no... ja keď som si vyberala básne na Kubín a spol, tak to boli vždy básne s ktorými som sa mohla stotožniť, aby som ich vedela naozaj dobre zarecitovať... takže ak dievča recituje báseň ktorá je zrejme určená žene od muža (Už koľkú noc), stráca to svoje čaro, takže skôr by som si vybrala Zakázanú lásku (no aj tá je určená žene), ak by som mala navýber len z týchto dvoch ... Válek je fajn... ja mám od neho rada Smutnú rannú električku ale básne od Mihálika sa mi zdajú krehkejšie...
@emmka98765 Moja velmi oblubena basen je od Jana Bottu: Smrt Janosikova. Je to velmi krasna basen, obsahuje 9 spevov a predspev. Na strednej sa o nej budes aj ucit tusim.
Ja som sa vzdy ucil pprave tuto basen. Vzdy jeden spev (kedze sme mali HK aj na strednej). A poviem ti, ze 1. spev, ktory je asi na 6-8 minut, som sa naucil za pol hodiny, a to neprehanam!
Fakt, je to lahke (aspon pre mna to bolo) a je to idealna basen na HK. Takze odporucam 1. spev Smrti Janosikovej.
neviem,prečo si všetci vyberajú skôr poéziu. to keĎ sme mali nejaké triedne kolá,to bola hrôza, zlý výber alebo sa to proste nehodilo. ja by som skúsila prózu. to je vždy ľahšie...
@Emmka98765 hlavne ty musíš vedieť čo sa ti viac páči... ozaj, nevadí, že si mu tou úpravou v básni zrušila rým? Ja neviem prečo, ale z Válekových básní je dosť cítiť sex... podľa mňa sú určené skôr pre starších recitátorov, ktorým to človek aj uverí... ale pokiaľ učiteľka s výberom súhlasila... je to len na tebe
ja poradim takto : nevim jak to je u vas ale u nas setki ucitelki ocenia viacej basnicku alebo baladu ci prozu vtedy ked je aspom trochu smiesna nic zabijacke ani smutne.to by malo prilepsit znamku
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
62 komentov
Kazdopadne, z nazvov by som si vybral mozno tu druhu.
Trocha tvojej krvi,
sadze na obrvy,
hori vo mne tvoja tvar!
Bleda hviezda svieti,
k bledej hviezde letim,
zacirneny ako kominar.
Zakazana laska,
tazka lentna zastava,
noc, ked hustnu cukry,
smaragd trav.
Pod jazyk ma ukry,
budem k tebe rubin,
topas,
korund,
diamant
a este k tomu hruby.
Lebo ty si ku mne laskava.
Studeny vietor okenicou plieska,
v dalekych vyskach bzuci hviezdny roj.
Uz kolku noc,
uz kolku noc tak tazko je jak dneska?
Si jedina laska moja , stastie moje , osud moj.
Bdiem celu noc jak postrelene zviera.
Strach obklopil ma ako bodlacie.
Comu sa zdrava mysel verit vzpiera,
zufale srdce stokrat oplace:
Ak nelubis ma, nemas ma uz rada,
tak aspon jednym chladnym riadkom vysmej sa.
Ved moja laska, co tak kruto strada,
nebude preto mensia, hrdost pysnejsia .
opakuje sa prva sloha a koniec
Valek - jesenna laska ako tu uz niekto spominal
ak nemusi byt poezia tak dobre je na prednes aj Exupery - Maly princ (ja som recitoval napriklad o piatej planete kde bola poulicna lampa a lampar)
Ja som sa vzdy ucil pprave tuto basen. Vzdy jeden spev (kedze sme mali HK aj na strednej). A poviem ti, ze 1. spev, ktory je asi na 6-8 minut, som sa naucil za pol hodiny, a to neprehanam!
Fakt, je to lahke (aspon pre mna to bolo) a je to idealna basen na HK. Takze odporucam 1. spev Smrti Janosikovej.
Najdes ho aj na internete.
Osobne rada prednášam Novomeského, a keby mi netĺkli do hlavy, že čeština je neprípustná, Krchovského.Príp. Lermontovov Epitaf je geniálny.