to zavisi od okolnosti a obdobia v ktorom som sa nachadzal. v istom obdobi mi pomohla brida, zahir a alchymista od coelha, aj ked ho ma birdzovska inteligencia za srackoveho autora, v inom mi zas pomohol sekret a nieco ine. takze sudiac podla tohto obdobia, tieto 3 knihy mi pomohli "postavit sa na nohy".
Sice to vyznie smiesne kedze som ateista ale hovory s bohom mali par skvelych myslienok ktore si citam dookola ked mi je najhorsie, dalej matkin ma v kazdom diele oslovil a prehovoril do duse v istych situaciach a este rada citam psychologicke knihy o neverbalnej komunikacii rozvoji osobnosti a rozdieloch muzi vs. Zeny, napr ako pochopit muza mi najviac utkvela v pamati aj ked som ju citala pred xy rokmi...
a z kníh s dejom a tak sú to: Traja pátrači, Let 627, Mastičkár, Omen, Scar Tissue ((sorry, naozaj sa nedalo vybrať iba 3, nakoniec som sa rozhodla pre tieto, každá sa spája s inou etapou môjho života)
Silmarillion - Dal mi niečo ako nový pohľad na viery a náboženstvá. Akoby Tolkien zbavil bibliu všetkého čím ma tak srala a hlavne čítanie hudby Ainur ma dosť pohltilo. Všetky princípy, konania i slová v tejto knihe do mňa prenikli viac ako ktorákoľvek náboženská kniha na svete.
Rozum - Pamätám si keď som bol ešte na strednej a do kníh som sa teda nijako nehrnul. Bol som dosť depresívny človek, no zároveň naivný s plno očakávania. Slobodové úvahy to dá sa povedať všetko strhli, naivitu zmenili na matné predstavy a depresia zmizla v niečom naoko pôsobiacom rovnako no vo vnútri omnoho vyrovnanejšom a ustálenejšom. Túto knihu beriem ako prvú vec, ktorá ma donútila zamýšľať sa nad princípmi dnešného sveta, nad čím čo nám je od detstva tlačené, nad tým ako to príjmame a čo to s nami vie spraviť a ako sa často opantávame predstavami zatiaľ čo realita je úplne iná.
A nakoniec 1984 - zrušilo veľa ilúzií. V čase keď som sa k nej dostal, som bol už vcelku pragmatický človek, ale niečo ako prinútiť iného prestať milovať som si nepripúšťal. A keď som to zrazu mal v tejto knihe pred očami, podľa mňa dosť reálne vykreslený spôsob ako sa to dá spraviť, že cez myseľ sa dá človeku dostať do srdca, naozaj dostať, nie sa s ním len povrchne zahrávať, neviem, celé dni som chodil s tou knihou v hlave, rozmýšlaľ o mysli, o spôsoboch ako prechytračiť O´Briena, keby som v jeho područí a prišiel som na veľa vecí ohľadom seba samého...
Anatomia lasky a Laska je pribeh (tu druhu knihu by mi uz jedna kamka mohla vratit). Obe knihy boli perfektne a skvele vysvetlovali vztahy. Hlavne ta druha vysvetluje iste archetypy, ktore si vyberame za partnerov a preco. A uvod tejto knihy ma vzdy dostane. Urcite odporucam precitay
Potom kniha Miesto cinu chladnicka (alebo tak nejak sa volala).
Tieto ma posunuli.
Potom su take co na mna silne zaposobili ako Lolita, 1984, Hazard (od Solcanskej - slovenska autorka), Sofiina volba, Zivy bic, Mur... je toho vela.
1984 - Začala som ju čítať, keď som sa začala zaujímať o konšpiračné teórie. Veľký brat ťa vidí. Alebo ako sa scifi dokáže ľahko zmeniť na realitu.
5 stretnutí v nebi - Taká malá knižka mi toho dala do života skutočne veľa. Je písaná jednoduchou formou a v konečnom dôsledku vás prinúti myslieť si, že váš život nie je až taký bezcenný ako by sa mohol zdať.
1. Artemis Fowl - Eoin Colfer. Celú sériu som prečítala v priebehu roka no a za tem rok som za veľmi zmenila. V prvom rade to, ako škriatkovia chránili prírodu, ako ju mali radi a ako poukazovali na to, ako ju ľudia znečisťujú atď. No á......nič mi nenapadá ďalej , ale celá kniha, všetky tieto knihy mi toho dali veľa.
2. Stratený svet v podzemí - Brian Williams, Roderick Gordon. To, že ukázali, že nie všetko je ako v ružovej záhrade, nie ako v knihách napr. od Enid Blyton (nič v zlom, aj tie sú pekné), kde dajme tomu skupinka ľudí ide niekam, blá, blá, trochu napätia, trochu nebezpečenstva a happy end, každý živý a zdravý!
3. How to survive - Anything, anywhere jednoducho super kniha
Je ťažké spomedzi takého množstva kníh vybrať 3 najlepšie no...
@trdelniiiq coelho a srackovy autor?koho kopnem do riti, ja mam velmi rada jeho styl a sposob pisania, velmi ocenujem jeho literaturu tiez mi znacne pomohla
Harry - s tými knihami som rástla, dospievala - klamala by som keby som povedala, že ma nijako neovplyvnili, nenasmerovali, a to vo veľa veciach. Okrem toho mám ten príbeh neskutočne rada a rada sa k nemu vraciam, lebo je pre mňa akýmsi útekom z reality.
Čaro všednosti od Vasilkovej - jediná kniha ktorú som od tejto autorky čítala (ja veľmi tento štýl nemusím, no bola zadaro k nejakému časopisu, tak som to už prečítala) a v tom čase som išla na strednú a rozmýšľala čo chcem v živote robiť a hlavná postava bola novinárka
A tá tretia: rozmýšľam či malý princ alebo portrét doriana graya - obe sú úžasné a obe mnou pohli a neviem či ich treba vôbec viac komentovať.
@method
Pat jazykov lasky
Miluj svoj zivot
Tajomstva o muzoch, ktore by mala poznat kazda zena
a este od Carnegieho ta prva a zabudla som meno ta hlavna jeho kniha
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
The perks of being a wallflower od Stephen Chbosky
To kill a mockingbird od Harper Lee
Irvine Welsh- Filth.
The perks of being a wallflower - Stephen Chbosky
Hládi v hajzlu Deník Nicka Twispa- C.D. Payne.
They shoot horses, don´t they? - Horace McCoy
...a dve z posledne prečítaných:
Satyr - Victor Hugo
Dejiny divadla - Oscar Brockett
a z kníh s dejom a tak sú to: Traja pátrači, Let 627, Mastičkár, Omen, Scar Tissue ((sorry, naozaj sa nedalo vybrať iba 3, nakoniec som sa rozhodla pre tieto, každá sa spája s inou etapou môjho života)
2. Naprieč vesmírom
3. ma už nenapadá, ale skoro každá mi niečo dala
Rozum - Pamätám si keď som bol ešte na strednej a do kníh som sa teda nijako nehrnul. Bol som dosť depresívny človek, no zároveň naivný s plno očakávania. Slobodové úvahy to dá sa povedať všetko strhli, naivitu zmenili na matné predstavy a depresia zmizla v niečom naoko pôsobiacom rovnako no vo vnútri omnoho vyrovnanejšom a ustálenejšom. Túto knihu beriem ako prvú vec, ktorá ma donútila zamýšľať sa nad princípmi dnešného sveta, nad čím čo nám je od detstva tlačené, nad tým ako to príjmame a čo to s nami vie spraviť a ako sa často opantávame predstavami zatiaľ čo realita je úplne iná.
A nakoniec 1984 - zrušilo veľa ilúzií. V čase keď som sa k nej dostal, som bol už vcelku pragmatický človek, ale niečo ako prinútiť iného prestať milovať som si nepripúšťal. A keď som to zrazu mal v tejto knihe pred očami, podľa mňa dosť reálne vykreslený spôsob ako sa to dá spraviť, že cez myseľ sa dá človeku dostať do srdca, naozaj dostať, nie sa s ním len povrchne zahrávať, neviem, celé dni som chodil s tou knihou v hlave, rozmýšlaľ o mysli, o spôsoboch ako prechytračiť O´Briena, keby som v jeho područí a prišiel som na veľa vecí ohľadom seba samého...
a Kiyosakiho knihy
Každá kniha mi dá niečo, lebo "knihy, ktoré prečítaš sú ako sklá, cez ktoré sa pozeráš na svet."
Každej knihe som dal šancu. Nech nie som ako pako, ktorý tvrdí, že tá a tá kniha je kravina, lebo to tvrdia všetci naokolo.
Za najväčšiu sračku považujem Matkina.
Potom kniha Miesto cinu chladnicka (alebo tak nejak sa volala).
Tieto ma posunuli.
Potom su take co na mna silne zaposobili ako Lolita, 1984, Hazard (od Solcanskej - slovenska autorka), Sofiina volba, Zivy bic, Mur... je toho vela.
Harry Potter (J. K. Rowling)
A zase preskakuje kaluže (Alan Marshall)
Ale takých kníh je fakt veľa.
5 stretnutí v nebi - Taká malá knižka mi toho dala do života skutočne veľa. Je písaná jednoduchou formou a v konečnom dôsledku vás prinúti myslieť si, že váš život nie je až taký bezcenný ako by sa mohol zdať.
A potom knihy od Paula Coelho.
2. Stratený svet v podzemí - Brian Williams, Roderick Gordon. To, že ukázali, že nie všetko je ako v ružovej záhrade, nie ako v knihách napr. od Enid Blyton (nič v zlom, aj tie sú pekné), kde dajme tomu skupinka ľudí ide niekam, blá, blá, trochu napätia, trochu nebezpečenstva a happy end, každý živý a zdravý!
3. How to survive - Anything, anywhere jednoducho super kniha
Je ťažké spomedzi takého množstva kníh vybrať 3 najlepšie no...
2. G. R. R. Tolkien - Silmarillion
3. T. Nicholson - Gorila
Čaro všednosti od Vasilkovej - jediná kniha ktorú som od tejto autorky čítala (ja veľmi tento štýl nemusím, no bola zadaro k nejakému časopisu, tak som to už prečítala) a v tom čase som išla na strednú a rozmýšľala čo chcem v živote robiť a hlavná postava bola novinárka
A tá tretia: rozmýšľam či malý princ alebo portrét doriana graya - obe sú úžasné a obe mnou pohli a neviem či ich treba vôbec viac komentovať.
ja som ju dala
je ich viac proste aj poézia, od Dostojevského, Tolstoja, atď...
A čo ty?
animal farm - Orwell
maly princ
ale myslim ze kazda kniha nas moze nieco naucit
válkova zbierka básní
plamene inkvizície od zagorky a krásna katarína od benozanovej. boli tam na zamyslenie pasáže a obe knihy vo mne vytvorili chorobnú lásku k histórii
boh múch
mačkin zabil kočkina
Pat jazykov lasky
Miluj svoj zivot
Tajomstva o muzoch, ktore by mala poznat kazda zena
a este od Carnegieho ta prva a zabudla som meno ta hlavna jeho kniha
ako programovat v C++
PHP expertom lahko a rychlo