@tatianka sa sekla o jednu nepodstatne-podstatnu nulu v ciselku
Bratislava sice nema 1.000.000 obyvatelov zatial je to len priblizne 500.000 (425.533 Štatistická ročenka hlavného mesta SR Bratislavy 2004) no denodenne do nej dochadza priblizne 250.000 ludi za pracou.
no až keď som v BA začala žiť, tak som si uvedomila, aká je maličká.
ale mne vyhovuje, mám síce slabosť na miliónové mestá, ale v konečnom dôsledku by som v nich asi nechcela žiť (výnimkou je Big Apple) - ja mám v BA všetko čo potrebujem...
@tatianka tiež verím, že už mesto nad 100 tisíc obyvateľov sa radí k veľkomestám. Ide asi o to, že sa medzi obyvateľmi mesta počnúc týmto počtom už kvalitatívne menia sociálne vzťahy a siete malého mesta.
Mesto s počtom obyvateľov nad 100 000, kt. je aj významné hosp., kult. a admin. centrum.
(Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV)
Z coho jasne vyplyva ze @matheusko asi nemal pravdu, pravdu mala zrejme @tatianka. Ale je zaujimave ako sa rozne zroje vzajomne v cislach rozchadzaju na jednej strane je tu verzia 100.000 na druhej strane verzia 1.000.000 a mostami su zdroje tvrdiace, ze presna hranica nieje stanovena a preto "Ide asi o to, ze @14@stage ma pravdu
Je to hlavné mesto Slovenska ale pochybujem že veľkomesto. Keď som tam ešte nebol a nežil tak som si myslel čo to je za veľké mesto ale keď som tam prišiel tak je to pľuvatko nie mesto. Američan či Angličan by na Bratislavu rovno mohol povedať že je to doslova vidlácke mesto. Mimochodom väčšina obyvateľstva žije na okraji Bratislavy už preto to nemôže byť veľkomesto ak ho porovnáme s veľkomestami sveta.
@matheusko nemôžeš brať do úvahy ľudí ktorý prichádzajú za prácou aj keby ich bola väčšina ako trvalého obyvateľstva, lebo tak to chodí aj vo svete že sa dochádza za prácou do mesta, hlavne tí čo nechcú bývať v meste ale na dedine, alebo skôr v rodinnom dome by som povedal.
@jantebont z nášho hladiska to je velkomesto ale z europskeho moc nie teda, vačšina EU hlavnych miest , sú postavené do akej si pavučiny kde centrum tvoria budovi z renesancie, rokoka, baroka, romantizmu.. BA túto štruktúru klasického EU velkomesta nemá , staré mesto je vlastne uložené na juhozápad ,vlastne není jasné čo je centrum BA . Cela vystavba je nejak nelogicky postavená akoby dubravka, lamač, pretržalka ,vajnory ani nepatrili k BA
V porovnaní s takou Viedňou alebo Prahou ani nie, no zdá sa mi, že Bratislava je veľkomesto. Teda odhliadnuc od tých všetkých kategórií, koľko má mať mesto atď. Je to iba môj názor.
Bratislava asi veľkomesto je, keďže je hl.mesto SR a ak sa nemýlim tak 2. najväčšie mesto SR podľa rozlohy (1. je Mesto Vysoké Tatry)
a je 1. najväčšie mesto SR podľa počtu obyvateľov.
@16 "hlavne tí čo nechcú bývať v meste ale na dedine, alebo skôr v rodinnom dome by som povedal."
- A prečo by akože mali ludia chodiť na dedinu ak chcú bývať v rodinnom dome, ako keby v BA neboli rodinné domy - Koliba, Kramáre, Ružinov, Podunajské Biskupice, Vrakuňa, Devín ... atď. vo viacerých častiach BA sú rodinné domi
@15 "Mesto s počtom obyvateľov nad 100 000, kt. je aj významné hosp., kult. a admin. centrum."
- tak také poznám na slovensku len jedno
@19 "BA túto štruktúru klasického EU velkomesta nemá , staré mesto je vlastne uložené na juhozápad ,vlastne není jasné čo je centrum BA . Cela vystavba je nejak nelogicky postavená akoby dubravka, lamač, pretržalka ,vajnory ani nepatrili k BA "
- čo je na tom že je staré mesto na juhozápade?
- jak ja viem tak je jasne čo je centrum (len či si myslel staré mesto alebo "širšie" centrum, či jak sa tomu hovorí (to čo je až po Ružinov)
bratislava je rozhodne velkomesto na slovenske, alebo mozno este aj na stredoeuropske pomery... problemom vsak zostava jej riesenie ktore je absolutne hrozne, a bez tunelov sa v buducnosti nezaobide, takze to budu akoby dve mesta, jedno podzemne a druhe nadzemne, pretoze riesenie dubravky, a takychto odlahlych M.C. je velmi zle, a vsetky dialnice vedu do centra BA a tak sa centrum vzdy upcha a vsetci nadavaju.,.. druha vec je pristavny most, ktory je najviac zatazovany, pretoze ludia z petrzaly co chcu ist do podunajskych biskupic vrakune a ruzinova musia ist prave cez neho ak si nevyberu obchadzku cez apollo, krizovatka pod pristavnym mostom je tiez preplnena ludmi co sa chcu dostat do dedin smerom dunajska luzna, to iste slovnaftska cesta. novy most to iste kazdy co ide do mesta ide cez neho... no hrooozne... ja by som v bratislave postavil metro, aby sa odlahcil pristavny most a taktiez aj novy most, potom by sa dialnica na einsteinovej, ktora je tiez blbo vyriesena, lebo ak niekto zabudne odbocit tak sa moze otocit az niekde na hraniciach, by sa mala uplne prerobit, pristavny most rozobrat, a postavit nieco velkokapacitne, hore by bola len dialnica, dole by boli len auta co sa potrebuju presunut v ramci mesta a vlaky smerujuce von z mesta bez zastavky na hlavnej stanici, vybudovat tunel popod dunaj pre vlaky a metro smerujuce z petrzalky do centra. most lafrancony, tiez rozsirit, repsektive prebudovat... dovolim si povedat ze vsetky velke krizovatky v meste by sa mali preprojektovat v zavislosti od projektu metra, a vlakov petrzalka-hlavna stanica popod dunajom... lenze to vsetko nespravi nikto, pretoze bud myslia iba a jedno alebo iba na druhe a ziadne zavislosti sa nebuduju... a hlavne s a robi na sekeru, ze nemame peniaze tak okresame projekt na minimum az je uz zbytocny ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
Bratislava sice nema 1.000.000 obyvatelov zatial je to len priblizne 500.000 (425.533 Štatistická ročenka hlavného mesta SR Bratislavy 2004) no denodenne do nej dochadza priblizne 250.000 ludi za pracou.
uznávam, že referáty stredoškolských študentov nie sú najdôveryhodnejším zdrojov, toto je však komplet skopírované zo skrípt Geografia sídiel
ale mne vyhovuje, mám síce slabosť na miliónové mestá, ale v konečnom dôsledku by som v nich asi nechcela žiť (výnimkou je Big Apple) - ja mám v BA všetko čo potrebujem...
(Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV)
Z coho jasne vyplyva ze @matheusko asi nemal pravdu, pravdu mala zrejme @tatianka. Ale je zaujimave ako sa rozne zroje vzajomne v cislach rozchadzaju na jednej strane je tu verzia 100.000 na druhej strane verzia 1.000.000 a mostami su zdroje tvrdiace, ze presna hranica nieje stanovena a preto "Ide asi o to, ze @14 @stage ma pravdu
@matheusko nemôžeš brať do úvahy ľudí ktorý prichádzajú za prácou aj keby ich bola väčšina ako trvalého obyvateľstva, lebo tak to chodí aj vo svete že sa dochádza za prácou do mesta, hlavne tí čo nechcú bývať v meste ale na dedine, alebo skôr v rodinnom dome by som povedal.
a je 1. najväčšie mesto SR podľa počtu obyvateľov.
@16 "hlavne tí čo nechcú bývať v meste ale na dedine, alebo skôr v rodinnom dome by som povedal."
- A prečo by akože mali ludia chodiť na dedinu ak chcú bývať v rodinnom dome, ako keby v BA neboli rodinné domy - Koliba, Kramáre, Ružinov, Podunajské Biskupice, Vrakuňa, Devín ... atď. vo viacerých častiach BA sú rodinné domi
@15 "Mesto s počtom obyvateľov nad 100 000, kt. je aj významné hosp., kult. a admin. centrum."
- tak také poznám na slovensku len jedno
@19 "BA túto štruktúru klasického EU velkomesta nemá , staré mesto je vlastne uložené na juhozápad ,vlastne není jasné čo je centrum BA . Cela vystavba je nejak nelogicky postavená akoby dubravka, lamač, pretržalka ,vajnory ani nepatrili k BA "
- čo je na tom že je staré mesto na juhozápade?
- jak ja viem tak je jasne čo je centrum (len či si myslel staré mesto alebo "širšie" centrum, či jak sa tomu hovorí (to čo je až po Ružinov)