Keď niečo píšeš, malo byť to upútať obrazne povedané na prvý pohľad. Tvoj výtvor skôr odrádza svojou dĺžkou a prvých pár veršov, ktoré som prečítala mi našepkávajú, že sa jedná o jednoduchší klišoidný text. Ale môžem sa mýliť.
@passko Veď práve, to je chyba, ktorú som spočiatku robila aj ja. Písala som veľa, zbytočne a darmo som tam dávala všetky pocity, nálady, emócie a dojmy... a vieš, čo je najhoršie? Bolo to ZBYTOČNÉ!
Kvalitný text a kvalitný autor oplýva slovami, ktoré sú premyslené a presne zasadené na svoje miesto. Tri pocity za pomoci slovnej zásoby a talentu vie zhrnúť do (obrazne povedané) jedného verša a každému je jasné (v rámci možností, lebo čitateľ nikdy nepochopí "čo tým chcel autor povedať"), o čo ide.
To, že ty do textu nabúchaš miliardu zbytočných slov, klišé fráz a predĺžiš to do enormného rozmeru z toho textu nerobí nič zložité, práve naopak. Pre mňa (a myslím, že aj každého, kto sa aspoň ako tak venuje písaniu, ale aj čítaniu) je to skôr brak.
A ešte jedna vec: nesnaž sa do básní či čo to je za útvar toho vložiť a vysvetľovať toľko, že čitateľ nebude mať možnosť domýšľať si, analyzovať, skúšať možnosti východiska... pripravíš ho o zážitok, ktorý umenie poskytuje.
Sorry, ale nebudem čítať takto neskutočne dlhú básničku. Nevadia mi dlhšie blogy, ale keď vidím niečo, čo má snahu sa rýmovať a ešte k tomu má takúto enormnú dĺžku... to si to radšej už potom vypočujem narapované alebo čo.
@gothicpoethic ja vem ze sa to da. ale ked to chces vyjafrit vsetko z vnutra tak to treba cele dostal zo seba, vsetko aspon u mna to tak je ale diky za nazor
@passko Za takýchto podmienok sa v u teba môžeme baviť naozaj len o nejakej BÁSNIČKE, ale nie o poézii, alebo nebodaj hodnotnom diele pre čitateľa. Je to tzv. šuflíková báseň len pre autora.
@gothicpoethic "len o nejakej BÁSNIČKE" nemyslim si.. basnicka je taky iny utvar jako toto. tym sem si isty. a ta poezia jako hodnotne dielo ak mam pisat jako ti "basnici ", keby sem pisal tak zak by 80% ludi zmysel nepochopilo.. co ja pisem nejsu banicky ale texty a tie maju byt jednoduche, lahko zapamatujuce pre kazdeho. a vyjadrovat vela teho
@passko Och, chcela by som sa dostať na tvoju úroveň a dávať básnikov do úvodzoviek len preto, lebo 80% ľudí nepochopilo zmysel ich diel. Chyba nie je v básnikoch, ale v samotných ľuďoch, ktorí nemajú štipky fantázie Báseň sa nemá chápať, ale vyvolať pocit.
ja viem, chyba není v básnikoch ale v ľudoch, a pretože sú básničky pre nekterých ťažšie pochopitelné je náročne písať tak aby obsahovali málo slov, veľa pocitov a skrytých významoch a aby to bolo pre nekterych ľahké a zároveň pochopiteľne. pocity sa vyvolávajú z pochopenia aj z výberu slov, a co do teho dáme pri písaní. ja píšem texty ako sem povedal, texty piesní, ktere majú byt pochopiteľne, ľahko sa zapamataju, majú aj skrytý význam, musia byt pochopene a tak..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
o jednoduchší klišoidný text? to si ja nemyslimm
je to dlhe bo je to pisane tak jako to je a obsahuje v sebe vela teho- slov, pocitov a takk. o tem to ma byt
@1rekech diky mocc
Kvalitný text a kvalitný autor oplýva slovami, ktoré sú premyslené a presne zasadené na svoje miesto. Tri pocity za pomoci slovnej zásoby a talentu vie zhrnúť do (obrazne povedané) jedného verša a každému je jasné (v rámci možností, lebo čitateľ nikdy nepochopí "čo tým chcel autor povedať"), o čo ide.
To, že ty do textu nabúchaš miliardu zbytočných slov, klišé fráz a predĺžiš to do enormného rozmeru z toho textu nerobí nič zložité, práve naopak. Pre mňa (a myslím, že aj každého, kto sa aspoň ako tak venuje písaniu, ale aj čítaniu) je to skôr brak.
A ešte jedna vec: nesnaž sa do básní či čo to je za útvar toho vložiť a vysvetľovať toľko, že čitateľ nebude mať možnosť domýšľať si, analyzovať, skúšať možnosti východiska... pripravíš ho o zážitok, ktorý umenie poskytuje.
Neuškodilo by aj trochu skromnosti.