mám otázku, ako to funguje ked si chcem objednať elektroniku z USA obchodu ? medzi krajinami kam doručujú je aj SK ale by ma zaujímalo ake dalšie poplatky sú k tomu a čo obnáša? konkretny obchod je adorama.com
DPH sa vymeriava u zásielok nad 22 Euro a tvoria 20% z jej celkovej hodnoty (celková hodnota zásielky = hodnota tovaru + poštovné + poistenie prepravy).
Clo sa vymeriava u zásielok nad 150 Euro a tvoria 3-11% z jej celkovej hodnoty (presná výška cla závisí od typu tovaru).
U zásielok v hodnote nad 150 Euro je teda nutné zaplatiť clo aj DPH.
@patuskoo Určite sa to dá obísť Napr. Objednám si tovar zo zahraničia a nadobúdacia cena bude na minimálnej úrovni oproti skutočnosti. Keď mi pošlú nejakú elektroniku v krabici určite ju nevybaľujú a nezisťujú jej cenu napr. že to je notebook v hodnote 1500€ tak zaplatte adekvátnu daň. Ale uvedie sa iná cena ako skutočná. Je mnoho spôsobov ako niečo poslať. Sú rôzne spôsoby machinácií. Neviem ako by si mal platiť daň ak ti niekto známy z USA pošle balíček darček. Najlepšie bude ak sa s niekym dohodne.
@rocafella pozri si zákon, daň a clo platí aj na darčeky zo zahraničia (okrem krajín "Europskeho hospodarskeho priestoru" či ako sa ten satansky spolok volá...)
@sitnxan Možno máš pravdu ale nechce sa mi veriť, že ak mi príde balík z USA tak ho rozbalia a budú ohodnocovať, že: Toto je mikina od starej mamy v hodnote 50 usd, toto je mobil v hodnote 500 usd, toto je parfum v hodnote 100 usd a následne ti to zdania. Nedá sa odkontrolovať také množstvo balíkov.
ano, rozbalia ti ho (stalo sa mi to nespočetne krát) odhadnu hodnotu ( a vedia to dosť presne, maju totiž gugl ) ALE ZDOKLADOVAť TO MUSIš TY kolko to ma hodnotu, aj keby to bola tkany koberec čo tkala tvoja stara mama... to hovorí zakon, ale aj colnici su ludia a ľachko vedia odhadnuť zasielku takehoto tipu a pustia ju dalej. pripadne ak nepustia rieši sa to čestným prehlasením o hodnote (pokial nemáš doklad) @rocafella
@rocafella a pre uplnosť toto je pisane z pohladu prijmatela, ale keby ti teoreticky starka z usa posiela štrikovane svetre, tak na pošte v amerike musi vypisať sprievodny protokol alebo neviem presne ako sa to vola je to taky formular kde okrem iných veci sa vypisuje že sa jedná o darček, a musí tam napisať aj hodnotu toho darčeka. to vyššie spomenuté platí len v prípade že tá hodnota sa colníkom zdá byť nepravdivá.
@sitnxan Takže v praxi ak starká prehlási, že Iphone, ktorý mi posiela má hodnotu 5 € tak je to tak. Lebo je ťažko dokázateľné za koľko ho ten dotyčný nadobudol. A prečo by som mal platiť daň a clo z aktuálnej trhovej ceny ak reálna nadobúdacia mohla byť dosť odlišná ? O tom celý čas hovorím, že šikovný sa vynájde a hľadá možnosti ako ušetriť.
platí sa z nadobudajucej ceny, nie z trhovej a ne že stál 5€ ti neuveria ani keby si im napisal to čestne prehlasenie, akurat by si mal problemi ešte aj s tým nepravdivim čestnym prehlasenim pravdepodobne. ja netvrdím že sa nedá vynájsť, ale aj colnici to maju ošetrene, a ked sa ti do toho obuju, tak ich neprešťíš. to si bud istý.
je rozdiel ked ti starka posiela štrikovany sveter alebo ajfon (lebo aj debilovi na colnici dôjde že je tam trošku iná hodnota)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Clo sa vymeriava u zásielok nad 150 Euro a tvoria 3-11% z jej celkovej hodnoty (presná výška cla závisí od typu tovaru).
U zásielok v hodnote nad 150 Euro je teda nutné zaplatiť clo aj DPH.
je rozdiel ked ti starka posiela štrikovany sveter alebo ajfon (lebo aj debilovi na colnici dôjde že je tam trošku iná hodnota)