Ahojte, stale ked mi beru krv, odpadavam. Uz som 2krat odpadla, a nabrali mi malo krvi, tak musim ist na odber este raz. Je mi z toho nevolno, stale ked citim, ako mi ihla prepichne kozu, musim si to predstavit a proste mi pride spatne. Mam uz z toho riad
úprimne, ak ti robí takto krv zle tak medicína nebude pre teba to pravé.. aj keby robíš nejakú očnú alebo niečo tak si musíš prejsť 6 rokmi tvrdého štúdia, kde máš aj pitvy a podobné veci, niektorí ľudia na to nie sú, neviem si predstaviť ako by si tam robila prax.. pár ľudí tam takto išlo a potom to sami dobrovolne zabalili radšej
No ja mam nieco podobne... cudzia krv mi absolutne nevadi, no ked ju beru mne, byva mi zle... nieje mi zle ani tak z tej krvi ako z pocitu, ked mi uz vytahuju ihlu.. to je pre mna uplne na grc pocit sice som este nikdy v zivote neopadol ale uz som mal k tomu parkrat dost blizko.
Nejake triky? predstav si ze ti tu ruku maju utat sekerou a porovnaj si tie 2 pocity mne to pomahalo ked som bol mensi.. teraz uz nie
Ci mozs studovat medicinu? ako doktorka vzivote krv brat nebudes... to budubrat sestricky.. ano.. v druhom rocniku na fyziologii sa uci brat si krv aj ockovat, ale to nejak predychas a nikoho do toho nenutia
@rheia aach neni pravda... kazdemu byva zle ked sa pozrie prvy krat na mrtve telo. potom si zvyknes... za 2 cvika si ok a na tretie uz to beres vsetko sportovo...
@wuttasi jj a ešte také pekné s Y rezom .. ale vieš, keď jej býva permanentne zle z krvi a hocičoho takéhoto a je na to citlivejšia už dlho dobu, tak čo urobí ak ju to neprejde? ale asi by bolo blbé keď tam chce ísť, aby to neskúsila len kvôli tomuto btw ty si medik?
@ress haha, to by aj mohlo fungovat, len im tak asi nebudem moct odpovedat na otazky typu "nie je ti zle? netoci sa ti hlava? neodpadavas?" a pod. akokeby mal clovek ohromnu chut komunikovat pocas toho
Tiez mam tento problem. Snazim sa proti tomu bojovat, ale zatial sa mi to vobec nedari. Jedine, co ti mozem odporucit je to, aby si pred odberom vypila vela cistej vody. To ti pomoze aspon v tom, aby ti odobrali dost krvi. Mne vsak ani toto vzdy nefunguje, lebo dostanem "sok" a krv mi nechce tiect.
@rheia ano ano chodim na medinu. A hej mas pravdu s tymi citlivejsimi. Ako... aj u nas v kruzku boli taki, na prvom cviku z anatky kde sme uz mali aj tela dokonca museli odist z hodiny... no vsak mne tiez nebolo vsetko jedno, ale teraz uz nemame problem sa v pitevni aj nadesiatovat a ked ju to neprejde, tak bude obvodnou alebo koznou, nie vsetci musia byt chirurgom ty chodis tiez na medicinu?
@endorphin hej, to mi tiez odporucili, dnes som tolko vody pred odberom vypila, ze som uz bola 2krat taka nervozna, lebo mi este trebalo na wcko a potom ma pichali natrikrat a nic z toho, krv "netiekla", vraj slaby tlak
@zufalaz Mne sa to tiez stava. Najhorsie je, ze vo mne potom drzia tu ihlu, aby mi tiekla krv, a mne je zle prave z toho, ze je vo mne ta ihla. Co je vsak zaujimave, niekedy cely odber netrva ani 2 minuty. Keby som vedel, od coho to zavisi, uz by som bol spokojny.
@wuttasi tak čo som počula, takých tam býva každý rok dosť a to ani nemusia byť citlivejšie povahy, jednoducho pokial niekto nevidel pitvu ani na videu tak asi nevie čo všetko si má predstaviť a potom to tak vyzerá.. mám 17, ešte mám čas teraz som 3. na gympli, ale iná alternatíva ako medina asi neprichádza do úvahy ešte ma čaká dlhá cesta
Dychaj z hlboka, zavri oci, pozartuj si so sestrickami na tuto temu, rozpravaj sa s niekym pocas odberu, hlavne na to nepozeraj, nemysli, proste nic. Skus sa na nieco sustredit, ja napriklad doteraz pri odbere robim to, ze pocitam kolko skumaviek je na stole, alebo ich triedim podla farby.
Casom si zvyknes, mna pichali pat krat denne a casom som sa stala voci tomu lahostajnejsia
@wuttasi ja s tým rátam, že treba mať velmi kockatú hlavu a pevný zadok, lebo na ňom treba vela sedieť keď sa učíš pri tých kockách mi napadlo, že mi chemikár namiesto jednotky vždy napíše kocku a smeje sa mi vtipálek to je ... ale keď to ako inteligentný človek objektívne zhodnotíš(aj subjektívne môžeš ), tak sa to dá prežiť v pohode hádam pokial máš k tomu nejaký vzťah a si taký typ, že ti to ide do hlavy
ak by ti nevadilo, že ty by si brala krv niekomu inému, kľudne by si mohla ísť na medinu... mám jednu kamarátku, ktorá tiež odpadáva, ale nerobí jej problém zobrať niekomu inému krv.
@rheia ano, ak to mam tak nejak zhodnotit, tak samozrejme ze sa to da prezit pokial tu ides stym, ze ta to bavi a ze je to tvoj sen, tak ta to tu bude vsetko aj bavit, no miestami toho byva niekedy az primoc. Relativne sa ucis stale od rana do vecera a do hlbokej noci, no nieje to len ciste ucenie napriklad teraz sa poloucim a polofacebookujem no nemas tu tak vela casu ze by si si mohla povedat teraz sa nejdem ucit A tak mne chemia nikdy nesla, resp. som ju vzdy flakal :/ a nakoniec ju tu ani nemame, len biochemiu.. No... Len
@wuttasi ja som taký malý plánovač čo sa týka v školy, potrebujem vedieť presne kedy čo a na kedy mám vedieť a potom si to systematicky rozložím ale taká biofyzika môže byť dosť zaujímavá, učiť sa ako to je v oku, no čo ti poviem ešte tam ani zďaleka nie som, ale ja sa tam teším .... prečo nepoznám nikoho, kto by ten chémii vyslovene chápal? taký človek asi neexistuje
@rheia biofyzika je najvacsi kriz prveho polroka vela ludi si ju prenasa a to sa zda byt celkom v pohode relativne sa o tom ako funguje oko a pod ucis najmenej cely cas sa tam uci o zakonitostiach molekul a atomov a nejakych silach medzimolekulovych same radiacie a podobne :/ ty ale nevypadas zeby si s tym mala mat problem
@zufalaz vieš čo, máš pravdu prvý a druhý ročník na strednej to tak bolo, teraz sa mi nejako začínajú spájať súvislosti a inak ešte niečo.. tebe je zle len ak tebe berú krv alebo všeobecne pri krvi? btw ak sa rozhodneš tam ísť, tak možno budeme spolužiačky!
@wuttasi hej, práve si mi pokazil radosť o tom, že budem mesiac rozoberať oko načo sú mi na výške molekuly prosím ťa? .... toto bolo od teba pekné že si to myslíš vidím to tak, že dosť ľudí na tú medinu nabehne ako vyplašení prváci a potom si zvyknú na všetk
@rheia my zas máme na chemii takeho profaka, ze uplne na nom vidno, ako sa mu nechce ucit, a proste ma to odradza, odpor k chemii vo mne buduje tak akurat tak neviem, ci vseobecne, alebo len ked mne beru, volakedy mi vobec nebyvalo zle, a nechapala som, ako sa to moze niekomu hnusit, ale raz som odpadla, a odvtedy ma uz vzdy chyta panika. a v podstate neznasam ten pocit ihly v tele, ako vyssie uz bolo opisane, samotny pohlad na krv v skumavke je aj celkom fascinujuci (aj ked z tej ihly som uz taka vystresovana potom, ze sa nedivam radsej . haha, to by bolo fajn, ale ja som este druhacka a asi do stredy si mame vybrat predmety, tak zvazujem a mas uz aj vybratu nejaku skolu konkretne?
@zufalaz ty vôbec nie si taký stratený prípad ako si sa vyššie popísala ani nášmu sa moc učiť nechce.. pozri ale odpadnúť si mohla aj kvôli tomu, že si zobrali krv, postavila si sa, zatočila sa ti hlava a s tou krvou to nič mať ani nemuselo dokopy ja by som bola najradšej keby si tú krv môžem zobrať sama alebo aspoň asistovať no, keďže som z Nitry tak asi najlepšie by to bolo na UK v Bratislave ale to má čas..
.. a zober si to takto? bavila by ťa náuka o spoločnosti s dejepisom alebo radšej taká biola? lebo ak biola,tak si jasná a fakt sa nenechaj odradiť len týmto, čo sa v tebe vybudovalo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
Nejake triky? predstav si ze ti tu ruku maju utat sekerou a porovnaj si tie 2 pocity mne to pomahalo ked som bol mensi.. teraz uz nie
Ci mozs studovat medicinu? ako doktorka vzivote krv brat nebudes... to budubrat sestricky.. ano.. v druhom rocniku na fyziologii sa uci brat si krv aj ockovat, ale to nejak predychas a nikoho do toho nenutia
to s tou sekerou je vtipne, ale skusim vdaka
tak hej, vacsinou aj co som mohla porovnat odber krvi doktorky a sestricky, doktorky su trochu viac v tomto neschopne.
ja vlastne ani neviem, ci chcem ist na medinu, len tak informativne sa pytam, ale asi je pravda, ze na take veci si clovek musi len zvyknut
Casom si zvyknes, mna pichali pat krat denne a casom som sa stala voci tomu lahostajnejsia
@wuttasi hej, práve si mi pokazil radosť o tom, že budem mesiac rozoberať oko načo sú mi na výške molekuly prosím ťa? .... toto bolo od teba pekné že si to myslíš vidím to tak, že dosť ľudí na tú medinu nabehne ako vyplašení prváci a potom si zvyknú na všetk
.. a zober si to takto? bavila by ťa náuka o spoločnosti s dejepisom alebo radšej taká biola? lebo ak biola,tak si jasná a fakt sa nenechaj odradiť len týmto, čo sa v tebe vybudovalo
teraz sa s radostou pozeram ako beru krv mne a aj inym ..je to fascinujuce absolutne to neboli a je to pecka