HB kona priamociary pohyb urceny rovnicou a = kt, kde k = 3 m. s na minus 3-tiu. V case t = 0 s je v nula = 2 m. s na minus prvu, s nula = 0 m. Aku drahu prejde HB od konca druhej do konca siestej sekundy?
@mielikki ja som to pochopil tak, že oznam "a=kt kde k = 3 m. s na minus 3-tiu" znamená, že tam je zrýchlenie závislé od času.... čo nie obyčajný stredoškolský príklad....
@vlado905 jéj, ja som to brala tak, že 3 je na mínus tretiu
ale to je aké zrýchlenie? Poznám len také to, čo je rovnaké ako trebárs gravitačné, čo je s na mínus druhú, nie? Či ako divno v priestore sa toto pohybuje?
ja by som na to šiel takto:
viem, že zrýchlenie je derivácia rýchlosti podľa času, teda po zintegrovaní viem, že v=k/2 * t^2 + v_0
keďže dráha je derivácia rýchlosti podľa času, tak viem, že
s=s_0 + v_0 *t + k/6 * t^3
ak som nikde nezrobil chybu....
a teraz si dosadím za t 6 následne dám mínus a keď za t dosadím 3 (lebo od konca 3. sekundy)......
@7 to dosadzovanie som trocha poplietol "od konca druhej do konca siestej sekundy" , teda asi chcú dosadiť s_(t=7) - s_(t=3)....
ale ten vzťah bude asi dobre keďže rozmerovo sedí....
ale aj tak mi príde zvláštne, že by stredoškolák mal v škole rátať dráhu pohybu, kde sa mení zrýchlenie časom..... lebo neviem ako by som to počítal stredoškolskou matikou....
@miso16211 dosadil som, vyratal, a aj tak to ma byt inak podla odpovedi v zatvorke, nechce sa ti prosim ta aj dosadit do svojho vzorca, asi robim chybu niekde
@sugy1 priznávam v tej vete mi to ušlo, ale pokiaľ viem, tak výpočet je správny, len v tej vete mi to ušlo
@miso16211 keď si predstavujem ako by vyzeral graf v od s (časť paraboly) tak mi nejde dohlavy prečo by mal platiť ten vzťah s=1/2at^2 ... ten podľa mňa platí len keď je a konštanta, vtedy je graf v od t priamka a ten obsah od krivkou rovnoramenný trojuholník a preto tá 1/2...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
Tak si proste vypočítaš sráhu za štyri sekundy, lebo 6-2=4 a je to, nie?
Ani fyzik nemusím byť
(a čakala som, že tam bude aspoň zrýchlenie, čo by toto komplikovalo)
Hoci, načo nám je vedieť, kde bol v bode nula?
to asi nebude dráha, lebo by to nesedelo
(takže to je zrýchlenie a ja som si blbo vypočítala zadanie
ale... toto som vedela, toto nie je ´tažké, keď si spomeniem
a tak platí @2 , ak sa nemýlim
(možno sa mýlim, strašne dávno som nič nepočítala)
ale to je aké zrýchlenie? Poznám len také to, čo je rovnaké ako trebárs gravitačné, čo je s na mínus druhú, nie? Či ako divno v priestore sa toto pohybuje?
viem, že zrýchlenie je derivácia rýchlosti podľa času, teda po zintegrovaní viem, že v=k/2 * t^2 + v_0
keďže dráha je derivácia rýchlosti podľa času, tak viem, že
s=s_0 + v_0 *t + k/6 * t^3
ak som nikde nezrobil chybu....
a teraz si dosadím za t 6 následne dám mínus a keď za t dosadím 3 (lebo od konca 3. sekundy)......
ale ten vzťah bude asi dobre keďže rozmerovo sedí....
ale aj tak mi príde zvláštne, že by stredoškolák mal v škole rátať dráhu pohybu, kde sa mení zrýchlenie časom..... lebo neviem ako by som to počítal stredoškolskou matikou....
dráha = poćiatočnárýchlosť*celkovýčas + polovica z (zrýchlenie*kvadrátčasu)
kvadrát = druha mocnina
s = v0*t + at*t/2
da sa aj cez integral omnoho jednoduchšie
nic tazke, len treba dosadit paru cisla.
@miso16211 keď si predstavujem ako by vyzeral graf v od s (časť paraboly) tak mi nejde dohlavy prečo by mal platiť ten vzťah s=1/2at^2 ... ten podľa mňa platí len keď je a konštanta, vtedy je graf v od t priamka a ten obsah od krivkou rovnoramenný trojuholník a preto tá 1/2...