Neviete ako sa dá zaručene odnaučiť nadávať? Strašne sa mi to nepáči, lenže je to sila zvyku...a všade kam sa pohnem všetci nadávajú...v škole, doma, vonku... Odnaučil sa to už niekto?
Ja nenadavam, ani nejak necitim potrebu nadavat, ale dost casto pouzivam take vyrazy ako jezis, boze a toto by som sa prave chcela uplne odnaucit. Ale je to dost tazke, lebo to uz pouzivam automaticky.
ja som tiez dost nadavala..ale odnaucila som sa..vzdy ked som isla povedat nejaku nadavku povedala som neco ine..ako kufor a tak ..dost stare..ale pomaha
mne sa to podarilo ako som písala v inej obdobnej diskusii keď som sa začala stretávať s ľuďmi, ktorí ma za to proste sankciovali... ale to sa nie vždy dá, v každom prípade som rada, že už som slušným dievčaťom, ktoré používa nadávky len veľmi výnimočne. fakticky to nie je pekné! ale skús, ako som videla v rozprávke - daj si na zápästie obyčajnú gumičku a vždy keď zanadávaš ju potiahni (aby ťa udrela)... keď budeš mať už mierne krvavé to zápästie tak si rozmyslíš, či chceš potiahnuť znova.
nadavanie nieje zle pokial nadavka vystihuje situaciu alebo nieco..ked sa to inak neda vyjadrit tak co uz treba aj nadavku.stale lepsie nadavat ako fetovat a pit.
stačí si najskôr pomali zamienať tie slová,ktoré človek používa,za niečo iné(áno,bude to vyznievať komicky,ako ked človek povie na chobot,tak nikto nechápe,ale postupne sa toho človek uplne zbaví a má pokoj)
horšie nadávky ako na spôsob "do riti" som v živote nepoužívala.. a keďže v dnešnej dobe je ťažké nepodľahnúť tlaku spoločnosti a nezačať používať niečo horšie, osvedčilo sa mi v prípade, že som na niečo vážne naštvaná používať napr. relatívne dlhé fínske perkele, lebo kým vyslovím tie tri slabiky (neviem prečo, ale vždy mi to príde dlhšie ako rovnako trojslabičné doriti a podobne", už tá najhoršia zlosť prejde a je pokoj (ešte dlhšiemu slovenskému kurníkšopa sa snažím vyhýbať, aby to nemalo tendenciu časom sa trošku skrátiť a upraviť
Ale darmo v sebe niečo zbytočne krotiť, v praprincípe nadávka nie je nijak odlišná od akéhokoľvek slova ... A keďže v komunikácii figuruje mnoho vecí mimo "praprincípu", tak zanadávanie si dokáže človeka ukľudniť ... A odopierať si to úplne veru nemienim, aj keď tak často sčasti robím ...
ja som sa to odnaucil. da sa to v pohode. ale je pravda ze ak sa vyskytujes v prostredi, kde sa nadava fakt strasne vela, tka to bude dost tazke. teda jasne, ze ja tiez byvam s ludmi, ktori dost nadavaju...ale ked som jedno leto robil na stavbe, tak som tu silu prostredia pocitil vyraznejsie ako ked fungujem iba tak normalne.
dolezite je nezufat, ked ti ujde nadavka, ale vzdy si vtedy uvedomit, ze nechces nadavat a zaumienit si davat vacsi pozor nabuduce. a postupne snad budes nadavat coraz menej a menej az raz nebudes vobec.
na základnej som aj ja nadávala,už viem,že to bolo tým že aj spolužiačky nadávali a tak to šlo aj so mnou no keď som prišla na strednú nádavky skoro úplne zmizli aj ako základka.. niekedy mi dačo uletí,ale už väčšinou len v mysli
@Aduliik8 hahahaa - si sympoška. Keď si človek uvedomí, že váha slova nie je v silných výrazoch...
Ale zase pochop, niekto takéto "barličky" potrebuje, aby "hrdinsky" rovno kráčal s dobou po boku väčšiny....- či hovoril tu niekto niekedy aj o bytí sám sebou, hmm?
@Shoshana Je to celkom dobrý nápad, len som si nie istá, čiby to u mňa fungovalo, lebo veľakrát si to ani neuvedomujem. Takže by som asi nezatiahla za gumičku, keď by som mala
@Manajas Ja nenadávam preto, aby som dáko zapadala alebo šla s dobou. to by som potom musela aj ostatné k tomu prispôsobovať a predsa nefajčím, nepijem, nedrogujem... U mňa je to skôr zlozvyk, ktorého sa neviem zbaviť...
@aduliik8 hm no najlepšie je ako som sa ja dostala medzi ľudí, ktorí ma za to napomínali a ani oni sami nenadávajú, alebo len málo... alebo možno ak je niekto, s kým sa často stretávaš a tiež by sa chcel odnaučiť (najlepšia kamarátka napríklad) tak by ste sa za to mohli samé napomínať... to je to, že človek si to často ani neuvedomí, ale keď si to začneš všímať a začneš sa sama napomínať a rozmýšľať nad tým, čo hovoríš, tak by ti to aj mohlo vyjsť...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
@Bobomir tam by som ani náhodou nešla...a som neveriaca..
Nuž veď ja len tak, lebo som ešte nepočul mnícha ani kapucína nejak nadávať
Ale darmo v sebe niečo zbytočne krotiť, v praprincípe nadávka nie je nijak odlišná od akéhokoľvek slova ... A keďže v komunikácii figuruje mnoho vecí mimo "praprincípu", tak zanadávanie si dokáže človeka ukľudniť ... A odopierať si to úplne veru nemienim, aj keď tak často sčasti robím ...
dolezite je nezufat, ked ti ujde nadavka, ale vzdy si vtedy uvedomit, ze nechces nadavat a zaumienit si davat vacsi pozor nabuduce. a postupne snad budes nadavat coraz menej a menej az raz nebudes vobec.
Ale zase pochop, niekto takéto "barličky" potrebuje, aby "hrdinsky" rovno kráčal s dobou po boku väčšiny....- či hovoril tu niekto niekedy aj o bytí sám sebou, hmm?
@Manajas Ja nenadávam preto, aby som dáko zapadala alebo šla s dobou. to by som potom musela aj ostatné k tomu prispôsobovať a predsa nefajčím, nepijem, nedrogujem... U mňa je to skôr zlozvyk, ktorého sa neviem zbaviť...