nemal som ziadnu vysnivanu skolu, isiel som na taku, od ktorej som ocakaval dobre uplatnenie a to ze by ma trochu bavila. cakal som ze bude tazka a moje ocakavania sa plnia.
Ocakavala som, ze skola bude tazka, co sa tyka uciva a zvladnuti skusok atd atd. Mozno som sa trosku obavala, ze aky tam bude kolektiv, ci nebudeme mat nejakeho hrozneho prednasajuceho, co vyhadzuje studentov zo skusok ako predjedlo atd. Nieco sa splnilo, nieco sa ukazalo ako neopodstatnene, ale celkovo moje ocakavanie sa vcelku naplnilo. Nakoniec ani nebola az taka tazka.
Vzhladom na to, ze moja specializacia sa dala studovat na slovensku bud v KE alebo v BA, vybrala som si blizsiu moznost a podla toho, co pocuvam, som spravila dobre.
ked som si vybrala skolu (technikum wien, business informatics), ktora ponukala vyucbu online formou a maximalnu flexibilitu, trochu som sa bala, ze to bude lazoplazo a celkovo nic moc. na prijimackach sa zjavili dvaja iranci a jeden talian, co moje obavy zosilnilo ("uff, to tu budu len pristahovalci?"). navyse tam iranec ochkal pri lahkej algebre. nakoniec sa na ten program dostali inspirativni, zaujimavi ludia. vacsinou uz jednu vysku maju za sebou, alebo diplom potrebuju pre dobry pocit, ci k pracovnym vizam do azie, ktora im chyba na zozname. je tam rakusan, ktory zbohatol na svojich vynalezoch, chlapec z noveho zelandu, ktory sa ozenil do litvy, cech, ktory sa z excel tabuliek sam prepracoval na databazoveho architekta a minuly tyzden sa stahoval do rima a celkovo sa mi zda, ze su to velmi silne ambiciozne osobnosti. myslim, ze poznat takychto ludi mi dava viac nez ta skola samotna.
a potom sa to zacalo, a z vyse 50 nas je 16 na zaciatku druheho semestra. nie kvoli tazkym skuskam, ale kazdy tyzden mame nehorazne mnozstvo zadani, co sa pri praci asi neda velmi stihat.
co som sa rozpravala s druhakmi, tak vacsinou pocujem, ze uz nemaju nijaky spolocensky zivot, lebo na to uz nezvysi cas. niektori sa rozvadzaju...
ked to zhrniem, tak ta skola skutocne poskytuje vsetko k tomu, aby sa clovek presadil. vsetko je nastavene na prakticke zrucnosti a dokonalo sa prisposobuje poziadavkam trhu, o com sa snazia presvedcit aj na ich webstranke (aj ked sa zjavilo zopar preslapov ako odveci marketingove otazky na skuske z webtechnologii, ale nebudem frflat).
vybrala som si MUNI filozofickú fakultu a úplne všetci moji známi ma od toho odhovárali, lebo som mala ostatné prihlášky na Slovensku, že nech zostanem tu, lebo MUNI je ťažká..atď...a ja som sa práve preto tešila na VŠ, že budem musieť makať, denne sa učiť, strašne veľa sa snažiť a podobne....a prd, celú dobu som nerobila skoro nič a v pohode som prešla do ďalšieho a ďalšieho semestra....čiže FF MUNI ma úplne totálne sklamala...
no a potom som si vybrala prírodovedeckú na MUNI a tá moje očakávania splnila do bodky! akurát, že som bola zvyknutá neučiť sa z filozofickej a tak som nedokázala nabehnúť na systém učenia sa nonstop...a tak mi to nevyšlo
Čakala som, že ma budú pripravovať viac do praxe a nie, že sa zo mňa pokúsia vychovať akademika, dosť ma to mrzí :/ Človek im verí, že urobia študijný program najlepšie, ako sa dá a nakoniec dojde k záveru, že by ho bolo treba celý prerobiť (a hlavne presunúť z pod matiky pod informatiku). Po toľkých rokoch sa vôbec necítim ako vzdelaný alebo na niečo dobrý človek, aj keď to nebude len školou Tie očakávania boli asi skôr moje vlastné, vzhľadom na to, že na stránke fakulty je všetko tak kvetnato opisované, že človek ani nevie, čo to reálne znamená.
zle zle zle, cele zle. ale som si ista, ze to nie je len konkretne mojou alma mater (PraFUK), ale cela vyucba prava ako takeho na vsetkych fakultach VS na slovensku je postavena totalne na hlavu. nehovoriac o tom, ze vzdy ma viac fascinoval angloamericky pravny system a justicia, a aj vzdelavanie na takej poriadnej Law School by bolo uplne o niecom inom.
@kikushenka preco lepsie KE? pretoze nas tam bolo malo, vela veci nam preslo, s prednasajucimi sme si potykali a mavali sme praktika v Tatrach na Astronomickom ustave SAV. a mnoho dalsich
@kikushenka v KE nastupuje kazdorocne tak do 20 ludi a vyse polovice odide do dvoch rokov. Nas napriklad koncilo 7, rok pred nami takisto 7, tento rok by ich malo koncit okolo 8, to uz neviem presne.
dobra otazka..ja ani neviem ake som mala ocakavania...studujem vo frankfurte ekonomiu..ale myslim si ze to bolo dobre rozhodnutie..ale cez skuskove si trieskam hlavu o stenu (obrazne povedane)..ze do coho som sa to ja dala...1500 stran len na jednu skusku z jedneho predmetu..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
"A do komentu poprosim: boli to ocakavania, ktore ste si vytvorili sami, alebo do do vas vyslovene nasukali na DOD/ stranke skoly?"
A este by bolo fajn, keby ste zmienili svoju skolu, nech vieme, ktora najviac zavadza studentov
stu-svf-matematicko pocitacove modelovanie
Vzhladom na to, ze moja specializacia sa dala studovat na slovensku bud v KE alebo v BA, vybrala som si blizsiu moznost a podla toho, co pocuvam, som spravila dobre.
PF UPJS/fyzika/astronomia a astrofyzika
a co pocuvas? preco je lepsie KE?
a potom sa to zacalo, a z vyse 50 nas je 16 na zaciatku druheho semestra. nie kvoli tazkym skuskam, ale kazdy tyzden mame nehorazne mnozstvo zadani, co sa pri praci asi neda velmi stihat.
co som sa rozpravala s druhakmi, tak vacsinou pocujem, ze uz nemaju nijaky spolocensky zivot, lebo na to uz nezvysi cas. niektori sa rozvadzaju...
ked to zhrniem, tak ta skola skutocne poskytuje vsetko k tomu, aby sa clovek presadil. vsetko je nastavene na prakticke zrucnosti a dokonalo sa prisposobuje poziadavkam trhu, o com sa snazia presvedcit aj na ich webstranke (aj ked sa zjavilo zopar preslapov ako odveci marketingove otazky na skuske z webtechnologii, ale nebudem frflat).
no a potom som si vybrala prírodovedeckú na MUNI a tá moje očakávania splnila do bodky! akurát, že som bola zvyknutá neučiť sa z filozofickej a tak som nedokázala nabehnúť na systém učenia sa nonstop...a tak mi to nevyšlo
UK - FMFI - Počítačová grafika a geometria