Liečba je jednoduchá a pritom ťažká. Treba sa postupne vystavovať tomu, čoho sa bojíš.
Záleží od toho, o čo konkrétne v tvojom prípade ide a v akom štádiu to je, niekto nevyjde ani von, u niekoho je to len o tom, že sa napríklad von necíti najlepšie, ale vydrží tam.
Ak je to vážnejšie, treba ísť za psychiatrom a brať aj nejaké lieky proti úzkosti.
@klaudiqaaa až to bol ten, ktorého myslím aj ja, tak toho by mi teda ľúto nebolo... pretože on to isté fórum čo založil aj tu, založil aj na ďaľších X stránkach ktoré sa vôbec ničomu takému nevenujú (jakpsatweb, a dajaká automobilová) čo je divné a z čoho vyplýva že to bol skôr výmysel ako pravda...
@ikuto čo je zlé na tom, že chcel vedieť názory a rady od najväčšieho množstva ľudí? Nemyslím si, že by to bol výmysel. Z jeho textu mi vyplývalo že už bol poriadne zúfalý a že fakt potreboval pomoc. A takto to nedokáže napísať niekto, kto by si chcel len robiť srandu z ostatných....
tak trochu to pozorujem u seba raz som čítala vyjadrenie nejakého psychológa, že je to dosť ošemetné, lebo s tým, čo ti fóbiu spôsobuje, si stále v kontakte, nie je to, ako liečiť fóbiu napr. z pavúkov. viac o tom neviem.
@magorita o dačom podobnom som čítal... ale ak človek robí veľmi pomalé kroky tak je to úspešné takáto liečba proste najskôr napríklad len stačí keď k nemu príde viacej ľudí, potom keby výjde aspoň na ulicu atď
co je socialna fobia..Sociálna fóbia sa prejavuje silným strachom z jednej alebo viacerých situácií a vyhýbavým správaním. Postihnutý sa obáva, že sa pred druhými zosmiešni, znemožní alebo inak znehodnotí svojim prejavom alebo svojím správaním, či viditeľnými príznakmi úzkosti. Sociálna fóbia je pre postihnutého značne zaťažujúca s vážnym zásahom do jeho života. Je treťou najčastejšou úzkostnou poruchou.
Napriek častému výskytu je sociálna fóbia relatívne málo diagnostikovaná, pretože ľudia ňou trpiaci často nevyhľadajú odborníka, hanbia sa za svoje problémy a majú strach o nich hovoriť s neznámym človekom. Často sa domnievajú, že ich úzkosť v sociálnych situáciách je povahová črta, prípadne sa obávajú nálepky psychickej poruchy. Vyskytuje sa častejšie u žien ako u mužov. Priemerný vek začiatku ochorenia sa udáva okolo 12. roku života. Postihnutí sa dostávajú k liečbe v priemere medzi 30. a 41. rokom veku.
Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka.
@22 ja som doteraz bola v tom, že to je len úzkosť z kontaktu s cudzími ľuďmi a strach z riešenia stretových situácii s cudzími.... potom mením výpoveď, nemám to len trochu
no ako tak čítam, tak neviem... ale možno to v takej slabšej forme mám aj ja...
"Často sa domnievajú, že ich úzkosť v sociálnych situáciách je povahová črta" - teda nie som si istá, či som iba taká povaha alebo to bude horšie... :p
@magorita myslela som tak ako povedal @ikuto. Napríklad na začiatku stačí ísť za psychológom a len tam sa pripravovať na tú situáciu, nacvičovať si ju, vžit sa do toho, že tá situácia je. Lebo aj tým sa ten strach trochu zmenší.
A potom robiť pomalé kroky, čo som písala aj v príspevku, že postupne, určite to nebolo myslené tak, aby sa tá osoba bez prípravy napríklad postavila pred sálu plnú ľudí a niečo povedala.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
mozno nie celkom socialna fobia, len jej slabsia cast neviem co to bolo..
ja a kamarat..
Záleží od toho, o čo konkrétne v tvojom prípade ide a v akom štádiu to je, niekto nevyjde ani von, u niekoho je to len o tom, že sa napríklad von necíti najlepšie, ale vydrží tam.
Ak je to vážnejšie, treba ísť za psychiatrom a brať aj nejaké lieky proti úzkosti.
liečbu Ti (alebo kamarátovi) poradím....
vyberaj si prácu a hobby, kde je veľa komunikácie a kontaktu s ľuďmi
spočiatku to bude o hubu, ale zaberá to
neodporucam v pokrocilom stadiju fobije moze mat negativne ucinky
Napriek častému výskytu je sociálna fóbia relatívne málo diagnostikovaná, pretože ľudia ňou trpiaci často nevyhľadajú odborníka, hanbia sa za svoje problémy a majú strach o nich hovoriť s neznámym človekom. Často sa domnievajú, že ich úzkosť v sociálnych situáciách je povahová črta, prípadne sa obávajú nálepky psychickej poruchy. Vyskytuje sa častejšie u žien ako u mužov. Priemerný vek začiatku ochorenia sa udáva okolo 12. roku života. Postihnutí sa dostávajú k liečbe v priemere medzi 30. a 41. rokom veku.
Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka.
"Často sa domnievajú, že ich úzkosť v sociálnych situáciách je povahová črta" - teda nie som si istá, či som iba taká povaha alebo to bude horšie... :p
A potom robiť pomalé kroky, čo som písala aj v príspevku, že postupne, určite to nebolo myslené tak, aby sa tá osoba bez prípravy napríklad postavila pred sálu plnú ľudí a niečo povedala.