Zaujíma ma aspoň jeden dôvod, že prečo. Lebo kresťania majú na to dôvod. A napríklad moslimovia a v Ázii alebo možno aj v Afrike, to neviem, neoslavujú Vianoce vôbec.
Tak prečo protestanti oslavujú Vianoce, keď je to vlastne kresťanský sviatok ?
Vianoce nie sú pôvodne kresťanský sviatok. A ani dnes nie sú vyhradené pre kresťanov, prečo si myslíš, že máš voľno v škole? Aby 50% obyvateľstva slávilo Vianoce a zvyšných 50% nie?
Z obdobia, kedy bolo celé naše územie kresťanské, pretrval zvyk sláviť Vianoce, všetci vyrastáme v tom, že je normálne sláviť Vianoce a preto v tom pokračujeme. Vianoce majú aj iný rozmer ako kresťanský (prakticky sa Vianoce kresťana a nekresťana minimálne odlišujú) a preto spoločnosť na Slovensku nemá prečo zanevrieť na tento zvyk. Je to niečo iné, ako oblasť, kde sa Vianoce neslávili nikdy.
@11 A ešte k tomu voľnu v škole: keby Vianoce boli len kresťanský sviatok, mali by na Slovensku úplne iný rozmer - žiadne reklamy v telke už od novembra, žiadna alebo minimálna výzdoba a aj to asi len na kostoloch. Však kam sa pozrieš, tam vidíš, že Vianoce sú tu ZJAVNE pre celú populáciu. Ako by to na tie rodiny mohlo nevplývať?
a co sa tyka otazky, neoslavujem. rodicia su veriaci, ja som ateistka, cisto kvoli tolerancii k nim sa s nimi naveceriam, dam im darcek a idem si dalej po svojom.....
je to krásny sviatok pokoja, kedy je rodina pokope, na takéto zvyky sa hádam nezanevrie.. vianoce oslavujú tie rodiny, ktoré chcú. nikde nie je nakázané že toto sa má oslavovať a toto nie a že títo ľudia ho majú oslavovať a títo nie, lebo na to nemajú dôvod. a je blbosť, aby to niekto oslavoval keď nechce..
je stretnutie s rodinou a dávanie si darčekov a spoločná večera, spoločne strávený čas oslava?? je to niečo čo by malo byť častejšie nie len na vianoce
EH? tebe na kurzoch biblického čítania nikto nepovedal že protestanti sú odnož kresťanov?
a ak si myslela ateistov... tak zaprvé z čisto historických dôvodov, keďže kedysi (našťastie) boli prakticky všetci (bohužiaľ) v európe kresťania. zadruhé z praktických dôvodov, ateisti sú všeobecne dosť otvorení novým veciam, tak prečo z kresťanstva neprebrať/neakceptovať jedinú peknú vec ktorú obsahuje?
MIMOCHODOM, oslovuješ v nadpise neveriacich ale v prvom komente spomínaš aj moslimov/buddhistov/taoistov (toť ázia), takže by som ti rád povedal, že...
ma VYSLOVENE URÁŽA keď používajú kresťania slovo "neveriaci" ako synonymum pre "nekresťania". Keď hovoríš o nekresťanoch, použi slovo nekresťania. Keď hovoríš o ateistoch, VTEDY použi slovo "neveriaci", aj keď ani to nemusí byť presné, pretože napríklad buddhisti SÚ veriaci (majú... svetonázor (nazvať to náboženstvo je prakticky chybné, ale už sa to tak zaužívalo) založený na viere), ale zároveň sú ateisti (ich svetonázor založený na viere neobsahuje vieru v boha).
@matushkaa tak uz ti tu niektoir napisali ze protestanti su tiez krestania..neviem skade si zobrala ze nie A myslim ze oslavovat ich neni zle ..zalezi co oslavujes ci Boha alebo len nejaku tradiciu...ale je dobre ked je rodina pokope a takisto aj darčeky a niektore veci su fakt super a vianoce mam rad
zeby preto lebo mama a sestra su veriace ? aebo ja vlastne ani nwm preco proste to od narodenia jebu do ludi tak ti seci beru ako samozrejmost , mne vianoce pekne lezu na nervy
oslavujeme vianoce lebo sú náherným sviatkom a páčia sa nám darčeky, fajná večera, sladkosti, atmosféra, rodina spolu... my ich oslavujeme tak že sme celá rodina spolu a začíname ich oslavovať okolo takej štvrej - piatej, dovtedy zdobíme stroček a blúdime po obchodoch. My ich neoslavujeme tak, že celý deň sedíme v kostole
vianoce sú pohanským sviatkom, ktorý si kresťania privlastnili a iba tam vsadili postavu ježiša krista. Prečo myslíš že sa rozkrajujú jablká, orechy a prečo by malo byť na stole niečo z každého jedla??? to s kresťanstvom nemá nič spoločné....takisto sa chodievalo odniesť aj zvieratám v maštali jedlo (nie preto že sa v maštali narodil ježiš).....tých tradíc je veľmi veľa,nebudem to tu vypisovať....
lepšia otázka by bola prečo kresťania preberajú takmer všetky pohanské sviatky????
Sviatok narodenia Jezisa Krista bol stanoveny na den slnovratu. Nikde v biblii sa nepise kedy sa Jezis kristus narodil. Pise sa tam len ze sa narodil v meste Betleheme.
a keď už som jej otagoval, tak na jej otázku viem odpoveď - pretože najjednoduchší spôsob ako zničiť pôvodné náboženstvo niekde je prebrať dátumy jeho sviatkov a prípadne aj niektoré zvyky ktoré nie sú v priamom rozpore s tým novým náboženstvom, ale úplne zmeniť účel daného sviatku, ako vidíš. keby kresťanské vianoce boli na inom dátume, tak by sme buď oslavovali oboje, alebo nekresťania len tie pohanské, každopádne na pohanský pôvod daného sviatku by sa nezabudlo, narozdiel od momentálneho stavu ktorý krásne demonštruje aj pôvodná otázka aj moja prvá odpoveď.
@midnight som rada že nie som jediná ktorá to chápe takto. Nie som úplny nekresťan ale viem o pôvode sviatkov a nehanbím sa alebo zámerne to nezatajujem. A najväčší "kresťanský sviatok" Veľká noc??? Ak by to bol čisto kresťanský sviatok čiže zmŕtvychvstanie ježiša prečo sa oslavuje každý rok v iný dátum?? Lebo nikto nevie kedy sa to stalo ak vôbec. Sú to jednoducho pohanské oslavy príchodu jari a nového života
@zemjak pretože tuším KDH sa podarilo kedysi pretlačiť 15.9. ako štátny sviatok (k tomu Cyrilovi a Metodovi - tí majú pre naše územie aj iný význam, takže by sme tak či tak mali sviatok, aj keby ich v názve nevolali svätými). A snáď vidno, že je rozdiel medzi jednodenným štátnym sviatkom a dvojtýždňovým školskými prázdninami (a keď som ja bola malá, boli aj trojtýždňové), z ktorých by len dva alebo tri dni mohli byť vyhlásené za sviatok. Dobre, týždňové zimné prázdniny by sa asi dávali tak či tak, rovnako, ako jarné prázdniny, ale neverím, že by to bolo viac.
@anzu podľa mňa keby neboli vjanoce, boli by dvojmesačne zimne prazdniny.. len si povedali ministri, že preboha ešte čo by chceli ťie deti, darčeky a dva mesiace prazdnin? nie budu mať darčeky, ale prazdniny len dva tyždne
@midnight@43 súhlas, ale podľa mňa ten proces nie je taký agresívny a nútený... napríklad staré národy upravovali svoje panteóny bohov podľa toho, ako sa miešalo obyvateľstvo rôznych krajín. Skôr by som povedala, že sa to udialo asi tak, že kresťania na začiatku nemali vlastné tradície a žitím v iných komunitách sa stále zúčastňovali na ich tradíciach, len im postupne vtláčali vlastnú pečať. A keď sa kresťanstvo rozšírilo, začalo obyvateľstvo, ktoré bolo v menšine, zas preberať zvyky väčšiny.
@vlcica1989@44 presne nad tým som včera uvažovala, zaujímavé, že narodenie Ježiša Krista sa má sláviť každý rok v ten istý deň a na zmŕtvychvstanie treba podľa fáz mesiaca vypočítavať ten správny týždeň?
@matushkaa toto myslíš vážne ? skús si niečo naštudovať, oslavuje sa zimný slnovrat, čo je pohanský sviatok... ako keby to nestačilo ježiš sa narodil (ak niekedy žil) v lete, tak prečo vy oslavujete vaše sračky počas pohanských sviatkov ?
@anzu ako mne je to jedno teraz, ale detičky by boui radi určite, upravili by sa osnovy a nemuseli by sa učiť take nepotrebne kokotiny, ktore tvoria 30-40% učiv
Aj keď sa Vianoce prebrali od pohanov, myslím si, že v tejto dobe majú Vianoce hlbší význam hlavne pre kresťanov. Pretože si myslím, že narodenie Pána je to najkrajšie z Vianoc a tie darčeky a ozdoby sú len také doplnky pre vykreslenie lepšej atmosféry(pri tom to je to najmenej podstatné). Ide v nich hlavne o ten pokoj a radosť v rodine, o darovanie niečoho pekného pre tých, ktorých mame radi.
@wewo zakladateľke je zrejme málo jedna diskusia, kde jej všetci budú dokazovať opak toho, čo jej pán farár povedal (viď hádka v tomto fóre » www.birdz.sk/forum/neveriaci... )
šeci oslavujú niečo v zime.......lebo proste sa treba v tej tme a kose nejako rozveseliť.....na to je aj Mikuláš (alias Santa Claus), Sv. Lucia a podobne
to máš 4, či s oslavuje Chanuka, či Kwanza, či slnovrat...............vtedy sa proste je a je a je a dávajú sa darčeky
a absolútne nechápem, prečo by mali neveriaci ostať v zime v depke......
Takže prepáčte, že nie som dokonalá, ako by ste si predstavovali. Vaše urážky ma vôbec nezaujímajú ak ste si mysleli že ma to nejak naštve alebo čo
A dosť ma mrzí že si všetci myslia, že je to pohanský sviatok.. keby ste boli kresťania či neviem katolíci ,och tak by ste hovorili inak takže to tak uzavriem.
a teraz čo ich nemám oslavovať a ísť do školy ? hahah
veď inde chodí Santa 24.12. a u nás je to akože Mikuláš, čo chodí 6.12. nie ? a tak aj my si niekoho/niečo na Vianoce zaslúžime (klamem, nie...) a ja sa do toho nerozumiem ....
takmer vsetky sviatky maju pohansky vyznam! hlavne tie nase europske. Rim aby udrzal svoj vplyv zalozil velmi prefikane, cirkevne vyznamne momenty, ktore maju zarucit vecnost nabozenskej priamo v den pohansky vyznamneho pripadne tesne k dannemu dnu svoj sviatok.
Kedze aziske nábozenstva su velmi stare a ich tradicie nepohanske tak tieto sviatky neoslavuju. oslavuju sice prirodne momenty a casti roka ale sa otom tak nehovorí. detaily vysvetlim osobitne cerz spravy!
Lebo to slavia ostatni v rodine a ja im nechcem kazit radost. Mimochdom, Vianoce nie su povodne krestansky sviatok, takze neviem, co tu vlastne rozoberas...
3. ja som neveriaca a mám rada vianoce, lebo je to taka tradicia a je to krasne, užasna atmosfera u nas mám ich strašne rada, lebo som s rodinou a tak Neoslavujem vianoce ako znovuzrodenie Krista alebo čo sa vtedy stalo, ale ako sviatok, ktorý zbližuje rodinu a dáva mi to dobrý pocit ...neviem prečo, proste je to tak
@matushkaa ser na blbé svetonázory čo ti tu ľudia dávajú (okrem tých normálnych samozrejme XD) , ja viem ako si to myslela no... lenže som evanjelik takže ti nemôžem moc odpovedať na tvoju otázku
@daddy však hej už som si povedala že fakt nepridám nijaké forum .. a vy oslavujete, alebo ani nie? lebo kamoška mi hovorila že oni idú do kostola a ptm majú až večeru..
@matushkaa Tak za prvé Moslima či protestanta nemôžeš nazvať neveriacim nie len ty si veriaca za druhé vianoce nieje čisto kresťanský sviatok bol len okopírovaný katolickou cirkvov len aby prekrili medzeru v sviatkoch zo skutočným pôvodom týchto sviatkov a to z pohanskými sviatkami zimného slnovratu... Zistí si o pôvode vianoc a vedz že tento sviatok čo nemá spoločné nič z narodením Ježiša Krista a už vôbec z názvom vianoce pohania oslavujú viac než tisíc rokov a to dlhšie ako tí rádobyveriací zvaní kresťania...
@matushkaa A je to pohanský sviatok a je a je a je a nevyvrátiš to... Naštuduj si pôvod vianoc dôkazov máš mnoho že to bol pohanský sviatok ale dôkaz žeby to bol pôvodný kresťanský sviatok alebo že by sa v tej dobe narodil Ježiš nenájdeš ani v tej svojej jedinej svätej knihe zvanej Biblii...
@ao Ja pohan som ale Pohan ako slovo má pôvod v Gréckom slove Paganus čo znamená vidiečan v staroslovanskom Pahana čo je cudzinec.. U Kresťana je to inoveriec alebo neveriaci... Takže ja sa ťažko môžem nazvať pohanom aj keď to v dnešnej dobe taký víznam má.. Niesom kresťan ale pôvodne sa volám rodnoveriec lebo som starej viery ktorá sa pred príchodom kresťanstva volala viera predkov...
Tvrdi sa tu, ze Vianoce su pohanskym sviatkom. Ako pohanskym? Pohanskym z pohladu Krestanov, alebo nebodaj sviatok "dedincanov"?
Alebo cudzincov?
Nejde najprv tvrdit, ze je nieco pohanske a vzapeti obratom tvrdit, ze samotne slovo pohan nie je specificky definovane.
Moja pointa ale je, ze tu vela ludi na otazku "preco oslavujete vianoce" triumfalne odpovedala, ze mozu aj ked nie su krestania, lebo to je pohansky sviatok.
Teda by ma zaujimalo co si predstavuju pod tym pohanstvom a ci sa s tym aj stotoznuju (ked chcu oslavovat pohansky sviatok)
@ao Chcel som tým naznačiť že aký malo toto slovo pravý význam kedysi a aký získalo dnes samozrejme že pred storočiami sa hovorilo inak ako napríklad dnes keď si vezmeme napríklad slova ktoré pre náš jazyk začínajú byť zabudnuté lebo ich nepoužívame napr. Dereš.. Ale keď sa vrátime k predkom do minulosti a ich tzv. pohanským rituálom slovo pohan je vlastne dnešne označenie tej predkresťanskej viery ktorú predkovia praktizovali... Chcem tým povedať že slovo pohan stratilo starý význam a má úplne nové vyjadrenie...
Ale dalo by sa povedať že sviatok dedinčanov lebo keď sa ktomu čo si napísal je to len môj názor ale určite k týmto tradíciam niekde na vidieku majú ľudia bližší vsťah ako v meste...
Ale vrátim sa k tomu nazvaniu predkresťanských predkov ktorých dnes označujeme ako pohanský predkovia.. Oni sa určite nanazívali pohania keďže pre ních to bola viera o ktorých nevedomci tvrdia že sú bezbožníci.. Tiež sa nazývali určite veriacími alebo inakším Názvom... Napríklad v Škandinávských krajinach sa Vikingskí pohania nazívali Asathru- Kde As je slovo ktorým aj slovania a árijci označovali božskú bytosť čiže nejakého boha respektíve bohov alebo viery a tru- presnejší význam nepoznam ale premýšľam nad príbuzenstvom slova medzi anglosasštinou a nordičtinou, že keď si vezmeme anglicke slovo Thrue čo je vlastne v preklade pravda Asathru znamená niečo ako pravoverní...
@trash ja sa len smejem .. jaké je smutné že väčšina ľudí si myslí takéto hlúposti.. keď už sa chceš hádať tak si naštuduj ty vzťah Vianoce - Ježiš Kristus a potom mi niečo píš, ja sa s nikým nehádam ..
@matushkaa Skôr by si si mala naštudovať ty pôvod vianoc lebo ja ho mám úplne preštudovaný.. Ešte aj v običajnom predplatnom Nový čas cez vianočné sviatky som objavil stručný článok o tom že ako sa vôbec kresťania dostali ku oslavovaniu týchto sviatkov... Takže prečo ich vlastne ty oslavuješ keď sú pôvodne pohanské? Vy kresťania máte asi iba 2 pôvodne originálné sviatky oproti tým prevzatým o ktorých ti pán farar povedali taký blud.. A tie 2 smiešné csviatky sú Sv. Cyril a Metód a Sedembolestná panna Mária viac toho nemáte... Všetko sú zase prevzaté pohanské sviatky...
pre rodinu nie?...ale pozrite sa, Vianoce sú už veľký komerčný sviatok, na ktorom všetci akurát tak zarábajú a a všade máte reklamy už od septembra..kde sme sa to preboha dostali?
@matushkaa A skade si dočítala že presne vtedy sa Kristus narodil Pokiaľ niečo z dejepisu viem tento pohanský sviatok určili ako sviatok jeho narodenia až 3 storočia po jeho smrti počas Nikajského Koncilu.... Lebo potom by sa určite zachoval aspon nejaký písomný prameň že kedy sa vlastne Ježíš narodil... Skôr ty nechceš pripustiť že to boli pohanské sviatky ktoré kresťania prebrali do svojho egregoru a upravili si ich podla svojho... A ešte mnoho kresťanov čo zrejme viac prečítali bibliu ako ty ti tvrdili na tejto diskusii že je to pohanský sviatok tak to dookola nepopieraj a pekne si vygúgli pôvod vianoc a potom ak sa presvedčíš o tom že to nieje presný dátum narodenia Krista budeš prekvapená... Len si potom zo sklamania nehoď mašľu alebo nespáchaj bušido...
@matushkaa Zase na druhú stranu to že nie som kresťan neznamená že o tom nič neviem... Práve že o tom viem až príliž a práve preto ani Kresťan nechcem byť...
@trash uu ja som nepovedala že sa vtedy narodil.. ja iba že sa oslavuje deň po Vianociach Narodenie Krista (ale pochybujem že by sa ti chcelo čítať príspevky predtým v pohode, alebo som to napísala tak že sa to z toho nedalo pochopiť ako som to myslela
nvm ale nám farár, ktorý má vyštudovanú teologiu nvm koľko ročnú, hovoril že sa Vianoce oslavujú kvôli kresťanstvu.. ale nehovoril že sa vtedy narodil Ježiš, to máš pravdu..
a nechce sa mi to riešiť ďalej čiže to uzavrime že nech si každý myslí čo chce
dosť divný dôvod prečo nebyť práve kresťanom.. kresťanom sa aj tak stávaš chm neviem.. podľa mňa to nie je niečo čo musíš začať robiť.. to je to, že kresťanom sa stávaš keď sa sám rozhodneš lebo to chceš - a do toho ťa nikto nenúti.. hlavne ťa nenúti zahalovať sa, nejesť bravčové atď ako iné náboženstvá..
@matushkaa Áno prečo sa oslavuje deň po vianociach jeho narodenie? Pretože ako som už raz napísal tak schválil Nikajský koncil aby prekrili medzeru v kresťanských sviatkov a vytlačili z vplyvu práve skutočné pohanské sviatky zimného slnovratu...
Nehnevaj sa keď sa vyjadrím tak o vašom farárovi.. Váš farar môže mať vyštudovanú neviem akú školu vie o pôvode sviatkov a o tom prečo sa svätili veľké hovno takže zo svojými teologickými znalosťami si môže strčiť predomnou hlavu do riti a bojovať o čerství vzduch... Alebo o tom vie rovnako veľa ako ja a preto ti nehovorí moju verziu ktorú možno dobre pozná ale nepovie ti ju a bude hovoriť to čo sa mu hodí aby si verila... A vieš prečo? Lebo máš 9 rokov a keďže ešte nie si dospelá a tvoja mysel je ovplyvniteľná tak sa tvojmu farárovi dobre presviedča takú naivnú a myšlienkovo vyvinutú bytosť do svojho egregoru...
@trash juhuu mám 9 rokov ďakujem ti že si ma takto zmladil
moja myseľ je ovplyvniteľná reálnymi vecami ktoré sa mi dejú v živote.. hlavne ma nikto nikdy neovplyvňoval, jedine situácie ktoré sa diali v mojom živote a to asi ťažko mohol niekto ovplyvňovať
@matushkaa A koľko že máš potom rokov? Lebo tvoje komentáre sa mi zdajú na úrovni 6ročného... A netvrď mi že sa dáš ťažko ovplivniť keď veríš driztom nejakého farára....
@matushkaa No hej každý žije v inom svete... Sú rôzné obrazné opisi tohto sveta jaden je paranoicki druhý je racionalny a tretí je naivný... Ten naivný je tan že keď vám sto raz vtĺču do hlavy že vianoce sú pôvodne kresťanský sviatok že vtedy sa Narodil nejaký žid ktorého 2 miliardy naivných ovci uctieva tak tomu začne aj veriť a myslí si že nemusí o tom vedieť viac že či ho vôbec neoblbovali..
Stokrat opakovaná lož sa stáva pravdou- Jozeph Goebels.
Vianočné sviatky boli známe už v predkresťanskej dobe. Misionári čerpali zo zvykov národov, aby nenásilným spôsobom presvedčili nekresťanov na konvertovanie na novú vieru. Zimné sviatky boli v dávnej minulosti najobľúbenejšími pre mnohé kultúry, pretože v zime bolo menej práce, dni boli kratšie a noci dlhšie.
Saturnálie boli oslavy boha Saturna. V antickom Ríme to bol čas oddychu, hodov a porušovania oficiálnych pravidiel. Rimania si v tejto dobe darovali rôzne drobnosti, vrátane malých bábok pre deti a sviečok pre dospelých. Počas osláv sa neuzatvárali žiadne obchody a aj otroci sa mohli zúčastniť na hostinách. Saturnálie boli časom pitia, hrania hazardných hier a dokonca verejného obnažovania sa. Podľa básnika Catulla to boli „najlepšie dni“. Starorímsky sviatok, ktorý sa začínal 17. decembra, postupne zanikol.
V Taliansku sa pred rozšírením kresťanstva začínal 25. decembra sviatok nazývaný Dies Natalis Solis Invicti, narodenie neporazeného syna. Počas týchto dní oslavovali obyvatelia niekoľko slnečných bohov naraz, medzi nimi bol sýrsky Elah-Gabal, Sol a vojenský boh perzského pôvodu Mithras. Bruma nazývali Rimania 25. december, deň zimného slnovratu. Niektorí raní kresťanskí spisovatelia spájali znovuzrodenie slnka s narodením Ježiša Krista.
Yule bol sviatok škandinávskych pohanov, ktorý trval od konca decembra do začiatku januára. Obyvatelia severnej Európy počas Yule oslavovali boha hromu a blesku Thora. Každý blesk symbolizoval prasa alebo teľa, ktoré sa narodí na nový rok. Sviatok mohol trvať aj dvanásť dní. Pohanskí Germáni dodržiavali podobné tradície. Počas dvanástich „divokých nocí“ jedli, pili a oslavovali. Tieto zvyky mali na vývoj kresťanských Vianoc veľký vplyv. Obyvatelia škandinávskych krajín stále nazývajú Vianoce menom Jul. Angličtina používa slovo Yule ako synonymum pre výraz Vianoce.
@midnight nie každý ateista je vyslovene neveriaci mňa keď sa niekto spýta na vieru, odpoviem,že som ateista, lebo vysvetľovať zakaždým v čo a prečo verím je veľmi zdĺhavý proces. Preto ja som veriaci ateista Ja viem protirečí si to, vysvetli si to ako chceš ale je to tak
@obsadiliminick ja napr. nerozumiem tomu, prečo toľkí veriaci hrešia viac ako ateisti nič v zlom, ale čo hovoríš farárovi na spovedi? peace
no a k mojim Vianociam, neoslavujem, za oslavu Vianoc v kresťanskom poňatí považujem absolvovanie polnočnej omše, čo rozhodne nerobím... to že si dávame darčeky a napečie sa milión koláčov, navarí milión jedla je skôr o zvyku,od malička to tak u nás bolo a neriešila som to ako narodenie Krista ale skôr ako obdobie pokoja, spoločného pobudnutia s rodinou a povedzme toho obdarovania. Také zvláštne obdobie hojnosti,
V konečnom dôsledku ale Vianoce neuznávam, lebo bez snehu si ich neviem užiť a to, že ma na každom kroku bombardujú reklamy o najlacnejších darčekoch tomu na atmosfére uberá ešte viac.... pre mňa radosť z Vianoc skončila tak 7 rokov dozadu, odvtedy to je pre mňa len bežná zvyklosť.
@drsmajlik poznám, zvyknem robiť niečo podobné, okrem toho dôvodu čo si povedala ty aj kvôli tomu že u nás je "ateista" synonymom pre "nekresťan", čo sedí
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
119 komentov
Z obdobia, kedy bolo celé naše územie kresťanské, pretrval zvyk sláviť Vianoce, všetci vyrastáme v tom, že je normálne sláviť Vianoce a preto v tom pokračujeme. Vianoce majú aj iný rozmer ako kresťanský (prakticky sa Vianoce kresťana a nekresťana minimálne odlišujú) a preto spoločnosť na Slovensku nemá prečo zanevrieť na tento zvyk. Je to niečo iné, ako oblasť, kde sa Vianoce neslávili nikdy.
by the way
a co sa tyka otazky, neoslavujem. rodicia su veriaci, ja som ateistka, cisto kvoli tolerancii k nim sa s nimi naveceriam, dam im darcek a idem si dalej po svojom.....
je stretnutie s rodinou a dávanie si darčekov a spoločná večera, spoločne strávený čas oslava?? je to niečo čo by malo byť častejšie nie len na vianoce
nie som ateista ani veriaci:
1. verim ze si sprosta pica
2. zisti si kto su to protestanti (nie su to ateisti)
3. ja si oslavujem co chcem a kedy chcem
a neberiem ich ako kresťanský sviatok, ale len sviatok
...ehm...eh...bhmmm...
*snažím sa nabrať slov*
EH? tebe na kurzoch biblického čítania nikto nepovedal že protestanti sú odnož kresťanov?
a ak si myslela ateistov... tak zaprvé z čisto historických dôvodov, keďže kedysi (našťastie) boli prakticky všetci (bohužiaľ) v európe kresťania. zadruhé z praktických dôvodov, ateisti sú všeobecne dosť otvorení novým veciam, tak prečo z kresťanstva neprebrať/neakceptovať jedinú peknú vec ktorú obsahuje?
MIMOCHODOM, oslovuješ v nadpise neveriacich ale v prvom komente spomínaš aj moslimov/buddhistov/taoistov (toť ázia), takže by som ti rád povedal, že...
ma VYSLOVENE URÁŽA keď používajú kresťania slovo "neveriaci" ako synonymum pre "nekresťania". Keď hovoríš o nekresťanoch, použi slovo nekresťania. Keď hovoríš o ateistoch, VTEDY použi slovo "neveriaci", aj keď ani to nemusí byť presné, pretože napríklad buddhisti SÚ veriaci (majú... svetonázor (nazvať to náboženstvo je prakticky chybné, ale už sa to tak zaužívalo) založený na viere), ale zároveň sú ateisti (ich svetonázor založený na viere neobsahuje vieru v boha).
2. veriaci = kresťania? wtf?
3. vúčšina to robí zo zvyku a nenechá si ujsť darčeky
4. prečo to oslavujem ja si nechám pre seba
Ale z Vianoc sa stal taký zvyk, že to slávia skoro všetci... A taký Santa Claus... S tým prišli až neskôr... A je to tu skôr o darčekoch...
1. Su to aj sviatky slnovratu. Ked ta to zaujima tak krestania to prebrali z inych nabozenstiev a kultov.
2. Oslavujeme ich aj preto lebo su to statne sviatky. V podstate nam ich vnucuje stat, aby sme ich 'oslavovali'.
3. Definuj mi pojem oslavovat vianoce.
lepšia otázka by bola prečo kresťania preberajú takmer všetky pohanské sviatky????
Sviatok narodenia Jezisa Krista bol stanoveny na den slnovratu. Nikde v biblii sa nepise kedy sa Jezis kristus narodil. Pise sa tam len ze sa narodil v meste Betleheme.
a keď už som jej otagoval, tak na jej otázku viem odpoveď - pretože najjednoduchší spôsob ako zničiť pôvodné náboženstvo niekde je prebrať dátumy jeho sviatkov a prípadne aj niektoré zvyky ktoré nie sú v priamom rozpore s tým novým náboženstvom, ale úplne zmeniť účel daného sviatku, ako vidíš. keby kresťanské vianoce boli na inom dátume, tak by sme buď oslavovali oboje, alebo nekresťania len tie pohanské, každopádne na pohanský pôvod daného sviatku by sa nezabudlo, narozdiel od momentálneho stavu ktorý krásne demonštruje aj pôvodná otázka aj moja prvá odpoveď.
@midnight
@vlcica1989 @44 presne nad tým som včera uvažovala, zaujímavé, že narodenie Ježiša Krista sa má sláviť každý rok v ten istý deň a na zmŕtvychvstanie treba podľa fáz mesiaca vypočítavať ten správny týždeň?
)
Ja som veriaci a je mi hlboko u prdele kdo tu je ateista, budhista, moslim, žid, k**t, p**ča ( no tá p***ča ma zajima celkom.. )----
Takže asi tolko...
to máš 4, či s oslavuje Chanuka, či Kwanza, či slnovrat...............vtedy sa proste je a je a je a dávajú sa darčeky
a absolútne nechápem, prečo by mali neveriaci ostať v zime v depke......
A dosť ma mrzí že si všetci myslia, že je to pohanský sviatok.. keby ste boli kresťania či neviem katolíci ,och tak by ste hovorili inak takže to tak uzavriem.
Nechce sa mi označovať všetkých
veď inde chodí Santa 24.12. a u nás je to akože Mikuláš, čo chodí 6.12. nie ? a tak aj my si niekoho/niečo na Vianoce zaslúžime (klamem, nie...) a ja sa do toho nerozumiem ....
Kedze aziske nábozenstva su velmi stare a ich tradicie nepohanske tak tieto sviatky neoslavuju. oslavuju sice prirodne momenty a casti roka ale sa otom tak nehovorí. detaily vysvetlim osobitne cerz spravy!
A naskyta sa otazka - vy ste vsetci pohania? O_o
inac @6 ---> on je strasny satan, chcela by som ho poznat v skutocnosti ci je tiez taky jak sa tu tvari!!
2. ateisti su neveriaci
3. ja som neveriaca a mám rada vianoce, lebo je to taka tradicia a je to krasne, užasna atmosfera u nas mám ich strašne rada, lebo som s rodinou a tak Neoslavujem vianoce ako znovuzrodenie Krista alebo čo sa vtedy stalo, ale ako sviatok, ktorý zbližuje rodinu a dáva mi to dobrý pocit ...neviem prečo, proste je to tak
Tvrdi sa tu, ze Vianoce su pohanskym sviatkom. Ako pohanskym? Pohanskym z pohladu Krestanov, alebo nebodaj sviatok "dedincanov"?
Alebo cudzincov?
Nejde najprv tvrdit, ze je nieco pohanske a vzapeti obratom tvrdit, ze samotne slovo pohan nie je specificky definovane.
Moja pointa ale je, ze tu vela ludi na otazku "preco oslavujete vianoce" triumfalne odpovedala, ze mozu aj ked nie su krestania, lebo to je pohansky sviatok.
Teda by ma zaujimalo co si predstavuju pod tym pohanstvom a ci sa s tym aj stotoznuju (ked chcu oslavovat pohansky sviatok)
Ale dalo by sa povedať že sviatok dedinčanov lebo keď sa ktomu čo si napísal je to len môj názor ale určite k týmto tradíciam niekde na vidieku majú ľudia bližší vsťah ako v meste...
Ale vrátim sa k tomu nazvaniu predkresťanských predkov ktorých dnes označujeme ako pohanský predkovia.. Oni sa určite nanazívali pohania keďže pre ních to bola viera o ktorých nevedomci tvrdia že sú bezbožníci.. Tiež sa nazývali určite veriacími alebo inakším Názvom... Napríklad v Škandinávských krajinach sa Vikingskí pohania nazívali Asathru- Kde As je slovo ktorým aj slovania a árijci označovali božskú bytosť čiže nejakého boha respektíve bohov alebo viery a tru- presnejší význam nepoznam ale premýšľam nad príbuzenstvom slova medzi anglosasštinou a nordičtinou, že keď si vezmeme anglicke slovo Thrue čo je vlastne v preklade pravda Asathru znamená niečo ako pravoverní...
Ako chce niekto tvrdit, ze sa jedna o pohansky sviatok, ked nema ani realne definovane co pohan znamena?
my musíme prijať že to je pohanský sviatok ale vy nedokážete prijať že je to sviatok Narodenia Krista..
nvm ale nám farár, ktorý má vyštudovanú teologiu nvm koľko ročnú, hovoril že sa Vianoce oslavujú kvôli kresťanstvu.. ale nehovoril že sa vtedy narodil Ježiš, to máš pravdu..
a nechce sa mi to riešiť ďalej čiže to uzavrime že nech si každý myslí čo chce
dosť divný dôvod prečo nebyť práve kresťanom.. kresťanom sa aj tak stávaš chm neviem.. podľa mňa to nie je niečo čo musíš začať robiť.. to je to, že kresťanom sa stávaš keď sa sám rozhodneš lebo to chceš - a do toho ťa nikto nenúti.. hlavne ťa nenúti zahalovať sa, nejesť bravčové atď ako iné náboženstvá..
Nehnevaj sa keď sa vyjadrím tak o vašom farárovi.. Váš farar môže mať vyštudovanú neviem akú školu vie o pôvode sviatkov a o tom prečo sa svätili veľké hovno takže zo svojými teologickými znalosťami si môže strčiť predomnou hlavu do riti a bojovať o čerství vzduch... Alebo o tom vie rovnako veľa ako ja a preto ti nehovorí moju verziu ktorú možno dobre pozná ale nepovie ti ju a bude hovoriť to čo sa mu hodí aby si verila... A vieš prečo? Lebo máš 9 rokov a keďže ešte nie si dospelá a tvoja mysel je ovplyvniteľná tak sa tvojmu farárovi dobre presviedča takú naivnú a myšlienkovo vyvinutú bytosť do svojho egregoru...
moja myseľ je ovplyvniteľná reálnymi vecami ktoré sa mi dejú v živote.. hlavne ma nikto nikdy neovplyvňoval, jedine situácie ktoré sa diali v mojom živote a to asi ťažko mohol niekto ovplyvňovať
možno to nebude tým že moje komentáre znejú ako 6 ročného dieťaťa ale to, že proste každý žijeme v inom svete.. chm, hej..
maj sa
Stokrat opakovaná lož sa stáva pravdou- Jozeph Goebels.
Saturnálie boli oslavy boha Saturna. V antickom Ríme to bol čas oddychu, hodov a porušovania oficiálnych pravidiel. Rimania si v tejto dobe darovali rôzne drobnosti, vrátane malých bábok pre deti a sviečok pre dospelých. Počas osláv sa neuzatvárali žiadne obchody a aj otroci sa mohli zúčastniť na hostinách. Saturnálie boli časom pitia, hrania hazardných hier a dokonca verejného obnažovania sa. Podľa básnika Catulla to boli „najlepšie dni“. Starorímsky sviatok, ktorý sa začínal 17. decembra, postupne zanikol.
V Taliansku sa pred rozšírením kresťanstva začínal 25. decembra sviatok nazývaný Dies Natalis Solis Invicti, narodenie neporazeného syna. Počas týchto dní oslavovali obyvatelia niekoľko slnečných bohov naraz, medzi nimi bol sýrsky Elah-Gabal, Sol a vojenský boh perzského pôvodu Mithras. Bruma nazývali Rimania 25. december, deň zimného slnovratu. Niektorí raní kresťanskí spisovatelia spájali znovuzrodenie slnka s narodením Ježiša Krista.
Yule bol sviatok škandinávskych pohanov, ktorý trval od konca decembra do začiatku januára. Obyvatelia severnej Európy počas Yule oslavovali boha hromu a blesku Thora. Každý blesk symbolizoval prasa alebo teľa, ktoré sa narodí na nový rok. Sviatok mohol trvať aj dvanásť dní. Pohanskí Germáni dodržiavali podobné tradície. Počas dvanástich „divokých nocí“ jedli, pili a oslavovali. Tieto zvyky mali na vývoj kresťanských Vianoc veľký vplyv. Obyvatelia škandinávskych krajín stále nazývajú Vianoce menom Jul. Angličtina používa slovo Yule ako synonymum pre výraz Vianoce.
@obsadiliminick ja napr. nerozumiem tomu, prečo toľkí veriaci hrešia viac ako ateisti nič v zlom, ale čo hovoríš farárovi na spovedi? peace
no a k mojim Vianociam, neoslavujem, za oslavu Vianoc v kresťanskom poňatí považujem absolvovanie polnočnej omše, čo rozhodne nerobím... to že si dávame darčeky a napečie sa milión koláčov, navarí milión jedla je skôr o zvyku,od malička to tak u nás bolo a neriešila som to ako narodenie Krista ale skôr ako obdobie pokoja, spoločného pobudnutia s rodinou a povedzme toho obdarovania. Také zvláštne obdobie hojnosti,
V konečnom dôsledku ale Vianoce neuznávam, lebo bez snehu si ich neviem užiť a to, že ma na každom kroku bombardujú reklamy o najlacnejších darčekoch tomu na atmosfére uberá ešte viac.... pre mňa radosť z Vianoc skončila tak 7 rokov dozadu, odvtedy to je pre mňa len bežná zvyklosť.