viem že sa to da aj vyrobiť ale nechcem len takú obyčajnú šnúrku omotanú okolo ruky lebo sa mi to nepáči radšej by som chcela nejaký z obchodu ale nikde som to ešte nevidela a cez net to nechcem objednávať tak sa pýtam či náhodou neviete kde by sa to dalo kúpiť
ak silou mocou také chceš, tak hľadaj v takých tých obchodoch že "môj domov", "darčeková predajňa" "peruánski indiáni" a podobné...
alebo ti pošlem holubom, mám nejaké doma čo som nafasovala a nenosím to
@poke no však to je jasné, ale ja som skôr asi chcel vedieť, prečo v boha veriť a v povery nie.
ja sa s tebou nejdem hádať, ja viem, že sa tu bavíme o veciach, ktoré nedokážeme ani nevyvrátime.
len ma tak zaujalo, že napriek tomu jednu berieš a druhú odmietaš.
@tikalok Jedno náboženstvo sa vyznačuje práve svojou špecifickosťou voči náboženstvu inému. Člen nejakej cirkvi alebo náboženského hnutia nemusí byt veriaci - členstvo si vyžaduje napr. kultúrna tradícia atd. Povera (a jej praktizovanie) si vyžaduje vieru. Náboženstvá sú komplexné a aj napriek niektorým styčným bodom si mnohé úplne odporujú - rovnako si odporuje napr. viera v Boha viere v povery... Mnohé náboženstvá však majú isté druhy povier v sebe integrované. Ako člen nejakej cirkvi môžem a priori odmietnuť všetko dogmatické čo sa taký viery v niečo iné ako je to, čomu verím ja... Nie je teda automatické, že ak človek v niečo verí - musí veriť aj vo všetko ostatné - práve naopak. Napr. v kresťanstve je viera v akékoľvek povery odmietaná - na základe Biblie - je v úplnom rozpore...
@james98 skutočne veľmi pekne a rozsiahlo sa ti podarilo mi neodpovedať.
ja totiž nikde netvrdím, že ak veríš v jedno, musíš potom veriť už naozaj v úplne každý bullshit.
ale no napr. zhodou okolností som tak minule rozmýšľal, prečo veriť v boha
tak ja mám takú filozofiu, možno trošku detinská ale čo narobím, ak mi niektoré otázky objasníš budem rád, lebo sú aj biologického-fyzikálneho charakteru a je dosť pravdepodobné že len ja nie som dosť oboznámený
napr. ako je možné že žije človek, jednobunkovce a pod. organizmy, ako vznikol život, veľkým treskom, viem že majú vyššiu organizáciu hmoty, ale čo to spôsobilo? veď sa skladáme z prvkov ktoré sa dajú nájsť aj v neživej prírode, prečo potom kamene nežijú, ako to celé vlastne vzniklo, život? ako vznikla tá organizácia, ktorá je dôsledkom tomu, že niečo vôbec začalo žiť?
ambiogenéza? ale aj tak, ako?
ja si napr. myslím, že to len jednoducho bolo, čo ma privádza k myšlienke, že to musel niekto stvoriť
a potom som napr. rozmýšľal, čo bolo pred vesmírom, čo bolo ešte pred tým a pred tým a pred tým? mohlo byť milión vecí, ale vždy tam musí byť niečo nekonečné, niečo čo bolo pôvodcom všetkého, ale čo nikdy nevzniklo, pretože to bolo vždy, a kedže to bolo vždy, tak to aj naďalej jestvovať bude .. ja to volám Boh
a potom sú tu ďalšie veci, ktoré dokáže pochopiť len veriaci človek, pretože sa ho to týka a je to dostatočný dôvod aby som veril napr.
ale takéto agnotistické otázky nemám rád, ja mám potrebu veriť, nech si to volá kto chce čo chce, pre mňa za mňa aj sugescia, ja nikomu neberiem ak v niečo verí alebo nie
podstatné je, že medzi náboženstvom a poverou je veľký rozdiel
@tikalok Ok, pochopil som takto - ale ak sa pýtaš, či je možné porovnávať vieru v povery a vieru v nejaké náboženstvo - tak porovnávať je to možné. Ale treba si však uvedomiť, že aj niektoré povery majú svoj základ v náboženstvách (starších - prírodných náboženstvách). Napr. zaklepanie na drevo - kedysi sa verilo, že v stromoch žijú duchovia a zaklepaním na drevo stromu, je možné týchto duchov privolať a žiadať ich napr. o ochranu. Čiastočne som ti odpovedal - je to možné porovnávať - Jedno je však komplexný systém - Druhé je akýsi pozostatok, alebo prekrútený zbytok po niekdajších náboženstvách (všetky zvyky a povery majú svoj základ v dobovej racionalite alebo viere).
tie cervene naramky maju povod v zidovskej kulture. a to sa nema kupovat ale to ti ma dakto podarovat s tym ucelom ze ta ma rad a chce ti pomoct v beznom zivote proti urieknutiu. to ze si to kupis a budes ako kopia madonny ktora zacala tento "hit" nosenia cervenych naramkov na zapasti nijak nevyniknes
@chlorofyl Presne ako vravíš - v židovskej mystike a v kabale. Inak je to ale v Tóre odmietnuté (teda akékoľvek "magické" predmety) - až neskôr v rabínskej tradícii sa postupne ustupovalo aj takýmto predmetov - aj v rámci obchodovania s nimi.
@poke
možno je to celé možné kvôli tomu, že baba jaga si tak zmyslela, to je taká povera.
je to zlá odpoveď? ak áno, prečo?
vieš, ten rozdiel medzi definíciami povery a viery v boha je celkom jednoduchý.
viera v boha je definícia sama o sebe (, povera je viera v nadprirodzené/neexistujúce skutočnosti. čiže sa to zužuje na otázku, či je boh neexistujúci. ak je neexistujúci, viera v boha je povera a ak boh existuje, nie je to povera.
a to je práve vec, ktorú tu nevyriešime. mne je jasné, že ako veriaci si o existencii boha presvedčený. nič to nemení na tom, že pre mňa je otázka, kde vidíš ten zásadný rozdiel medzi jednou vierou a druhou vierou, zaujimavá. pričom ani jednu nedokážeš vyargumentovať, napriek tomu je jedna zlá a druhá dobrá. tak som chcel vedieť, prečo je to tak. ak to považuješ za rýpanie, spokojne nereaguj, nebude mi to prekážať.
a prečo neveriť povere? no lebo je to predsudok o tom, že ak sa niečo stalo, pri istých okolnostiach a potom sa to znova stalo bez akýchkoľvek súvislostí, tak z toho niekto ide robiť pravidlo
a ak sa to logicky v budúcnosti nezopakuje odôvodnia to: to bolo asi tým červeným náramkom, ktorý som v predošlých prípadoch nemal .. napr.
samozrejme neverím na urieknutia, ale za to si kľudne môžeš dosadiť len nešťastie, ktoré sa deje nezávisle na tom, či prejde čierna mačka alebo či mám alebo nemám nejaký talizman
fuck, to musíš 3 červené bavlnky (alebo v podstate červené čokoľvek) zviazať na 3 uzle okolo ruky, a keď ti po čase to samé odpadne odblokuje sa ti nejaka zlá energia. aká to neviem. neverím v to. nosím z donutenia
@poke Teoreticky by si urieknutiu a prekliatiu veriť mohol - Biblia je toho plná a nijako to nepopiera, práve naopak :-S Avšak viera v magičnosť a ochrannú moc predmetu - to je iná vec - Ide to proti prvému prikázaniu. Teda nemáme si vyrábať veci, ktorým by sme prisúdili akúkoľvek zázračnú (Božskú - ochrannú) moc, ale s každým takýmto problémom (ako napr. urieknutie) je potrebné ísť k Bohu...
@tikalok
? aha.. to všetko dokazuje, vďaka za tvoje objasnenie, alebo za tvoju ignoráciu vcelku jasných faktov, ktoré z časti potvrdzujú hypotézu existencie božstva
no lenže viera v boha nie je predurčená ani daná na základe nejakých pravidiel ktoré sa v istých intervaloch /vlastne ani nie v intervaloch) ale ktoré sa nezávisle od seba, prostredia, diania dejú
ja pri viere v boha nepotrebujem zhodu náhod, ktorá by moju vieru potvrdzovala, ani si ju nezakladám za nejaké iné náhodné javy ň, proste permanentne verím
@tikalok to vravi wikipedia
Povera je viera, že niektoré javy a udalosti sú prejavom nadprirodzených síl alebo znamením buducnosti; predsudok, vžitý názor bez rozumového zdôvodnenia.
Náboženstvo alebo zriedkavo relígia je vzťah človeka k posvätnému, prostredníctvom ktorého človek transcenduje svoju skúsenosť s vonkajšou realitou.áboženstvo zväčša nemá statický charakter, hoci dogmatické predstavy niektorých náboženských smerov sa ho snažia do istej miery zachovať.
to je podla mna ten rozdiel, a prečo v boha veriť a v povery nie si odpovedz sam ja verim aj v boha aj v povery.
@poke a k hentomu, to ti fakt vzkriesenie pride realnejsie ci si sa pomylil len jak si to pisal?
a este sa musim tikaloka zastat, keby neboli ludia co maju tendenciu veci spochybnovat a boli by len taki jak ty ktorym to je proti srsti tak by sme este stale boli v tom ze slnko sa toci okolo nas
@poke ZATIAL sa to neda vysvetlit dopice, volakedy sa nedal ani normalny blesk
a ani velky tresk nebol vzdy znamy, zvlastne ze ten uz akceptovat dokazes aj udalosti po nom ale do bodu pred nim musis postavit Boha
@poke jaj tak sa vyjadruj presnejsie, kym si pridal @58 som mal rozpisane svoje uz
pre mna za mna si nejaku energiu ktora na pociatku tych udalosti stala a cele to rozhybala nazvi Boh alebo kludne aj Zemiak ale potom sa bavime viac o fyzike nez o nabozenstve, ak jej chces pripisovat aj veci ako to vzkriesenie tak sa uz nemusime bavit o nicom
@etelnair
podlamna skutocne otvorený clovek nemoze tvrdit ze boh neexistuje, rovnako ako nemoze tvrdit ze existuje,
jedina obhajitelna odpoveď na tuto otazku može byť neviem.
@dumbar skutocne otvoreny clovek moze pojmom boh oznacovat lubovolneho prvohybatela, verit v krestanske ponimanie boha dokaze len clovek skutocne obmedzeny
ono ked panbicek mohol stvorit vesmir v jeho zlozitosti, mohol aj vzkreiť mrtveho, nakolko ako tvorca nemusi zakonite podliehať zákonom toho co vytvoril
@etelnair čo to zas pletieš? Mne je jedno či sa stotožňuješ s dogmami, skôr má udivuje že nechceš Ani len pripustiť že počiatkom môže byť bytosť náboženského charakteru, čiže alternivne aj Boh
Aj náramky proti urieknutiu môžu nosiť mimoriadne otvorení ľudia, ktorí na svojej pravde dogmaticky netrvajú. A rovnako môže skutočne otvorený človek pripúšťajúci všetky možnosti skočiť z mosta v obave z konca sveta ... Tak sa mi zdá, že tá otvorenosť nie je úplne jediná vec, na ktorej by mohlo záležať.
@tunidlo
jezis notak dobre teda,nech si skoci
povedal som to na odlahcenie diskusie, proste humor
argumentacia dolezitosti ci nedolezitosti otvorenosti pri hladani pravdy v nabozenstve na priklade cloveka skacuceho z mosta mi totiz tiez prisla trochu absurdna, ale pravdepodobne som ta nepochopil
ak si to myslel tak ze ten skakac je urieknuty tak potom sa s tebou nebudem hadat.(aj ked konkretne na urieknutia neverim)
Ale asi som nepochopil ja teba, keď si písal o otvorenosti, mal som pocit, akoby si hovoril o tom, že ak niekto v niečo verí a pritom pripúšťa opak, je zásadne všetko v poriadku. No a to by sa mi až tak nepozdávalo.
k čomu sú dobré tie červené šnúrky? Frajerka mi to dnes kúpila na internete že to všetci nosia. Mám taký s rukou a s okom aha » www.letnyhit.sk/naramky-proti-u... najradšej by som sa jej za to vysmial, ale zaplatila za to a je to jej prvý darček pre mňa a nechcem ju raniť :/
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
84 komentov
na tvojom mieste by som si isiel uz teraz dat obycajnu snurku
alebo ti pošlem holubom, mám nejaké doma čo som nafasovala a nenosím to
lebo náboženstvo a povera nie je to isté
a už to zase vidím, že sa to skĺzne na debatu, ktorá nebude mať nijaký zmysel ...
ak si ozaj z Prešova, môžeš ísť napr. do Maxu alebo Tesca
a pretože v Boha neveríš, tak to ani nemá zmysel, takže zostanem pri tých hlavných dôvodoch prečo je medzi tým rozdiel a to je práve ta definícia
náboženstvo je viera v jedného alebo vo viacerých bohov, nehovoriac o tom, že má vlastnú filozofiu
zatiaľ čo povera je len predsudok
ja sa s tebou nejdem hádať, ja viem, že sa tu bavíme o veciach, ktoré nedokážeme ani nevyvrátime.
len ma tak zaujalo, že napriek tomu jednu berieš a druhú odmietaš.
maš pravdu...
Boh robí dennodene zázraky, lenže ľudia ich "naschval" ignorujú....
zrovnávať Boha Stvoriteľa všetkého a všetkých s náramkami môžu skutočne iba tí, ktorým je jedno čo s nimi bude po smrti.....
mám z teba radosť...
tvoje slová sú ako balzám na dušu
ja totiž nikde netvrdím, že ak veríš v jedno, musíš potom veriť už naozaj v úplne každý bullshit.
ale no napr. zhodou okolností som tak minule rozmýšľal, prečo veriť v boha
tak ja mám takú filozofiu, možno trošku detinská ale čo narobím, ak mi niektoré otázky objasníš budem rád, lebo sú aj biologického-fyzikálneho charakteru a je dosť pravdepodobné že len ja nie som dosť oboznámený
napr. ako je možné že žije človek, jednobunkovce a pod. organizmy, ako vznikol život, veľkým treskom, viem že majú vyššiu organizáciu hmoty, ale čo to spôsobilo? veď sa skladáme z prvkov ktoré sa dajú nájsť aj v neživej prírode, prečo potom kamene nežijú, ako to celé vlastne vzniklo, život? ako vznikla tá organizácia, ktorá je dôsledkom tomu, že niečo vôbec začalo žiť?
ambiogenéza? ale aj tak, ako?
ja si napr. myslím, že to len jednoducho bolo, čo ma privádza k myšlienke, že to musel niekto stvoriť
a potom som napr. rozmýšľal, čo bolo pred vesmírom, čo bolo ešte pred tým a pred tým a pred tým? mohlo byť milión vecí, ale vždy tam musí byť niečo nekonečné, niečo čo bolo pôvodcom všetkého, ale čo nikdy nevzniklo, pretože to bolo vždy, a kedže to bolo vždy, tak to aj naďalej jestvovať bude .. ja to volám Boh
a potom sú tu ďalšie veci, ktoré dokáže pochopiť len veriaci človek, pretože sa ho to týka a je to dostatočný dôvod aby som veril napr.
ale takéto agnotistické otázky nemám rád, ja mám potrebu veriť, nech si to volá kto chce čo chce, pre mňa za mňa aj sugescia, ja nikomu neberiem ak v niečo verí alebo nie
podstatné je, že medzi náboženstvom a poverou je veľký rozdiel
možno je to celé možné kvôli tomu, že baba jaga si tak zmyslela, to je taká povera.
je to zlá odpoveď? ak áno, prečo?
vieš, ten rozdiel medzi definíciami povery a viery v boha je celkom jednoduchý.
viera v boha je definícia sama o sebe (, povera je viera v nadprirodzené/neexistujúce skutočnosti. čiže sa to zužuje na otázku, či je boh neexistujúci. ak je neexistujúci, viera v boha je povera a ak boh existuje, nie je to povera.
a to je práve vec, ktorú tu nevyriešime. mne je jasné, že ako veriaci si o existencii boha presvedčený. nič to nemení na tom, že pre mňa je otázka, kde vidíš ten zásadný rozdiel medzi jednou vierou a druhou vierou, zaujimavá. pričom ani jednu nedokážeš vyargumentovať, napriek tomu je jedna zlá a druhá dobrá. tak som chcel vedieť, prečo je to tak. ak to považuješ za rýpanie, spokojne nereaguj, nebude mi to prekážať.
a ak sa to logicky v budúcnosti nezopakuje odôvodnia to: to bolo asi tým červeným náramkom, ktorý som v predošlých prípadoch nemal .. napr.
samozrejme neverím na urieknutia, ale za to si kľudne môžeš dosadiť len nešťastie, ktoré sa deje nezávisle na tom, či prejde čierna mačka alebo či mám alebo nemám nejaký talizman
Najlepšie trávenie večera je čítať rozpory na birdzi!
? aha.. to všetko dokazuje, vďaka za tvoje objasnenie, alebo za tvoju ignoráciu vcelku jasných faktov, ktoré z časti potvrdzujú hypotézu existencie božstva
no lenže viera v boha nie je predurčená ani daná na základe nejakých pravidiel ktoré sa v istých intervaloch /vlastne ani nie v intervaloch) ale ktoré sa nezávisle od seba, prostredia, diania dejú
ja pri viere v boha nepotrebujem zhodu náhod, ktorá by moju vieru potvrdzovala, ani si ju nezakladám za nejaké iné náhodné javy ň, proste permanentne verím
@40
ale ja si osobne myslím, že ten rozdiel jasne vidíš len máš akúsi tendenciu všetko spochybňovať..
Povera je viera, že niektoré javy a udalosti sú prejavom nadprirodzených síl alebo znamením buducnosti; predsudok, vžitý názor bez rozumového zdôvodnenia.
Náboženstvo alebo zriedkavo relígia je vzťah človeka k posvätnému, prostredníctvom ktorého človek transcenduje svoju skúsenosť s vonkajšou realitou.áboženstvo zväčša nemá statický charakter, hoci dogmatické predstavy niektorých náboženských smerov sa ho snažia do istej miery zachovať.
to je podla mna ten rozdiel, a prečo v boha veriť a v povery nie si odpovedz sam ja verim aj v boha aj v povery.
» www.naramky-urieknutia.sk/naramky-proti-u...
čiže sugescia
že všetko je pôvodcom niečoho a že koniec koncov, niečo musí byť nekonečné
myslím že aj to je dosť pravdepodobné
a inak k tvojej otázke, vôbec si to nemyslím, vysvetli mi z kade si vydedukoval?
a este sa musim tikaloka zastat, keby neboli ludia co maju tendenciu veci spochybnovat a boli by len taki jak ty ktorym to je proti srsti tak by sme este stale boli v tom ze slnko sa toci okolo nas
aha
ono sa to ani nedá vysvetliť ak by sa nad tým zamyslel
ale budíš
a ani velky tresk nebol vzdy znamy, zvlastne ze ten uz akceptovat dokazes aj udalosti po nom ale do bodu pred nim musis postavit Boha
pre mna za mna si nejaku energiu ktora na pociatku tych udalosti stala a cele to rozhybala nazvi Boh alebo kludne aj Zemiak ale potom sa bavime viac o fyzike nez o nabozenstve, ak jej chces pripisovat aj veci ako to vzkriesenie tak sa uz nemusime bavit o nicom
podlamna skutocne otvorený clovek nemoze tvrdit ze boh neexistuje, rovnako ako nemoze tvrdit ze existuje,
jedina obhajitelna odpoveď na tuto otazku može byť neviem.
dobre budem čakať na deń kedy sa to objasní, lenže ty teraz interpretuješ ako keby to nebola jedna z možných ciest
čiže si ži vo svojej obmedzenej mysli
clovek moze dat prednost jednej z moznosti, ak na nej dogmaticky netrvá, nie je o nič menej otvorený.
Aj náramky proti urieknutiu môžu nosiť mimoriadne otvorení ľudia, ktorí na svojej pravde dogmaticky netrvajú. A rovnako môže skutočne otvorený človek pripúšťajúci všetky možnosti skočiť z mosta v obave z konca sveta ... Tak sa mi zdá, že tá otvorenosť nie je úplne jediná vec, na ktorej by mohlo záležať.
tvrdim to snad
To predsa neznamená, že neskočí
jezis notak dobre teda,nech si skoci
povedal som to na odlahcenie diskusie, proste humor
argumentacia dolezitosti ci nedolezitosti otvorenosti pri hladani pravdy v nabozenstve na priklade cloveka skacuceho z mosta mi totiz tiez prisla trochu absurdna, ale pravdepodobne som ta nepochopil
ak si to myslel tak ze ten skakac je urieknuty tak potom sa s tebou nebudem hadat.(aj ked konkretne na urieknutia neverim)
Ale asi som nepochopil ja teba, keď si písal o otvorenosti, mal som pocit, akoby si hovoril o tom, že ak niekto v niečo verí a pritom pripúšťa opak, je zásadne všetko v poriadku. No a to by sa mi až tak nepozdávalo.
ešte uveríš aj debilinám