API na komunikaciu s DB (+ este veci ako autentifikacia atd).
Netvrdim ze sposob ktorym siel Angular je najlepsi (je to v podstate HTML parser), ale generovat HTML na serveri mi pride ako totalny krok spet do cias PHP roku pana 1998 :ehm:
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
7 komentov
jQuery nie je framework . Ale ak ti ide iba o jednoduche manipulovanie DOM a nie o single-page aplikaciu tak by jQuery malo stacit. Inak na appky odporucam Angular, aj ked je pravda ze je to jediny JS framework s ktorym mam skusenosti. Ember je vraj tiez super
Ja sa drzim toho ze nie je jedna technologia lepsia ako druha, je to proste o tom co komu sadne. AngularJS sa stale este len ucim a samozrejme ze neplanujem pri nom skoncit. Rozhodne chcem ocekovat aj Ember, React a Flux
Na Angluare ma zaujalo hlavne to ze je od Googlu, a ze je o nom na nete kopec free edukacneho materialu (hlavne interaktivna vyucba ako codecademy, codeschool, udemy..).
Kazdopadne pouzivam kombo backbone (MVC), underscore (template), jquery (DOM).
@wewo to ze je angular od google nic neznamena. Napriklad google maps sdk a api kodili mentalne retardovani idioti a cudujem, sa ze google dodnes tu sracku nezahodil.
Uz len parsovat ich prijebane jsony je pomale, kedze kokoti maju takuto smakuladovu strukturu:
» pastebin.com/kndBNagL...
a musis to cele prejebavat v cykle, ked sa chces dostat k nejakej konkretnej hodnote. To uz aj my v banke sme mali lepsie strukturovane data a to bola ina sracka.
Google uz mesiace experimentuje s renderovanim javascriptu a ukladanim vysledkov do vyhladavaca. Pokial viem, uz to bezi defaultne pre vacsinu webov.
Cital si ten clanok co tu bol spomenuty? Plati nieco z toho aj na Backbone?
Ja sa kazdopadne chcem najprv velmi dobre naucit Angular a potom prejst na ine mvc frameworky. Inak si myslim, ze ak nerobis ako freelancer ktory dodava hotove aplikacie na kluc alebo nekodis vlastny startup tak si nemozes uplne vybrat ake technologie pouzijes.
Angular je jednoznacne najrozsirenejsi a je najvacsia pravdepodobnost ze sa s nim stretnem, ci uz ako poziadavkou na pohovore, alebo poziadavkou vytvorit v nom appku alebo nejaku appku zdedim. Aj ked ma par pruserov co sa tyka jeho navrhu, myslim ze je dolezite ho poznat. Beriem ho iba ako start do sveta front-end frameworkov, doteraz som sa vela jebal s CakePHP a Nette, ale uz mam jasno v tom ze chcem byt frontendak, resp JS MVC + API, a chcem v tom byt kurva dobry tak chcem dobre vediet vsetky frameworky.
Offtopic (a doguglil by som sa sa to na SO alebo Quore, ale..) viete mi argumentovat preco je server-side rendering dobra vec? Som z toho trochu v soku, ved som myslel ze to je cela pointa toho ze sa logika appiek a ich rendering viewov posuva na client, aby sa odlahcila zataz na server a ten sluzil iba ako API na komunikaciu s DB (+ este veci ako autentifikacia atd).
Netvrdim ze sposob ktorym siel Angular je najlepsi (je to v podstate HTML parser), ale generovat HTML na serveri mi pride ako totalny krok spet do cias PHP roku pana 1998 :ehm: