Len za dnes čo som šiel autom do Kauflandu v Bratislave som zbadal asi 6 ľudí bez rúška, a podobne tomu bolo i včera aj predvčerom. Približne 5 -10 % ľudí rúško nema neustále nasadené na tvári v exteriéri.
Áno, v Trnave chodí veľa ľudí po ulici bez rúška. A to vrátane mňa, lebo nevidím dôvod, prečo by som ho mal nosiť, keď naokolo nikto nie je. Samozrejme, ak idem okolo cudzích ľudí, alebo som na mieste s väčšou koncentráciou, tak si ho dám.
@tanji Ja zas mám chuť nakašlať do ksichtu ovciam, ktoré veria všetkému, aj tomu, že sa nakazia alebo nakazia iných, keď idú bez rúška a 20 metrov okolo nich nikto nie je
@samuelfghk
V tejto dobe by som nepoužíval slovo "ovce" na označovanie ľudí. Aktuálne je používané hlavne konšpirátormi ktorí hovoria že vírus neexistuje. Ak niekto použije slovo "ovce" na označenie ľudí, tak si ho už podvedome spájam s týmito konšpirátormi.
@sidious Ja som nikdy nepovedal, že vírus neexistuje, len stále tvrdím, že opatrenia sú podľa mňa prehnané. Ovcami myslím iba ľudí bez názoru, ktorí veria, že sa nakazia keď idú sami po ulici, potom prečo si nedajú rúško aj keď sedia doma na terase. Takým ľuďom keby vláda nariadila, aby chodili s holými zadkami, tak to budú robiť
vonku ho nosim v zavislosti od hustoty ludi v okoli.
sanca ze sa nakazis od okoloiduceho je uplne minimalna, resp. ani ked som hladal vyslovene argumenty za to preco ho nosit nonstop, nikomu sa zatial nepodarilo dokazat ze je to nutne. Neeviduje sa jeden jediny pripad nakazy na ulici od okoloiduceho.
Ak vidim napr. oproti iduceho stareho cloveka a situacia je taka ze sa priblizime na menej nez cca 3 metre, nasadim si ho a popripade sa aj skusim zadrzat dych, nevydychovat zbytocne, pre pripad ze by som bol infekcny.
Nosit ho uplne nonstop aj na prazdnej ulici je nezmysel.
@wewo Je to tak. Ešte niekedy v lete zverejnili hygienici zoznam miest podľa miery nebezpečenstva nákazy s rúškom a bez rúška. Najhoršie boli napr. dopravné prostriedky, kde sú ľudia na seba natlačení - takže tam rúško bolo povinné. Ale napríklad terasy reštaurácií bez boli v zelenej. Tam človek mohol sedieť aj 2 - 3 hodiny pričom odborníci tvrdili, že je tam úplne minimálne riziko nákazy.
Zaujímalo by ma teda, čo sa odvtedy zmenilo. Ak na terase môžeš v pohode sedieť bez rúška aj 2 hodiny, pričom v okolí môže byť nakazený, máš podľa hygienikov minimálnu šancu sa nakaziť (prakticky nulovú). Nerozumiem teda prečo by sa mal niekto nakaziť keď kráča po ulici (ešte s tým, že boli povinné 2 metrové odstupy). To by k tebe musel nakazený priamo prísť a nakašlať ti do tváre.
@wewo A to sa ako dá zisťiť či sa dotyčný nakazil v exteriéri alebo v interiéri ? Ak je niekto nakazený koronavírusom, a povie že sa pred týždnom prechádzal po ulici, a chodil do obchodu, ako zistíš či sa nakazil v obchode alebo vonku ?
Ten vírus má životnosť 3 dni, a teda aj ked vonku nemáš rúško a dýchaš, tak vydyvhuješ ten vírus, ktorý následne koluje vo vzduchu, a hocikto ho može vdychnúť a nakaziť sa.
@tomas55555 Podľa dostupných informácií sa ľudia najčastejšie nakazili v dopravnom prostriedku, v práci a aktuálne je to najviac v domácnosti. Dokonca aj v interiéry reštaurácie je to číslo úplne minimálne, zanedbateľné. No a ešte som nepočul o prípade, že by sa niekto nakazil v obchode. A už vôbec nie, že by sa niekto nakazil na terase a absolútny nonsens je nákaza na ulici.
@samuelfghk
Ja som nepovedal, že si povedal, že vírus neexistuje. Len som povedal, že určité výrazové prostriedky (nazývanie ľudí ovcami), sa mi spájajú s niektorými blbšími skupinami osôb, ktoré majú hlúpe názory.
S tým že sú opatrenia prehnané súhlasím.
@james98 Keď je niekto nakazený a pred týždňom išiel MHD, potom po ulici peši, potom išiel do reštaurácie, a nakoniec do obchodu, ako sa dá zistiť kde a od koho sa nakazil ? To je jednoducho nemožné, alebo ?
@tomas55555 Veď ale preraraj si aspoň objemy vzduchu ako to rátali v kinách a kostoloch. Čím väčší objem vzduchu vzhladom na plochu tým menšie riziko. Aký objem vzduchu je na ulici?
@james98 Však to je pravda, že v MHD, a v uzavretých priestoroch sú tie objemy vzduchu nižšie než na ulici, ale je nemožné povedať o dotyčnom pacientovi či sa nakazil na ulici, v obchode, kine, reštaurácii, alebo doma.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Ja som nesoferoval, nemám vodicak.
V tejto dobe by som nepoužíval slovo "ovce" na označovanie ľudí. Aktuálne je používané hlavne konšpirátormi ktorí hovoria že vírus neexistuje. Ak niekto použije slovo "ovce" na označenie ľudí, tak si ho už podvedome spájam s týmito konšpirátormi.
sanca ze sa nakazis od okoloiduceho je uplne minimalna, resp. ani ked som hladal vyslovene argumenty za to preco ho nosit nonstop, nikomu sa zatial nepodarilo dokazat ze je to nutne. Neeviduje sa jeden jediny pripad nakazy na ulici od okoloiduceho.
Ak vidim napr. oproti iduceho stareho cloveka a situacia je taka ze sa priblizime na menej nez cca 3 metre, nasadim si ho a popripade sa aj skusim zadrzat dych, nevydychovat zbytocne, pre pripad ze by som bol infekcny.
Nosit ho uplne nonstop aj na prazdnej ulici je nezmysel.
Zaujímalo by ma teda, čo sa odvtedy zmenilo. Ak na terase môžeš v pohode sedieť bez rúška aj 2 hodiny, pričom v okolí môže byť nakazený, máš podľa hygienikov minimálnu šancu sa nakaziť (prakticky nulovú). Nerozumiem teda prečo by sa mal niekto nakaziť keď kráča po ulici (ešte s tým, že boli povinné 2 metrové odstupy). To by k tebe musel nakazený priamo prísť a nakašlať ti do tváre.
Ten vírus má životnosť 3 dni, a teda aj ked vonku nemáš rúško a dýchaš, tak vydyvhuješ ten vírus, ktorý následne koluje vo vzduchu, a hocikto ho može vdychnúť a nakaziť sa.
Ja som nepovedal, že si povedal, že vírus neexistuje. Len som povedal, že určité výrazové prostriedky (nazývanie ľudí ovcami), sa mi spájajú s niektorými blbšími skupinami osôb, ktoré majú hlúpe názory.
S tým že sú opatrenia prehnané súhlasím.
» www.24hod.sk/ako-dlho-prezij...