Ahojte, aky je rozdiel kde nemcine uvediem člen ku slovu, alebo nie? Kedze sa jazyk ešte učím, moje kolegyne raz hovoria napr auf Bet, alebo auf dem Bet, alebo die Anna, alebo len ejdnoducho Anna. Mam sa teda tie členy a najme ich zmeny podla padov ucit
keby hovorili gramaticky tak viem nemcinu ved som ju mala v skole ale prisla som tu a kukam o to je? upůne pouzivaju ine vyrazy skratky, atd věci kt. sa v skole neucis a ani nenaucis lebo tam ta ucia samozrejme gramaticky
no, tak die Anna to je blbosť...lebo v nemčine sa pred mená členy nedávajú, alebo keď sa niekto pýta na tvoju profesiu tiež tam nedáš člen napr, "Ich bin Lehrerin." Ale keď to už používaš normálne vo vete, ktorú skloňuješ napr: Idem k mojej učiteľke. Tak povieš: "Ich gehe zu meineR (lebo zu sa viaže k 3.p.) Lehrerin."
Jednoducho to musíš podchytiť časom.
a možno sa ti to zdá aj preto mätúce, pretože pri predložkách - ktoré vlastne určujú pád sa pri neživotných skracuje napr.: Ich läufe zum Auto. Ale stále je to tá istá predložka, len zlúčená s členom.
Keď si začiatočník a predtým si sa učila už nejaký jazyk, musí sa ti to samozrejme zdať ťažké. Ale časom sa to poddá. Good luck
auf a an sa da chapat tak, ze auf sa pouziva s vodorovnym povrchom ako na stole, na podlahe atd. a an zase na vertikalne napriklad na stene. a nasledne aj pad urcis podla toho, 4.pad pouzivas, ked to tam este len ides dat, napr. zavesit na stenu, polozit na stol. ale 3. pad, ak to tam uz je, teda vaza je na stole, obraz na stene...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
9 komentov
Jednoducho to musíš podchytiť časom.
a možno sa ti to zdá aj preto mätúce, pretože pri predložkách - ktoré vlastne určujú pád sa pri neživotných skracuje napr.: Ich läufe zum Auto. Ale stále je to tá istá predložka, len zlúčená s členom.
Keď si začiatočník a predtým si sa učila už nejaký jazyk, musí sa ti to samozrejme zdať ťažké. Ale časom sa to poddá. Good luck