ja osobne považujem za hl. mesto avantgardy Berlín
ale zas ak by sme mali hovoriť o hl. meste moderného umenia... tak asi Linz, pretože tam prebieha Ars Electronica, čo je najväčší festival moderného umenia v Európe.
Ja tiež asi by som označil Berlín. Ale avantgarda má tiež svoje podskupiny napr. surrealizmus, futurizmus, streetart. Alebo podla jednotlivých druhov umenia by sa to mohlo brať film napr. neorealizmus to by bol Rím. Architektúra futurizmus - Rotterdam. Streetart - Berlín. A tak dalej nedá sa to veľmi zovšeobecňovať ale asi najviac vyčnieva v tomto Berlín.
@jantebont problém je v tom, že na jednej strane hovoríš o avantgarde ako pojme, ktorý sa šinie celým 20. storočím. ale to, čo bolo avantgardou v 30. rokoch dnes už avantgardou dávno nie je.
avantgarda je pojem, ktorý nie je fixný, neustále sa mení a prispôsobuje sa podmienkam doby.
takže nie, avantgarda nemá podskupiny. surrealizmus bol avantgardou vo svojej dobe, teraz už nie je.
je to o chápaní daného pojmu.
no a na strane druhej sa chceš baviť o modernom umení. a to je rozdiel.
pozri, do asi takých 50. rokov bol hlavným mestom avantgardy predovšetkým Paríž. potom sa ním stal New York (s nástupom pop artu a op artu)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
ja osobne považujem za hl. mesto avantgardy Berlín
ale zas ak by sme mali hovoriť o hl. meste moderného umenia... tak asi Linz, pretože tam prebieha Ars Electronica, čo je najväčší festival moderného umenia v Európe.
a potom ešte New York, prirodzene.
Paríž je už dávno mŕtvy v tejto záležitosti.
avantgarda je pojem, ktorý nie je fixný, neustále sa mení a prispôsobuje sa podmienkam doby.
takže nie, avantgarda nemá podskupiny. surrealizmus bol avantgardou vo svojej dobe, teraz už nie je.
je to o chápaní daného pojmu.
no a na strane druhej sa chceš baviť o modernom umení. a to je rozdiel.
pozri, do asi takých 50. rokov bol hlavným mestom avantgardy predovšetkým Paríž. potom sa ním stal New York (s nástupom pop artu a op artu)
New York si momentálne silno drží svoju pozíciu.
dnešné moderné umenie avantgardou je, ale napríklad futurizmus nie je moderným (súčasným) umením. ale tiež bol avantgardou.
rozumieš?