7. bod z programového vyhlásenia VPN počas nežnej revolúcie bol "Žiadame dôslednú odluku cirkvi od štátu"
po 30 rokoch sa v Česku pristupuje k tomu, že cirkvi sa budú sami živiť, podobne ako napr. vo Francúzsku. Ako to vidíte tu na Slovensku? Malo vy sa ísť týmto smerom?
Ja ako veriaci by som nemal problém s týmto súhlasiť, len ako som už písal, nech majú ľudia možnosť vidieť všetky subjekty dostávajúce peniaze zo štátneho rozpočtu a majú možnosť sa vyjadriť aj k nim (nemám na mysli základné veci ako policajný zbor atd.). Taktiež by som bol zvedavý, ako sa štát postará o ľudí, ktorí sú momentálne ubytovaní v nejakých sociálnych zariadeniach, ktoré patria pod cirkev, poznám niekoľko takých vo svojom okolí. Ak by neboli schopní ich nadalej financovať, a len tak zo dňa na deň by matky s deťmi, invalidi zostali bez domova, či od nich dá štát ruky preč, nech sa o seba postarajú.
Ked ja sa v tom nevyznam ale na udrzbu, rekonstrukciu kostolov a podobne veci by mal urcite davat stat lebo su to aj kulturne pamiatky no a dalej uz ja nevjem us
@2 na rôzne charitatívne prijekty dostala cirkev peniaze aj zvlášť. Mimo to, o chudobu sa má starať štát a tak som za to, aby to aj robil, o chudobu sa vibec nestará len cirkev a hádam aj vacsina “neziskoviek”, ktore pomáhajú chudobe, je financovaná primárne štátom. Cize ak by štát nedával peniaze cirkvi, ale mal ich dať na charitatívne projekty, ktoré financuje cirkev, tak by bol štát stále vi velkom zisku.
Ja by som bol možno za obdobné financovanie ako má Nemecko, ak niekto chce, moze platit o par percent vyssie dane a tie peniaze pojdu cirkvám ktoré si určia. Tam by sme videli, koko je veriacich
@mariquittka som rad ze niekto tu aj neni velky odbornik to sa casto nestava lebo vies ako birdz je plny odbornikov na vsetko co na svete existuje mozno sa obcas na takeho tiez trosku tvarim
@torpedo08 však ok, príspevok na pamiatky by bol rovnaký ako keď súkromník vlastní pamiatku... lebo napríklad súčasný systém je nespravodlivý k židom. Klérofašisti ich vyvraždili, tak pri sčítaní ich tu je málo, ale pamiatok je veľa a musia prosiť židov v zahraničí o financie. Napr. hrobka Chatama Sófera v Bratislave bola takmer celá financovaná z darov zo zahraničia.
@lafiziq no to je smutne a je tu celkovo pamiatok vselijakych vela o ktore sa nepostara vobec nikto tak skoro alebo ich naopak este zrovnaju so zemou ale to uz sme mimo temy
vo Vytikane je toľko bohatstva, že by mohla žiť kľudne z toho cirkev !možná" aj 100 rokov....k tomu treba pripočítať hmotné majetky cirkvi ako budovy, pozemky, polia, lesy a množstvo iného...zakázal by som robiť zbierky na Afriku a iné dosť "pofiderné" akcie v zahraničí...zo štátneho rozpočtu by sa mali platiť iba rekonštrukcie kostolov...zrušil by som odvody milodarov do Vatikanu, to sú tie zvončekové peniaze....farnosti by si mali milodary nechávať a riadiť s nimi celú svoju činnosť v cirkvi...domovy, školy a iné soc. zariadenia by som prilúčil k štátu...
@lukaso121
v Knihe Pravdy sa jasne píše, čo sa stane...
na zemi nezostane ani kameň na kameni!
lebo všetko je márnosť nad márnosť a zas len márnosť..
načo nám bude bohatstvo, moc a sláva, keď naše dušu budú prázdne, bez Božej lásky a pokladov dobrých skutkov uložených v nebi...
beda tým, ktorí prepadli mamone, smilstvu a odpadli od Boha...
@lukaso121
Cirkev svätú postavil Ježiš na Petrovej skale, Cirkev nikdy nezanikne, odsúdení budú iba tí, ktorí zradili Krista na kríži a odpadli svojim konaním od Jeho učenia...
najprv si dajte všetci otázku, ak ste veriaci a patríte do nejakej cirkvi, to je už jedno akej, akou formou ste aktívny teda vo Vašom konkrétnom spoločenstve. Toto je samozejme mimo ateistov, ktorí teda vyznávajú svoje plné brucho a kontá, ktoré väčšinou zívajú prázdnotou, pretože peňazí nikdy nie je dosť. Poviem ti k tomuto asi toľko. Ja by som sa do týchto vecí nevŕtal, a nevŕtaj sa ani ty. Vysvetlím ti to tak. V cirkvi prežijeme a prežije každý koho sa to týka, len ty o tom nevieš. Je mnoho podnikateľov, ktorí proste nesedia len tak so založenými rukami, ale sa aj činia, presne aj v duchu biblického výroku, že viera bez skutkov je mŕtva. Tento veľavravný biblický výrok, veta, je aktuálna nielen pre kresťana ako takého, ale aj pre ateistu, hoci sa to samozrejme nemusí tak stať. Nechcem tu písať klasické odpovede, že keď sa bavíme od odluke a podobne, že odlúčené by mali byť aj iné inšitúcie, ktoré sú platené aj z mojich daní. Pozri. Asi včera či kedy, a po tieto adventné dni bolo na mnohých obrazovkách, aj zahraničných isto sa to robia, ale to som nesledoval, niekoľko benefičných koncertov. Pozrite sa, koľko ľudí prispelo na veľmi dobré diela, ktoré podporujú tých, ktorí z akýchkoľvek dôvodov sú odkázaní na nejakú starostlivosť, keď to nedokážeš ty. A v mojom okolí práve cirkev spravuje napríklad domov dôchodcov, kde sa veriaci kresťania starajú o seniorov, ktorí sa o seba postarať nedokážu. Nebudem rozoberať ohľadom toho nič, ale v zariadení pre seniorov som čo to odpracoval, a v súčasnosti taktiež pracujem, a musím ti povedať, že v cirkvi sa taktiež mnoho robí. To, čo vidíš na povrchu je len to sčasti, čo vidíš, ale ostatné nevidíš. Teda si nemysli že cirkev funguje na spôsob zázračného mávnutia prútikom, a všetko je. Mnoho kňazov sa borí s viacerými prekážkami, ktoré nie sú ľahko zdolateľné. Mnohí majú niekoľko kostolov na starosti. Povedať, že v tej a tej dedine sa nebude slúžiť omša, ako je to už kdesi na západe, by ušetrilo nemalé peniaze, ale ten kňaz predsa len príde a vykoná duchovnú a pastoračnú starostlivosť aj pre tie staré ženy, pre tých starcov, ktorí už nemajú nikoho, ktorí možno už majú len hrob na cintoríne pripravený, a ako kresťan očakávajú Pána aj z tohoto hľadiska. Ty na to nemyslíš, podobne ako tebe ostatní zmýšľajúci, a práve preto budeš na cirkev pozerať ako na niečo, čomu nerozumieš, a čo sa staráš do niečoho, čo by si mohol aspoň modlitbou podporiť. Ja som cirkvi nezištne veľmi veľa pomohol, a nežiadal som nič za to. Keď som pracoval v rôznych prácach, spravil som prácu vždy aj navyše, čo som možno už nemusel, ale predsa som spravil, pretože mi záležalo na spoločnom dobre. Práve toto je poslaním cirkvi, spravovať veci tak, aby sme všetci prišli k tomu, že veci slúžia v prvom rade človeku, a nie človek veci, ak to robia mnohí bohatí, ktorí majú veľmi radi peniaze, veľmi radi sa honosne ukazujú, čo si ide kupovať, drahé hodinky, drahé oblečenie, sem tam možno nejaké krásne reprezentatívne auto, ktoré časom aj tak obmení, lebo už mu to pripadá staré, menej moderné. Je si vedomý, že má niečo, čo sused môže o niečom takom len snívať, ale jemu to pripadá niečo ako bežná vec, bez ktorej sa zaobíde, a obratom ruky, keď vyrobí ďalší obnos peňazí, samozrejme aj to je umenie pre bohatých, si kúpi nové. Ja mu to prajem. A predsa nežiadam odluku bohatých od chudobných, ani odluku iných inštitúcii, ktorí sú platení, a nie sú dostatočn kontrolované ich činnosti, a mnohé organizácie nemajú dostatočnú kontrolu toku finančných prostriedkov, o tomto ale sa nebudem samozrejme zmieňovať, pretože už do tohoto zasahovať nebudem, lebo do problematiky nejakého financovania sa predsa nevyznám. Ale nie je dobré niečo uprednostňovať, a iné zanedbávať, a práve toto by som chcel upovedomiť. A nie je dobré stále hovoriť o peniazoch, pretože o peniazoch hovorí len ten, kto pociťuje ich nedostatok, ale nie je vyrovnaný so svojím aktuálnym statusom. Stále niečo špekuluje, stále mu je niečo na príťaž, neustále pociťuje niečoho deficit, nedostatok, ešte chce to, ešte hento a tamto. Áno, aj ja mám svoje túžby a potreby, ale také, bez ktorých sa dokážem v živote určite zaobísť, a nie som smutný, keď mi niečo nevyjde. Zato mnohí ľudia sa správajú pri čo i len najmenšom nedostatku to, že pre nejaký malý neúspech sa im zrútil celý svet, pričom vôbec to nie je pravda, a o tom život nie je. Práve preto hovorím, že človek musí mať vyvážené práveže duchovné a materiálne hodnoty, práve tak, už som to v niektorom článku spomenul, a spomínam to stále, aby človek nemal pocit útočiť na niektorú stranu. Keď sa má niektorý zbohatlík dobre, pozri. Ja mu to prajem a nezávidím, hoci nemám možno ani stotinu s toho, čo vlastní on. Nejde mi o to, hneď sucho skonštatovať, že do hrobu si nič nezoberieme z toho, ale to, že musíme byť vyrovnaný s našou situáciou, ktorá nás stavia do nejakého aktuálneho statusu. a buď ho ovplyvniť vieš, alebo ho ovplyvniť nevieš, inak v podstate nemáš viac na výber. A buď sa s niečím zmieriš, alebo sa nezmieriš, a budeš bedákať a poukazovať na to. na cirkev sa valí množstvo neprimerane veľkých atakov, ale v podstate toto všetko je predpovedané, a mňa ako kresťana to vôbec neprekvapuje. odlukou nevyriešiš nič. Zameriavate sa na nepodstatné a zbytočné veci. Radšej sa pozri, idú vianoce, či vieš niečím prispieť k vianociam, ako ľudstvo ako celok ich prežilo v pokoji mieri a láske tieto sviatky narodenia Božieho Syna, pretože tieto sviatky sú len o Ňom a nikom inom. na tento aspekt sa zabúda. Nech tvoje srdce netrápi nejaká odluka. Nebudem tu teda hovoriť o tom, že som za odluku školstva, alebo neviem čoho. Pozri. do rezortu obrany Za nové stíhačky zaplatí Slovensko v prvej fáze 1,58 miliardy eur. V tejto sume je nákup štrnástich lietadiel, výcvik personálu, munícia a servis na dva roky. Uvedom si dobre. Je to jeden a pol miliardy eur. na stíhačky, ktoré reálne nepotrebujeme, v ktorej sa nikdy neodvezieš, a zaplatí to daňový poplatník, pôjde to samozrejme aj z mojich daní. Čo mi na to povieš. jeden a pol miliardy pôjde na niečo, aby sa vojaci mohli hrať call of duty a cvičiť dáky conter strike, ale ty nemáš 100 naviac. to je spravodlivé podľa teba? Bratu. Cirkev v tejto fáze minie toľko peňazí, čo štát nepocíti nikdy v živote. Je to umelo nafúknutá bublina.
čiže ešte raz si uvedom, že kupujú sa nové stíhačky ža 1,58 miliardky eur. Vieš si predstaviť túto sumu? priznám sa ti, že ja si to predstaviť neviem. A vieš koľko hladných by si nachoval za tieto peniaze? Na desiatky rokov by bolo po nezamestnanosti, keby sa investovalo do projektov. Ešte stále mnohí potrebujú súrne prácu, aby dôstojne žili. Čiže niekto si kupuje za jeden a pol miliardy eur niečo, čo ty nikdy v živote neužiješ, nikdy z toho nebudeš mať úžitok, a chceš sa pozastavovať nad tým, aké cirkvi sú platené? Nebuď smiešny prosím ťa pekne. ako v dobrom ti píšem.
Ani jedno. Mali by sme to urobiť ako vo Francúzsku, že každy obcan vyplni tlacivo, kde vyjadri svoju vieru/neveru a podla toho, ku ktorej cirkvi sa prihlasi tak tej povinne plati peniaze. Ti, ktori sa neprihlasili k ziadnej viere, neplatili nikomu nic.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
po 30 rokoch sa v Česku pristupuje k tomu, že cirkvi sa budú sami živiť, podobne ako napr. vo Francúzsku. Ako to vidíte tu na Slovensku? Malo vy sa ísť týmto smerom?
tak asi
Ja by som bol možno za obdobné financovanie ako má Nemecko, ak niekto chce, moze platit o par percent vyssie dane a tie peniaze pojdu cirkvám ktoré si určia. Tam by sme videli, koko je veriacich
v Knihe Pravdy sa jasne píše, čo sa stane...
na zemi nezostane ani kameň na kameni!
lebo všetko je márnosť nad márnosť a zas len márnosť..
načo nám bude bohatstvo, moc a sláva, keď naše dušu budú prázdne, bez Božej lásky a pokladov dobrých skutkov uložených v nebi...
beda tým, ktorí prepadli mamone, smilstvu a odpadli od Boha...
Cirkev svätú postavil Ježiš na Petrovej skale, Cirkev nikdy nezanikne, odsúdení budú iba tí, ktorí zradili Krista na kríži a odpadli svojim konaním od Jeho učenia...